• 9.374.720 stemmen

Jurassic World (2015)

Actie / Avontuur | 124 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Geregisseerd door: Colin Trevorrow

Met onder meer: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 11 juni 2015

Plot Jurassic World

"The park is open."

Inmiddels zijn er 22 jaar verstreken sinds de gebeurtenissen uit Jurassic Park. Het eiland Isla Nublar is eindelijk omgebouwd tot een volledig functionerend pretpark genaamd Jurassic World. Owen maakt deel uit van een groep medewerkers die niet alleen werkt in Jurassic World, maar ook op het eiland woont. Samen onderzoeken zij het gedrag van de dinosaurussen. Een aantal onderzoekers experimenteert met de genen van bestaande dinosauriërs, wat resulteert in een levensgevaarlijke dreiging.

avatar van McClane1974

McClane1974

Ondanks de lage waarderingen van enkele mede recensenten, waardoor ik de neiging had te wachten tot de dvd-release toch naar de bioscoop gegaan en wat blijkt, toch aangenaam verrast dat de film best wel hoogst vermakelijk is. De film probeert zich te onderscheiden van de Jurassic Park trilogie door genetische manipulatie als key element naar voren te brengen en dat pakt toch wel goed uit, waardoor de kijker getrakteerd word op een nieuw soort dinosaurussen, maar de film ook de wel bekende dinosaurussen ruimschoots de tijd geeft om te schitteren. Een mooie combi dus en daarnaast ook wel weer genoten van hoe zo een dinosaurus tot leven wordt gewerkt tot soms in detail, zoals de Apatosaurus, die op sterven ligt of de Raptors. Wat acteren betreft is Chris Pratt een upcoming star, want in deze film blinkt hij ook weer uit.

De twee kinderen doen ook een duit in het zakje als het gaat om spanning en vermaak.

Tenslotte moet ik zeggen dat de regisseur zijn roots niet vergeet en Jurassic Park een mooie knipoog geeft gedurende de film. Ik zou adviseren : Ga hem zien in de bioscoop.

Ik ga hem 4,5 geven, omdat de eerste film de Top is en waar alles mee begon, maar ik ook wel vind ondanks dat dit een goede film is, regisseurs niet hun hand moeten overspelen en wellicht het moeten afsluiten met deze film

avatar van Thorongil

Thorongil

Vandaag gezien, degelijke film. Beter dan de andere sequels.

Cast zat goed, Indominus Rex was bad-ass. En echt fijn om alle attracties te kunnen zien en het park in werking. 3.5*

avatar van eh1982

eh1982

Aardig en vermakelijke sequal. Niets meer en niets minder.
Er had zoveel meer uitgehaald kunnen worden. Scenes waren al afgelopen voordat ze de kans kregen om spannend te worden. Er was nul opbouw.
bijvoorbeeld de Mosasaurus: We zagen haar misschien 1 minuut in deze film, hier had veel meer uitgehaald kunnen worden! Ook de camouflagekunsten van Irex hadden tot een veel spannendere scene kunnen leiden. Nergens leek het of de hoofdfiguren echt in gevaar waren. Nee ze nemen nog rustig de tijd om te gaan kleffen midden in een dino aanval..... Waarom dan toch 3 sterren? Nu, de film zag er prima uit en de opbouw in de eerste 45 minuten was prima. Het acteerwerk was ook degelijk en het was tof om eindelijk eens een functionerend park te zien. Maar na al die jaren wachten, ben ik toch wel wat teleurgesteld...

avatar van alexito412

alexito412

gatygun schreef:

Ronduit slechte film, acteurs waren ook niet bepaald best te noemen, nogal een bij elkaar geraapt zootje. Chris bratt verruit zijn slechtste film, kwam totaal niet overtuigent over, de vrouw met het rode haar konden ze beter helemaal uit de film halen.

Totaal niet de kwaliteit van de eerste film, constant het idee dat ik de film al eerder gezien heb. En het verloop van het verhaal was gewoon gaap waardig te noemen zo voorspelbaar. Na de eerste 20 minuten gekeken te hebben, weet je vrijwel hoe de film gaat verlopen.

Was blij toen de film afgelopen was.

helemaal mee eens!!!

avatar van DDean

DDean

Mooi filmpje, maar qua verhaal weinig vernieuwend en behoorlijk voorspelbaar. Daarnaast duurde de film toch te lang, althans voor mij. Laatste half uur te langdradig en wederom voorspelbaar.

Niettemin zijn de visuele effecten erg goed en heeft het creatieve brein van Spielberg aardig z'n werk gedaan met nieuwe technische snufjes (futuristische maar niet ondenkbare gadgets)

avatar van Sint Antonius

Sint Antonius

Geslaagde film! De film brengt een leuke nieuwe insteek: het is de eerste Jurassic Park film waar effectief sprake is van een attractiepark en ook het fabriceren van een nieuwe dino is een leuke vondst. Maar toch is de film ook zeer herkenbaar als een typische Jurassic Park film.
Het plot was wel wat voorspelbaar, maar dit wordt gecompenseerd door de zeer geslaagde actiescenes die de spanning er wel inhielden, met als hoogtepunten: het gevecht tussen de T-Rex en de Indominus Rex en de scene met de bol.
Ook leuk zijn de nostalgische elementen uit de film die je terugvoeren naar de vorige delen, zoals de auto's uit de eerste film of de verwijzingen naar John Hammond.
Chris Pratt slaagt er goed in om een badass held te spelen zonder daarbij zijn eerdere badass held-rol (als Starlord in Guardians of de Galaxy) te herhalen.

avatar van nlanaconda

nlanaconda

Vermakelijke film maar wel echt van: we moeten het nog spectaculairder maken.

Het was zwaar over de top.

avatar van JuliusCaesar

JuliusCaesar

Film waar ik zonder al te hoge verwachtingen naar toe ben gegaan, wat maakte dat de 2 uur toch vlot voorbij vlogen! Heb me niet verveeld. Mooie effecten, mooie beelden en wat een knappe vrouw die parkmanager. Ook geslaagd in 3D vond ik. Buiten de positieve kanten is deze film vooral heel voorspelbaar en erg braaf. Had veel meer ingezeten qua spanning, zonde, maar daardoor voor kinderen wellicht een hele goede film.

avatar van soom

soom

Iets minder dino's en minder tijd aan het einde. Dat zou fraai geweest zijn. Ik scheet roodwitblauw met oranje van die ene dino. Knap staaltje. Bryce en Chris zijn leuk. Na het laatste vehikel van Chris een verademing. Bryce is weer niks, manmanman, ik kreeg weer jeukende handen.. Maar dat bewijst dat ze klasse is. Neefje 1 is leuk, neefje 2 aandoenlijker dan aandoenlijk.

Handenwringend boog ik om als een blad aan de boom. Deze film had geen prioriteit, maar ik ben blij dat ik 'm gezien heb. Chapeau. Ik laat mij gaarne bang maken..

avatar van Leno

Leno

In het buitenland op een bijzonder groot scherm gezien, waardoor de actiescenes wel dubbel en dwars van het scherm spatten. Verder heeft deze film niet zo veel te bieden, dus een goede bios is wel een voorwaarde. Het verhaal is namelijk slap en biedt niets nieuws. Daarnaast is de cast, op Pratt en misschien D'Onofrio na, niet zo sterk. Er zitten wat slimme knipogen in richting het origineel; maar beter kun je daar niet aan denken want in alle opzichten was het origineel beter.

avatar van king squad

king squad

Vorige week in de bios gezien, en daarna ook Jurassic park 1 en 2 even weer herkeken. Qua verhaal was het niet eens zo heel goed. Ik ben puur voor de actie naar deze film gegaan, en dat heb ik gekregen!

avatar van WillemC

WillemC

Verbaast me toch keer op keer hoe ze in Hollywood er toch steeds mee wegkomen. Een getraind legertje wordt opgegeten en 2 kut kinderen rennen overal tussendoor.... erg onlogisch

avatar van Daenelia

Daenelia

Ik had mijn verwachtingen al ver nar beneden bijgesteld, om enorme teleurstelling te voorkomen. Vaak werkt dat heel goed: dan valt het zo mee, dat je er toch enthousiast over kan zijn.

Ik ben helaas over maar één ding niet teleurgesteld: de kinder/tieneracteurs waren leuk. Bijna Goonies-waardig.

Pratt rijmt terecht op 'twat' en kent echt maar één uidrukking (frons die wenkbrauwen, trek je mond in een verbeten streep en benadruk bij elke lichaamshouding dat je niet dik bent, maar gewoon enorme shouders hebt. Overcompensating much?) Hoe zijn tegenspeelster (Ron Howard's dochter, toch?) er is totaal geen chemie tussen die twee, en dat ligt niet aan haar.

Alle momenten waarbij het duidelijk was dat we verbaasd hadden moeten zijn, of verdrietig, of geschokt zag je al zo ver van te voren aankomen dat het niets deed. Zo onvergeeflijk jammer dat je niet eens een steekje voelt bij de sterfscene van die dino met de lange nek, brontosaurus?. Dat had toch een mooi moment moeten zijn, maar het deed niets. Noppes. Nada.

Na afloop van de film hebben we heel hard geprobeerd om alle positieve dingen uit deze film te benomen. En afgezien van de twee kinderen (een tiener is ook een kind ) was er dus niets. Hoe positief we ook wilden zijn, en dat wilden we echt, we kwamen alleen maar terug op gemiste kansen. Waarom het toch onmogelijk is om in een film een échte romantische relatie weer te geven, waarom we niets om de extra's gaven die links en rechts werden verscheurd, waarom de film niet gewoon lekker een kinderfilm was, waarom er niet vaker gekozen was voor suggestie in plaats van direct tonen.

De scene die dat laatste het beste weergeeft is als het eerste team dat de big bad dino moet bedwingen het één voor éen aflegt, zoals verwacht. In de controlekamer zie je prachtige weergaves van hun vital signs. Maar de film toont ons dat die arme sloebers tegen bomen worden gegooid, of aan een klauw worden geregen of door de jungle worden getrokken. Pas bij dat laatste zie je dat alleen vanuit het perspectief van de helm-camera.

Hoeveel beter was het niet geweest als dit, in het begin van de film, meer suggestie was geweest? In plaats van de brute beelde, alleen de controlekamer waar alle displays met vital signs een voor een een horizontale lijn tonen, met wat helmet camera footage links en rechts. De big bad dino minder in beeld, en laat de eigen verbeelding de engste details aanmaken. Daar hebben we verbeelding voor. En niets is angstaanjagender dan wat je zelf kunt bedenken.

Maar goed. Ik ben ook wel weer blij. Want ik heb meer te vertellen over films de ik niet goed vond, dan over films die ik wel goed vind

Oh, en wolven-pups komen voor het eerst het nest uit als ze 3 weken oud zijn, Dan lopen ze. Lopen ze niet, dan overleven ze het niet. De kans dat je een wolvenpup van 3 maanden oud vindt die niet kan lopen om het vervolgens, lang na de socialisatieperiode, ook nog eens met de hand kan opvoeden zijn nul komma nul. Beetje in de lijn van deze film.

avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

Lekker in de stoel gaan zitten een grote zak popcorn erbij je verstand op nul zetten en genieten maar wat mij betreft een geslaagde film voor een avondje uit.

avatar van ckuhl

ckuhl

Ging de film in met de gedachte dat deze door Steven Spielberg was gemaakt, maar dat gevoel ging al snel weg; matige acteurs, echt Hollywood acteurs, geen opbouwende spanning, weinig oog voor detail etc. Uiteindelijk een prima film voor kinderen, vermakelijk en leuk. Maar mag absoluut niet vergeleken worden met Jurassic Park uit 1993, wat een respect voor de mensen die dit gemaakt hebben toen! De CGI effecten zien er ruim 22 jaar later glad en niet echt realistischer uit. Het gevoel dat alles snel en makkelijk met de computer kan worden gemaakt. Maargoed het is maar met welke verwachtig je deze film gaat bekijken. Mijne waren dus verkeerd! Een goede kinderfilm!

avatar van Bluebird59

Bluebird59

ckuhl schreef:

Uiteindelijk een prima film voor kinderen

Dat lijkt me behoorlijk overdreven. Boven de 12 krijgen ze zelf al kinderen tegenwoordig.

avatar van TheHighWayMan

TheHighWayMan

Vermakelijke no-brainer film.

Geen sterk verhaal, hoop special effects en aktie en that's it.

Maargoed heb ook een beetje het idee dat men dit expres doet want dit wil het grote publiek.

Van mij had het verhaal wel wat sterker gemogen, en de variëteit aan dino's viel me ook wat tegen eerlijk gezegd

avatar van Film Pegasus

Deel 1 is een klassieker en de rest teert op dat succes. Ook het 4e deel Jurassic World. We zijn nu enkele jaren verder en met nieuwe technologieën en budgetten zijn er enkele dingen in beeld gebracht die je vroeger niet kon zien. Jurassic World is dan ook duidelijk het park maar dan groter. Meer! Meer! Meer! Eigenlijk draait alles rond 1 monster en een hoop raptors. De rest zijn bijrollen. Te bedenken dat ik bij deel 1 nog even moest opmerken dat we zo weinig dino's zagen. Wat achteraf eigenlijk net de troef was omdat je dan meer spanning opbouwt. Dat is hier dus niet het geval. Jurassic World is totaal geen spannende film, maar zet alles in op het grootse effect en de actie. Dat lukt wel met momenten. Maar evenzeer blijft deze blockbuster dan ook steken in een standaard zomerfilm die binnenkort bekend zal zijn als 'deel 4 van de franchise'.

De acteurs zijn niet bepaald origineel. Ik mis Goldblum met z'n eigenzinnige humor. En Pratt doet z'n job niet slecht, maar mist het charisma van de echte actie-acteurs. De film is iets beter dan deel 3 maar kan niet tippen aan de eerste 2 delen.

avatar van Reg29

Reg29

avatar van bass-9

bass-9

Het viel me niet mee.

Allereerst is het prachtig gemaakt. Hoewel 3D pijn aan de ogen doet, is het een overweldigend spektakel. De beelden zijn prachtig, de effecten zijn mooi, soms ietwat overdadig, maar mooi. Op basis hiervan verdient de film al een 5.

Maar dan; de rest. Wat heb ik me lopen ergeren. Zoals de personages. De hunk, cliché sleutelend aan zijn motor. Het hittepettiterige mens ernaast, de hele film op hakken. De twee zeer vervelende broertjes. Zo stereotype. En de ademhaling van die jongste. Zo storend. Onze meneer van Intouchables speelt leuk, maar na de eerste keer merde is die grap op, en hij woont blijkbaar de rest van zijn leven in een boomstam?!. Ook was de grote baas in de helikopter wel grappig.

Verder is het een continue herhaling van zetten na een veel te lange aanloop met overbodige dialogen. Men raakt elkaar kwijt, men verstopt zich ergens, je ziet een grote dinosnuit, men knokt even, en gaat weer door naar de volgende confrontatie. Je kan de film een uur maken, maar ook vier uur. Mij was dit al te lang.

Het einde was ronduit stuitend. Een vaag donkeykong-gozilla gevecht. Puur voor de effecten en de beelden. Kijk ons het eens even kunnen. Acteerwerk verder niet noemenswaardig of opmerkelijke; de stereotypen zijn niet anders in te vullen.

Een geweldig spektakel, maar absoluut niet voldoende. 2 - 2.5 ster.

avatar van Mondragon

Mondragon

Tsjee wat een tegenvaller. Gewoon een erg matige film, alsof ik deel 1 weer zat te kijken . Precies dezelfde effecten en scenes zijn gebruikt. En het einde is al helemaal slecht. Dat sommige recensenten deze film 5 sterren gaven is echt onbegrijpelijk.

avatar van horizons

horizons

Hoe kan een vrouw de hele film nou op een hoge hakken staan te rennen?

Moet kunnen: Rosie Huntington Whitley : Transformers Dark of the Moon.

Zullen best nog meer voorbeelden zijn. lolz

avatar van Daenelia

Daenelia

Hoe kan een vrouw de hele film nou op een hoge hakken staan te rennen?

Het waren geen stiletto's. Kan prima, want als je goed rent, ren je niet op je hielen, maar op de bal van je voet. Ik denk dat ze gewoon een super-anti-slip-zool had.

Rennen op hakken kan prima. Zeker als je rent voor de bus. Anders was ik heel vaak te laat geweest voor sollicitaties (daarna draag ik nooit meer hakken als ik de baan heb).

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

Mondragon schreef:

Ieder zijn eigen mening...

avatar van Richard_Voorhees

Richard_Voorhees

Wat heb ik hier van genoten zeg!
De film bevat een hoop knipogen naar de originele film en ik ben zo'n persoon die dat wel kan waarderen. Ook de personages zijn duidelijk gebaseerd op die uit het origineel. Al is Chris Pratt wel een badass, daar waar Neill meer een 'gewoon mens' neerzette. Bryce Dallas Howard doet het ook best goed en Ty Simpkins (die ik nog herkende uit de Insidious films) doet het hier ook weer best aardig. Nick Robinson hebben ze dan wel weer een erg clichématige tiener neer laten zetten, maar goed je kan niet alles hebben.
Volgens mij hebben ze in deze film enkel CGI gebruikt voor de dinosaurussen en ik moet zeggen dat ze er goed mee wegkomen. Zo zien de rennende Gallimus er in deze film een flink stuk echter uit dan in de originele film. Verder zien we weer alle bekende dinosaurussen terug en meer. Ze hebben echt alles eruit gehaald.
Zo werd ik verrast door het gevecht tussen de Indominus Rex (wat een verschrikkelijke naam trouwens...) en de Ankylosaurus. Ook hadden ze nog een primeur met de Mosaurus. Volgens mij was die nog niet in een eerdere Jurassic film gebruikt en was dit de eerste keer dat een in het water levende dinosaurus in de reeks voorkwam.
Verder volgt het verhaal in grote lijnen eigenlijk dat van het origineel. Hier en daar wel wat opgeleukt door nieuwe personages en toevoegingen aan het plot. Zo vond ik het gegeven van het creëren van een dino die als wapen ingezet kan worden wel een interessante toevoeging.
Wat ook nog wel een grote verandering is dat ze deze film een stuk bruter en gewelddadiger hebben gemaakt. Zo zie je dus wel dat er van de huidige kinderen/jeugd verwacht word dat ze een stuk meer kunnen hebben dan de kinderen uit de jaren '90. Waar dit door komt? Geen idee, de invloed van de nieuwsberichten over verschillende gruwelijkheden? De invloed van internet en social media?
Vraag maar toe, maar ze hebben de body count volgens mij hoger gemaakt dan die uit de voorgaande trilogie bij elkaar.
Ondanks dat we onscreen nooit al te gruwelijke beelden te zien krijgen, word wel vaak de suggestie gewekt of krijg je het niet heel blijvend mee door het tempo waarmee ze het er doorheen jagen. Enkel hier en daar komt er iets voorbij dat wel memorabel is, zoals het spijtige einde van de Britse assistente van Claire.
Maar ik zie nu trouwens ook dat de leeftijdscertificering relatief hoog ligt voor deze film (in Nederland, net als in de meeste andere landen 12 jaar of ouder). Ik ben het niet altijd eens met de certificering van films, maar ik kan het me in dit geval wel goed voorstellen.
Maar goed, ik vind dit een leuke film die in mij weer flink wat jeugdsentiment naar boven bracht.

avatar van Barry83

Barry83

Prachtige film, genoten van begin tot eind

Maar toch geen 4 * of hoger omdat we het allemaal al een keer gezien hebben in de vorige delen dat is enigste klein minpuntje. Verder gewoon genieten.

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Ik geef hem geen 5 sterren..

de ziel en chemie uit deel 1 en 2 mis ik..Het is allemaal net iets te eenzijdig gericht op de indominus Rex.

De rol van de raptors stoorde me totaal niet...Wel het ongelooflijkslechte uiterlijkvan de INdominus..

HEt ziet er allemaal wel verbluffend uit, maar de echt spanning van deel 1 blijft uit...... Desalniettemin kijkt de film heerlijk weg en is het voor de oudere garde die zo verrast was van deel 1 in 1993 (jaja) een feest van herkenning...

avatar van DiskjockeyEast

DiskjockeyEast

Hoe kan een vrouw de hele film nou op een hoge hakken staan te rennen?

lopen te lopen... staan te rennen??? liggend te kruipen en zittend te sprinten?

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Goh ja, was precies den eerst maar dan in een "moderner" jasje gestoken en vooral op geen enkel vlak het origineel kunnen evenaren, was echt op geen enkel vlak origineel, 2 irritante kinderen die rond rennen en wat soldaatjes die ten prooi vallen vd de dino. Qua verhaal echt een 0, dit is geen actie, geen avontuur, gewoon een no brain, no story no fantasy film. Snap niet dat deze zo'n hoge scores krijgt se, zelfs een 7.4 op IMDb Achja dit wil het grote publiek dus e, ze mogen het hebben, not my cup of tea 2/10