- Home
Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Riz Ahmed en Rene Russo
Releasedatum: 6 november 2014
Bekijk via HBO Max
Plot Nightcrawler
"The city shines brightest at night"
Los Angeles. Lou Bloom (Gyllenhaal) is een gedreven jongeman die wanhopig op zoek is naar een baan. Hij ontdekt de snelle wereld van misdaadverslaggeving in de Amerikaanse miljoenenstad en worstelt zich al snel tussen de die-hard freelance journalisten die auto-ongelukken, branden, moorden en andere chaotische toestanden filmen voor de vele nieuwsstations in de stad. Als 'nightcrawler', iemand die de politieradio continu in de gaten houdt en hoopt op slachtoffers, doet Lou er alles aan om snel geld te verdienen. Zijn materiaal slaat aan bij tv-veteraan Nina (Russo), maar tijdens zijn zoektocht naar nieuws vervaagt de grens tussen toeschouwer en deelnemer en wordt Lou al snel de ster van zijn eigen verhaal.
- Nightcrawler (MusicMeter)
Sharon Tay
Linda
Macmanus
Gyllenhaal
Hij is eigenlijk wel deze film. Hoewel de film voor scenario is genomineerd, viel dat me eigenlijk een klein beetje tegen. Het is net wat te geschreven om echt onder de huid te kruipen. Dat hele deel met de drugmoord is wat te toevallig. Omdat echt te pikken had de film meer een zwarte satire moeten zijn. Nu schommelt de film er een beetje tussenin. Niettemin blijft de film genoeg boeien, en is Gyllenhaal geweldig. Sowieso moet je hem punten geven voor het aannemen van de rol. 0,0 sympathie, volle 100 procent autistische mafkees. Maar ook de uitwerking van zijn rol is gewoon goed.
3.5 sterren.
John Milton
Ik vond dit geen pulp, eerder een bijzonder treffend uitgewerkte, kritische blik. Lou Bloom (Gyllenhaal) is de vleesgeworden internet- en zelfhulpboek nachtmerrie. Een mens met weinig te verliezen, die zich verliest in motto's die zowat alle daden legitimeren. Wanneer hij het climate of fear dat veel Amerikaanse nieuwsstations propageren ontdekt (If it bleeds, it leeds) , ziet hij gelijk een kans om dit naar zijn hand te zetten. Al prutsend aanvankelijk, maar met doorzettingsvermogen en een algeheel gebrek aan scrupules, blijkt hij in dit wereldje een heel eind te kunnen komen.
Gyllenhaal speelt zeer goed, maar ook de soundtrack en montage werken goed mee om de adrenaline pompend te houden. Een misselijke pisvlek is het, die Lou Bloom... Maar man, wat is het interessant om te zien wat er steeds weer gebeurt.
VincentL
Nightcrawler
Iedereen gaat wel eens met bepaalde verwachtingen een film in. Zo dacht ik hier een doorsnee misdaadfilmpje te treffen in een nieuw jasje gegoten. Laat ik per direct zeggen dat ik op die gedachte geheel terug wil komen. Nightcrawler heeft een positieve, maar ook aparte indruk op mij achter gelaten.
Het verhaal is zowel doodnormaal als ontzettend excentriek. Plottechnisch is er eigenlijk niet veel speciaals op de film aan te merken. Een op sensatie beluste nachtbraker die voor het ochtendjournaal de misdaad in beeld brengt is een aardig plotje om je even te boeien. Toch weet die interesse vastgehouden te worden door de personage van Lou Bloom. In Bloom krijgt een normaal verhaal een uiterst excentrieke wending. Zijn obsessief gedrag is zowel fascinerend als beangstigend. Eerst vond ik het ergerlijk, maar later realiseerde ik me dat zijn personage de twist is die de boel draaiende houdt. Met een aardig einde ga je ietwat beduusd de film uit, weer qua niveau gelift door het personage Bloom.
Jake Gyllenhaal speelt werkelijk fantastisch. De blik in zijn ogen is al zo veel zeggend. Daarnaast is zijn gehele mimiek en overkomen zo goed gegoten in het karakter dat hij vertolkt dat je mond er zo nu en dan van open valt. Vooral naarmate zijn karakter ontwikkeld krijg je steeds meer van de excentrieke Gyllenhaal te zien. Hij vult die ontwikkeling feilloos in en ontpopt zich als iemand die wel eens een bezoekje aan de psychiater mag brengen. Geweldig!
De cast om hem heen is helaas een beetje pover. Rene Russo kan het heel wat beter doen in mijn ogen. Zij blijft behoorlijk oppervlakkig. James Huang is ook vrij tegenvallend. Als ongeïnteresseerd straatschoffie is hij niet erg boeiend.
Het nachtleven van L.A. is zowel mooi als een beetje monotoon. De opeenvolgende scènes lijken veel op de volgende, zij het in een iets ander verhaaltje natuurlijk. De afwisseling is niet heel groot. Verder oogt alles wel gewoon professioneel. Een paar lekkere snelle auto scènes zijn wel een lekkere versnelling in een film met een niet al te hoog tempo.
Nightcrawler is een film die voor mij vooral in het personage van Lou Bloom, met Gyllenhaal in zijn huid punten scoort. Een gewone beoordeling met 0.5 er bij voor Gyllenhaal.
mjk87 (moderator films)
Kleine tegenvaller. Film begint sterk met fraaie sfeerbeelden, en eigenlijk blijft L.A. - altijd 's nachts, of rond zonsopkomst of -ondergang- er schitterend uitzien. Mooi belicht en mooie locaties. Verder heeft het verhaal nogal potentie, maar wordt soms matig uitgewerkt. Dat begint er al mee dat er nauwelijks opbouw in zit waardoor we Gyllenhaal nooit echt leren kennen en ook niet helemaal begrijpen. Hij is nu eerder een creep (zo speelt hij ook) dan een slachtoffer van de maatschappij zonder baantje. Verder is het nooit echt drama, maar ook geen keiharde satire. Wel wordt het tweede deel wat beter en komt er vooral meer tempo in, maar echt knetteren doet het nooit. 3,0*.
Insignificance
Keurig. Het maakt er bepaald geen geheim van waar het zoal tegenaan schopt, maar dat zit een lekkere film niet in de weg. Net als de timide muziek. Nachtelijk L.A. staat er bijzonder fraai op en Gilroy heeft een markant personage geschreven, die met zakelijk erkende, sluitende logica zonder blikken of blozen steeds meer de meest verderfelijke fratsen goedpraat en uithaalt.
Gefixeerde rioolrat, deze Louis. Dicht tegen een typetje aan, als het dat niet is, maar Gyllenhaal heeft de expressie en intonatie om daar mee weg te komen. Hij wil nog wel eens grappig uit de hoek komen met bepaalde reacties en al die formele onzin die hij uitkraamt, maar ondertussen zit er wel steeds dreiging in zijn karakter. Een gevaarlijke gek die over lijken gaat.
Toch sterk hoe hij een aantal keren de druk opvoert en Gilroy weet hem een paar keer ontegenzeggelijk eng vast te leggen, zonder daarin te overdrijven. Ondanks het gedrag van Bloom sowieso wel eentje die een beheerste indruk achterlaat. Droog, toon en tempo altijd onder controle en net zo gedecideerd als z'n hoofdrol dat is. Best een fascinerend debuut van deze Gilroy.
voskat
Fantastische en bij vlagen hilarische kritiek op de carrièremaatschappij.
Mensen die denken dat ze naar een case file van een willekeurige sociopaat zonder verdere diepgang hebben zitten kijken, moeten hem nog eens over doen.
FillumGek
Nightcrawler doet door zijn prachtige, sfeervolle nachtsetting een beetje denken aan Drive. Alleen hier draait het om een gek die een steeds grotere obsessie voor geweld creëert. Zonder Jake Gyllenhaal was deze film lang niet zo goed geworden.
Zijn mimiek en expressies zijn goud waard. Zijn maniakale grijns, geobsedeerde blik en het voortdurend verdraaien van werkelijkheden maken van hem een regelrechte creep die niet meer te redden valt, maar ten alle tijden erg overtuigd is van zichzelf. Daardoor is elke conversatie met Nina, of zijn employee, voorzien van een flinke laag onderhuidse spanning. Af en toe moest ik zelfs aan een pakweg.... Joker, denken.
Uiteraard escaleert de boel, al vind ik het wel heel raar dat de politie het toelaat dat je een achtervolging bij houdt in je Camaro. Dat lijkt me net zo gevaarlijk als de achtervolging op zich. De actie is verder keurig in beeld gebracht en leveren de gewenste afwisseling met de vaak rustigere scenes. Aanrader.
leatherhead
Goh, had hier niks van verwacht, maar wat een ijzersterke film zeg.
Gyllenhaal doet het echt fantastisch als smerig huftertje. Normaal gesproken echt geen acteur die ik hoog in het vaandel heb staan, maar dit is wat mij betreft één van de beste acteerprestaties van 2014. Prachtig hoe hij alles in handen lijkt te hebben, en alles tot in de puntjes uitgepland heeft. Mag dan misschien wat ongeloofwaardig zijn, maar ik hou nu eenmaal van succesvolle psycho's in films. Zoveel leuker dan de zoveelste idioot die zich eerst tot de top werkt en het vervolgens verneukt in één of ander rise & fall verhaaltje. Dat zijn personage verder niet al teveel uitgelegd/uitgediept wordt zie dan ook alleen maar als iets positiefs.
Deed me uiteindelijk vooral veel denken aan Lord of War (maar wel wat beter). De nodige dosis zwarte/cynische humor, en een soortgelijk einde, waarin de stoute gemenerik gelukkig eens niet vermoord of gearresteerd wordt, maar er gewoon mee weg komt. Verder is de film visueel best verzorgd, en is de soundtrack meestal ook sterk. Vooral leuk hoe zo'n beetje elke scene 's nachts opgenomen is, gaf de film nog de nodige sfeer mee.
Dit soort films liggen me wel, en zijn er naar mijn mening veel te weinig van. Dat deze geen oscar-nominaties gekregen heeft is jammer, maar natuurlijk wel typerend. Wat mij betreft één van de beste films van 2014, zoniet de beste. Misschien wat gul, maar voorlopig een kleine 4,5*.
john mcclane 2
" i want people to see my face and know it's the worst day of their life"
nou een slechte film werd het in ieder geval niet.
jake gyllenhaal zet een fantastische rol neer als psychopatische gevoelloze news actie filmer.
met als als finale een politie scene die hij wel "ff" filmt.
dit zou een soort dexter kunnen worden in serie vorm.maar dat terzijde.
goeie 4 sterren.
Smugmarty
Ik vond Nightcrawler een topper van begin tot eind. De filmstijl vernieuwend.
Het script is er eentje waarmee je echt alle kanten uit kan en de gekozen richting is er een van narcistisch egoïsme in een psychopatisch jasje...top.
De dialogen tussen Jack en zijn "stagair" zijn om te smullen en zelfs met de zeer zwartgallige & komische noot enorm geloofwaardig. Prachtig neergezet en goed opgebouwd. Je kunt jezelf levendig voorstellen dat het autistische karakter van Lou een uitvlucht ziet in het solistische rampencamerawerk en daarin steeds meer successen boekt...
Wat mij betreft is "Enemy" het wazige voorprogramma van deze avondvullende hoofdact!
brabusRUS
Spannende en originele misdaad film met een ijzersterke Jake Gyllenhaal. Hij zette echt een prachtige rol neer als de gestoorde 'cameraman'. De film heeft een heerlijk duister sfeertje door het goede camerawerk en de mooie beelden in het nachtelijk L.A.
Alleen begrijp ik niet hoe dom je kan zijn om 3 mensen te gaan vermoorden met je persoonlijk kenteken nog op de auto.
Leno
Gyllenhaal kan lekker zijn gang gaan met het karakter dat hij speelt, hij doet dit dan ook erg overtuigend. Doordat hij een misantropische autist speelt moet je als kijker wel misschien wat moeite doen om in het verhaal te komen, want om enige sympathie te krijgen voor de hoofdrolspeler is schier onmogelijk. Dit maakt de film zeker juist zo sterk. De nachtelijke setting van L.A. evenzo.
wendyvortex
Debuutfilm, nou dan kunnen we nog wat verwachten in de toekomst.
L.A. ziet er geweldig uit 's nachts, Jake Gyllenhaal geweldig als sociopaat en flinke aanklacht tegen deze moderne wijze van nieuwsgaring zeg maar de Hart van Nederland ongelukken, branden en misdaad in de VS nog een stukje steviger dan wat we hier zien, al laten bepaalde zenders uit Midden- en Zuid-Amerika zien dat het allemaal nog wel wat....ja er hangen wat prijskaartjes aan onze honger naar sensationeel nieuws.
Wel straks nog even die geweldige sollicitatie-scene van Gyllenhaal uit het hoofd leren, lijkt mij een mooie binnenkomer.
JeroenFR08
Eigenlijk alles wat ik wil zien als filmkijker. Het enige wat me van de volle mep weerhoudt zijn een paar lichte plotgaatjes, maar verder was dit genieten.
Gyllenhal speelt werkelijk geweldig. Een van de betere prestaties die ik de laatste tijd gezien heb. Waarom werd hij niet voor een Oscar genomineerd is mijn vraag..?
Dan nog de sfeer, die echt heerlijk is. We krijgen fijne plaatjes van LA voorgeschoteld. Maar ook de tune is op zn plek. Al kon het wel iets minder melig. Ook de conversaties die Gyllenhal voert zijn geniaal, en bezorgen je soms kippenvel. Wat een engnek.
Het verhaal is gewoon heel sterk. Nightcrawler werd genomineerd voor een Oscar voor beste writing/screenplay. Volledig terecht. Maar legde het af tegen Birdman. Ik heb beide gezien maar wat mij betreft mocht Nightcrawler ermee vandoor gaan!
Soms verliest de film even zn geloofwaardigheid. Maar dat vergeef ik hem. Heb echt zitten genieten verder. Dit is Cinema!
N00dles
Jake Gyllenhaal speelt een ambitieuze, gedreven 'nightcrawler'. Met zijn uitgemergelde gezicht (hij is vele kilo's afgevallen voor de rol) en donkere, diepliggende ogen zet hij een prima Lou neer.
De mooie shots van LA, zowel dag en nacht, zijn een lust voor het oog. Cinematografisch is de film dik in orde. Maar waar de film echt mijn aandacht greep was tijdens de scene in het restaurant, waar we leren dat Lou behalve een sluwe zakelijke kant ook een behoorlijk creepy, duistere kant heeft als hij Nina vertelt wat hij van haar wil. Zijn egocentrische houding en kalme maar dwingende toon tijdens dat gesprek maakten van Lou ineens een psychopatisch figuur, en net als Nina was ik behoorlijk freaked out door hem.
Dat ie er alles voor over heeft om breaking news stories te brengen en dat hij verder ook geen enkele empathie toont naar anderen toe, wordt al snel duidelijk. De manier waarop dat in de climax tot uiting komt vond ik echter wat flauwtjes. Zijn 'nieuwsproject' in het laatste half uur erg spannend is, maar de manier waarop dat geheel 'wrapped up' wordt (dat zijn werknemer heel toevallig wordt doodgeschoten) vond ik net even iets te gemakzuchtig.
Ook wordt er helaas met de creepy stalking en emotionele chantage richting Nina niet zoveel meer gedaan en daardoor komt eigenlijk de film vrij gezapig ten einde. Opvallend daarbij was dat de slotscène behoorlijk luchtig was ten opzichte van de rest van de film.
De sfeer, de snelheid van de film, de spanning en de uitstekende Gyllenhaal maken de film zeker wel de moeite waard om te zien, maar helaas is het geen meesterwerk. Net geen 4*.
Best oké.
Gyllenhaal doet het erg goed en draagt deze film. Als acteur ooit met een valse noot begonnen, maar hij heeft door de jaren heen toch wel bewezen wat in z'n mars te hebben. Zijn rol hier is dan wel een dankbare, toch is het er eentje met een paar vervaarlijke pitfalls, die hij allemaal kundig ontwijkt.
Lou is consistent onsympathiek. Hij doet zich wel voor als aardige kerel, maar elk zinnetje, elke lach, elke beweging lijkt wel gespeeld. Wie een gezellige antagonist verwacht bij deze film komt bedrogen uit, maar net dat maakt het leuk. Gyllenhaal neemt af en toe wel een paar shortcuts door terug te vallen op maniertjes, maar ook dat doet hij overtuigend.
Eerste uur is boeiend, tweede iets minder. Daar vervalt de film in een eerder standaard plotje dat naar een climax poogt toe te werken. De achtervolging op het einde mag er dan wel zijn, de afwikkelijking van het plot is wat aan de flauwe kant. Ook best voorspelbaar, terwijl het eerste uur niet zo makkelijk in z'n kaarten liet kijken.
Ik besef dat het makkelijk is om in deze film wat maatschappelijke kritiek te zien, geen idee of Gilroy het zo bedoeld heeft maar ik negeer dat deel gemakkelijkheidshalve maar even. Het zou wel erg makkelijk en plat zijn allemaal, daarbij is het plot zo overdreven dat je er moeilijk een serieuze link met de realiteit in kan zien.
Vooral jammer dat de film op audiovisueel gebied niet echt iets interessants weet te brengen. Degelijk in beeld gebracht, soundtrackje dat wel oké is (en als er dan toch een link met Drive moet gemaakt worden - gelukkig is het niet van dat soort kattegejank), maar allesbehalve spannend en vooral erg braaf en saai.
Gyllenhaal en z'n personage dus. Hij sleept je door de film. Weet geregeld uit te pakken met een memorabel moment, soms zelfs gehele scenes. De film errond had beter gekund, maar volstaat.
DutchTakeshiro
Redelijke film die voor mij de verwachtingen niet kon waarmaken. Jake Gyllenhaal steelt in ieder geval de show als de sociopaat Lou Bloom. Ja, ik noem meneer Bloom sociopaat omdat hij heel daar heel veel trekjes van vertoont. Het wordt vrij snel duidelijk dat Lou geen gewone man is, verre van. Hij heeft geen enkele interesse in zijn medemens en dat valt snel op. Persoonlijk stoorde ik mij daar enigszins aan omdat het nergens op slaat. Ik had graag meer mens in Lou Bloom gezien zodat zijn beweegredenen te verantwoorden zouden zijn. Het enige waar Lou echt zin in heeft is in bed duiken met de "cougar". Geen enkele kritiek naar Gyllenhaal trouwens, hij doet het uitstekend. De kijkers je personage laten haten is een kunst, en dat doet meneer Gyllenhaal uitstekend.
Los Angeles is weer op een fijne manier gefilmd. Vooral in de nacht wordt weer eens duidelijk waarom L.A. zo'n enorme metropool is. Een perfecte locatie om een misdaadfilm te laten afspelen. Het camerawerk is puik en er wordt op een fijne manier gewerkt met het licht van de stad. Er zit tevens een redelijke soundtrack in de film die eigenlijk weinig toevoegt. Gemiste kans om wat spannenders in te brengen.
Ik moet zeggen dat ik deze film gehypet vind. Alleen Jake Gyllenhaal speelt naar mijn mening goed en om hem heen komt er niemand in de buurt van zijn niveau. Ik kan flink wat maatschappijkritiek vinden in deze film, weet niet of regisseur Dan Gilroy dat bedoelt heeft of niet. Ik geloof best dat er goed geld verdient kan worden in de VS met verslaglegging van ongelukken, moorden en dergelijke. Geld verdienen met het leed van een ander... verschrikkelijk. Het einde wijkt trouwens ontzettend af van de rest van de film en had van mij wat duisterder gemogen.
Vinokourov
Jake Gyllenhaal is Lou Bloom, een misselijkmakende gast die nieuwsberichten voorziet van videobeelden met het motto hoe explicieter, hoe beter! Wat een ontzettende engerd is ie hier! Hij zorgt voor de nodige spanning, want zijn acties voor steeds betere beelden zijn onvoorspelbaar en op zijn minst bizar te noemen. Voor de rest is dit gewoon een goede thriller, die overigens goed past in een mooi gefilmd Los Angeles.
Halcyon
Ontzettend goede film over een aan lager wal geraakte man die een eenmansbedrijfje opstart door de nachtelijke straten van L.A. af te schuimen op zoek naar criminaliteit. Hij filmt de plaatsen delict en de slachtoffers en verkoopt zijn tapes daarna aan een nieuwszender. Langzaam maar zeker wordt hij dieper en dieper opgeslorpt door de duistere kant van de stad. IJzersterke vertolking van Jake Gyllenhaal die bijna 14kg is afgevallen voor deze intrigerende karakterstudie. Aanrader!
Sergio Leone
Eng.
Een kil gevoel had ik, zo na 2 uur kijken. Vakkundig gedaan, die spanningsopbouw. Het begint allemaal vrij gewoontjes, maar de film gaat steeds dieper met z'n hoofdpersonage. Wat een creep. De spanning zit 'm ook daarin; dat personage en wat die zou kunnen doen en dan uiteindelijk doet.
Sowieso is dit ook de verdienste van Jake Gyllenhaal. Niet zo lang geleden liep die nog in de woestijn met lang haar te knoeien, nu zet die topprestaties neer. Ik heb nog niet zo gek veel films gezien, maar voorlopig zet ik die in mijn top 3 van engste personages die ik ooit gezien heb.
Dan Gilroy smukt z'n film op door nachtelijke plaatjes. Ergens is dat gemakkelijk, maar soit, het blijft wel leuk kijken. Verder valt hier niet veel op aan te merken, de engerd wordt steeds enger maar het is enkel het laatste half uur dat écht meeslepend is. Voordien is het mij net iets te tam nog, gezien het vele geklets van Lou.
3,5
ikkegoemikke
“My motto is if you want to win the lottery you've got to make money to get a ticket.”
Wat een schitterende performance van Gyllenhaal in deze toch wel morbide en enerverende thriller. Bij momenten vroeg ik me toch af of het nu eerder ludiek en schertsend bedoeld was, of dat het nu de bedoeling was om een serieus en schokkend verhaal voor te schotelen. Afgaand op mijn eigen gegrinnik bij momenten en het ongeloof over wat er werd getoond, kon ik alleen concluderen dat het uiteindelijk een mix hiervan was. En dit dan op een magistrale manier in beeld gebracht door Gyllenhaal, de kameleon van Hollywood en iemand die ik wel als acteur ten stelligste kan appreciëren. Na zijn verschijning in “Prisoners” (wat ik toch wel een uitzonderlijk spannende film vond) en het arty “Enemy” (verhaal technisch was het niet aan mij besteed, maar qua acteerprestaties was het wel geslaagd) weet hij zich net zoals Matthew McConaughey in “Dallas Buyers Club” fysiek te transformeren naar een schriel, bleek uitziende leegloper. Aanvankelijk lijkt hij wel op een randfiguur met een mentale beperking, maar naarmate je hem beter leert kennen, kom je tot de ondervinding dat hij uitermate intellectueel is en beschikt over een fotografisch geheugen. De manier waarop hij brokken informatie citeert dat hij her en der gelezen heeft op het internet is redelijk indrukwekkend. Louis Bloom is niet bepaald een simpel figuur maar eerder een doortrapt en manipulatief personage.
Noodless
Jake Gyllenhaal doet het alweer. Na de magistrale film Prisoners en de verrassende film Enemy flikt hij het alweer om een geweldige performance neer te zetten. Een acteur die bij mij hoge ogen begint te gooien. Want wat hij hier weer doet is fenomenaal. Zo geloofwaardig en kil dat dit personage je meer en meer angst gaat ontwikkelen naarmate de film vordert. Het verhaal is erg sterk en weet de spanning erin te houden zonder al te veel schietpartijen of overdreven actiescènes. Zijn intellectueel niveau heeft hij via het internet ontwikkelt die hij vaak ook toepast in zijn geweldige oneliners. De manier hoe hij andere mensen kan manipuleren is afschrikwekkend. Een film voor mijn top 10 lijstje van het jaar ! 8/10
Yortisi
Hele leuke film! Zeker het kijken waard. Ik heb een aantal keer op het puntje van mijn stoel gezeten. Jack Gyllenhaal zet echt een freak neer die zeer geloofwaardig over komt.
martijn011
- 2034 berichten
Erg sterke film met een uitstekende Jake Gyllenhaal. Gyllenhaal speelt Lou, een persoon met een gecompliceerd karakter en iemand die nergens voor terugdeinst.
Naarmate de film vordert wordt alleen maar meer duidelijk wat voor een eng persoon hij is.
Bijna alles aan deze film is sterk, daarom ook een dikke vier sterren en waarschijnlijk een verhoging na herziening!
Captain Pervert
Nightcrawler is een geweldige one-man-show van Jake Gyllenhaal. Hij speelt de rol van Lou, een kruimeldief, die bij toeval in aanraking komt met freelance journalistiek en als freelance cameraman ineens zijn roeping vindt. Voor het perfecte exclusieve beeldmateriaal neemt hij steeds grotere risico's en hij verliest langzaam maar zeker ieder moreel besef.
De grote kracht van de film is, behalve de fantastisch acterende Jake Gyllenhaal, dat je totaal niet weet waar het naartoe gaat met het verhaal en dat maakt het spannend. Er is geen enkele scène waar niet een voelbare onderhuidse spanning in zit. De film is zeer mooi geschoten in het veelal nachtelijke Los Angeles.
arno74
Met enige goede wil kan ik hier 2 sterretjes uit persen maar meer kan ik het niet geven. Gelukkig hebben ze Ryan Gosling niet gecast want het eerste wat in me opkwam was dat ik naar een spinoff van Drive zat te kijken, maar dat was toch niet helemaal zo (al is er wel flink afgekeken). Het eerste uur vond ik eerlijk gezegd behoorlijk saai, het werd ook vrijwel meteen vanaf het begin erg voorspelbaar. Daardoor kwam het wat mij betreft nooit boven de middelmaat uit. Pas na een uur valt een beetje spanning te ontdekken en komt de film wat meer op gang al blijft het voorspelbaarheidsgehalte erg hoog, zeker wat de hoofdlijnen betreft. Jammer genoeg hapert het script wel meer tijdens de tweede helft.
Gyllenhaal speelt een personage die qua gedrag erg vlak en ongrijpbaar is en ook erg monotoon, hij wist me met die rol niet echt te overtuigen. Zijn acteerprestatie beperkte zich teveel tot uitsluitend kill kijken en vooruitstaren. Het lijkt me geen makkelijke personage om te spelen, maar voor mijn gevoel verkijkt Gyllenhaal zich daar een beetje op.
De film kreeg een hoop nominaties maar vrijwel geen prijzen, en dat laatste is heel terecht wat mij betreft. Qua waardering zat ik steeds aan 2,5* te denken, totdat de film dat tegen het einde wist te verpesten met ontzettend domme dialogen, namelijk de laatste dialoog tussen de hoofdpersoon en zijn assistent, en de laatste dialoog tussen de hoofdpersoon en de presentatrice. Puur effectbejag, en daarmee sloeg de film compleet de plank mis, ik zat aan een halfje aftrek per dialoog te denken maar zal het maar op een halfje voor beide houden. Een magere 2* dus.
Arnie
Karakterschets van een psychopaat? Nee, eerder een wannabe-maatschappijkritische film over de zuigende kracht van het beeld en van de misdaad. Maar dan één die veel te oppervlakkig en duister blijft, met slecht uitgewerkte dialogen en een veel te karikaturaal hoofdpersonage. 't Verwordt tot een kruising tussen Drive en de films van Michael Mann, maar lijkt er dan weer zo sterk op dat er nauwelijks iets nieuws geboden wordt. Rare bijrol ook van Nina, de eveneens karikaturale misdaadvreter bij het nieuws, en een erg voorspelbaar verloop.
Geef mij Mann maar.
baspls
"Do you know what fear stands for? False Evidence Appearing Real."
Prima film, niet helemaal wat ik ervan had verwacht maar zeker niet slecht.
Jake Gyllenhaal speelt een sterke rol als de gestoorde Lou, wat heeft die gast eigenlijk een rot-kop.
Lou Bloom is wanhopig op zoek naar een baan als op een dag vlak voor zijn neus een ongeluk op de snelweg plaatsvind. Hij stapt uit zijn auto en ziet al snel dat een stel journalisten komen filmen. Lou heeft zijn roeping gevonden, hij koopt een politie-radio en camera en gaat filmen bij de eerste de beste crime-scene. Als hij ontdekt dat hij de beelden kan verkopen aan de lokale nieuwszender begint hij steeds gedrevener te worden. Misschien iets te gedreven...
Mooie nacht-scènes en prima cinematografie. Doet je denken aan de stijl van Michael Mann. Ook prima 80s-achtige muziek.
Uitstekende debuut-film voor Dan Gilroy.
schrans
Een beetje achterover geblazen nu ik de film gezien heb. Dat Gylenhaal voor deze film geen Oscar gekregen heeft is me nu echt wel een raadsel. De manier van spelen is echt beangstigend en creepy. Hij is ook een pak vermagerd om helemaal obsessioneel voor te komen. En obsessioneel is zijn personage Louis Bloom wel. De manier waarop hij alles filmt is bevreemdend en onmenselijk. Je zit voortdurend met een ongemakkelijk gevoel. Verder is het nachtelijke en weinig fraaie LA prachtig in beeld gebracht met enorm mooie shots.
De film was beklijvend hoewel het verhaal zelf soms een beetje aan de magere kant was en de film misschien wel een tikkeltje te lang duurt.
K. V.
Na wat lovende reacties deze ook eens bekeken en 'k heb het me zeker niet beklaagd. 'k zat er direct in en 'k vond het wel een boeiende en toch ook wel spannende film. Het laatste half uur was erg spannend.
Ook de cast was goed op dreef en verder zag de film er prima uit, ondanks dat de film zich grotendeels 's nachts afspeelde.
'k moet de lovende kritieken wel bijtreden en vond het een prima film en een aanrader.

Kijk vandaag op televisie naar de misdaadthriller 'Nightcrawler' van Dan Gilroy

De tijd vliegt: deze vijf sterke titels vieren dit jaar hun tiende verjaardag

Geprezen misdaadthriller 'Nightcrawler' van Dan Gilroy zaterdagavond op Paramount Network

Drie fascinerende en opmerkelijke filmfeiten die je misschien nog niet kende

Jagten

The Wolf of Wall Street
Biografie / Komedie, 2013

Whiplash
Drama / Muziek, 2014
californiëjournalistiekondergrondsjob interviewtv stationcynicismpsychopaathorrorsociopathvideo cameracrime scenepsychologische thrillerlos angeles, californiëhuisinvasieauto achtervolgingstakeouttv newsnewsreel footage character studyemployer employee relationshipneo-noirethicsstringerpolice scannernews businesssocialized psychopath