• 144.713 films
 • 7.265 series
 • 22.042 seizoenen
 • 495.698 acteurs
 • 313.275 gebruikers
 • 8.292.664 stemmen
Avatar
 
Emmy-awardshow krijgt enorm veel kritiek te verduren

Emmy-awardshow krijgt enorm veel kritiek te verduren

Maandag 20 september 2021 om 09:30, door Thijs van der Wel
Emmy-awardshow krijgt enorm veel kritiek te verduren

Afgelopen weekend zijn tijdens een gala de Emmy awards uitgereikt, de prijzen voor de beste televisie-programma's en series. Hoewel sommige series grote winnaars bleken, zoals The Crown en The Queen's Gambit, was er voor de gemiddelde kijker van de voorstelling weinig om van te genieten, en voelde het niet als de grootse avond die het zou moeten zijn. Daarnaast oogstte de show, weinig verrassend, ook veel kritiek uit maatschappelijke hoek.

Voor tv-makers is het de hoogste eer om een Emmy-award te winnen, en daarom wordt er ook altijd naar uitgekeken welk programma de meeste en de meest belangrijke awards wint. Er waren drie belangrijke winnaars te noemen. Voor het serieuzere werk waren The Crown en The Queen's Gambit, beiden van Netflix, de grote winnaars. Bij de awards voor comedy-shows was Ted Lasso de onbetwiste winnaar, aangezien nagenoeg alle awards waar het programma voor genomineerd was ook daadwerkelijk binnengehaald werden. Ook was een bijzonderheid dat voor het eerst in de geschiedenis van de show de prijzen voor beste regie bij zowel Drama als Comedy naar twee vrouwen gingen, respectievelijk Lucia Aniello en Jessica Hobbs.

Flinke kritiek

Tot zover het goede nieuws. Wat bij veel mensen in het verkeerde keelgat schoot, was dat er niet één niet-witte acteur in de prijzen viel. Ondanks dat de nominaties wel veel punten scoorde wat betreft diversiteit, werden alleen blanke acteurs beloond voor hun werk. Shows als The Underground Railroad, die het bij de pers heel goed deden, kregen geen enkele prijs. Het was echter niet alleen die diversiteit waar de awardshow mee de mist in ging. Slechts twaalf verschillende series kregen de 'Primetime-prijzen' overhandigd, wat heel weinig is in vergelijking met andere jaren. Slechts enkele kleine prijsjes, die niet tijdens de show worden uitgereikt, gingen naar andere series. Vanuit de hoek van Disney zal dit een enorme teleurstelling zijn, aangezien The Mandalorian en WandaVision genomineerd waren voor respectievelijk 24 en 23 prijzen.

Aardig amateuristisch

De kritiek bleef echter niet bij de eindresultaten van de show. Ook het programma rondom de prijsuitreikingen heen kon veel mensen niet bekoren. Zo was er een interval waarin een gezelschap, met onder andere Dr. Phil, een comedy-stukje probeerden te maken over mensen die geen Emmy hadden gewonnen, en was er later een optreden van de host, Cedric the Entertainer, die het had over die ene keer dat er een vlieg landde op het hoofd van voormalig vice-president Mike Pence. Beide intervallen werden als "pijnlijk niet grappig" omschreven. Ten slotte voelde de hele show niet waardig aan. Er liepen nogal veel backstage-mensen met mondkapjes op dwars door het beeld heen, en om het iets veiliger te maken wat betreft het coronavirus, speelde de show zich af in een tent, wat de gewichtigheid van het programma ook niet ten goede kwam. Wat dat betreft is het voor de organisatie te hopen dat er volgend jaar, na corona, weer meer mogelijk is.

Reacties (13)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 3857 berichten
 • 1910 stemmen

Als je een vijver hebt waarin 100 vissen zitten, waarvan 85 snoeken en 15 karpers, en je vangt 10 vissen, dan is het toch naïef om te verlangen dat je 5 snoeken en 5 karpers vangt?

[Edit moderator: zin met een raciale stereotypering verwijderd.]


avatar van wwelover

wwelover

 • 2144 berichten
 • 3054 stemmen

Tsja lastig. Er waren dit jaar ook wel behoorlijk wat goede kandidaten in de meeste categorieën. Mooi en terecht dat Ted Lasso zoveel heeft gewonnen. The Underground Railroad, was visueel wel echt prachtig dus op dat gebied had ik ze nog wel iets graag zien winnen of muziek (geen idee of daar een Emmy voor wordt gegeven eigenlijk). maar inhoudelijk te lang en traag voor mij. De opening van Cedric the Entertainer was in ieder erg suf dus dat amateuristische kan ik me wel wat bij voorstellen.


avatar van De Blauwe Rijder

De Blauwe Rijder

 • 113 berichten
 • 2899 stemmen

Wat een gezeur weer. De acteur van kleur omdat het moet heeft geen Emmy ontvangen. So what? Het gaat om de beste acteerprestaties niet om de acteur of actrice met het meeste kleur.


avatar van stormfox

stormfox

 • 119 berichten
 • 424 stemmen

Wie kijkt er nog naar deze woke poppenkast?

Uitzondering is natuurlijk wanneer Ricky Gervais de deugers hard komt roasten.


avatar van rkrijger

rkrijger

 • 4 berichten
 • 2 stemmen

Volgens mij worden er andere criteria gehanteerd dan de huidskleur bij het bepalen van de winnaar in een bepaalde categorie. En dat is het enige juiste.


avatar van Flavio

Flavio (moderator films)

 • 3120 berichten
 • 3782 stemmen

Captain Pervert schreef:

Als je een vijver hebt waarin 100 vissen zitten, waarvan 85 snoeken en 15 karpers, en je vangt 10 vissen, dan is het toch naïef om te verlangen dat je 5 snoeken en 5 karpers vangt?

Alleen was het bijna 50/50, dus dan is het toch wel knap om 12 snoeken te vangen.


avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

 • 3857 berichten
 • 1910 stemmen

Flavio schreef:

(quote)

Alleen was het bijna 50/50, dus dan is het toch wel knap om 12 snoeken te vangen.

Misschien konden die snoeken dan sneller zwemmen dan de karpers.

Maar omdat de karpers zich achtergesteld voelen, janken ze omdat ze denken dat ze wegens hun karpersnorharen niet uit het water gevist werden.

Winnen doe je door te presteren. Niet omdat je een bepaald uiterlijk hebt.


avatar van MindlessAssassin

MindlessAssassin

 • 342 berichten
 • 165 stemmen

Ho is even, Dion. Geen blank hè, maar “witte”. Blank komt af van het woord ‘blanco’ wat ‘schoon’ betekent en dat betekent weer ‘Rein’ dus oftewel ‘Rein bloed’ en dat is in 2021 absoluut niet meer tolerabel. Kan écht niet hoor.. Had je moeten weten . Dalijk voelen mensen zich weer enorm aangevallen…


avatar van HetNeusje

HetNeusje

 • 6 berichten
 • 0 stemmen

Erg scherp MindlessAssassin, het is bij dezen aangepast.


avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 10963 berichten
 • 1742 stemmen

Captain Pervert schreef:

Winnen doe je door te presteren. Niet omdat je een bepaald uiterlijk hebt.

Blijkbaar is het toch makkelijker om te winnen als je een bepaald uiterlijk hebt, dat is tenminste het probleem dat sommigen signaleren.

Ik zou er zelf aan toe willen voegen dat het bij dit soort award-shows sowieso niet kan gaan om 'winnen door presteren'. Acteren is namelijk geen sportwedstrijd, met een duidelijk puntensysteem. Deze awards zijn bij uitstek een teken van erkenning. Het gaat er niet om wie de beste is, dat is namelijk subjectief, maar wie door het veld geëerd wordt voor zijn of haar werk in de context van een bepaalde film of serie.

Overigens gaat het stuk volgens mij maar twee zinnen over huidskleur.


avatar van Number23

Number23

 • 7676 berichten
 • 4298 stemmen

Deze discussie komt nu standaard na elke awardshow voorbij.

Ik ben het ermee eens bij de mannelijke hoofdrol in drama en in mindere mate bij mannelijke bijrol in drama, voor de rest was de competitie van de Caucasians te groot.


avatar van mcdaktari

mcdaktari

 • 4985 berichten
 • 0 stemmen

Het is GVD toch niet normaal. Beginnen ze weer te zeiken dat er weer geen donkere acteur in de prijzen is gevallen. Wat is dat nou? Net of die niet meetellen? Kijk wie bij de beste betaalde acteurs horen, Denzel Washington, Morgan Freeman, Will Smith om er zo maar een paar te noemen. Zelfs had Amerika een donkere president. één van de rijkste vrouwen op aarde is een donkere vrouw, Oprah Winfrey. En dan nog maar te zwijgen over die schatrijke rappers. Dus laat ze onderhand eens ophouden over dat geneuzel dat de donkere medemens geen kans krijgt.


avatar van eRCee

eRCee (moderator nieuws)

 • 10963 berichten
 • 1742 stemmen

Toevallig leerde ik vandaag van het concept 'moral licensing'. Een fenomeen waardoor je bijvoorbeeld door het stemmen op een zwarte president, of op een vrouw, een vertrouwensboost krijgt in je eigen moraal en vervolgens juist eerder gedrag gaat vertonen dat ongelijkheid in stand houdt. Voor wie het interesseert, kwam uit een podcast van Malcolm Gladwell: The Lady Vanishes - Pushkin

mcdaktari schreef:

Beginnen ze weer te zeiken dat er weer geen donkere acteur in de prijzen is gevallen.

Dit geeft het wel een beetje weg he?