menu

Hier kun je zien welke berichten ZeppelinNL als persoonlijke mening of recensie heeft gemarkeerd.

Big Game (2014)

3,5
Gisteren gezien bij de sneak preview van Pathé. Een zeer vermakelijke film, interessante actiescènes, boeiend plot en hier en daar grappige humor. Ook leuk dat het einde niet 100% 'happy' is (de scène met de moord op de vice-president).

Get Out (2017)

4,0
Vorige week deze film kunnen zien, en zeer onder de indruk.

Als je de trailer hebt gezien, dan zit je in de positie dat je enerzijds al meer over de film weet, terwijl je eigenlijk nog volledig in het duister zit. Je weet namelijk dat er in een horror/thriller 'iets' mis is, maar wat dat is laat zich dan nog even raden.

De film is op zo'n manier gemaakt dat je als kijker constant in spanning zit: je verwacht een moment dat 'het' losgaat, maar je weet niet wanneer. Als dat dan uiteindelijk gebeurt, is dat zeer bevredigend, doch enigszins cliché voor een horror: niemand wist eerder de familie te ontsnappen, behalve onze hoofdpersoon natuurlijk. Echter is dit, bekeken in het geheel, niet erg: de spanningsboog wordt zorgvuldig opgezet, en de afhandeling is voor de rest prima.

Verder zit er hier en daar een klein vleugje humor in de film, met name door de vriend van de hoofdpersoon, de TSA-agent, die later ook nog de reddende engel blijkt te zijn..

Veel over geschreven, is de vertegenwoordiging van racisme in de film. Het is namelijk vrij duidelijk dat er veel verwijzingen naar de ervaringen van de Afro-Amerikaanse man in de samenleving van de VS in de film zetten. Dan zullen sommigen daarover zeggen: het moet met zo'n zwarte regisseur (Peele dus) altijd over ras gaan, en over hoe erg de blanke man wel niet is. Dat vind ik onzin: het onderwerp is op een snijdende manier in de film verwerkt, maar dit houdt niet in dat je de niet van de film als horror op zich kan genieten. Je kunt de film en de film als discussiepunt over racisme apart zien.

4*

It Follows (2014)

3,5
Net terug uit de bioscoop. Geen onaardige film, maar ben het niet eens met de lovende recensies. Ik vind dat het in mysterie en afwachting gehuld zijn, net iets te lang duurt en teveel gebeurt. Ook is het einde ronduit rommelig. Open eindes zijn niet altijd goed

Ontsnapping, De (2015)

2,0
Tegenvaller. Eerlijk is eerlijk, ik heb het boek niet gelezen, en daardoor kijk ik natuurlijk wel anders naar de film.

Isa Hoes speelt een aardige rol in de film, is hier en daar zelfs humoristisch, en haar spel wekt over het algemeen interesse. Echter is het mij gedurende de film niet gelukt om mij echt te 'bekommeren' om een van de personages. Niet dat dit zozeer aan de geleverde acteerprestaties ligt (de bijrol van Rik Mayall is mij alleen al 1* waard), maar wellicht aan de aard van het verhaal op zich. Misschien ga ik dan nog maar het boek lezen, dan verandert mijn perspectief allicht. Nu kon mij het verhaal op zich mij gewoon niet interesseren. De flashbacks naar haar zieke broer wekken geen medelijden op, en de manier waarop zij die zelf gedurende haar tijd in Portugal beleeft, vind ik totaal niet boeiend.

Maar de film heeft ook zeker punten die wél goed en/of interessant zijn. De bijrol van Rik Mayall, met zijn fantastische Britse charisma, is voor mij het al waard om de film te zien.
De sfeerbeelden van Portugal zijn eveneens charmerend.

Helaas wederom geen geweldige Nederlandse film (al was het nog niet zo'n brok ellende als De Reünie). Wellicht dat in het najaar "Ja, Ik Wil!" hier verandering in brengt

2,0*

Poltergeist (2015)

2,5
De film doet een paar dingen goed, maar ook heel veel dingen fout. Ik noem uit beide categorieën wat op:

3D. Op 1 of 2 momenten na, waar ik vermoedde dat een effect zo bedoeld was, totaal overbodig. Zelfs alleen maar storend. Alleen al punten aftrek hiervoor.

Personages. In tegenstelling tot het origineel, vind ik hier heel erg lastig om me in te leven in/mee te leven met de personages, terwijl deze personages zó worden overgebracht dat dat wel van ons als kijker wordt verwacht. De knul en het meisje die onderdeel zijn van het paranormale team werken me bijvoorbeeld nogal op de zenuwen, zoals wanneer het meisje de jongen iets toesnauwt over de temperatuurmeter in de kast. Totaal overbodig 'dingetje'.
Het einde vind ik ook al helemaal slap, de definitie van de term 'anti-climax' haast.

Wat doet de film dan wél goed? Misschien zijn niet alle horrorpuristen het met mij eens, maar remakes van horrorklassiekers hebben toch vaak wel een aantal overeenkomstige voordelen. De moderne productiemiddelen zorgen ervoor dat het geheel visueel prettiger oogt. Het huis en de omgeving ervan zijn 'spooky' genoeg, zonder dat met al te veel overdaad in beeld te brengen. De special effects zijn ook prima.

Wellicht komt er nog 0,5* bij, als ik de film een keer in 2D kan zien.

2,5*

Popoz (2015)

3,5
Net zoals kikujiro de film in de sneak preview gezien, en ik heb juist een tegenovergestelde mening.

De film is, zoals iedereen die de serie kent ook wel zou verwachten, gewoon 1 lange aflevering (los van het feit dat de film wel een verhaal kent). Flauwe humor? Tuurlijk, daar zit de film vol mee. Maar flauwe humor is ook een vorm van humor, die je net als andere vormen simpelweg waardeert of niet. En ik kon er hartelijk om lachen. De 'cheesy' special effects horen er ook gewoon bij en creeëren juist een hele specifieke sfeer. Ik hou er van!

3,5*

Terror Train (1980)

3,0
Moet bekennen dat deze film mij zeer tegenviel. Het idee van de gemaskerde killer is natuurlijk niet nieuw, maar dat deert op zich niet. De opbouw van het verhaal is slecht naar mijn mening, ook is het jammer, dat in tegenstelling tot andere slashers, je meteen al vanaf het begin van de film a): met zeer grote waarschijnlijkheid kan zeggen wie de dader is, en b): het motief van de dader weet. Dit vind ik juist zo leuk aan andere slashers, dat je als het ware vanuit het perspectief van de slachtoffers meedenkt over wie het nou is. Jamie Lee Curtis speelt wel goed, en ook de rol van David Copperfield vond ik geweldig.

Het einde vond ik enigszins slordig en abrupt. Misschien dat ooit na een tweede kijkbeurt ik mijn mening bijstel.

2,5*