• 9.370.234 stemmen

Attack on London: Hunting the 7/7 Bombers (2025)

Documentaire | Miniserie

Show titel: Attack on London: Hunting the 7/7 Bombers

Genre: Documentaire

Afleveringen: 4

Speelduur: 3 uur

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: dinsdag 1 juli 2025

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk miniserie via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Attack on London: Hunting the 7/7 Bombers

Docuserie over een van de meest verwoestende terroristische aanslagen op Britse bodem - en de drie weken van paniek, paranoia en klopjachten die Groot-Brittannië veranderden. 20 jaar geleden ontploften er vier bommen in Londen, waarbij 52 mensen omkwamen en meer dan 700 gewond raakten. Deze multi-perspectiefserie volgt de hectische weken die volgden en de jacht op de verantwoordelijken. Met nooit eerder vertoonde archiefbeelden en exclusieve interviews met overlevenden, familieleden, onderzoekers, inlichtingendiensten en degenen die het dichtst bij de gebeurtenissen stonden.

Afleveringen

1. Aflevering 1

1 juli 2025 (46 minuten)

Op 7 juli 2005 ontploffen er bommen op vier verschillende locaties in Londen. Dit leidt tot een enorme ravage en de grootste klopjacht in het Verenigd Koninkrijk ooit.

2. Aflevering 2

1 juli 2025 (40 minuten)

De aanwijzingen leiden het onderzoek van Londen via Luton tot Leeds, waar de gemeenschap verbijsterd is over het nieuws en de reacties in de media.

3. Aflevering 3

1 juli 2025 (51 minuten)

Twee weken na de bomaanslag loopt de situatie weer uit de hand. De politie speurt wanhopig naar de daders en intensiveert de jacht.

4. Aflevering 4

1 juli 2025 (43 minuten)

De politie is wanhopig op zoek naar de terroristen, maar het spoor loopt dood. Tot een telefoontje van een burger het onderzoek compleet verandert.

Alle Acteurs en Actrices

Self - London Underground Attack Survivor

Self - Principal Forensics Investigator

avatar van ILDIB

ILDIB

Aardig opgezet maar sleept zich soms wel wat voort. Laatste aflevering gewoon matig. Die ene dame zit alleen maar te opiniëren. Heeft geen zak met die dagen te doen. Laat haar weg. Wat wel duidelijk is dat er een aantal lieden niet uitblinken in goed leiderschap. Die dame van mi5 voorop.

Daarnaast ook hier weer geleuter over goed politiewerk terwijl zoals zo vaak de enige doorbraak komt vanuit het publiek.

avatar van Toontje G

Toontje G

Interessante docu over de aanslagen in London. Het politiewerk wat goed is en faalde, het werk van de mensen die de bewijzen moeten verzamelen en de doden moeten bergen, de beelden die verzameld worden etc.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Tussendoor even aan de slag met deze Attack on London op Netflix en daarmee een vergelijkbaar iets als Texas Killing Fields of Boston Marathon Bomming, en dat zijn documentaire's die mij wel liggen.

Het geheel bouwt zich langzaam waar ik me eigenlijk niet zo bijster veel meer van dit gebeuren kan herinneren op de enkele foto van de open gereten dubbeldekker na. Al snel daarna bestaat het forensenverkeer uit pijn, angst, verminking en dood. 'I've never heard screams like this'. En wanneer het geheel in kaart gebracht wordt is het niet alleen een schok wat het daders betreft die al jaren geleden zijn geïntegreerd, ook valt de grootsheid en methodische aanpak op van het geheel, om de kriebels van te krijgen. Zoals te verwachten zijn de volgende stappen de analyse, de zoektocht naar wie, het hoe, en waarom. En dat lijdt tot de verschillen met de eerder genoemde documentaires want al de daders zijn dood dus van een echte jacht is geen sprake....

Maar dat verandert bij een reeks nieuwe aanslagen die mislukken, andermaal verbaast het mij wat er allemaal gebeurd is en hoe snel dat toch kennelijk vergeten wordt. Want dit mondt wel degelijk uit in een jacht, een koortsachtig geheel die greep krijgt op heel London en zenuwachtige taferelen veroorzaakt. Samen met het profiel van de gezochten en daders van de vorige aanslagen kan niet anders geconcludeerd worden dan dat er een beeld ontstaat van welhaast modelburgers wat het beeld van het gevaar van binnenuit, the evil within, vooral rond die moskee waar ze undercover gaan, erg beangstigend maakt. Het creëert een gespannen situatie met een politie op de toppen van hun kunnen waar iedere stap de verder kan zijn. Bizar en ontluisterend is vervolgens de situatie rond het onschuldige slachtoffer genaamd Menezes en daar kleeft voor mij een behoorlijk dubbel gevoel aan, en misschien ben ik daar de enige in.

Want ja, het is een natuurlijk een gigantische blunder het doodschieten van een onschuldige, en wat een fouten waren er vooraf reeds gemaakt die in die zin de situatie creëren. Toch krijg ik een beetje jeuk van al die reacties die dan volgen, de protesten tegen politie-optreden en van die activisten die dan meteen hun 'Momented of Fame' kunnen grijpen. Is het fout? Ja natuurlijk, maar daar staat een ontzettend moeilijke spagaat tegenover waarin de politie net zo vaak wordt beticht van slap gedrag en niks doen, waar in dit geval ook nog eens een buitengewone situatie speelt met de door terroristen gecreëerde situatie heerst. Stel dat het de aanslagpleger geweest was, met een nieuwe bom, en men was niet doortastend geweest, en er was weer een aanslag geweest of die was mislukt, dan was het geklaag over wat de politie doet ook niet van de lucht geweest. En zo is een instantie als politie in die zin altijd de gebeten hond, die het nooit goed kunnen doen. Het is een feit dat er gehandeld moest worden, helaas pakte dat verkeerd uit. Wil je boos zijn als familie? Wees dat dan vooral op de terroristen die deze situatie gecreëerd hebben, want daar begint de ellende. Gemakkelijk gezegd? Wellicht...

Uiteindelijk draait de documentaire toch nog uit op een klopjacht met een x aantal verdachten waar men toch iets omzichtiger te werk gaat. En al met al is deze documentaire toch een interessante terugkijk op wat er in de zomer van 2005 gebeurde.