• 9.369.466 stemmen

Ontwikkeld door: Alice Géraud, Marc Herpoux en Jean-Xavier de Lestrade

Met: Alix Poisson, Jonathan Turnbull en Julien Frison

Oorsprong: Frankrijk

Datum van release: maandag 13 november 2023

Eerst uitgezonden op: France 2 (Frankrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Sambre

Eind jaren 80 in Noord-Frankrijk worden vrouwen langs dezelfde weg bij de rivier de Sambre seksueel misbruikt. De aanvallen vinden steeds 's ochtends vroeg plaats en in een vergelijkbare stijl. De politie krijgt geen grip op de omvang van deze aanvallen of legt geen verband tussen de zaken. Ondertussen wordt het rechtssysteem overweldigd door de opstapelende zaken.

Afleveringen

1. 1. Christine (La Victime)

13 november 2023 (52 minuten)

2. 2. Irène (La Juge)

13 november 2023 (52 minuten)

3. 3. Arlette (La Maire)

20 november 2023 (52 minuten)

4. 4. Cécile (La Scientifique)

20 november 2023 (52 minuten)

5. 5. Winckler (Le Commandant)

27 november 2023 (52 minuten)

6. 6. Enzo (Le Violeur)

27 november 2023 (52 minuten)

avatar van TerryA

TerryA

Een true-crime drama dat afspeelt over een periode van 30 jaar in Noord Frankrijk in de buurt van de river Sambre, vlakbij de grens met Belgie.

Het is schokkend te zien hoe de locale politie bezig was, ook erg frustrerend hoe ze elke keer hun onderzoek gingen verprutsen, en dat uiteindelijk dit werd opgelost met een ontdekking van de politie in Belgie!

Wordt vertelt in 6 delen, elke vanuit een andere standpunt of perspectief, en dan over drie decennia. Sommige namen hebben ze veranderd voor deze series, want in deel 6 is het de verhaal van Enzo (Le Violeur) maar in het echt was dat dan Dino Scala die actief was tussen 1988 en 2018.

De series deed me denken aan Once Upon a Murder/Chiefs uit 1983 dat over een serie-moordenaar ging in Amerika die ook decenia lang zijn gang kon gaan vanwege slecht onderzoek van locale politie.

Chiefs - Seizoen 1 (1983)

Hier met Sambre, begint de series vanaf 1988, maar in het echt was Dino Scala jaren daar voor al bekend met de locale politie, maar ik vermoed omdat helemaal te filmen hadden ze 8 of meer afleveringen en een grotere budget nodig! Sambre was in engelstalige landen uitgebracht op tv dit jaar als 'Sambre - Anatomy of a Crime'

Een aanrader.

avatar van lang pee

lang pee

Goede serie, maar een topreeks kan ik er niet van maken. Daarvoor waren er teveel kleine fouten, en dat begrijp ik van de meeste makers totaal niet.

De rechter is zogezegd een kettingroker, maar je ziet duidelijk dat die nog nooit heeft gerookt, blaast de lucht dadelijk uit, en weet echt niet hoe ze die moet vastnemen. Ik heb zeven mensen zien roken, die echt nooit gerookt hebben. En dan weer filmen in lege tassen, tien keer, hier een warme koffie voor ons, zit niets in de tas en geen enkele damp.

Een kind dat ze een paar keer filmen dat zogezegd slaapt, maar je ziet ze duidelijk heel hard pinken, en soms zelfs de ogen een beetje open doen enz enz.

Waarom toch zo slordig met details. En wat er daar gebeurt, gebeurt nog steeds. Dit waren nu gewone meisjes, maar als het seks werkers zijn word er nog steeds niet veel moeite gedaan om de daders te arresteren. Kijk inderdaad maar eens op ID naar vele zaken in de VS, de fouten die in dit soort zaken gemaakt worden zijn echt schrijnend...dus gewoon goed, maar niet top...

avatar van stefan dias

stefan dias

Kopjes koffie vullen en rook inhaleren en dit had zomaar een vijfje kunnen zijn. Oké, deze flauwekul even terzijde. Deze serie is on-Amerikaans goed: nergens wordt er sensatie of spanning in het plot geweven want de feiten en vooral de niet-feiten ( de verwaarlozing van de slachtoffers) zijn erg genoeg. Dit onthutsende verhaal wordt dan ook mooi en ja, sereen, in beeld gebracht. De ongeïnteresseerdheid in een regio die de spiegel aan de andere kant van de grens is van ons florissante Charleroi. Verouderde zware basis-metaalindustrie, veel armoede en werkloosheid.

De aanpak (telkens één persoon/aspect) onder de loep nemen doet me wat denken aan The Wire, maar daar was het dan een andere invalshoek over een heel seizoen uitgesmeerd. Het falen van een land, door gebrek aan middelen/geld vooral en natuurlijk ook gewoon door seksistische desinteresse. Ook de rechter gaat in de fout als ze zich vastbijt in deze case en daardoor zware criminelen vrijuit laat gaan… want er zijn natuurlijk maar 24 uren in een dag. Als er iemand niet gespaard wordt is het wel de politie: echte 'ploucs' of lomperds die dadelijk op hun achterste poten gaan staan als iemand zich met hun (niet verichte) werk bemoeit. Spannend is het voor mij (gelukkig) niet, maar wel boeiend om te zien. Goed geacteerd, vooral door de slachtoffers. Nu alleen nog leren roken…

Ja, eindelijk eens iets anders op tv. Aanrader.