• 9.375.076 stemmen

Waking the Dead - Seizoen 1 (2000-2001)

Show titel: Waking the Dead

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 20 minuten

Ontwikkeld door: Barbara Machin

Met: Trevor Eve, Sue Johnston en Claire Goose

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Datum van release: dinsdag 5 september 2000

Eerst uitgezonden op: BBC One (Verenigd Koninkrijk)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Waking the Dead

Hoofdinspecteur Peter Boyd staat aan het hoofd van de Cold Case Squad. Deze elite eenheid is speciaal opgericht om onopgeloste moordzaken te heropenen. Hierbij maakt het team gebruik van de allernieuwste forensische technieken en een profiler. Het oprakelen van het verleden kan gevaarlijk zijn, de moordenaar loopt immers nog rond... Het team beschikt over de knapste koppen op het gebied van psychologie, forensische pathologie en recherche. Als iemand een moordenaar jaren na de misdaad kan opsporen, zijn zij het wel!

Afleveringen Seizoen 1 (2000-2001)

1. 1. Pilot (1)

5 september 2000 (50 minuten)

DCI Peter Boyd jaagt op een moordenaar die vijf jaar geleden een schoolmeisje heeft vermoord. Als de moordenaar contact opneemt met Boyd om te zeggen dat hij een ander meisje ontvoerd, is het opgraven van het eerste slachtoffer de enige optie.

2. 2. Pilot (2)

5 september 2000 (50 minuten)

3. 3. Burn Out (1)

19 juni 2001 (50 minuten)

De jonge Marina Coleman steekt een auto in brand, gaat vervolgens naar het vuur staan kijken en maakt er zelfs foto's van. DCI Boyd ziet het gebeuren en denkt het meisje te redden van de onvermijdelijke explosie van de benzinetank. Later op het politiebureau vertelt een oom van het meisje Marina dat haar vader, een oorlogsfotograaf, een paar jaar eerder bij een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Het ontdekken van de ware doodsoorzaak van haar vader is voor Marina een obsessie geworden. Boyd raakt door toedoen van Marina geïntrigeerd in de zaak en begint een onderzoek…

4. 4. Burn Out (2)

19 juni 2001 (50 minuten)

5. 5. Blind Beggar (1)

26 juni 2001 (50 minuten)

Tijdens werkzaamheden wordt in een grafkelder in een kerk een schedel ontdekt. Het Cold Case-team wordt gewaarschuwd en al gauw blijkt dat er een lijk gegoten in beton in de graftombe ligt. Dr. Frankie Wharton laat het lijk met beton en al uit de tombe halen. In het laboratorium ontdekt ze een skelet in spijkerbroek en schoenen. Intussen ondervragen Boyd en zijn mensen de lokale geestelijken. Vader Kevin Ryan staat op het punt om het huwelijk van twee dorpsgenoten, James en Moira Bowen, opnieuw in te zegenen. Boyd moet onderzoeken of het lijk van een vrouw is, die al 20 jaar wordt vermist of toch iemand anders…

6. 6. Blind Beggar (2)

26 juni 2001 (50 minuten)

7. 7. A Simple Sacrifice (1)

2 juli 2001 (50 minuten)

Annie Keel zit al 25 jaar in de gevangenis wegens moord op haar man en het achtjarige buurjongetje Giles. Annie's advocaat Reese Dickson spant een zaak aan om zijn cliënte vrij te krijgen. De vader van de dode Giles verzet zich daar heftig tegen. Dan duiken er plotseling handgeschreven notities op die erop duiden dat Annie Keel mogelijk onschuldig zou kunnen zijn.Het team van Boyd krijgt de opdracht een einde te maken aan alle twijfel door te bewijzen dat Annie wel degelijk de dader is. Maar waarom zou Annie wel haar man en de buurjongen hebben vermoord, maar niet haar eigen zoon Sam?

8. 8. A Simple Sacrifice (2)

3 juli 2001 (50 minuten)

9. 9. Every Breath You Take (1)

10 juli 2001 (50 minuten)

Er wordt een golftas uit de Theems gevist. Inhoud: het lijk van een vrouw in politie-uniform. Debbie Britten, een bekende politieagente, is een jaar eerder spoorloos verdwenen. Debbie's toenmalige echtgenoot bevestigt de identiteit van het lijk en het Cold Case-team wordt ingeschakeld. Al gauw blijkt dat Debbie's verleden nogal wat opmerkelijke feiten bevat, zoals een gestrand huwelijk, een geobsedeerde stalker die bij haar heeft ingebroken en van alles van haar heeft gestolen, en een moeder die vrijwel geen contact meer met haar had. Het team ontdekt dat Debbie in haar eigen huis is vermoord, mogelijk door iemand die haar kende.

10. 10. Every Breath You Take (2)

10 juli 2001 (50 minuten)

avatar van nlkink

nlkink

Pilot aflevering en seizoen 1 van deze vermaarde BBC serie. Vreemd dat deze serie nooit door de KRO in de herhalingsmolen is gegooid. Geen enkel probleem, want ik heb ze in de loop van een paar jaar allemaal opgesnord voor rond de € 5,- à € 6,- per seizoen. Dit team zal vier seizoenen lang in deze samenstelling cold cases oplossen. De start is al sterk, maar deze serie zal met elk seizoen alleen maar beter worden.

avatar van AniSter

AniSter

Ik kende deze serie niet, maar inmiddels heb ik de pilotfilm, de 9 seizoenen en ook de matige vervolgserie The Body Farm - (1 seizoen) gezien. De serie moet even op gang komen, vandaar dat mijn waardering met het verlopen van de seizoenen is gestegen. Waking the dead vond ik vanaf seizoen 2 verrassend goed worden: sterke verhalen (een per twee afleveringen), prima cast en setting en niet teveel nevenzaken (behalve dan het verhaal over de zoon van Boyd dat te lang door blijft zeuren). Er lopen een paar zaken door meerdere afleveringen. Vandaar mijn tip: kijk alle seizoen en afleveringen in de juiste volgorde, met niet al te lange tussenpozen. Niet alle zaken komen tot een afronding met positief resultaat. "That's life" zullen we maar zeggen. Wel is het jammer dat er afleveringen bij zijn waar er tevéél aan de fantasie van de kijker wordt overgelaten. Gedurende de seizoenen worden er een paar medewerksters "uit de serie geschreven", dit gebeurt op minder fraaie manieren. Het karakter Boyd is een verhaal apart. Een goede keuze dat hij de constante factor over alle seizoenen is, maar zoals die gast tekeer gaat tegen zijn personeel zou tegenwoordig niet meer kunnen en als grensoverschrijdend gedrag in het kwadraat worden bestempeld.