• 9.374.764 stemmen

Hannibal - Seizoen 2 (2014)

Show titel: Hannibal

Afleveringen: 13

Speelduur: 9 uur en 32 minuten

Ontwikkeld door: Bryan Fuller

Met: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen en Laurence Fishburne

Datum van release: vrijdag 28 februari 2014

Eerst uitgezonden op: NBC (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Hannibal

Gebaseerd op de Thomas Harris romans. Dit drama volgt een FBI profiler (Dancy) die de gave heeft dat hij de gedachtengang van een seriemoordenaar begrijpt. Hij gaat samenwerken met Hannibal Lecter, een briljante psychiater die stiekem een moordenaar is.

Afleveringen Seizoen 2 (2014)

1. 1. Kaiseki

28 februari 2014 (44 minuten)

Wil is vastbesloten zijn onschuld te bewijzen nu Hannibal en Jack zich met zijn gevangenschap bezighouden. Ondertussen heeft Alana een gespannen relatie met Will en brengt Kade Purnell van de FBI hem een bezoek.

2. 2. Sakizuke

7 maart 2014 (44 minuten)

Het BAU-team richt zich op de mensensoep-zaak en probeert het artistieke plan van de moordenaar te achterhalen. Ondertussen verzint WIll in het gesticht zijn eigen plan.

3. 3. Hassun

14 maart 2014 (44 minuten)

Jack riskeert zijn baan door tegen de richting van de FBI in te gaan en af te kondigen dat hij degene is die Will tot het uiterste heeft gepusht.

4. 4. Takiawase

21 maart 2014 (44 minuten)

De FBI wordt ingeschakeld als het lichaam wordt gevonden waarvan de schedel is omgevormd tot een bijenkorf. Ondertussen vindt Beverly een aanwijzing die haar naar de muurschildering-moordenaar leidt en haar op een dodelijk pad brengt.

5. 5. Mukōzuke

28 maart 2014 (44 minuten)

Freddie Lound vindt het in stukken gesneden lichaam van Beverly terwijl Will de copycat killer ontmoet en hem aanspoort Hannibal te vermoorden. Gideon hoort dit en geeft Alana een kans om Will ervan te weerhouden een moordenaar te worden.

6. 6. Futamono

4 april 2014 (44 minuten)

Het lichaam van een raadslid wordt gevonden, in tweeën gedeeld door een boom. Jack valt het feest van Hannibal binnen om de verdenkingen van Will te onderzoeken.

7. 7. Yakimono

11 april 2014 (44 minuten)

Will wordt vrijgelaten uit het gesticht van Chillton terwijl het lichaam van Mariam Lass wordt gevonden in een put. Dit geeft Jack nieuwe hoop de Chesepeake Ripper te vinden.

8. 8. Su-zakana

18 april 2014 (44 minuten)

Will assisteert de moordzaak waarbij een lichaam van een vrouw in een dood paard is gevonden, terwijl Alana zich zorgen maakt over de bedoelingen van Will met Hannibal. Terwijl de tijd dringt proberen Will en Hannibal een getuige te beschermen waarvan zij denken dat hij in groot gevaar is.

9. 9. Shiizakana

25 april 2014 (44 minuten)

Het BAU-team onderzoekt een zaak waarin een trucker is verslonden door iets wat zich voordoet als twee diersoorten. Will ontmoet een vreemde nieuwe patiënt van Hannibal na een van zijn sessies en Hannibal probeert tot de ware Will Graham te komen.

10. 10. Naka-Choko

2 mei 2014 (44 minuten)

Will's neigingen naar de donkere kant versterken zijn band met Hannibal en dit trekt de aandacht van Jack. Hannibal geeft Margot advies voor haar gewelddadige broer.

11. 11. Kō No Mono

9 mei 2014 (44 minuten)

Jack en het BAU-team ontdekken de waarheid over de verdwijning van Freddie Lounds.

12. 12. Tome-wan

16 mei 2014 (44 minuten)

Tijdens een sessie deelt Will een visie met Hannibal waarin hij hem vermoord. Ondertussen komt Jack aanzetten met een getuige die Will kan helpen met het oppakken van Hannibal.

13. 13. Mizumono

23 mei 2014 (44 minuten)

Jack smeedt een plan om Hannibal te grijpen, terwijl Hannibal zich voorbereidt op zijn vertrek. Will heeft zijn besluit genomen, hetgeen rampzalige gevolgen heeft.

avatar van richiedoom

richiedoom

Dit seizoen is net iets sterker dan het eerste en dat heeft met name te maken met het feit dat de focus meer wordt verschoven naar Hannibal zelf. Mijn kritiek blijft echter op het schrijfwerk van toepassing, verhaallijntjes worden veel te snel afgeraffeld om alles maar in een 40 minuten durende episode te proppen.

Bij aflevering 2 van seizoen 3 ben ik afgehaakt. Niet dat het slecht is, maar ik heb het wel gezien met deze serie.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Ik had dat ook: het is sfeervol, het is interessante materie, maar wat is het slordig geschreven, wat voelt het vaak onaf en kort door de bocht. Ook ik ben tijdens S3 afgehaakt.

avatar van RoyDeSmet

RoyDeSmet

Zo vervelend als ik seizoen 1 vond, zo beklemmend vind ik seizoen 2.

Het oervervelende "This is my design" en de hert-verschijningen, en de karikatuur van (spoiler voor wie niet de eerste helft van seizoen 1 heeft gezien: Hannibal als zwarte schim met gewei) blijven afbreuk doen aan de sterke kanten die deze serie in dit seizoen eindelijk krijgt.

Een belachelijk iets dat in seizoen 1 is laten liggen moet nog even snel opgelost worden in het begin van seizoen 2 (de dood van Jack Crawford zijn vrouw), maar daarna kijken we naar een soort (spoiler voor wie de Hopkins-films niet kent: omgekeerde Red Dragon. Vervolgens nemen de zaken een interessante wending en (synopsis van aflevering S02E10: trekt Will almeer naar de duistere kant) terwijl er geslaagde en minder geslaagde referenties en allusies gemaakt naar de films met Anthony Hopkins en de film Hannibal Rising.

De sterke punten die in dit seizoen naar voren komen, creëren een psychologische spanning voor me die ik waardeer in een film of serie. Toch zijn er ook nog enkele onnodige aspecten in de plot die ik ongeloofwaardig vind: de verhouding tussen Alana Bloom en Hannibal, en hoe gemakkelijk Will Graham opnieuw wordt geloofd en Dr Chilton als Chesepeake Ripper wordt geaccepteerd terwijl Hannibal heel simpel vrijuit gaat.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

'Hannibal' is een beetje als een puntzak met patat, zo één waar je met je vingers in de mayonaise moet wroeten om het laatste patatje eruit te vissen. Echt een culinair hoogstandje wil het niet worden, maar prima te doen als snelle hap en calorieënbom. De continuerende verhaallijn blijft aandacht houden voor het conflict tussen 'de goede' Will Graham (Hugh Dancy) en 'de slechte' Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen), terwijl er enkele andere kleurrijke seriemoordenaars ten tonele worden gevoerd. Het is een beetje té: met bombastische CGI-sequenties, met een verhaallijn waarin Dr Lecter werkelijk waar iedereen bespeelt, met de grootste massamoorden en een creatief gebruik van mensenlichamen. Vol Bijbelverwijzingen en laatste diners, alsof de iconische kannibaal als een godheid rondwandelt door het perverse koninkrijk wat hij zelf schiep. Mads Mikkelsen is een fascinerende Hannibal, met z'n slungelige postuur en dat minzame glimlachje bij die Scandinavische jukbeenderen. Net als in het vorige seizoen is het niet bijster sterk geschreven en neemt het plot bizarre wendingen. Voor een serie waar het bespelen van de menselijke psyche zo'n belangrijke rol heeft, is juist de karakterpsychologie van de voornaamste karakters slordig uitgewerkt. Net als bij dat patatje hou ik het schuldgevoel dat ik misschien beter was gegaan voor een volwaardige maaltijd.

avatar van cdman19800

cdman19800

Prachtige serie, maar waarom testen ze gewoon zijn stoelgang niet. Daar moet volgens mij toch DNA genoeg in zitten...

avatar van FlorisV

FlorisV

Het nivo is iets minder ten op zichte van het (toch net wat onderhoudendere) eerste seizoen. Verhaaltechnisch is het afgezien van de finale wel in orde en de dialogen blijven sterk, hoewel wat gekunsteld intellectueel (niemand praat in het echt zoals sommige karakters hier). Een verbetering is nog dat er nu niet meer zo consequent elke aflevering een compleet bizarre crimescene te zien is, hoewel dit wel een aantal keer voorkomt. Het gaat nu nog wat meer om de manipulaties door meerdere karakters, met name Hannibal natuurlijk maar ook Will, die afglijdt en Jack, die geen middel schuwt.

Een ander verschil is de komische noot door de (voor de kijker prettig) gestoorde Jason Verger, erg leuk gespeeld door Joe Anderson. Zijn zus is ook sterk gecast. Gillian Anderson (Scully uit X Files) speelt daarentegen helaas veel te mechanisch, er lijkt totaal geen leven in te zitten. Verder bevat dit seizoen veel minder sfeer en daar kunnen de visuele hoogstandjes helaas niet aan helpen.

De bijzondere relatie tussen Hannibal en Will blijft net iets te onbereikbaar voor de kijker. Ik kreeg nu ook wat meer het idee dat de bedenkers steeds geforceerder willen bloedvergieten bij gebrek aan echt sterke nieuwe ideeen, waardoor het meer een slasher wordt.

Voor mij is aan de hand van alle bewerkingen wel duidelijk dat Red Dragon en Silence of the Lambs de enige echt voortreffelijke Hannibal-boeken van Thomas Harris zijn. De moordenaar uit Red Dragon is weggelaten maar verder komt van dat verhaal veel terug in seizoen 1 en 2. Van Silence houden ze maar wijselijk hun handjes af, die film is toch niet te overtreffen. De serie verdiend wel lof voor het effectief en onderhoudend opvoeren van de Vergers, wat in de Hannibal film van Ridley Scott (1 van zijn matigste films) toch wat pover was gedaan.

avatar van FlorisV

FlorisV

cdman19800 schreef:

Mag niet zomaar...er moet eerst een redelijk vermoeden zijn, dan moet de rechter er nog een plasje over doen of het wel mag...en zul je net zien dat Hannibal problemen met de schijterij krijgt. Heb je nog geen drol aan bewijs. Maar Jack denkt "who gives a shit" en bedenkt een ander plan...

avatar van Joeri77DB

Joeri77DB

Ik vind het een mooie serie.

Luguber & fascinerend.

Maar krijg af en toe wel genoeg van al het poëtische gezever, ondanks dat heb ik wel genoten van de eerste twee seizoenen en ga aan de derde deze week beginnen zonder af te haken, je wil toch weten hoe het eindigt ? Ik wel !