menu
Mijn Series +

Hannibal - Seizoen 3 (2015)

mijn stem
3,56 (54)
54 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Horror

ontwikkeld door Bryan Fuller
met Hugh Dancy, Mads Mikkelsen en Laurence Fishburne

Gebaseerd op de Thomas Harris romans. Dit drama volgt een FBI profiler (Dancy) die de gave heeft dat hij de gedachtengang van een seriemoordenaar begrijpt. Hij gaat samenwerken met Hannibal Lecter, een briljante psychiater die stiekem een moordenaar is.

 1. Antipasto
 2. Primavera
 3. Secondo
 4. Aperitivo
 5. Contorno
 6. Dolce
 7. Digestivo
 8. The Great Red Dragon
 9. And the Woman Clothed with the Sun...
 10. And the Woman Clothed in Sun
 11. ...And the Beast from the Sea
 12. The Number of the Beast is 666
 13. The Wrath of the Lamb
zoeken in:
4,5
Heerlijke serie die hopelijk nog een vierde seizoen gaat krijgen. Acteerwerk is top (Mads Mikkelsen is een prima Hannibal), cinematografisch is het om je vingers van af te likken (vooral dit laatste seizoen met zijn Lynch-achtige toestanden) , het heeft genoeg gore voor de fans en ik vond het vooral lekker verslavend.

Verder is het over heel de lijn heel traag. De eerste helft van het eerste seizoen is even slikken maar daarna komt het wel goed op gang, maar is door zijn `moordenaar van de week` wel het zwakste seizoen. Het tweede seizoen is spannender, goorder en interessanter. Het derde seizoen is het vreemdste maar wel op een positieve manier. De eerste helft in Italie is geweldig mooi gefilmd en de laatste helft is dan de interpretatie van het Red Dragon verhaallijn maar dan wel veel beter. Voor de fans van de boeken en films komen er ook bepaalde momenten die je herkent, vooral dan in het derde seizoen, zoals personages als Mason Verger maar ook zinnetjes die ook in de films en hoogstwaarschijnlijk ook boeken worden gebruikt.

Moest het een vierde seizoen krijgen, gaat het zich waarschijnlijk focussen op Silence Of The Lambs. Heb toch genoten van deze ijzersterke serie. 4,5*

Seizoen 1 : 4*
Seizoen 2 : 5*
Seizoen 3 : 4,5*

avatar van Donkerwoud
2,5
Ongeveer de enige reden dat ik verder ben gaan kijken, is dat ik net zelf in Florence ben geweest. En de sfeerlocatie is na vier afleveringen ook meteen het enige positieve wat ik kan noemen, want de koek is een beetje op.

avatar van Donkerwoud
2,5
Dr Hannibal Lecter is eigenlijk het minst interessante personage om uit te diepen. Hij is het leukst, hij is de persoon waar we als kijker misschien meer voor zijn dan we zouden wensen, hij is zonder meer het meest iconisch. Allemaal waar, maar het maakt hem nu juist zo geschikt als mysterieuze aanwezigheid op de achtergrond. Een bijna metafysische figuur waardoor goed en kwaad bij andere personages hun cachet krijgen. Ik snap dan ook niet goed waarom ze na het prima einde van het tweede seizoen op deze manier verder zijn gegaan. Zo diepzinnig zijn de motieven van Hannibal namelijk niet, hij stookt en sart en alle 'goede' personages zijn slechts speelballen in z'n perverse kat- en muisspel. De ironische twist is nu juist dat iedereen het leven liet om dieper door te dringen tot zijn psyche, terwijl ze met open ogen in de val liepen van een man die simpelweg van het manipulatiespel geniet. Maar het derde seizoen opent vanuit de belachelijke premisse dat Lecter een nóg geraffineerder spel speelde en zo'n beetje iedereen liet leven.

De Italië-episodes ondermijnen alles waar de serie naar opbouwde, maar missen ook de vaste structuur waarin moordzaken zijn verweven met de titelfiguur. Maar zo interessant is Hannibal dus helemaal niet en het levert vooral veel pseudofilosofische pretenties op. Of karakters peinzend nadenken over de aard van het kwaad op moordplekken in overweldigend mooie Florentijnse kerken, of een fles exclusieve wijn kopen voor bij het liefdesspel. Met bizarre montages van krioelende slakken, moordhandelingen, de gebruikelijke voedselbereiding en steeds weer dat lelijke CGI-hertmonster. Zelfs Mads Mikkelsen (meestal de sterkste factor) kan weinig meer met het materiaal en zijn macabere estheticus gaat op de zenuwen werken. Ook werkte Bedelia Du Maurier (Gillian Anderson) goed als bijrol, maar haar prominente aanwezigheid in het derde seizoen voelt misplaatst. Ze heeft weinig meer te bieden dan dat ze mogelijk ook haar eigen machtsspel speelt en van dichtbij een seksuele fascinatie heeft naar het monster.

Het rare is dat de Red Dragon-episodes, qua toon en sfeer, weer terugkeren naar de oorspronkelijke opzet. Hannibal wordt weer de souffleur in de schaduw, terwijl de focus ligt op Francis Dolarhyde (Richard Armitage) als 'The Tooth Fairy' voor de media en 'The Great Red Dragon' in z'n hoofd. Helaas heeft het tergend slechte begin veel schade gedaan en zijn de geflipte verhoudingen tussen 'de goede personages' nog steeds een domper op de hele serie. Al had ik wel enig plezier in hoe de innerlijke verscheurdheid van deze seriemoordenaar een tragisch kantje krijgt omdat het zich ontwikkelt over meerdere episodes. Ergens laat het zien hoeveel beter de serie kan zijn wanneer het andere seriemoordenaars de hoofdrol geeft. In die zin ben nieuwsgierig hoe ze 'Silence of the Lambs' hadden vormgegeven in het vierde seizoen. En ergens prikkelt het ook wel hoe de niet-ingeloste homoseksuele subtekst tussen Hannibal Lecter en Will Graham zich verder had ontwikkeld. Hoe ver waren ze gegaan met deze gedurfde invalshoek!?

Gast
geplaatst: vandaag om 03:48 uur

geplaatst: vandaag om 03:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.