• 9.160.984 stemmen

Breaking Bad - Seizoen 2 (2009)

Show titel: Breaking Bad

IMDb beoordeling: 9,5 (2.246.695)

Afleveringen: 13

Speelduur: 9 uur en 45 minuten

Ontwikkeld door: Vince Gilligan

Met: Bryan Cranston, Anna Gunn en Aaron Paul

Datum van release: zondag 8 maart 2009

Eerst uitgezonden op: AMC (Verenigde Staten)

• Netflix Bekijk seizoen 2 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Breaking Bad

Scheikundeleraar Walter White heeft een hectisch privéleven. Alles verandert wanneer er vastgesteld wordt dat Walter longkanker heeft. Met niet lang meer te leven, vraagt hij één van zijn voormalige studenten om samen methamfetamines te maken en verkopen. Niets zal Walter nog stoppen om ervoor te zorgen dat zijn gezin het goed heeft als hij er niet meer is.

Afleveringen Seizoen 2 (2009)

1. 1. Seven Thirty-Seven

8 maart 2009 (45 minuten)

Terwijl ze plannen maken voor hun laatste grote drugsdeal, zijn Walt en Jesse bang dat hun enige afnemer hen zal vermoorden zodra hem dat uitkomt.

2. 2. Grilled

15 maart 2009 (45 minuten)

Terwijl de DEA een jacht op Tuco in gang zet, schakelt Skyler Hank in om op zoek te gaan naar Walt.

3. 3. Bit by a Dead Bee

22 maart 2009 (45 minuten)

Als Hank op het punt staat om Walts rol in de drugshandel te ontsluieren, bedenkt hij een plan om zijn sporen uit te wissen.

4. 4. Down

29 maart 2009 (45 minuten)

Walt heeft moeite met het overbruggen van de kloof tussen hem en Skyler. Jesse heeft geen dak boven z'n hoofd, nadat z'n ouders hem uit huis hebben gezet.

5. 5. Breakage

5 april 2009 (45 minuten)

Hank probeert zich groot te houden na zijn ontmoeting met Tuco. Ondertussen stelt Jesse een team samen om meer producten op straat te kunnen verkopen.

6. 6. Peekaboo

12 april 2009 (45 minuten)

Terwijl Jesse de verslaafden, die Skinny Pete's drugsvoorraad hebben gesloten, achtervolgt, verzint Walt een verhaal dat verklaart hoe hij zijn behandelingskosten betaalt.

7. 7. Negro Y Azul

19 april 2009 (45 minuten)

Door Jesse's plotselinge reputatie als drugsbaron, beluit Walt dat hij de handel moet uitbreiden. Ondertussen laat Hanks uitstapje naar het DEA-kantoor in El Paso hem op z'n grondvesten schudden.

8. 8. Better Call Saul

26 april 2009 (45 minuten)

Na Badgers arrestatie moeten Walt en Jesse samenwerken met Saul Goodman, een louche advocaat.

9. 9. 4 Days Out

3 mei 2009 (45 minuten)

Bang dat hij niet lang meer te leven heeft, besluit Walt met Jesse de woestijn in te gaan voor een marathon meth-kooksessie.

10. 10. Over

10 mei 2009 (45 minuten)

Na het goede nieuws over zijn kankerbehandelingen, vraagt Walt zijn zwager Hank om advies voordat hij zich stort op het rechtzetten van zaken aan het thuisfront.

11. 11. Mandala

17 mei 2009 (45 minuten)

Na de dood van één van hun dealers moet Walt op zoek gaan naar een nieuwe laadplaats voor zijn meth. Aan het einde van de zwangerschap heeft Skyler tegenstrijdige gevoelens.

12. 12. Phoenix

24 mei 2009 (45 minuten)

Nadat hij de geboorte van zijn dochter heeft moeten missen vanwege een grote drugsdeal, krijgt Walt ruzie met Jesse's vriendin Jane over zijn aandeel.

13. 13. ABQ

31 mei 2009 (45 minuten)

Walt wil zijn leven weer op het goede spoor krijgen als hij zich voorbereidt op z'n operatie en zijn bron van inkomst geheim wil houden voor Skyler en Walt Jr.

avatar van Nicolage Rico

Nicolage Rico

• 20171 berichten

Streepje beter dan seizoen 1, net als de opvolgende seizoenen - die steeds wat beter worden.

Walter White en Hank Schrader zijn heerlijke personages. Minpuntje is Anna Gunn, die - wat ook weer knap is - een bloedirritante Skyler White neerzet.

avatar van The Oceanic Six

Het knappe van Breaking Bad was dat elk seizoen de vorige wist te overtreffen. Seizoen was oké, maar nog niet zo groots. Seizoen 2 gaat alweer een paar stappen verder ondanks dat het wat traag en saai begint. Walter White wordt al een aardige bad-ass, Hank zijn rol is erg goed en de chemie (jaja, een echte woordgrap) tussen Walter en Jesse is gewoon top. Ze zijn nog redelijk kleinschalig hier, maar dat gaat snel veranderen. Walter zijn familie blijft onuitstaanbaar irritant, maar daar moeten we maar mee leren leven.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

In het misdaadgenre is het een ongeschreven regel om 'het kwaad' te verbeelden als iets wat voortkomt uit de maatschappelijke onderklasse: etnische of raciale minderheidsgroepen, met hun eigen wetten, regels en gebruiken. Criminelen zijn provocerende underdogs met een duidelijke eigen identiteit, waarmee zij de 'status quo' van de heersende machten bevechten. Zo niet bij de misdaadpraktijken van Walter White. In het vorige seizoen was hij nog een vriendelijke familieman: vrolijk experimenterend met het fictieve persona van de kingpin 'Heisenberg'. Vooral nieuwsgierig naar een wereld vol potentieel om snel geld te verdienen om zijn ziektekosten terug te verdienen. Een mengeling van plezier en bittere noodzaak.

Deze tweede reeks maakt het een stuk cynischer, want de getergde scheikundedocent heeft inmiddels zelf een verandering doorgemaakt: de meth business biedt hem namelijk meer dan alleen geldelijk gewin. Het is óók een wraak op de wereld die hem frustraties, minderwaardigheidsgevoelens en schaamte hebben bezorgd. En dan blijkt hij niet de enige te zijn. Walter komt namelijk in aanraking met een rijkgeschakeerd gezelschap van kleurrijke figuren die de grens tussen onder- en bovenwereld doen vervagen. Het 'Breaking Bad' is ingezet met een compleet geflipte cliffhanger, waarbij duidelijk moge zijn dat de figuur voorbij een punt is geraakt dat hij nog terug kan naar zijn veilige burgermansbestaan. En Jessie? Die zal mee worden gesleurd in het kielzog van een maniakale figuur die barstjes begin te vertonen in zijn menselijkheid.

avatar van brawljeff

brawljeff

Toch wel het minste seizoen maar nog steeds welverdiende 4*

Dit seizoen gaat verder met de confrontatie tussen Walt en Jesse en drugsbaron Tuco. Wanneer Tuco echter dood is, neemt de serie een stapje terug van al het geweld. Het seizoen leunt daarom ook meer richting de persoonlijke problemen van de familie White (en Jesse) en iets minder naar de drugshandel. Niet per se een slecht iets, maar ik denk dat dit wel de reden is dat dit seizoen bij de meeste mensen iets minder in de smaak valt. De kwaliteit is nog steeds torenhoog.

Dit seizoen kent de introductie van een aantal zeer geliefde personages: Gus, Mike en natuurlijk Saul Goodman. Op laatstgenoemde na blijven deze personages nog vrij ver op de achtergrond. Leuk om bij een tweede kijkbeurt te zien hoe deze personages langzaam werden geïntroduceerd.

Grootste minpunt is het einde van het seizoen, waar al vanaf aflevering Seven Thirty-Seven naartoe wordt gewerkt in een flashforward. Jane is dood, haar vader rouwt en laat precies een vliegtuig boven Walt zijn huis exploderen... serieus?

avatar van grovonion

grovonion

6 afleveringen gezien en het bleef me maar matig boeien...

avatar van macrobody

macrobody

Weer genieten dit seizoen

avatar van Black Math

Black Math

Een tikkeltje minder dan het vorige seizoen. Wat meer de focus op het gezinsleven en wat minder op de scheikunde, waar de hoofdpersoon het vorige seizoen een aantal leuke trucs mee had.

Wel is het interessant om zijn transitie als crimineel te aanschouwen. Nog steeds komt hij zacht over, van wat ik verder over de serie heb begrepen, wordt dat later wel anders. Hij is natuurlijk begonnen als erg sympathiek persoon. Ik ben benieuwd of hij in de volgende seizoenen op dusdanig graduele wijze gewetenlozer gaat worden dat hij nog steeds als sympathiek gezien blijft worden. Net zoals je een kikker kan koken door heel langzaam het water te verwarmen.

Nog een puntje: ik heb begrepen dat deze serie het stijlmiddel van de monoloog nieuw leven inblaast. Daar was vorig seizoen wel wat van te zien, maar dit seizoen valt dat ook een beetje tegen. Op naar het volgende seizoen dus maar. Een halfje minder dan het vorige seizoen. 2,5*.

avatar van Teunnis

Teunnis

Black Math schreef:

Echt? Ik vind hem in dit seizoen al een ontzettend enge vent. Alles behalve sympathiek. Dan kom ik veel eerder uit bij Jesse, Hank of Saul. Zelfs Mike en Fring hebben naar mijn idee veel meer sympathieke eigenschappen dan Walt.

avatar van ZAP!

ZAP!

brawljeff schreef:
In afl. 1 en enkele andere zien we al dat er iets op stapel staat bij huize Walt. BB / Gilligan levert hier een mindfuck met de kosmische strekking: what goes around comes around. Normaal gesproken zou ik dit ook veel te vergezocht vinden (meer moeite had ik eigenlijk met Walt die de vader van Jane tegenkomt in een café en zo zijn er meer dingen), maar op de een of andere manier vond ik het erg leuk gedaan.
Teunnis schreef:
Welbeschouwd zijn het allemaal creeps. Het zijn de acteurs die het hem doen hier, vind ik. Plus dat het aan de kijker is om dit allemaal wel of niet zo serieus te bekijken. Ik vind dit geen hoogstaand drama van echte mensen die tegen wil en dank ergens in verwikkeld raken, maar een gewoon een toffe zwarte komedie misdaadserie met veel vaart en leuk gevonden twists. Ik zou zeggen Malcolm in the Middle meets The Godfather.

Ook dit seizoen was zo weer voorbij, al vond ik die aflevering dat ze vast komen te zitten in de woestijn en à la MacGyver een oplossing moeten zien te vinden niet bijster interessant, zelfs niet vanwege de personage-clash tussen Walt en Jesse.

Speciale vermelding voor Tuco en Hector "ping!" Salamanca - al zijn er veel toffe bijrollen.

Ook hier van 3,0* naar 3,5*.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Inmiddels seizoen 2 ook afgerond. Breaking Bad was een serie waar ik wel nieuwsgierig naar was, puur vanwege de lovende kritieken, maar die ik desondanks lang heb uitgesteld, omdat het onderwerp me niet aansprak. Bovendien wordt vaak gezegd dat je je als kijker door de eerste twee seizoenen heen moet worstelen alvorens het pas écht goed begint te worden.

Gelukkig valt dat moeilijk doorkomen van de eerste twee seizoenen bij mij heel erg mee, maar het klopt dat je je zo nu en dan af begint te vragen hoeveel er nou eigenlijk gebeurd is in de aflevering die je zojuist bekeken hebt. Breaking Bad neemt uitgebreid de tijd om de personages uit te werken en ik heb zo'n voorgevoel dat dit de serie in de latere seizoenen van pas gaat komen. Hoe vaak komt het voor dat een personage in een film (of serie als ik kijk naar het laatste seizoen van Game of Thrones) te snel een verandering doormaakt? Bij Walter White beginnen er langzaam maar zeker barstjes te ontstaan, hetgeen diens metamorfose wel een stuk geloofwaardiger maakt.

Het niveau van de eerste twee seizoenen gaat tamelijk gelijk op. Het wil nooit echt saai worden, maar ik kan ook niet zeggen dat het altijd even boeiend is. Waar dit seizoen in ieder geval van profiteert zijn die onheilspellende flashforwards. Die zorgen ervoor dat je met smart uitkijkt naar de seizoensfinale, omdat je je constant afvraagt hoe die situatie tot stand gaat komen. Qua personages vond ik dit seizoen overigens wel beduidend beter dan diens voorganger. Hank's personage werd een stuk leuker en ook nieuwkomers als Saul en Gus zorgen ervoor dat je benieuwd raakt naar hun verdere rol. Marie en Skyler blijven wel soms nogal vervelend imo.

Afijn, ik ben nog niet helemaal overdonderd door Breaking Bad, maar wat deze eerste twee seizoenen in ieder geval heel goed doen is hoge verwachtingen scheppen. Wordt Walter krankzinnig? Krijgt hij het voor elkaar zijn gezin weer te herenigen? En hoe gaat het verder met Jesse? Ik ben reuze benieuwd waar dit naartoe gaat...

avatar van NRT

NRT

Ik ben dit nu voor de tweede keer aan het bekijken en dit is echt een reeks die je de tweede keer veel beter gaat waarderen. Je kent de personages eigenlijk al en iedere keer er weer iets legendarisch gebeurt geniet je. Bij de eerste keer kijken leek het af en toe wat langdradig, maar nu zie je hoe ze naar gebeurtenissen toewerken. Prachtig!

avatar van NRT

NRT

Ik snap niet dat ik altijd beweerde dat de eerste twee seizoenen nog niet zo goed waren. Dit seizoen is gewoon al top. Dat hij Jane laat stikken is toch al weer een flinke stap naar de transformatie van Walter als 'The evil man'. Eerder was er natuurlijk ook al geweld/dreigende taal richting andere criminelen, maar nu gaat het toch om een drugsverslaafd 27-jarig meisje. Ze chanteert hem wel, maar hier gaat Walter wel over lijken. Ook de opbouw naar de vliegtuigramp waarbij er steeds iets meer wordt onthuld is goed gedaan.

avatar van FlorisV

FlorisV

Breaking Bad is hier al zo constant van hoog nivo dat ik het moeilijk vind om van sec dit seizoen een heel nauwkeurig cijfer te geven. Het meest briljant zijn hier de introducties van toch wel zeer bijzondere personages, zoals Saul en Gus. En in dit opzicht is bedenker Vince Gilligan in zeer positieve zin the gift that keeps giving. De tragedie van de vader van Jane (en de impact op Jesse) maakte ook indruk.

Ik ben het niet eens met de kritiek op Skyler. Sommige kijkers identificeren zich misschien teveel met liegebeest Walter. Zij voelt nu eenmaal aan dat hij liegt dat hij barst, hij is er ook niet bijzonder goed in (eigenlijk erg goed geacteerd door Cranston, een beetje dat onbeholpene). En daarmee is haar passief aggressieve gedrag vrij begrijpelijk.

Dit seizoen valt extra op door een groot aantal bijzondere intro's met lekker bizarre taferelen, die vaak later pas duidelijk worden gemaakt voor de kijker. Die stuiterende lowrider van Jesse wordt op hilarische wijze ingezet bijvoorbeeld.

De serie blijft een unieke combinatie van soms droge, soms absurde humor met drama, spanning, kleurrijke personages en een prachtige woeste setting. Ik ben nu voor de tweede keer de hele serie aan het kijken en kan echt nog genieten. Niets voelt aan als vulling of wezenloos geleuter. Breaking Bad verdient alle pluimen die het krijgt.

avatar van wimaroca_mm

wimaroca_mm

Inderdaad een streepje beter dan seizoen 1,maar kon geen 3.75 sterren geven,

misschien seizoen 3 ??

Er word veel verteld op een rustige manier wat eigenlijk wel verrassend goed is ,

iets meer actie had ik eigenlijk wel verwacht

En Skyler acteert misschien wel het beste van iedereen,wat je aan haar oog pupillen ziet is formidabel ,zo'n verschil met blij en boos , heb ik weinig gezien.

In seizoen 3 is dit nog beter tezien

avatar van Black Math

Black Math

Na het kijken van alle beschikbare seizoenen van Better Call Saul ben ik deze serie aan het herzien. Interessant dat in de aflevering Better Call Saul de namen Ignacio (Natcho) en Lalo opduiken. De serie Better Call Saul zal dus hoogstwaarschijnlijk een overlap met Breaking Bad hebben.

Tevens vind ik het bij deze herziening niet langer geloofwaardig dat de DEA Walt over het hoofd ziet. Hank mag een blinde vlek hebben voor Walt, maar hij heeft Gomez als partner bij wie toch veel meer een belletje moet rinkelen en verder is er nog een heel team. Op het moment dat de naam Heisenberg valt, moet er toch een profiel van hem gemaakt worden. Ten tijde van aflevering 8, waar ik nu ben met de herziening weet de DEA weet dat er een producent van heel erg pure witte meth was en nu een producent van heel erg pure blauwe meth die Heisenberg genoemd wordt. Het is erg waarschijnlijk dat de witte meth ook door Heisenberg geproduceerd was. Hij moet dus scheikundig erg onderlegd zijn. Duidelijk is dat de gestolen methylamine voor de blauwe meth gebruikt werd met een oldschool procedure, aldus Hank en Gomez, die ook opmerken dat de dieven duidelijk scheikundig onderlegd zijn. Kortom, het is de DEA duidelijk dat Heisenberg een erg goede scheikundige moet zijn. In combinatie met het gevonden gasmasker dat uit Walts school komt, waar nog meer spullen ontbreken, en Walt die ze verteld dat studenten geen toegang tot die spullen hebben, zou voor mij als DEA agent Walt of elke andere scheikunde docent meteen hoofdverdachte zijn. Hij wordt niet eens verhoord of geschaduwd. Hank mag een blinde vlek hebben, maar er zijn genoeg andere DEA agenten die wel hun verdenkingen zouden moeten hebben, met name Gomez. En met deze aanwijzingen vind ik de blinde vlek van Hank ook ongeloofwaardig. Zelfs al lijkt Walt een sukkel, je gaat hem na, het is simpelweg de procedure.

Daar komt dan later nog bij dat Walt verdwijnt precies in dezelfde periode dat Jesse wiens auto bij Tuco gevonden wordt beweert met zijn vriendin thuis gefeest te hebben, Walts tweede mysterieuze telefoon, en het feit dat Walt opduikt precies wanneer ze hun vermeende Heisenberg willen oppakken, die duidelijk niets met de zaak van doen heeft. Ik kan niets anders concluderen dat de DEA hier behoorlijk incompetent is.

Hahaaa, briljante narcocorrido in aflevering 7. *applaus*

avatar van cor1946

cor1946

Een goed 2e seizoen, we zullen doorgaan.

avatar van Ste*

Ste*

• 1986 berichten

Vorig jaar schreef ik een vrij negatieve recensie bij seizoen 1. Ik snapte de hype niet zo, vond het allemaal licht gedateerd aandoen, Walter teveel een sukkel om naar te kijken en ook teveel suffe gezinsscènes.

Toch blij dat ik - beter laat dan nooit - besloten heb om verder te gaan, want moet zeggen dat al die problemen zich vanaf halverwege dit seizoen vanzelf oplossen. Vind dit seizoen stúkken beter op alle vlakken en begrijp (zeker nu ik inmiddels bezig ben met seizoen 3) zeker de hype.

Waar ik Jesse in seizoen 1 nog maar een treurig nepfiguur vond deed die mooie story-arc met zijn verliefdheid op Jane zijn personage heel veel goeds. Ja het is nog steeds vaak een sukkel die veel te veel domme fouten maakt, maar hij is kwetsbaar en menselijk en wordt ook een steeds beter acteur. Hij is nu misschien wel mijn favoriete personage.

Voor mij was Peekaboo veruit de beste aflevering van het seizoen, ook weer doordat we zien hoe empathisch Jesse kan zijn met dat jongetje, maar sowieso die schrijnende situatie in dat huis (en de ontknoping met de ATM wat gruwelijk en tof tegelijk was).

Het zit qua production value en structuur (zoals het hele 'Seven-Thirty-Seven Down Over ABQ') ook een stuk beter in elkaar.

Veel zin om verder te gaan!

avatar van nonololo_mm

nonololo_mm

Na, alle lovende kritieken begonnen met deze serie.

Het is dat de rol van Walter fijn wordt neergezet, Bryan Cranston. Die houdt de serie nog wel overeind.

Maar o, o wat een gigantische hype is deze serie zeg.

Buiten dat het verhaal niet op gang komt en er mijn inziens zeer beperkte diepgang is (wat schijnbaar aanslaat bij het grote publiek, gezien de imdb's) het volgende-

ben gestopt met kijken vanwege ene Aaron Paul die de rol van Jesse speelt.

Deze man kan echt niet acteren. Erg maar waar, hij speelt een hypere tiener, die de wereld van de drugs zo spannend vindt. Nee, dit mag je echt niet serieus nemen, met deze b acteurs in de serie.

Overacting keer 10, bij goede tijden slechten tijden vraag ik me af of hij door de audities kan komen.

Ik ben gelukkig gestopt, zoo veel betere series op netflix dan deze

Belachelijk de lyrische reacties van mensen, met een hoofdrolspeler oo zo zwak. Heb nog nooit zo'n slechte acteur gezien in zogenaamde topserie.

Vandaar mijn punt.

avatar van legian

legian

nonololo_mm schreef:

ben gestopt met kijken

Stoppen met kijken bij het tweede seizoen maar dan wel voor alle 5 de seizoenen een laag cijfer uitdelen? Ben je wel gestopt dan? of heb je toch alles zitten kijken? of ben je gewoon aan het trollen?

avatar van Duke Nukem

Duke Nukem

"I can't be all about like... spelling and shit!"

Het tweede seizoen begint erg sterk met het conflict met de maniak Tuco en de oude Hector in de rolstoel met de fietsbel. Ook de introductie van de corrupte advocaat Saul Goodman en Jane, de love intrest van Jesse. En Hank de politieman en zwager van Walter krijgt meer uitdieping in dit seizoen.

Black Math schreef:
Dat is inderdaad buitengewoon ongeloofwaardig.

avatar van Corcicus

Corcicus

Het probleem dat ik ondervind bij deze serie is dat alle karakters zo verdomd unlikable zijn. Walt heeft zich inmiddels ontpopt tot vervelende en arrogante kwal, Jesse is een volslagen malloot, de advocaat een opportunist en noem maar op. Er is niemand waarvan ik niet hoop dat hij spoedig onthoofd wordt door een Mexicaans kartel. Maakt het nogal vervelend om verder te kijken.

Saul! Daarom ook zo blij met die spin-off.

avatar van Karst

Karst

Pffft. Wat een saaie, vervelende, kansloze zit.. Ik heb nu twee seizoenen gezien en geef het defintief op met deze serie. Heb nu de nodige uren van mijn leven gespendeerd naar het kijken naar iets wat me gewoon niet boeit. Doet me een beetje denken aan mij ervaring met Curb your enthousiasm en Jiskefet. Ook twee series die ik "moest" zien want ze waren fantastisch. Het zal wel aan mij liggen.

Persoonlijk vind ik de enige leuke karakters in de serie Saul en Walt jr. Het zal me verder een biet wezen wat er met Walt, Jesse en de rest gebeurt.

Op naar de volgende serie.

Karst schreef:

Op naar de volgende serie.

Je wil het vast niet geloven, maar s1 en ook grotendeels s2 zijn eigenlijk inleidingen voor het briljante restant van s3, 4 en 5

Zonde man.

avatar van Karst

Karst

Zonde man.

Ja, ik had dat al gehoord. Misschien later nog eens mee verder gaan. Ik heb er nu de kracht niet meer voor.

Ben nu bezig met Peaky Blinders. En dat bevalt vooralsnog prima.

avatar van The Oceanic Six

Ik ben echt enorm aan het genieten van mijn tweede kijkbeurt van deze gehele serie na het afronden van Better Call Saul. Nu ik Breaking Bad gewoon rustig kan bingen op tv kijkt het nog beter weg en valt het verhaal prettiger te volgen. Plus, een mindere aflevering vergeet je weer snel. Het is zo'n vreselijk goed geschreven serie met ongelofelijke karakters dat je je afvraagt hoe zoveel kwaliteit leveren mogelijk was. Het is bij de serie redelijk bekend dat het vanaf seizoen 3 echt los gaat, maar dat neemt niet weg dat de eerste twee seizoenen ook erg goed zijn. Seizoen 1 heb ik al verhoogd en dat ga ik hier ook doen.

Uiteraard zien we Walt hier echt transformeren van saaie leraar naar iemand die redelijk diep in de drugscène betrokken raakt, maar buiten dat transformeert vooral zijn persoonlijkheid. Hij begon aan deze klus om zijn gezin na zijn dood financieel goed achter te laten, maar nu gaat hij echt voor het grote geld en lijkt hij ook meer te kicken op zijn imago als Heisenberg. Het eerste gedeelte van dit seizoen is met Tuco en Hector Salamanca, wat bijzonder spannend is en eindigt met de dood van Tuco en Hank die Walt bijna ontdekt. Ik vind Hector hilarisch met zijn rolstoel en zijn ping-belletje. Zijn verhoor door Hank is echt zenuwslopend goed maar ook hilarisch gedaan. Diezelfde Hank heeft ook een uitgebreidere rol gekregen als DEA agent, waarbij je vooral ziet dat hij een stoere agent is, maar ook vooral menselijk is met traumaverwerkingen en zijn medeleven voor Walt. In Breaking Bad zitten maar weinig sympathieke personages, maar Hank is toch wel die uitzondering. Wel moet je maar accepteren dat het vrij ongeloofwaardig is dat Hank en zijn collega's Walt nog altijd niet verdenken.

Op zich hoort Jesse daar ook wel bij de sympathiekere personages, maar hij blijft natuurlijk wel een dealer en sowieso een mislukking. Ze maken in dit seizoen wel echt een tragisch figuur van hem, wat ik weer sterk gedaan vind. De scheidingslijn tussen ellende en geluk is een kleine. Zijn ouders die hem uit de woning zetten vond ik heel goed gedaan, maar ook zijn beginnende romance met Jane waar hij echt gek op is, maar uiteraard slecht eindigt. Het is meteen een bevestiging dat Walt een kwaadaardige man zonder geweten aan het worden is als hij Jane laat stikken na een drugstrip omdat hij dan meer aan Jesse heeft.

Maar een groot deel van dit seizoen richt zich helaas op de familie van Walt en ow ow ow, wat blijven die scenés toch soms tenenkrommend en zwaar om uit te zitten. Skyler is op zich het morele kompas van de serie maar ze is zo afschuwelijk vervelend met haar gezeur en gezucht zeg. Walter Jr idem, zo vermoeiend. Wel is het zijplotje dat hij online donaties binnen harkt voor zijn pa een belangrijke twist, want langzaamaan komt Walt steeds meer in de problemen met zijn leugens. Dit seizoen eindigt toch ook met een beste cliffhanger als Skyler weet dat Walt alles aan elkaar heeft gelogen. Ik kijk deze week lekker verder bij seizoen 3, maar destijds moest ik weer een half jaar wachten op antwoorden.

Verder is dit wel het seizoen waar epische Breaking Bad karakters op het toneel komen. Saul, Gus en Mike. Wat is het heerlijk om hen weer terug te zien na Better Call Saul zeg. De laatste twee hebben nog een minimale bijrol, maar laten meteen hun klasse zien, maar Saul is echt op dreef. Hij is achterbaks, blufferig en corrupt, de ideale bondgenoot van Walt. Het valt me wel op dat hij nu echt geen grenzen meer kent, die hij in Better Call Saul de serie nog wel had richting het einde.

Verhoging van 3,5 naar 4 sterren

avatar van IH88

IH88

Verhoging van 3,5 naar 4 sterren

Ik heb BB weer helemaal herzien en het vreemde met Saul is dat hij heel sluw en corrupt begint, maar in seizoen 5 zie je toch echt wel het verschil tussen Walt en Saul. Saul weet wanneer het tijd is om te stoppen, maar Walt wil maar doorgaan. Tegen het einde van BCS heb je ook een sprong in de tijd, en het is hier dat Saul echt het corrupte pad op gaat zonder Kim aan zijn zijde. Ik wil niet zeggen dat de overgang helemaal vlekkeloos is, maar credits moeten wel gaan naar de schrijvers en de acteur.

Veel plezier met de rest van de serie. Een personage dat echt in positieve zin veranderd naarmate de serie vordert is Marie (ja echt waar). In de eerste 2 seizoenen een vervelend personage, maar zeker in seizoen 5 toch wel waardering gekregen voor Betsy Brandt. Alleen Walt jr. blijft "the worst". Gelukkig niet al te veel schermtijd .

IH88 schreef:

Ik kijk de serie voor de tweede keer, dus ga geen hele grote verrassingen meer krijgen maar ben wel veel vergeten. Zoals dat Marie niet vervelend is. Die trek ik ook echt heel slecht. Is er wel eens aan de makers gevraagd waarom ze Skyler, Walt jr en Marie zo irritant hebben gemaakt? Ik kan alleen bedenken dat zij het menselijke geweten van Walt moeten zijn als tegenpool van zijn criminele gedrag.

avatar van IH88

IH88

The Oceanic Six schreef:

Het menselijk geweten inderdaad, maar waarom ze van Marie dan weer een winkeldief maken? Er zijn duizend interessante dingen die je met zo'n iemand kan doen, en je kiest voor dit? Maar nogmaals, Marie uit seizoen 5 is wel echt een hele grote verbetering tov de eerste twee seizoenen. Ze heeft volgens mij ook wat minder schermtijd, dat kan er ook mee te maken hebben. Maar zodra Hank en Marie erachter komen dat Walt Heisenberg is, lijkt er wel een knop om te gaan bij Betsy Brandt. Toen ik 2/3 weken terug de laatste afleveringen aan het kijken was dacht ik echt, 'waar was deze Marie de hele tijd?'.

Skyler tja, daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als voor Marie. Zodra ze Walt gaat helpen met het witwassen van al dat geld door een autowasstraat te kopen, wordt ze (hoe paradoxaal dit ook mag klinken) wat minder storend. Maar hun gezamenlijke scenes in de eerste twee seizoenen... pfff.

avatar van Kondoro

Kondoro