• 9.379.088 stemmen

Dexter - Seizoen 5 (2010)

Show titel: Dexter

Afleveringen: 12

Speelduur: 10 uur

Ontwikkeld door: James Manos, Jr.

Met: Michael C. Hall, Jennifer Carpenter en C.S. Lee

Datum van release: zondag 26 september 2010

Eerst uitgezonden op: Showtime (Verenigde Staten)

Plot Dexter

Gebaseerd op de 'Darkly Dreaming Dexter' en 'Dearly Devoted Dexter' boeken van Jeff Lindsay, gaat deze thriller over Dexter Morgan. Dexter is een forensisch bloedspatten expert, werkend voor de Miami Metro Politie Afdeling. Hij is de steun en toeverlaat voor zijn zus en heeft een vaste vriendin met twee kinderen die gek op hem zijn. Daarnaast heeft Dexter een nogal actief 'nachtleven'. Strikt volgens een code, opgelegd door zijn stiefvader, Harry, jaagt Dexter op mensen die uit de handen van het rechtssysteem zijn geglipt en zorgt er zo voor dat ze nooit meer een tweede misdaad zullen begaan.

Afleveringen Seizoen 5 (2010)

1. 1. My Bad

26 september 2010 (50 minuten)

Dexter heeft het moeilijk met de moord op Rita, terwijl Quinn problemen veroorzaakt door te suggereren dat Rita's dood niet past in het profiel van Trinity.

2. 2. Hello Bandit

3 oktober 2010 (50 minuten)

Dexter probeert zich te focussen op de kinderen en vecht tegen zijn donkere aandrang. Debra staat bij Quinn op de stoep.

3. 3. Practically Perfect

10 oktober 2010 (50 minuten)

Dexter neemt een babysitter in dienst. Debra ergert zich aan haar nieuwe partner. Quinn blijft Rita's moord onderzoeken.

4. 4. Beauty And The Beast

17 oktober 2010 (50 minuten)

Dexter bevindt zich in een vreemde situatie als hij een leven moet redden in plaats van het te nemen. Deb heeft een angstige confrontatie met een hoofdverdachte.

5. 5. First Blood

24 oktober 2010 (50 minuten)

Als Dexter een ongewenste samenzweerder op zijn pad treft wordt hij gedwongen een harde beslissing te nemen over haar lot. Debra werkt alleen aan de Santa Muerte zaak.

6. 6. Everything Is Illumenated

31 oktober 2010 (50 minuten)

Om zijn leven weer op de rails te krijgen zoekt Dexter een nieuw doelwit. Batista ontdekt een belangrijk spoor in de Santa Muerte zaak en Quinn krijgt nieuwe informatie over Dexter.

7. 7. Circle Us

7 november 2010 (50 minuten)

Dexter zit niet op één lijn met Debra en de rest van het team als hem wordt gevraagd onderzoek te doen op een afschuwelijke plaats delict.

8. 8. Take It!

14 november 2010 (50 minuten)

Dexter en Lumen achtervolgen en onderzoeken een gewelddadige moordenaar. Debra raakt in moeilijkheden en Batista moet een lastige beslissing nemen.

9. 9. Teenage Wasteland

21 november 2010 (50 minuten)

Terwijl zij hun volgende slachtoffer opzoeken, worden Dexter en Lumen verrast door de terugkeer van een onaangekondigde gast.

10. 10. In the Beginning

28 november 2010 (50 minuten)

Dexter en Lumen komen steeds dichter bij Jordan Chase, maar Jordan komt ook dichter bij hen. Ondertussen doorzoekt Miami Metro het huis van Cole Harmon en ontdekken ze verontrustende dvd's.

11. 11. Hialeah and Fourth

5 december 2010 (50 minuten)

De plannen van Dexter en Lumen worden gedwarsboomd als iemand, buiten Miami Metro, geïnteresserd is in hen. Debra's vermoedens over de verdachten in de Barrel Girl zaak beginnen vorm te krijgen.

12. 12. The Big One

12 december 2010 (50 minuten)

Dexter bevindt zich in een onmogelijk situatie als hij een ontdekking doet over Lumen. Ook Quinn bevindt zich in een benarde situatie waaruit alleen Dexter hem kan helpen.

avatar van Shaky

Shaky

Ik vreesde een beetje voor dit seizoen na het zien van de eerste twee zwaar tegenvallende afleveringen van seizoen 5. Gelukkig herpakten de schrijvers zich en wordt dit alsnog een prima seizoen. Julia Stiles, Jonny Lee Miller en Peter Weller doen het prima in hun rollen en zijn een leuke toevoeging aan het verhaal. Quinn daarentegen is nog steeds een flat character en werkt mij op de zenuwen door zijn nietszeggende aanwezigheid binnen het verhaal.

Op naar seizoen 6.

avatar van brawljeff

brawljeff

Na een enorm sterk vierde seizoen, vond ik dit seizoen wat minder. Het seizoen kwam in mijn ogen te langzaam op gang. Hierdoor duurde het soms dagen voordat ik weer een nieuwe aflevering opzette. Lumen vond ik ook niet altijd even geslaagd. De laatste paar afleveringen, waarin alles ineens samenkomt, waren wel zeer sterk. Voorgaande seizoenen vond ik de familiedrama het minpunt van de serie, en dat is hier helaas ook nog her geval. Eens zien in welke scenario's de schrijvers Dexter volgend seizoen weer kunnen krijgen.

avatar van The Oceanic Six

Na het fantastische vierde seizoen dat eigenlijk niet meer te overtreffen viel weet seizoen 5 toch best wel te overtuigen maar nooit hetzelfde niveau te halen. De rode draad in de eerste afleveringen is de dood van Rita en hoe Dexter hiermee om moet gaan. Men verwacht van hem verdriet en emoties te zien, maar zo steekt hij niet in elkaar. Ook al is dit uitgangspunt logisch, het zorgt er wel voor dat pakweg de eerste helft van dit seizoen niet spannend of al te boeiend weet te worden.

Dat Dexter met Lumen een soort partner in crime krijgt is dan wel weer tof gedaan en zeker richting het einde werken ze dit wel overtuigend al. Lumen vind haar rust en laat haar dark passenger gaan met de dood van Jordan Chase. Dexter laat hier wel weer een soort van rouw zien als hij haar meerdere keren smeekt te blijven. Dit seizoen kent ook goede bijrollen van Debra (geweldig spannend moment helemaal op het einde!), LaGuerta en Batista, die allemaal een belangrijke rol spelen en dit goed doet. Je raakt bij Dexter na een paar seizoenen ook wel heel vertrouwd met de ondersteunende rollen. Dit was best goed, maar seizoen 6 (geen idee meer waar deze ook alweer over ging, dat merk ik binnenkort wel weer) heeft wel echt meer spanning nodig.