menu
Mijn Series +

The Crown - Seizoen 3 (2019)

mijn stem
3,98 (83)
83 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Drama

ontwikkeld door Peter Morgan
met Olivia Colman, Tobias Menzies en Helena Bonham Carter

The Crown richt zich op de vijfentwintig-jarige, pasgetrouwde Koningin Elizabeth II die geconfronteerd wordt met het ontmoedigende vooruitzicht van het leiden van 's werelds beroemdste monarchie. Ondertussen smeedt ze een relatie met de legendarische premier Sir Winston Churchill. Het Britse Rijk is in verval, de politieke wereld in wanorde en een jonge vrouw bestijgt de troon...een nieuw tijdperk is aangebroken.

  1. Olding
  2. Margaretology
  3. Aberfan
  4. Bubbikins
  5. Coup
  6. Tywysog Cymru
  7. Moondust
  8. Dangling Man
  9. Imbroglio
  10. Cri de Coeur
zoeken in:
avatar van ZAP!
Olivia Colman - 20 episodes, dus ook een seizoen 4. Ik zal Claire Foy (hier ook nog op de poster btw) nog missen, niets ten nadele van Colman.

avatar van tommykonijn
3,5
Inderdaad jammer dat de oude cast verdwijnt, maar ergens ook wel een logische keuze natuurlijk. Met Olivia Colman, Helena Bonham Carter (die ook te zien was in The King's Speech) en Charles Dance halen ze iig wel drie goede nieuwe namen binnen. Ik laat me graag verrassen.

avatar van joy4ever
4,0
Vanaf 17 november op Netflix.

4,5
5 afl. gezien en geweldig gemaakt alweer. Nieuwe cast speelt ook erg goed en stoort totaal niet dat deze compleet nieuw is. Kwaliteit van de serie straalt er vanaf.

avatar van joy4ever
4,0
Eerste aflevering was alvast een hele fijne. Ik was ook vrij snel gewend aan de nieuwe Queen. Daarnaast ook blij met Helena Bonham Carter. Geweldige serie.

avatar van 3 2 1 cut
5,0
Idd een enorm fantastisch uitgevoerde serie. Met heerlijk venijn, teleurstellingen, levenskeuzes, aristocratie en politiek. De eerste twee afleveringen gezien en vooral de confrontatie scènes tussen koningspaar en spion is heerlijk knetterend. Ook Bonham-Carter is, zoals altijd, smullen.

Ik moet zelf nog wat wennen aan Olivia Colman. Ten eerste omdat Claire Foy een zeer goede indruk achtergelaten heeft bij mij maar ook omdat ik steeds naar de tanden en de blik van Colman zit te kijken. Ik snap, misschien is dat vreemd maar beide gezichtsonderdelen zijn zeer karakteristiek voor Colman. Ach, gaat wel goed komen. Denk ik..

avatar van Kos
3,5
Kos
2 episodes gezien en vind Bonham Carter nu juist behoorlijk gemiscast hier. De actrice uit de vorige seizoenen was veel overuigender als Margaret.

avatar van 3 2 1 cut
5,0
Poeh, hoe moet je deze 3e serie nu eens goed reviewen ? Het is alsof ik net uit Buckingham Palace ben gestapt en ietwat verdwaasd buiten de poorten van het paleis sta. Dit is gewoon een koninklijke serie waarin ik volledig in opgezogen werd. Een reis door de tijd waarbij het echt niet alleen om Elisabeth gaat maar om het koninklijke hof van Engeland en haar geschiedenis. Mensen die gebonden zijn aan de tijd waarin ze leefden en nu nog leven. Ik vind het zelfs onwaarschijnlijk dat vandaag de dag bijna alle gespeelde rollen nog steeds leven en in die koninklijke rol zitten. Was dit fictie wat ik zag ? Ja..

En ik kan alleen maar mijn hoed afnemen voor de acteurs van dit derde deel. Waar ik in de eerste aflevering de actrice Olivia Colman zag besefte ik plots dat ik het helemaal voor waar aannam dat ik de koningin zag. Ze speelt absoluut de centrale hoofdrol maar geeft alle andere acteurs de ruimte om hun rollen te kunnen uitspelen. En ze gaf Elisabeth menselijke emoties ! Dat vond ik zo mooi. Soms zat ik zelf met tranen in mijn ogen. Ja Kos, Bonham-Carter is de enige die ik bleef zien als de actrice, daar heb je totaal gelijk in maar wat wil je met zo’n staat van verdiensten. En wat was het smullen om zowel Derek Jacobi en Geraldine Chaplin, op hun leeftijd, te zien schitteren als Prince Edward en Wallis Simpson.

De tijdgeest is zeer goed weergegeven met als hoogtepunt Princess Anne die Starman van Bowie (1972) meezong. Ook zeer mooi was de aflevering dat Prince Philip zijn gezin liet filmen om te laten zien dat ook zij ‘gewoon’ zijn en dat de gehele familie (Op Anne na) totaal niet doorhad hoever ze in werkelijkheid buiten de werkelijkheid leven.

Maar hoogtepunt was voor mij het acteren van Josh O’Connor als Prince Charles. Voor het eerst zag ik hoe hij was en wat hem overkomen is. O’Connor zette Charles in woord, daad, karakter, letterlijk en figuurlijk fenomenaal neer. Dat gaf een diepgang aan de man Charles die hij uiteindelijk verdient !

Een koninklijke serie die van mij nog vele bekroningen mag krijgen.

Ik ga weer even gewoon verder lopen door de gewone mensenwereld daar buiten het paleis, maar ik kan niet wachten om weer plots voor de deuren van Buckingham Palace te staan, aan te kloppen en naar binnen te mogen treden..

4,5
3 2 1 cut schreef:
Maar hoogtepunt was voor mij het acteren van Josh O’Connor als Prince Charles. Voor het eerst zag ik hoe hij was en wat hem overkomen is. O’Connor zette Charles in woord, daad, karakter, letterlijk en figuurlijk fenomenaal neer. Dat gaf een diepgang aan de man Charles die hij uiteindelijk verdient!


Inderdaad. En Charles is niet zo populier onder de Britten, maar in deze serie wekt hij wel behoorlijk wat sympathie op. Hij komt zeker niet negatief over hier.

avatar van Kos
3,5
Kos
Beetje jammer van die moeder in episode 4, die spreekt nepGrieks met een enorm accent.
Had wel wat serieuzer gemogen voor zo'n dure serie.

avatar van joy4ever
4,0
Aflevering 7 is echt fantastisch.

avatar van 3 2 1 cut
5,0
Kos schreef:
Beetje jammer van die moeder in episode 4, die spreekt nepGrieks met een enorm accent.
Had wel wat serieuzer gemogen voor zo'n dure serie.

Zij was dan ook een prinses van Duitse afkomst: Alice van Battenberg - en Duitsers die een andere taal praten.. - wel in Londen opgegroeid ! Maar vergeet ook niet dat zij doof was (wordt ook in de serie gebracht).

Ik benijd niet de actrice die een doof mens moet acteren en dit dan in het Grieks met een Duits, Engels accent.

Hulde juist ! Ik zeg: Een BAFTA ! Nu al !

avatar van Kos
3,5
Kos
Mwa, de andere Grieken in de epsiode spraken ook allemaal een soort GRieks/Engels. Beetje jammer.

4,5
Met rooie oortjes (van bewondering) zitten kijken. Al heb ik nog niet alle delen gezien. 3 2 1 cut vat het hier prima samen, inclusief zijn lof voor Josh O’Connor als Prince Charles, met diezelfde gebogen schouders en zoekende bewegingen. Maar het is natuurlijk vooral die combinatie van Britse geschiedenis en de rol die The Crown daarin speelde. Zo vond ik aflevering 3 Aberfan over die mijnramp in Wales fenomenaal. Hoe die ramp, waarvan het dorp zich nooit herstelde, en waarvoor niemand ooit ter verantwoording is geroepen, terug in de collectieve herinnering wordt gebracht. Dat gaat dus veel verder dan een serie over de Britse royals.

Prachtig ook de aflevering over prinses Alice van Battenberg, de moeder van prins Philip, die altijd is weggezet als een halve gare, zelfs door haar zoon. Ze was wel gedeeltelijk doof, maar sprak evenzogoed Engels, Duits en Grieks, en leidde een bijzonder, deels tragisch, leven. Dat is pas een portret. Met deel 7 over de maanlanding en de midlife crisis van prins Philip had ik meer moeite, evenals met de casting van Tobias Menzies. Hij lijkt meer op een butler dan op de toch echt wel flamboyante prins.

En dan The Queen. Olivia Colman is natuurlijk een fantastisch actrice. Maar ze kijkt vaak zo boos. Helena Bonham Carter is een feest om naar te kijken (zoals altijd) als prinses Margaret. Maar misschien net een tikje te aangepast?


avatar van joy4ever
4,0
Het was weer fantastisch. Een feest om naar te kijken. Met wederom geweldig acteerwerk. Ik ben wel heel erg benieuwd naar het volgende seizoen met Diana.

avatar van hoffhaan
3,0
Prachtig gemaakt, maar niet zo mijn ding te traag. 3.0

avatar van james_cameron
4,5
Het is even wennen aan de nieuwe gezichten en niet alle afleveringen zijn even boeiend, maar al met al is dit toch wel weer een geweldig seizoen. Olivia Colman weet al snel volledig te overtuigen in de hoofdrol en ook Tobias Menzies als prins Philip is uitstekend. Enkele afleveringen behoren daarnaast tot de beste van de serie tot nu toe. Visueel ziet het er allemaal wederom fantastisch uit en de muziek is mooier dan ooit. Kortom, kom maar op met de vierde reeks, want dit is om van te smullen zo goed.


avatar van hoffhaan
3,0
Ach wat zal ik er van zeggen. Ik kijk mee en vind het aardig maar zo traaaaaaggggg! 3.0

avatar van tommykonijn
3,5
The Crown blijft een van mijn favoriete dramaseries, maar dit derde seizoen haalt naar mijn mening niet helemaal het niveau van de twee voorgaande seizoenen. Olivia Colman weet Claire Foy prima op te volgen als Queen Elizabeth en Josh O'Connor is werkelijk 'spot on' als prins Charles, maar de rest van de cast stelde me eerlijk gezegd wat teleur. Philip was een van de leukere personages in de eerste twee seizoenen, maar is hier eigenlijk een vrij vervelende mopperpot. Ook prinses Margaret heeft een compleet andere uitstraling. Prima dat de nieuwe acteurs niet hun voorgangers imiteren en er hun eigen draai aan geven, maar als ik eerlijk ben vond ik Matt Smith en Vanessa Kirby wel wat meer kleur aan hun personages geven dan Tobias Menzies en Helena Bonham Carter.

Ergens is het natuurlijk wel zo dat de personages nu in een andere fase van hun leven zitten. Sowieso zou het oneerlijk zijn om alles aan de acteurs te wijten, want dit seizoen is ook qua inhoud gewoon een stuk minder interessant. Zo nu en dan springt er eens een aflevering uit (met name 'Aberfan' en 'Tywysog Cymru' zijn lichtpuntjes), maar verder is de eerste helft niet heel bijzonder. De laatste drie afleveringen maken dan wel weer veel goed en zorgen er ook voor dat ik toch weer uitkijk naar het vierde seizoen. Ik ben heel benieuwd hoe ze Diana en Thatcher gaan aanpakken.

Ik klink misschien wat negatiever dan ik daadwerkelijk ben. The Crown straalt nog altijd veel klasse uit en ik heb vertrouwen in het vervolg, maar ik vond dit wel beduidend het minste seizoen tot nu toe. Bovendien vind ik het een gemiste kans dat er geen aflevering aan The Troubles (en dan de Bloody Sunday in het bijzonder) gewijd is.

3,5*

avatar van FAC73
4,0
Ik moest ook even schakelen. Duurde wel een paar afleveringen voor ik gewend was aan de nieuwe hoofdrolspelers. Prins Philip en Prinses Margaret vond ik sterker vertolkt in seizoen 1 en 2, met name Philip is maar een vervelende vent eigenlijk. En ook zijn stem die ineens zoveel dieper is. In het begin voelde het vrij ongeloofwaardig. Zelfs aan Queen Colman (die ik sinds Broadchurch erg hoog heb zitten) moest ik even wennen, maar Claire Foy had de lat ook wel extreem hoog gelegd. Verder werd Prins Charles dan weer erg goed vertolkt. En Prinses Anne vind ik ook wel heel geestig.

Verder fraaie afleveringen. Met name 3, 6, 7 en 8 vond ik erg sterk.

Het verhaal van de coup vond ik dan weer iets minder, het verbaasde me eigenlijk dat de ontvoering van Prinses Anne niet werd benoemd.

avatar van Thomas83
3,0
Ieder seizoen wordt deze serie wat minder lijkt het. Het eerste seizoen was het meest speciaal. Toen was alles nog nieuw en voelde het gewicht van de Britse monarchie en alle pracht en praal er omheen groots en intimiderend. Je kon je verplaatsen in de kersverse koningin. Maar inmiddels doorloopt de serie toch vooral de geschiedenis door de ogen van koninklijke familie en voelt het allemaal wat meer gewoontjes.

Nog steeds is het allemaal wel een pakkende familietragedie, maar de acteurs zijn toch veelal een downgrade intussen, en we hebben op zich al een hoop gezien. Vergelijk ook die grandeur van de allereerste afleveringen van seizoen 1 met de afgeraffelde begrafenis van Churchill in dit seizoen. Het budget lijkt soms ook wel minder, als je zo'n vreselijk door de computer geanimeerd vliegtuig ziet, of een wat karige set van het Witte Huis.

Belangrijker nog is dat het allemaal minder goed geschreven is. Alles is zo doorzichtig dubbelzinnig of in een thema geperst, ook als er een beetje met de tijdlijnen gesjoemeld moet worden. Iedere aflevering bevat zo ongeveer twee verhaallijnen die op het einde net iets te keurig bij elkaar komen. Dialogen dicteren vaak wat de personages voelen. Ook voelt het verloop van het verhaal soms wel erg gehaast en overgedramatiseerd op momenten, en er wordt eeuwig gehamerd op de grote verschillende tussen bepaalde personages. Flauwe humor als die scènes met Elizabeth en Wilson vond ik ook niet helemaal werken.

De aflevering die gewijd is aan de Aberfan-ramp is overigens uitstekend. De gehele aflevering verloopt een beetje als een kleine rampenfilm. Het deed me een beetje denken aan de miniserie Chernobyl. Colman is ook sterk dit seizoen, zoals je van haar mag verwachten. Ze zet de rol niet zo kwetsbaar en sympathiek neer als Foy dat deed, maar dat hoort ook bij de ontwikkeling van het personage. Erin Doherty steelt scènes als prinses Anne. Zeer goed gecast. 3.0*.

avatar van The Oceanic Six
3,5
Seizoen 3 is behoorlijk wennen met de nieuwe cast. En om eerlijk te zijn, ik vind het een behoorlijke achteruitgang. Ze acteren allemaal wel behoorlijk, maar ik vond de versies van Elizabeth, Phillip en Margaret echt in de eerdere seizoenen veel beter vertolkt. Zeker Phillip is wel echt een zure zult geworden en ook Elizabeth is wel erg een pin tegen bijna iedereen, of dat nu richting haar man, zus of kind is. Nou ken ik die mensen niet persoonlijk, maar ik hoorde altijd dat Elizabeth scherpe Britse humor had en ook veel respect in haar familie verdiende. Dat weet deze serie wel goed verborgen te houden dan. Ook mis ik een beetje echt pakkende verhaallijnen.

Er steekt een aflevering voor mij ver boven de rest uit en dat is die met de mijnramp in een dorpje in Wales. Ik heb het even gegoogeld, maar dat was echt een afschuwelijk drama met bijna 150 doden waarvan veel kinderen. De aflevering rondom deze ramp is enorm krachtig en toont hier Elizabeth wel als een mens van vlees en bloed die zich geen houding weet te geven en spijt heeft van hoe ze hier handelde. Verder vond ik de verhaallijn met Margaret wel leuk die werd ingezet om de banden met Amerika aan te halen. En de eerste zaadjes worden dit seizoen al gepland voor de Charles-Camilla-Diana verhaallijn die we in seizoen 4 gaan zien. Charles heeft het natuurlijk ook niet makkelijk gehad met de houding van zijn familie richting Camilla. Al blijft het schofterig hoe ze Diana kapot hebben gemaakt.

3,5*

Gast
geplaatst: vandaag om 05:36 uur

geplaatst: vandaag om 05:36 uur

Let op: In verband met copyright is het op TvMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.