• 11.273 nieuwsartikelen
 • 163.460 films
 • 10.414 series
 • 30.334 seizoenen
 • 617.992 acteurs
 • 193.911 gebruikers
 • 9.025.411 stemmen
Avatar
 
Vijf goed beoordeelde films gesitueerd in de Amerikaanse Burgeroorlog
Foto: © ANP

Vijf goed beoordeelde films gesitueerd in de Amerikaanse Burgeroorlog
Foto: © ANP

Al sinds het bestaan van de mensheid hebben we de neiging met elkaar op de vuist te gaan. Iets wat in de geschiedenis niet zelden heeft geresulteerd in bloederige veldslagen. Europa kende de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook in Noord Amerika werd gedurende de 19e eeuw stevig gevochten. Hier vijf goede films over de Amerikaanse Burgeroorlog. 

Glory (1989)

Robert Gould Shaw is de zoon van een welvarend abolitionistisch gezin uit Boston en wordt als 23-jarige soldaat naar het front gestuurd om te vechten tijdens de bloederige slag van Antietam. Aanvankelijk vol van idealen, maar inmiddels leeggezogen door alle gruwelen die hij voorbij heeft zien komen, keert hij huiswaarts. Zijn heldhaftige optreden tijdens het gevecht leveren hem een promotie op binnen het leger en hij krijgt de 54ste infanterie onder zijn hoede. Samen met zijn voormalige klasgenoot Cabot Forbes leidt hij het volledig zwarte regiment op tot goede soldaten. 

Geregisseerd door Edward Zwick, met Matthew Broderick, Denzel Washington en Morgan Freeman. Deze film krijgt een 3,51/5.

Gettysburg (1993)

Het is in de zomer van 1863 wanneer het leger van de Geconfedereerde Staten oprukt naar de Noordelijke staat Pennsylvania waar ze opwachting krijgen van een gigantische samengesteld leger van de vijandige Unie. Hier, in de stad Gettysburg, Pennsylvania zal dan het grootste, meest bloederige gevecht plaatsvinden dat de Amerikaanse burgeroorlog gekend heeft. We volgen de legers van Noord en Zuid terwijl zij gedurende drie lange dagen tactische aanvallen beramen, desastreuze blunders maken, terwijl er helden op de voorgrond treden die het tij van de Burgeroorlog deden keren. 

Geregisseerd door Ron Maxwell, met Tom Berenger, Jeff Daniels en Martin Sheen. Deze film krijgt een 3,65/5.

Cold Mountain (2003)

De Zuidelijke soldaat Inman raakt ernstig gewond tijdens een hevig gevecht gedurende de Amerikaanse Burgeroorlog en acht zichzelf niet in staat verder te vechten. Hij besluit aan het front te ontsnappen om zijn wisse dood te voorkomen en trekt als deserteur naar zijn geboortedorp waar zijn geliefde Ada op hem wacht. Het leven gaat Ada overigens ook niet over rozen in deze barre gewelddadige tijden en ze krijgt dan ook hulp van een andere vrouw genaamd Ruby, om het bestaan van haar boerderij te kunnen garanderen. 

Geregisseerd door Anthony Minghella, met Jude Law, Nicole Kidman en Renée Zellweger. Deze film krijgt een 3,47/5.

Ride with the Devil (1999)

Wanneer de vader van Jack Bull wordt vermoord door soldaten van het Noordelijke leger, besluiten hij en zijn goede vriend Jake Roedel zich aan te sluiten bij het leger van de Geconfedereerde Staten om op die manier wraak te kunnen nemen. Eenmaal bewapend en voorzien van een Zuidelijke pet, blijkt het leven als soldaat toch niet zo makkelijk als ze dachten en ze worden gedwongen onder te duiken in een zelfgefabriceerde hut. Wat aanvankelijk een onschuldig verblijf lijkt op het grondgebied van een rijke man, neemt dramatische proporties aan wanneer ook deze wordt gedood door Noorderlingen.

Geregisseerd door Ang Lee, met Tobey Maguire, Skeet Ulrich en Jewel Kircher. Deze film krijgt een 3,07/5.

Seraphim Falls (2006)

De Amerikaanse Burgeroorlog mag dan al vijf jaar achter hem liggen, maar Kolonel Morsman Carver is de gebeurtenissen gedurende deze tijd absoluut niet vergeten. Zijn wrok tegenover de man die hem destijds heeft verraden is nog altijd niet gaan liggen en dus besluit hij voor eens en voor altijd met hem af te rekenen. Tot de tand bewapend trekt Morsman er per paard op uit om de man op te sporen. Wat volgt, is een lange zoektocht en - eenmaal gevonden - een intensieve achtervolging door de uitgestrekte met sneeuw bedekte landschappen met als doel het zijn verrader een half decennium later alsnog betaald te zetten. 

Geregisseerd door David Von Ancken, met Liam Neeson, Pierce Brosnan en Anjelica Huston. Deze film krijgt een 3,24/5.

Reacties (4)


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Antonev

Antonev

 • 1676 berichten
 • 1134 stemmen

En de meest bekende en best beoordeelde staat er niet tussen.....beetje lafjes dit.


avatar van stef89

stef89

 • 94 berichten
 • 952 stemmen

Antonev schreef:

En de meest bekende en best beoordeelde staat er niet tussen.....beetje lafjes dit.

En dat is?


avatar van Antonev

Antonev

 • 1676 berichten
 • 1134 stemmen

stef89 schreef:

(quote)

En dat is?

Gejaagd door de wind?


avatar van jippie2010

jippie2010

 • 2477 berichten
 • 6862 stemmen

Dit lijstje doet er ten minste toe. Een specifiek onderwerp, helpend voor geïnteresseerden.

Gerelateerde Clips