• 157.993 films
 • 9.624 series
 • 28.724 seizoenen
 • 607.245 acteurs
 • 352.886 gebruikers
 • 8.840.602 stemmen
Avatar
 
banner banner

Glory (1989)

Oorlog / Historisch | 122 minuten
3,49 803 stemmen

Genre: Oorlog / Historisch

Speelduur: 122 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Edward Zwick

Met onder meer: Matthew Broderick, Denzel Washington en Morgan Freeman

IMDb beoordeling: 7,8 (140.943)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 16 maart 1990

Plot Glory

"Their innocence. Their heritage. Their lives."

Amerika 19de eeuw. Robert Gould Shaw, zoon van rijke abolitionisten uit Boston, is pas 23 en erg idealistisch wanneer hij dienst neemt. Tijdens de bloedige en chaotische slag van Antietam maakt dit gevoel plaats voor desillusie. Ontnuchterd keert hij naar huis terug, waar hij de leiding aangeboden krijgt van de 54ste infanterie van Massachusetts. Dit regiment bestaat enkel uit zwarten. Robert aanvaardt het bevel en rekruteert zijn oude klasgenoot Cabot Forbes om de manschappen op te leiden.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Col. Robert Gould Shaw

Maj. Cabot Forbes

Sgt. Maj. John Rawlins

Pvt. Jupiter Sharts

Cpl. Thomas Searles

Sgt. Maj. Mulcahy

Capt. Charles Fessenden Morse

Henry Sturgis Russell

Gen. Charles Garrison Harker

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Rubie2208

Rubie2208

 • 272 berichten
 • 259 stemmen

Laatst gekeken en ik verwachte er niet veel van , mede omdat hij toch wel erg oud was ... (begrijp me niet verkeerd hoor, dat alle oudere films slecht zijn)

Ik heb mij hier compleet in vergist! Je moet geen enorme actie van deze film verwachten, maar meer een drama met een realistische mooie kijk op het racisme probleem in deze oorlogstijd. Door het sterke acteerwerk van deze toppers en het mooie moedige verhaal heeft deze film mij niet alleen geraakt , maar ook enorm vermaakt.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4297 berichten
 • 4521 stemmen

Epos over de Amerikaanse Burgeroorlog waarin weer eens opvalt hoe ridicuul de manier van oorlogsvoeren toen was. Kanonnenvoer. Ik had daarom wel moeite met de sentimentele scenes over patriottisme en opofferingsgezindheid, en vooral de scène waarin het zwarte regiment wordt toegejuichd door hun witte collega's was nogal bedenkelijk. Eindelijk worden ze voor vol aangezien of iets dergelijks? Of misschien waren ze vooral aan het juichen omdat zij die zelfmoordmissie niet zelf hoefden te doen.

Ik vond Denzel als angry young man veel interessanter, iemand die vecht voor zijn vrijheid, en niet om respect te krijgen van soldaten die hem even daarvoor nog uitscholden. Het is daarom jammer dat hij niet de centrale figuur is ipv Broderick, die ongetwijfeld een voor die tijd verlicht figuur speelt, maar ook behoorlijk saai en nietszeggend is.

Overigens, in de meeste films is een commandant die zijn troepen naar een zekere dood stuurt een idioot, een crimineel, maar hier is hij een held...? Daar ben je mooi klaar mee als soldaat die wel wil vechten, maar niet per se hoeft te sneuvelen voor zijn land.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 7129 berichten
 • 4666 stemmen

Mwa.

Zwick is ondertussen een regisseur waarvoor ik de hoop heb laten varen. Heb nu zo ongeveer zijn meest bekende titels wel gezien, Glory moest zowat de laatste zijn. Het is begrijpelijk waarom zijn films worden gehuld als klassiekers, want het zijn allemaal grote stukken met de meest veilige uitwerking. Telkens weer erg braaf.

Glory is in dat opzicht wat anders, waarschijnlijk omdat het wat ouder is en minder gelikt zoals de latere films van Zwick. Niettemin herkennen we zijn voorliefde voor een grote dosis sentiment weer terug, wat enkele scenes compleet om zeep helpt. Het is ook niet zo'n goede keuze om Broderick in deze rol te plaatsen. Geloofwaardigheid bij hem ontbreekt binnen deze rol namelijk compleet.

Jammer van de overige prestaties, want Zwick heeft best een aardige cast bij elkaar. Washington en Freeman krijgen erg moeilijke en beperkt geschreven rollen voor de kiezen, maar halen er vervolgens heel veel uit en dat kan niet elk lid zeggen. Elwes lijkt bijvoorbeeld gewoon te verdrinken in zijn rol en dat neem ik hem niet kwalijk. Het is dan ook wel een nogal zwak geschreven rol.

Film speelt verder in op wat maatschappelijke thema's maar dan verplaatst naar een heel tijdperk terug. De invulling van Zwick daaraan is best aardig, maar ook heel lomp. Oorlogsscenes lijken qua stilering op 80s actiefilms met Schwarzenenegger of Stallone. Nogal onsubtiel om de rest van de film te ondersteunen, maar het vermaakt wel dus eigenlijk hoor ik niet te klagen!

Het is een brave film geworden die met zijn einde wat nutteloos aanvoelt. Verder is het wel een vlotte film vanuit Zwick met best aardig acteerwerk vanuit enkele castleden. Twee uur is een logische keuze om een verhaal als deze te onderbouwen en het gaat zeker ergens heen, verder een beetje overrated naar mijn overtuiging. Zelfs Zwick zelf heeft betere films gemaakt dan deze Glory.


avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

 • 8628 berichten
 • 3969 stemmen

Zeer goed. Robert Gould Shaw krijgt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de opdracht om een bataljon zwarte soldaten op te leiden. Dit gaat niet van een leien dakje maar voor hen is het een erkenning dat ze ook deel uitmaken van de natie en ook het recht hebben om de waarden ervan te verdedigen. Vooral Denzel Washington als oproerkraaier en Morgan Freeman als de wijze oude soldaat zitten goed in hun rollen. Helaas kon de miscaste en te weinig charismatische Broderick met zijn eeuwige babyface me niet overtuigen als kolonel Shaw. Dat is ook mijn enige punt van kritiek, want dit is verder goed gemaakt en nergens tegenvallend. Het eindigt in een prachtig gefilmde reconstructie van de aanval op Fort Wagner waar Shaw en het 54ste afspraak hebben met de geschiedenis. Kippenvel!


avatar van Panoramix

Panoramix

 • 267 berichten
 • 289 stemmen

Flavio schreef:
Ik vond Denzel als angry young man veel interessanter, iemand die vecht voor zijn vrijheid, en niet om respect te krijgen van soldaten die hem even daarvoor nog uitscholden. Het is daarom jammer dat hij niet de centrale figuur is ipv Broderick, die ongetwijfeld een voor die tijd verlicht figuur speelt, maar ook behoorlijk saai en nietszeggend is.
Dit inderdaad. Broderick is een erg flets en matig acteur en zijn personage ook niet het meest interessant. Fascinerend was wel de hele situatie dat vrije zwarten zich aanmelden voor een leger om weer door blanken afgeblaft en soms zelf afgeranseld te worden. Mooiste scène van de film is de gebedscène de avond voor de grote strijd. Prima om eens gezien te hebben maar echt beklijven zal de film niet.