ad
 • 139.569 films
 • 6.583 series
 • 19.906 seizoenen
 • 431.075 acteurs
 • 280.186 gebruikers
 • 8.077.425 stemmen
Avatar
 
banner banner

Glory (1989)

Oorlog / Historisch | 122 minuten
3,51 741 stemmen

Genre: Oorlog / Historisch

Speelduur: 122 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Edward Zwick

Met onder meer: Matthew Broderick, Denzel Washington en Cary Elwes

IMDb beoordeling: 7,8 (124.580)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 15 december 1989

Over Glory

"Their innocence. Their heritage. Their lives."

Amerika 19de eeuw. Robert Gould Shaw, zoon van rijke abolitionisten uit Boston, is pas 23 en erg idealistisch wanneer hij dienst neemt. Tijdens de bloedige en chaotische slag van Antietam maakt dit gevoel plaats voor desillusie. Ontnuchterd keert hij naar huis terug, waar hij de leiding aangeboden krijgt van de 54ste infanterie van Massachusetts. Dit regiment bestaat enkel uit zwarten. Robert aanvaardt het bevel en rekruteert zijn oude klasgenoot Cabot Forbes om de manschappen op te leiden.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Col. Robert Gould Shaw

Maj. Cabot Forbes

Sgt. Maj. John Rawlins

Pvt. Jupiter Sharts

Cpl. Thomas Searles

Sgt. Maj. Mulcahy

Capt. Charles Fessenden Morse

Henry Sturgis Russell

Gen. Charles Garrison Harker

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:

83Utreg!

 • 827 berichten
 • 0 stemmen

Prachtige rollen van zowel Washington als Freeman. Mooi sfeervol en boeiend verfilmd. Ik had in een film van Zwick met dit thema veel meer overdreven wreedheden van blanken verwacht om het ''goed-slecht'' sentiment lekker aan te dikken, iets waar hij bij andere films wel eens last van heeft. Voor de rest is het wel een typische Edward Zwick film, maar daar houd ik wel van. Zijn favoriete thema is volgens mij dan ook:opoffering, iets wat ook in deze film mooi naar voren komt. Absoluut een topfilm, helaas vond ik het einde wat abrubt.


avatar van Spetie

Spetie

 • 38582 berichten
 • 4855 stemmen

Wel een aardige film dit, met uitstekende acteerprestaties van zowel Denzel Washington alsmede ook Morgan Freeman. Het eerste gedeelte van de film leer je de manschappen een beetje kennen en in de tweede helft, vooral het laatste half uur, krijgen we dan volop actie te zien. De film weet over het geheel gezien best te vermaken, al zitten er ook wel wat mindere stukken tussen. Vooral de muziek vond ik niet altijd even goed en dat gaf het geheel ook zeker geen meerwaarde. Desondanks heb ik me hier wel goed mee vermaakt en was het al met al toch wel enigszins wat ik ervan verwacht had.

3,0*


avatar van JOSS79

JOSS79

 • 5 berichten
 • 147 stemmen

Redelijk goede film. Probeert d.m.v. het eerste zwarte regiment een beeld te schetsen van de verhoudingen blank/zwart ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog.

Fim zal bijblijven door de acteerprestaties van met name Washington, maar ook van anderen. Soms wel wat (over)gedramatiseerd, maar voor een Amerikaanse film met voornamelijk Amerika als afzetgebied was dat natuurlijk te verwachten...

3*


83Utreg!

 • 827 berichten
 • 0 stemmen

Vier reakties per jaar....weinig voor deze prachtige film. Waarschijnlijk nooit bekend geworden onder het grote publiek, of alweer vergeten.

Ik kan me bij sommige films ergeren aan overdreven Amerikaans heldendom, slow motion aktiestukken, té epische woorden met aanzwellende muziek enz. Maar bij Edward Zwick films kan ik het op de een of andere manier prima hebben, en heb ik er zelfs een zwak voor.

Omdat momenten zoals de twee rivalen die elkaars leven redden op het slagveld, of het toejuichen door de blanken soldaten aan het einde, een film als dit juist kleur geven. En hoe té mooi misschien ook, het zijn wél kippevel momenten. Hoe dit soort scenes overkomen is natuurlijk ook grotendeels afhankelijk van de invulling van de akteurs, dat zit bij deze film ook wel snor.


avatar van Carl

Carl

 • 346 berichten
 • 278 stemmen

Ontzettend saaie film.

geen greintje spanning, uitermate voorspelbaar, en bij tijd en wijle maar matig geacteerd. Ook viel he mij op dat soms de geluiseffecten niet helemaal klopten. bijvoorbeeld een kaakslag die klonk alsof je een kopje op een schoteltje zet.

1


avatar van van duijn

van duijn

 • 935 berichten
 • 845 stemmen

Prachtig oorlogsdrama wat trouwens al wat ouder is dan het eruit ziet. Fantastisch om een jongere versie te zien van een van mijn favoriete acteurs: Denzel Washington. Acteerwerk is keurig gedaan en ook een van de eerste keren dat ik Broderick zie acteren. Helemaal geen slechte acteur. De veldslagen en de prachtige muziek zorgen voor een ontroerend effect en geven een goed beeld van de verschrikkingen van de Amerikaanse burgeroorlog.


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 2853 berichten
 • 2008 stemmen

De moeite waard.

Op voorhand vreesde ik een beetje dat racisme te veel aandacht gegeven zou worden. Nu, het is wel een item, maar het stoort niet.

Het dramagedeelte neemt weliswaar het grootste deel van de film in beslag. Het personage van Washington is wat cliché, maar krijgt wat diepgang en dat doet de film goed.

Het oorlogsgedeelte voelt wat magertjes aan, maar de climax bij Fort Wagner is wel mooi. Ik heb het trouwens wel voor zo'n eindes waarbij je weet dat het fout gaat aflopen.

Matthew Broderick is een beetje een grijze muis en zodoende perfect gecast in zijn rol. Het acteren zelf lukt op het ene moment wel wat beter dan het andere, maar over de ganse lijn gezien is er geen reden tot klagen.

Het is echter wel duidelijk dat Morgan Freeman maar vooral Denzel Washington van een niveau hoger zijn. Eerstgenoemde doet niet veel meer dan de wijze man spelen (wat hij overigens wel kan, natuurlijk), maar Washington verrast me hier toch in positieve zin.

Cinematografisch is alles wel in orde. Er zitten geen spectaculaire shots in, maar alles is wel mooi in beeld gebracht.

Ook op muzikaal vlak heb ik geen klachten, maar het is de muziek tijdens de end credits die opvalt.

3,5


avatar van TMP

TMP

 • 1333 berichten
 • 1344 stemmen

Een iets te zwaar aangezet oorlogsdrama. Hoewel de film een aardig beeld geeft van de Amerikaanse burgeroorlog, werd het allemaal werd erg cliché naar voren gebracht. De eindscene was daarvan wel een aardig voorbeeld.De cast was prima, met aardige rollen van Broderick, Washington en Freeman. De film kijkt aardig weg, zonder te kunnen overtuigen.


avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

 • 991 berichten
 • 1104 stemmen

Prima oorlogsdrama, wat geen moment verveeld:3,5


avatar van Boneka

Boneka

 • 1815 berichten
 • 1024 stemmen

Gisteren herbekeken, en ik blijft het een boeiende film vinden. Misschien niet echt spannend, maar dat is niet het doel van deze film die het vooral moet hebben van karakterrollen van met name de zwarte bevolking in het leger. Het sfeertje is perfect in beeld gebracht met daarbij mooie muziek. Een simpel iets als fatsoenlijke schoenen vond ik briljant in deze film gebracht. De gezangen van deze soul brothers gaat door merg en been heen. Mooi. Glansrollen voor Denzel Washington en Morgan Freeman. Vond alleen de rol van Matthew Broderick wat vlak met zijn vlassnorretje. Enige smet op een verder prima film die zoals gezegd het niet moet hebben van spanning, maar wel onderlinge spanning.


avatar van gauke

gauke

 • 9684 berichten
 • 12444 stemmen

Een gedegen en uitstekende film over een zwart regiment tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, gebaseerd op brieven van een jonge kolonel. De regisseur heeft een belangrijke historische gebeurtenis herschapen waar maar weinig over bekend was. De boodschap over tollerantie, gelijkheid, broederschap en de gevolgen van racisme op iemands leven is terecht, maar ook wat prekerig. Ook vind ik dat de verschillende personages meer diepgang hadden mogen hebben.


vraagje:

was deze film niet 2 deling waarvan het 2 de deel nooit is uitgebracht omdat ze het budget niet bijeen kregen?


avatar van Gang_Star

Gang_Star

 • 6837 berichten
 • 3401 stemmen

Sterk oorlogsdrama. Met de grote nadruk op drama. De mensen die hier veel massale veldslagen verwachten zullen mogelijk teleurgesteld worden. Film die zich richt tot het samen één worden van de personages, om tenslotte het laatste gedeelte van de film, met z'n allen strijd te leveren. Pas daarna komen er meerdere actiescene's.

Ook bevat de film goede rollen van onder meer Morgan Freeman en Denzel Washington, Matthew Broderick viel me wat tegen. Desondanks prima film.


avatar van Movsin

Movsin

 • 5941 berichten
 • 7259 stemmen

Wellicht wel wat geïdealiseerd maar niettemin een prachtige film over de Amerikaanse burgeroorlog.

Matthew Broderick is uitstekend als de aanvankelijk eerder onwennige officier, maar sterk groeiend in zijn wil om te slagen, ten koste van alles...

Het verhaal zit goed en boeiend ineen, zonder overbodige scènes, brengt een behoorlijke karaktertekening, die niet, zoals dikwijls het geval is, te langdradig uitvalt en de cinematografische waarde van de film, met de gevechtsscènes vooral, is zeker te waarderen.


avatar van DVD-T

DVD-T

 • 15198 berichten
 • 2594 stemmen

Prima film.

De Amerikaanse burgeroorlog blijf ik erg interessant vinden. En dat de film hier inspeelt op een onderwerp wat mede tot die oorlog geleid heeft. Er komen een aantal locaties met data voobij en in het begin hebben we een titlecard met wat er precies gaande is en wat het onderwerp van de film gaat worden. Blijft altijd een beetje tricky dit soort films voor een niet Amerikaans publiek die niet veel van deze oorlog af weet en dan verwachten dat ze mee gaan leven. Maar hier werkt het erg goed. Komt ook mede door het prachtige spel van de acteurs. Broderick is ok, maar zeker niet de beste uit de cast vol grote namen. Was behoorlijk onder de indruk van Washington en Freeman. Erg goed spel. Maar ook Cary Elwes laat fantastisch werk zien. De rest van de cast doet ook erg zijn best. Filmtechnisch toch erg goed. Als is de manier waarop het geschoten is niet heel spectaculair. De effecten, sound design en dergelijke is allemaal dik in orde. Costume design is van een hoog niveau. Sommige elementen zijn natuurlijk al wat verouderd, maar kun je de film niet op afrekenen want het doet precies wat het wil en moet doen. Verder is Horner's score het noemen waard. Wat me wel opviel is dat elementen van de main theme ook in Avatar voorkomen.

Goede, interessante film over een kant van de Amerikaanse burgeroorlog die nog niet vaak is verteld.


avatar van Arapaho85

Arapaho85

 • 141 berichten
 • 164 stemmen

De film Major Dundee (1965) toonde reeds dat er regimenten waren met zwarte soldaten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Deze film ‘Glory’ behandelt dit als hoofdthema.

Eigenschappen als vriendschap, moed, doorzettingsvermogen en trouw staan in deze film centraal.

Ook de (toenmalige) ongelijkheid tussen zwarten en blanken in het Amerikaanse leger komt aan bod, bv wanneer ze hun soldij ontvangen verdienen ze eigenlijk minder dan een blanke soldaat omdat ze zwarten zijn, protest is (uiteraard) het gevolg.

Matthew Broderick zet ongetwijfeld zijn beste rol ooit neer, Denzel Washington verdiende met deze film terecht een Oscar als koppige maar moedige soldaat, de rest van de cast waaronder Morgan Freeman acteert ook zeer goed (overtuigend).

Wat deze film dan weer geen meesterwerk maakt zijn de overduidelijke bloopers die in beeld komen (bv bajonetten die plots op de geweren staan bij de veldslag?!?)

Ik zal het verder kort houden, je leeft met de personages mee, je volgt de training, de moeilijkheden en ongelijkheden waar ze mee te maken krijgen en hun glorieuze ondergang op het einde bij de bestorming van het fort.

Dit is één van mijn favoriete films 4*


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 27403 berichten
 • 4492 stemmen

Ik zocht naar een goeie film over de Amerikaanse burgeroorlog. Naast klassiekers als Gone with the wind, The good the bad & the ugly of Lincoln, kwam ik snel uit bij Glory. Een film die mij blijkbaar wat ontsnapt is, ondanks een bekende cast en de nodige bekendheid.

Glory draait rond een regiment dat bestaat uit zwarte Amerikanen. Daar zitten gelukkig de nodige bekende acteurs tussen. Terwijl Morgan Freeman nog tot 2004 moest wachten voor z'n eerste Oscar is het hier Denzel Washington die met de eerste van 2 gewonnen beeldjes ging lopen. Beide heren overklassen in elk geval de blanke leiding met acteurs Matthew Broderick en Cary Elwes. Broderick oogt echt wel jong en is op het eerste gezicht miscast. Langs de andere kant is dat ook weer geen slechte keuze. De echte Robert Shaw was ook de zoon van een rijk gezin en werd maar 25 jaar.

Het geheel is best wel boeiend gemaakt en doet denken aan de grootse reconstructies van veldslagen die je regelmatig ergens wel kan zien door een hoop liefhebbers. Die aanpak is wat professionele gebracht, maar het heeft voor de kijker er wel wat van weg. Ook al is alles mooi aangekleed, sterke cast, boeiend verhaal, interessante setting, ... is het niet altijd evident om je in de tijd van toen te wanen. Het mocht wel iets meer zijn, en denkelijk heeft dit wel wat sleet gekregen door de tand des tijds. Ik vrees wel dat een moderne versie er nog meer een Hollywoodspektakel van maken.

Iets meer creativiteit met de cinematografie (ironisch genoeg heeft het hier een Oscar voor gewonnen) en wat minder James Horner en het had helemaal af geweest.


avatar van Alathir

Alathir

 • 1398 berichten
 • 1238 stemmen

Eindelijk Edward Zwick zijn oeuvre eens doorspitten want volgens mij heeft de goede man schitterende films gemaakt die me heel goed zouden moeten liggen. Ik heb enkel The Last Samurai ooit gezien en die vond ik heel goed. De volgende weken staan er dus nog een aantal Zwick films op het programma want ook deze viel best in de smaak.

De Amerikaanse Burgeroorlog is meestal iets minder mijn ding, maar deze film kent een goede karakteropbouw wat de film dat extraatje geeft. Ja, je gaat hier zelfs bijna oprecht meeleven met de soldaten. Hier en daar komt er wat religieuze, opmonterend gespeech aan te pas maar het blijft het luchtig en de sfeer zit helemaal goed.

Freeman en Washington zag ik helemaal niet als hunzelf maar als een echte soldaat en dat verdient een kus van de juffrouw en een bankje vooruit. Misschien wel van beiden hun beste rol die ik al gezien heb, want laat me eerlijk zijn vooral van Washington ben ik nooit zo echt fan geweest.

Heel belangrijk in deze film is ook de rol van de kolonel Shaw die een enorme ommekeer in karakter maakt om dan dapper zijn einde tegemoet te snellen. De eindfase is een heldhaftige ode aan het 54e Regiment begeleid met schitterende muziek. Ik was er precies zelf bij zo goed was dit einde. Boeiend amusement dus, gequoteerd door mezelf met 4*.


avatar van notsub

notsub

 • 1104 berichten
 • 1096 stemmen

Met name het leiderschap van de kolonel was zeker interessant. Voorts was het boeiend te zien hoe er tegen het de donkere leger-eenheid werd aangekeken, dat was duidelijk nog erg experimenteel destijds. Als oorlogsfilm wilde het niet helemaal werken. De veldslagen kwamen regelmatig wat houterig over en het amateurisme in de strijd was niet ver weg. Bij vlagen was het zeker goed, maar er kwamen best wel veel clichématige personages en scenes voorbij. Glory is uiteindelijk toch een gemiddelde film geworden voor mij.


avatar van Number23

Number23

 • 7621 berichten
 • 4171 stemmen

Ik dacht eigenlijk dat ik deze film nooit had gezien, maar ik herkende zeker wel wat scènes. Keek hem omdat Denzel z'n 1e Oscar pakte met deze rol. En hij stijgt inderdaad boven iedereen uit. Sowieso is het acteerwerk dik in orde, iedereen overtuigt behalve Broderick. Snap dat die gozer nooit de echte top heeft gehaald.


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1431 berichten
 • 1205 stemmen

Fijne film over enkele historische feiten waaronder Robert Gould Shaw die een regiment 'negers' aanvoerde in de Amerikaanse burgeroorlog. Het verhaal is voor de film weliswaar gedramatiseerd, maar dat doet mij persoonlijk geen pijn. Genoeg dingen kloppen, zoals de kolonel zelf en zijn familie, het verhaal rond het soldij, de slagen en Fort Wagner. Wat rest is niet eens zo zeer een oorlogsfilm maar een meer dan prima drama die meer dan behoorlijk de Amerikaanse burgeroorlog laat zien en waar aan alle kanten de minachting jegens de zwarten naar voren komt. Vooral het moment van de plundering onder leiding Kolonel Montgomery heb ik zoiets van wat voor Twilight zone is dit? Plunderen en de zaak in de hens steken mag maar een hand gemeen met een blanke niet ook al zijn dit tegenstanders waarop volgt dat hij een van zijn eigen neerschiet. Ongelofelijk eigenlijk.

Fijn rollen van zowel Broderick als Washington. En uiteindelijk een meer dan goed film.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 2480 berichten
 • 2609 stemmen

Over het algemeen ben ik niet zo kapot van de films die over de Amerikaanse burgeroorlog gaan.

Dit verhaal was een zeer positieve uitzondering, een prachtige film met diepgang! En dan geen diepgang van een kano maar eentje van een olietanker. We zien een prima weergave van die periode zoals al eerder is opgemerkt door andere kijkers van deze film. Alles klopt, eigenlijk heb ik niets gezien wat niet in deze periode behoorde. Nu verwacht je dat ook niet van een regisseur als Edward Zwick die dus ook hier gedegen zijn werk heeft gedaan. Het enige waar ik mij regelmatig aan irriteerde was de opstelling van de blanken die meenden dat ze meer waren dan andere rassen. Dit probleem hadden ze later in Canada ook met Chinezen, die kregen net als de soldaten hier, minder inkomsten voor hetzelfde werk. Bij de Chinezen werd er bv in Canada hogere belasting geheven over het salaris! En hier in het verhaal meende men dat de blanken het allemaal zoveel beter konden. Nou dat hebben ze geweten leert ons de geschiedenis. De zwarte mannen vochten niet alleen voor het land en hun vrijheid maar droegen ook de trots mee om mee te kunnen doen!

Van mij een 8!


avatar van Grindhouse62

Grindhouse62

 • 1863 berichten
 • 13765 stemmen

Boneka schreef:

Gisteren herbekeken, en ik blijft het een boeiende film vinden. Misschien niet echt spannend, maar dat is niet het doel van deze film die het vooral moet hebben van karakterrollen van met name de zwarte bevolking in het leger. Het sfeertje is perfect in beeld gebracht met daarbij mooie muziek. Een simpel iets als fatsoenlijke schoenen vond ik briljant in deze film gebracht. De gezangen van deze soul brothers gaat door merg en been heen. Mooi. Glansrollen voor Denzel Washington en Morgan Freeman. Vond alleen de rol van Matthew Broderick wat vlak met zijn vlassnorretje. Enige smet op een verder prima film die zoals gezegd het niet moet hebben van spanning, maar wel onderlinge spanning.

Hier kan ik mij helemaal in vinden. Heb de film gisteravond na vele jaren herzien en mij er wederom prima mee vermaakt. Een 4.0


avatar van Boneka

Boneka

 • 1815 berichten
 • 1024 stemmen

Grindhouse62 schreef:

(quote)
Hier kan ik mij helemaal in vinden. Heb de film gisteravond na vele jaren herzien en mij er wederom prima mee vermaakt. Een 4.0

Inmiddels op 4K maar het beeld is eigenlijk al goed genoeg en niet significant beter geworden.


avatar van Boneka

Boneka

 • 1815 berichten
 • 1024 stemmen

Het verbaast me dat Glory hier slechts 3 bladzijdes heeft. Een film uit 1989 die gewoon goed in elkaar zit. Misschien omdat ie oud is of omdat men de burgeroorlog van Amerika niet zo interessant vindt. Ik zag dat 12 Years a Slave uit 2013 18 bladzijdes heeft. Afijn mij trekt die soort films altijd.

Ik heb 'm gisteren gezien op 4K. Dat is een stap voorwaarts maar subliem is hij niet. Vind het dan ook vreemd dat blu ray com deze transfer zomaar 5 sterren geeft Glory 4K Blu-ray Release Date July 30, 2019 (30th Anniversary Edition). Dat begint al met een beroerd begin waar veel ruis in te zien is. Gelukkig is dit tijdelijk en zijn de beelden vaak erg mooi, maar niet uitmuntend. Qua details is het een plaatje. Het geluid met Dobly Atmos is gewoon goed. Vooral wanneer er iets gebeurt komt het geluid goed binnen. Wel jammer dat de Nederlandse uitgave op 4K geen blu ray erbij heeft voor de extra's die zeker ook de moeite waard zijn.

Glory heeft een perfecte opbouw. Weliswaar met weinig vaart, maar dat maakt het in deze film alleen maar boeiender. De strijd tussen Noord en Zuid wordt hier nogmaals duidelijk aangegeven dat ook lang niet alle Noordelingen op een lijn stonden. Dit is in Lincoln (2012) ook duidelijk te zien. Slavernij mocht niet maar ze werden nog niet gezien als mens, maar als tweede of misschien wel derde burger.

De muziek is deze film is mooi, maar kan me voorstellen dat sommigen hem iets te nadrukkelijk naar voren vinden. Het klinkt ook een beetje Engels, terwijl het een echte Amerikaanse film is. Toch raakt het mij wel.

De acties met name in het strijdveld zijn prima verzorgd. De titel blijf ik wel wat raar vinden. Weet eigenlijk niet waarom ze hiervoor gekozen hebben. The black regiment (54) of zoiets was passender geweest.

Over Robert Gould Shaw staat een mooie biografie Robert Gould Shaw - Wikipedia - en.wikipedia.org

Film 4.0

Beeld 4.0 (4K)

Geluid 4.5

Extra's alleen op blu ray.


avatar van Zinema

Zinema (crew films)

 • 9694 berichten
 • 6216 stemmen

Overdreven onderhoudend.

Sony brengt deze maand de zogenaamde War Collection in 4K Ultra HD uit. Het betreft 4 films met het thema oorlog: Black Hawk Down (de wellicht beste van het viertal), The Patriot, Fury en Glory. Deze laatste is de oudste van het stel, om precies te zijn 30 jaar oud. De uit 1989 afkomstige oorlogsfilm is ondanks zijn klassiekerstatus misschien wel de minste uit de box. De beeld- en geluidskwaliteit (Atmos) zijn prima in orde, maar filminhoudelijk gezien vallen er kritische noten te kraken.

Dat een film uit de jaren 80 gedateerd aandoet, geeft niks. Maar het verhaal van het zwarte regiment ten tijde van de Amerikaanse burgeroorlog in de 19e eeuw lijkt hier wel erg gepolijst gebracht. Voorzien van een zwaar aangezette soundtrack en regelmatig schmierende acteurs, wordt het pijnlijke slavenverleden van de Verenigde Staten weer eens blootgelegd. Met een iets te aanwezige Denzel Washington en een in elke scène meer verblekende Matthew Broderick, die de hoofdrol heeft. Deze laatste blijkt volledig miscast te zijn.

Films die veel emoties oproepen en waarbij men van dik hout planken zaagt doen het zeer goed bij de Oscars, en toentertijd was dat niet veel anders. Dus won Glory drie van de felbegeerde beelden. Niet geheel onterecht, maar zo clichématig als alles wordt gebracht, inclusief het theatraal gewapper met de vlag, voelt heden ten dage eerder overdreven dan sterk of historisch verantwoord. De film weet nog steeds te onderhouden, maar is tegelijkertijd hard gebeten door de tand des tijds.

**½

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.


avatar van wouds601

wouds601

 • 28 berichten
 • 29 stemmen

Net pas voor het eerst gekeken nadat deze nu op Netflix staat. De film pakt je vanaf het begin en de speelduur van 2 uur is geen probleem. Bekende verschillen tussen zwart en blank goed in beeld gebracht en niet tot het overdrevene aan toe. Enige smetje is idd dat de muzikale begeleiding tegen het einde wat storend wordt maar voor de rest echt een goede film. 4*


avatar van DragQueen

DragQueen

 • 2747 berichten
 • 2953 stemmen

Prachtig historisch drama, sterk geregisseerd door Edward Zwick. Deze weet wel raad met films die grote veldslagen bevatten. Van de kostuums tot aan de settings, alles ziet alles er geloofwaardig uit. Het geboden verhaal wordt verder onderhoudend aan de kijker voorgeschoteld, en de film heeft een sterke cast te bieden, met o.a. Washington, Broderick en Freeman in de gelederen. Moet gezegd worden dat ook de overige acteurs als Elwes, Braugher en Kennedy de nodige inleving in hun rollen leggen. De film heeft me weten te boeien van begin tot eind, en bevat een thema wat vandaag de dag nog altijd relevant blijkt te zijn. 4 Sterren.


avatar van Corcicus

Corcicus

 • 1902 berichten
 • 2898 stemmen

Benieuwd naar deze film. Ik leerde het 54th Massachusetts Regiment kennen doordat de scherpe geesten van Antifa het memorial standbeeld in hun blinde vernietigingszucht vandaliseerden omdat ze dit standbeeld verwarden met pro-confederate memorials

Met die komische noot in het achterhoofd, begin ik straks eens aan de film.


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 8119 berichten
 • 2008 stemmen

“I ain't never had no family, and... killed off my mama. Well, I just... Y'all's the onliest family I got. I love the 54th.”

Fantastische historische film betreft de Amerikaanse burgeroorlog met een heel mooi maar ook indrukwekkend verhaal. Ik zag dat hij laatst op ‘Netflix’ was toegevoegd en het leek mij een erg leuke film om te gaan kijken zeker in de vakantie. Dat moment pakte ik snel even voor de kerstdagen maar kwam er niet aan toe eerder een mening te typen, even snel doen dan want ik moet er nog wat meer schrijven.

Ik was oprecht wel benieuwd of ik deze film (die op het oog best lang leek) leuk zou gaan vinden maar, ik had me verder niet verdiept in de achtergrond van deze film en daar informatie over opgezocht. Eenmaal aan het kijken werd me meer duidelijk, tuurlijk wist ik dat het om een thema zou gaan binnen de burgeroorlog in Amerika van 1861 tot 1865 maar daar bleef het bij. Toch, na zo’n twintig tot dertig minuten heb ik toch even snel wat achtergrond informatie opgezocht over de ‘54th Massachusetts Infantry Regiment’ en mijn interesse was gewekt.

Het verhaal over de ‘54th Massachusetts Infantry Regiment’ is triest maar ook heel bijzonder. Uiteraard de slavernij staat er wel centraal, nogmaals de afweging hoe slecht deze mensen het in die tijd hadden en wat nu uiteraard ook maatschappelijk een probleem is maar, daar laat ik mij verder niet over uit. Ook laat het verhaal en deze film zien hoe mooi de band van de soldaten onderling is, de haat die ze over zich heen krijgen verwerken ze met elkaar om er toch nog iets moois van te maken. Ook de soort revolutionaire stap die ‘Abraham Lincoln’ nam om na de bloederige strijd die ‘54th Massachusetts Infantry Regiment’ heeft gestreden om geen onderscheid meer te maken en dat was goed dat zoiets ook nog even voorbijkwam in deze film.

De film kent uiteraard een ware sterrencast en ik was daar best enthousiast over. Met onder andere ‘Morgan Freeman’ en ‘Denzel Washington’ had de film twee fantastische acteurs binnen gehaald die het oprecht heel goed deden en een erg mooi werkje neer hebben gezet. Ook ‘Matthew Broderick’ deed het erg goed als de strakke ‘Robert Gould Shaw’ en de film kende nog wel meer goeie acteurs.

Het verhaal heb ik al vrij uitgebreid vertel. We volgen ‘Robert Gould Shaw’ een jonge Amerikaanse soldaat die wordt gevraagd om de ‘54th Massachusetts Infantry Regiment’ te gaan leiden. Dit is één van de eerste infanterie in de Amerikaanse ‘Union Army’ met donkere mensen. Uniek zeker voor die tijd. Deze mannen (voornamelijk slaven) worden opgeleid en gedrild tot discipline om mee te kunnen vechten in de oorlog en na een eerste strijdt worden ze klaar gestoomd om één van de grootste strijden aan te gaan namelijk de ‘Second Battle of Fort Wagner’ waarbij de hele infanterie overlijdt omdat deze strijd best heftig was, althans in de film gaan ze dood ik weet niet of dat in het echt ook zo was en ben te lui dit op te zoeken.

Al om al een erg interessante en mooie film over deze oorlog maar ook over deze infanterie van begin tot eind. Indrukwekkend, ontroerend en spannend werd de film gebracht en hij was erg verzorgd. Ik heb een prima zit gehad.

4.0*


avatar van Rubie2208

Rubie2208

 • 47 berichten
 • 47 stemmen

Laatst gekeken en ik verwachte er niet veel van , mede omdat hij toch wel erg oud was ... (begrijp me niet verkeerd hoor, dat alle oudere films slecht zijn)

Ik heb mij hier compleet in vergist! Je moet geen enorme actie van deze film verwachten, maar meer een drama met een realistische mooie kijk op het racisme probleem in deze oorlogstijd. Door het sterke acteerwerk van deze toppers en het mooie moedige verhaal heeft deze film mij niet alleen geraakt , maar ook enorm vermaakt.