Genre: Drama / Oorlog
Speelduur: 138 minuten / 148 minuten (director's cut)
Geregisseerd door: Ang Lee
Met onder meer: Tobey Maguire en Skeet Ulrich
Releasedatum: 4 mei 2000
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Ride with the Devil
"In a No-man's Land between North and South, You didn't fight for the Blue or the Grey... You fought for your friends and family."
Jack Bull en Jake Roedel zijn goede vrienden als de Amerikaanse burgeroorlog begint. Jacks vader wordt vermoord door het Noordelijk leger. Jack en Jake sluiten zich aan bij het Zuiden om zelf mee te vechten. Na wat gevechten moeten ze samen met twee anderen van het Zuidelijk leger onderduiken in een zelfgebouwde hut. De hut staat op de grond van een man die een schoondochter heeft die pas weduwe is geworden. Jack Bull wordt verliefd, maar dan wordt de man van wie de grond was vermoord. In een laatste kans om hem te redden proberen ze zijn arm te amputeren, zonder succes. Jake en de twee andere Zuiderlingen, Holt en Georges, gaan terug naar het leger.
Jack Bull Chiles
Black John
Riley Crawford
Cave Wyatt

Obiwannes
Ik vind het ook wel eens leuk om de oorlog te volgen aan de kant van de verliezers. Je ziet ook eens iets anders dan altijd bij de winnaars. Ik vind het wel een goede en onderschatte film.

Blindfold
Hij was niet slecht, maar werd nergens echt boeiend ofzo. Ik weet ook nog steeds niet wat ik van Tobey moet denken. Ik vind hem altijd dezelfde soort rollen hebben. Kijken hoe dat bij Spiderman wordt.

Bloompje
goeie rol toch van Tobey? Ook Skeet Ulrich en Jewel verbaasden me. Ang Lee is net als Michael Winterbottom een enorm eclectische regisseur.
Een aanrader. 4,5*

neo
Deze oorlog is nou niet bepaald mijn meest favoriete of beter gezegd meest interessante. Maar toch brengt Ang Lee het hier wel erg boeiend. Prima cast met een kinderlijke Maguire (maar goed), een wonder boven wonder niet storende Jewel... Let ook op Jim Caviezel met die over de top ernstige blikken! De film focust vooral op een klein groepje vrienden, die toevallig in deze oorlog vechten. De sfeer en spanning is voelbaar, maar vaak zat wordt alles even stil gelegd en voert die kalmte de boventoon. Muziek van Danna is ongewild groots en meeslepend. 4 sterren

Jonathan Brandis
Deze film is toch met Tom Guiry én Jonathan Brandis???!! Zo ja, kan iemand me dan vertellen of ze een beetje een grote rol spelen?

neo
Die spelen er allebei in. Beiden hebben een redelijk grote rol. Het is maar hoe je het bekijkt; beiden keren net als vele andere karakters vaak terug, alhoewel de focus ligt op een klein groepje.

mister blonde
een wel erg oude quote, maar toch even reageren.
Het valt me juist op dat films over de Amerikaanse burgeroorlog bijna altijd vanuit het oogpunt van de Zuidelingen (de verliezers) wordt benaderd.

herman78
Vandaag op TV gezien, maar ik vond het niet echt een succes. Het was alsof Lee een paar verhalen achter elkaar wilde vertellen. Al met al een film die op meerdere gedachten hinkte. Het keek gelukkig wel fijn weg, mede dankzij Jewel, die ik niet eens herkend had. 3*

xenne
die hele oorlog boeide me eigenlijk niet zo, maar heb de film toch nog afgekeken. met dank aan de romantiek op het eind kan ik toch nog een 2½ uitdelen

mithril
ik had de film een tijdje geleden op dvd gekocht, vond hem zeer goed! toch wel een van me favoriete films! 4,5 sterren!

Hankieh
Klinkt goed deze film!
Deze ga ik denk ik niet missen

ikkie01
Gisteren gezien en van genoten. Zeker geen slechte film en zelfs Jewel deed lekker mee

- 12042 stemmen
redelijke film met wel mooie beelden, goed acteerwerk, en leuk verhaal.
alleen duurde het net wat te lang en werd het langdradig

Thorak
Erg saaie film naar mijn idee. De film begon aardig maar al snel begon ik met te irriteren aan diverse dingen. Een aantal acteurs lijken harder bezig te zijn met opvallen tussen de vele andere acteurs waardoor hun acteren erg irritant en overdreven leek, opvalen is dus zeer zeker gelukt maar dan wel op negatieve wijze.
En dan die Jake Roedel, was het nou een Duitser of een Nederlander? Het verhaal begon ermee dat ze Duitsers waren maar de hele film door werd hij Dutchy genoemd. Het script blijft ook maar wisselen tussen de term German en Dutch. Nou weet ik ook wel dat de Amerikanen geen flauw idee hebben hoe Europa in elkaar steekt, maar doe in iedergeval een klein beetje research voor je een historisch script schrijft!
Toen ik zag dat Jewel in de film speelde dacht ik in eerste instantie dat dat een groot drama zou worden. Achteraf was zij de gene die me het minst stoorde qua acteerwerk
Al met al de film met héél erg veel moeite uit gekeken en kan 'm ook niet meer dan 1.5* geven.

moviemafketel
- 19752 berichten
De Burgeroorlog in Amerika, ik vind het altijd wel interessant.
Dat er eerst zoveel gevochten is totdat er eindelijk een soort van eenheid ontstond. Na dit soort prentjes snap je altijd wel meer waarom Amerika vrijheid zo hoog in het vaandel heeft staan.
Verder cowboys, paard en wagen, dat droge warme weer. Ik heb er niks mee. Het verhaallijntje is afgezien van een poef pow momentje redelijk saai te noemen. De vriendschap onderling komt wel aardig naar boven. Ook erg mooie muziek bij tijd en wijlen.
Maguire met zijn ingestudeerde accent haha, ja het leek nergens naar. Ik zag opeens Jewel opduiken en toen kon ik het laatste stuk nog net volhouden. Wel preutse manier van filmen. Zelfs een tiet kwam al niet helemaal in beeld, maar goed.
2,5 sterren lijkt me weer meer dan genoeg.

Ilsa
De saaiste western die ik tot nu toe zag.
Het kwam dikwijls onnatuurlijk en geforceerd over.
Zoals Mafketel al schreef is 2,5* inderdaad meer dan genoeg.

Co Jackso
- 21924 berichten
Ride with the Devil is een aardige verfilming van de burgeroorlog in de VS, maar echt interessant wil het niet worden. Ten eerste is de casting van Tobey Maguire een grote fout. Hij past totaal niet in een dergelijke rol, wat bij voorbaat een negatieve invloed heeft op de geloofwaardigheid van de film. Verder weet de rest van de cast ook geen gedenkwaardige rollen af te leveren, hoewel deze karakters niet bepaald storend waren.
Enige verbondenheid met de karakters ontbrak, waardoor de impact van het leed minimaal was. Hierdoor werd deze film uiteindelijk een aaneenschakeling van gebeurtenissen, waarbij Jewel de noodzakelijke vrouwelijke rol voor haar rekening nam. Dit deed zij overigens heel aardig.
Het regiewerk van Ang Lee is vrij kleurloos, een echte stempel van de regisseur ontbreekt. Ook dit draagt eraan bij dat Ride with the Devil door mij snel vergeten wordt.

Tarkus
Bijzonder saaie western die handelt over de Amerikaanse burgeroorlog.
Velen vinden Toby Maguire miscast in deze film, en ik kan alleen maar deze mening delen, hij is totaal niet geschikt voor een rol als deze, een stoere revolverheld zit er niet in.
Maar ook de duur van de film is een minpunt, meer dan 2 uur en vaart zit er niet in, laat staan spanning.
Ang Lee heeft betere dingen gemaakt dan dit, de hoge verwachtingen die ik van deze film had worden totaal niet ingelost.

Davidus
Een aparte en moedige manier om de Amerikaanse burgeroorlog eens op een afwijkende manier te verfilmen. Feitelijke een anti-helden film. Geniaal om dan juist een neger als één van de mannen in het groepje "rebellen" mee te laten doen. Vond ook Maguire niet ge-miscast. Paste juist goed in de sfeer van de film. Een beetje een rare film. En daarom alleen al heb ik er met plezier naar gekeken. Alleen, hoe maak je een film over losers nog interessant? En daar faalde de film wel in vond ik. De hele film vroeg ik me af waar het allemaal naar toe zou gaan, maar uiteindelijk kwam daar niet echt veel bizonders uit. Maar voor de goede poging eens niet de stereotiepe burgeroorlog film te maken: 3 *

jan01
Geen leuk thema die burgeroorlog vind ik. Maar de film boeide me toch wel. Maar op het laatst wel wat zoetsappig....

madmax1
Ook mijn pakje niet.
Sfeerloos te trage stuk geschiedenis zonder actie.
De hoofdrol speler bakt er niks van, miskleun.

LuukRamaker
- 2019 berichten
Trage en ietwat saaie film over een interessant onderwerp. Het is op zich wel aardig om het verloop van de Amerikaanse Burgeroorlog in de westelijke(re) staten eens te zien (het bloedbad van Lawrence voorop) en de setting en vormgeving zijn bewonderenswaardig, maar Ride with the Devil kon niet de volle tweeënhalf uur boeien. Hoofdrolspeler Tobey Maguire loopt rond als een simpele ziel, al weet ik niet of dat aan hem ligt. Wellicht is zijn personage gewoon niet interessant genoeg om de film te dragen. De rollen van Jeffrey Wright en Simon Baker vond ik een stuk sterker en interessanter. Zij wisten wat meer te overtuigen, al hebben ze deze tamme film daar nou ook niet echt mee kunnen redden.

BBarbie
Op één na (Hulk) heb ik alle films van de veelzijdige regisseur Ang Lee gezien. Door de bank genomen kunnen zijn films op een hoge waardering mijnerzijds rekenen. Dat geldt niet meer voor deze film. Na herziening moet ik tot de conclusie komen, dat dit toch wel veruit de minste film is van Ang Lee. Het verhaal spreekt mij totaal niet aan —er zijn veel betere films gemaakt over de Amerikaanse Burgeroorlog— en ook het acteerwerk vind ik van een bedenkelijk niveau. Dat geldt zeker voor Toby Maguire, die mij eigenlijk nog nooit heeft kunnen bekoren m.u.v. zijn rol als Spider-man.

trebremmit
Had hier wel wat enthousiastere reacties verwacht, verbaast me wel een beetje.
Ik vond dit namelijk een mooi gemaakt film met een heerlijk tempo en prachtige muziek. Wat betreft Tobey Maguire deel ik ook een heel andere mening, die doet het hier geweldig.
Een genuanceerde film over individuen in een burgeroorlog en met gevoel gemaakt.

des1
Had hier wel wat enthousiastere reacties verwacht, verbaast me wel een beetje.
Helemaal mee eens. Film doet recht aan het slome tempo, en de manier van praten en vertellen. Mensen hier denken dat ze anderhalve eeuw geleden ook zo ad rem en zo snel wisecracks produceerden als Eastwood lood schoot uit z'n six-shooter. Film doet ook recht aan het grijze gebied en de onduidelijkheid tussen de noordelijken en de zuidelijken, met zelfs tegenstellingen die dwars door familieverbanden liepen, en dat de oorlog werd gebruikt om eigen conflicten uit te vechten. Gaandeweg zie je dat de verbittering toeneemt, en de onbereidheid om de strijdbijl te begraven. Goeie rol van sloompie (die z'n ogen niet in z'n achterhoofd zitten) Tobey Maguire.

Roger Thornhill
Moeilijk te beoordelen film die in de terugblik eigenlijk beter wordt. Een fraaie verbeelding van een chaotische strijd waarin mannen (jongens soms nog) meegesleurd worden in een conflict waar ze niet om gevraagd hebben, maar waarin ze zich door omstandigheden gedwongen soms ontwikkelen tot bandieten voor wie het nauwelijks nog telt dat ze ooit de directe buren van hun volgende slachtoffers waren – waar hebben we dat vaker gehoord? De cast overtuigt volop, met Jeffrey Wright als de bevrijde slaaf Daniel Holt voorop en Jonathan Rhys Meyers als de psychopatische Pitt Mackeson daar vlak achter, maar met de vertolking van Tobey Maguire blijf ik moeite houden: de rol van onwillige soldaat in het begin is hem op het lijf geschreven, maar in de loop van de film zie ik hem niet verharden tot een man van wie het begrijpelijk is dat hij zich in alle geweld staande heeft kunnen houden. Ook eindigt de film wel wat erg abrupt, maar de impact van het geheel en de knappe manier waarop ik als kijker steeds meer gevoel krijg voor de vervagende morele grenzen brengen me toch tot 4*.

gauke
Een authentiek overkomend, nauwgezet (tot in finesses gedetailleerd) (karakter)portret (inclusief de kledij en de wapens) van een periode waarin goed en slecht met elkaar waren vervlochten. Of een verhaal over gewone mensen die bij toeval in de burgeroorlog verzeild raakten. Mede omdat de eerste helft dodelijk saai was, vond ik het geen gemakkelijke film om naar te kijken; de speelduur was dan ook veel te lang. Tobey Maguire en Jeffrey Wright vond ik sterk spelen.

mr rumson
Dit is geen oorlogsfilm met grootte slagvelden zoals we ze in Gettysburg zien.
Wat eigenlijk ook logisch is hier gaat het verhaal over de guerilla oorlog tussen de Jayhawkers en de Bushwhackers .
We zien dan ook meer gevechten met kleine groepjes die snel toe slaan en vervolgens weer net zo snel weg zijn.
Alleen de aanval op het stadje Lawrence zien we wat uitgebreider .
De film richt zich dan ook meer op de vriendschap tussen vier jonge mannen met ieder zijn eigen reden waarom hij vecht in deze oorlog.
De film ziet er mooi uit met outfits die goed gekozen zijn .
Zelfs de locatie waar deze gefilmd is Kansas en Missouri had niet beter gekund omdat de guerilla oorlog hier zich ook echt heeft afspeelt.
Wat dat betreft heeft Ang Lee zijn huiswerk goed gemaakt .
Het verhaal zelf is boeiend genoeg om te volgen met goede actie scenes al vond ik het wel wat lang duren voordat de film pas goed op gang komt.
Vooral dat stuk in hun schuilplaats daar leek maar geen einde aan te komen .
De jonge acteurs vond ik goed gekozen omdat toen de meeste ook nog jong waren toen ze vochten.
Een duidelijk voorbeeld hiervan is Jesse James die met zijn 15 jaar aan de kant van de bushwhackers vocht.
Al met al een goede film maar wie echt geïnteresseerd is in de guerrilla oorlog tussen de Jayhawkers en Bushwhackers die zal hiervan niet veel wijzer worden.

- 22028 berichten
De Ang Lee-film voor mensen die geen fan van 'm zijn geloof ik. Erkende Ang Lee-fans als BBarbie en gauke hebben deze relatief laag staan. Terwijl ik dit als niet-fan zijn een na beste vind. Kilometers onder The Ice Storm dat wel. Lekkere van deze film is dat hij niet drijft op plot, maar een deel van de burgeroorlog voor mij wel invoelbaar maakt. Interessante en terecht heel jonge cast ook. Laat zich lezen als een soort Bratpack voor eind jaren '90 met als verschil dat ze bijna allemaal een behoorlijke puinzooi van hun leven en/of carriere maakten en daardoor eigenlijk nogal mislukten (inclusief Maguire (die ook niet veel succesvols deed naast zijn Spidermanfilms) en ook voor Jewel (die in deze tijd heel succesvol was als zangeres werd dit geen nieuwe carriere (ze is een beetje de zwakke schakel in deze film ). Einde is wat langerekt. Maar behoorlijk goede film

Vijf goed beoordeelde films gesitueerd in de Amerikaanse Burgeroorlog

The Salvation
Western / Drama, 2014

Michael Collins
Drama, 1996
burgeroorlogvriendenbush whacker raidamerican civil war
Social media
- Registreer |