• 9.160.305 stemmen

Met onder meer: Sihung Lung, Yu-Wen Wang en Chien-Lien Wu

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 8 december 1994

Plot Yin Shi Nan Nu

"A comedy to arouse your appetite."

Komedie over een oude meesterkok die ontmoedigd raakt door de opkomst van fastfood restaurants en bovendien veel te stellen heeft met zijn drie eigenwijze dochters. De oudste moet na een mislukte verloving tien jaar geleden niets meer hebben van het andere geslacht, terwijl de anderen niet weten hoe snel ze vriendjes aan de haak moeten slaan. Het wonderbaarlijke eten - dat maar mondjesmaat door de dochters wordt geapprecieerd - dient hier vooral als metafoor voor de (vaderlijke) liefde.

avatar van Vamperia

Vamperia

De openingsscene waarin de vader eten kookt voor zijn dochters is meesterlijk.

Voor de rest is het een wonderbaarlijk mooie film, alleen stoorde ik me heel erg aan de constante microfoons in beeld.

Ook heb ik een tijdlang de ondertiteling gemist ( en die heb je echt wel nodig ) omdat degene die de projector bediende waarschijnlijk in slaap was gevallen en hij de projector zodanig liet zakken dat het beeld een halve meter verschoof....

Nou ja, alleen al het feit dat je deze films in dit soort zaaltjes moet zien, zegt al genoeg, maar mooi was deze film zeker.

Zeker een aardige film dit.

Typisch luchtige "komedie" met hier en daar wat spaarse drama elementen, die subtiel genoeg zijn om een mooie balans te krijgen. Groots is de film zeker niet, maar het kijkt wel allemaal erg lekker weg.

Hier en daar zelfs enkele erg aandoenlijke momenten, maar ook deze zijn er niet echt in grote getalen. Denk niet dat het een film is die erg lang bijblijft, maar wel eentje waar je van kan genieten tijdens het kijken zelf. 't Is verder ook niet mis dat ze de hele film lang lopen koken. Erg smakelijk in beeld gebracht, en ik heb het wel op al die Oosterse gerechtjes .

Goeie 3.5*. 't had zeker wat meer mogen zijn, maar ik weet niet of dat de intentie was van de film. Het is in ieder geval een erg fijn filmpje.

avatar van J.T.O

J.T.O

Wat een prachtfilm, zowel de gerechten als de film zelf. Ik zat bijna te watertanden en verder schijnt dat de kookbeelden door een echte professionele kok is gedaan. Opzich is dat wel logisch, maar hoe de acteurs het overbrengen zonder enige twijfel is wel petje af. De film is verder nogal moeilijk te omschrijven, maar wat ik wel kan vertellen is dat het erg cultureel en moralistisch verbonden is. De elementen zijn zodanig geïmplanteerd, dat de kracht van de achterliggende gedachte niet verloren gaat. Morele situaties en dilemma’s die in het hedendaagse leven van zulke culturen nog steeds bestaan. Dit zo vakkundig en subliem uitwerken raakt gewoon iedereen.

"The Ingredients of Life", better kan je het niet verzinnen. Dus 4.5 sterren wat voor mij betreft.

avatar van sydney

sydney

Op 31 januari in het kader van het IFFR op Cultura.

avatar van gauke

gauke

Een prachtige (eetopwekkende) komedie va Ang Lee. Een flm over familiebetrekkingen, lekker eten en de vanzelfsprekendheid van veranderingen (tradities en vernieuwingen van een land als Taiwan met een eeuwenoude culturele geschiedenis).

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Grappig, net zoals de meeste kreeg ik ook trek in al die lekkere gerechten die worden klaargemaakt in deze film. Moet zeggen dat de kookscenes dan ook erg goed gedaan zijn, de liefde voor het maken van mooi en lekker eten straalt er echt van af en dan heeft de chefkok ook nog eens drie leuke dochters. Dan kan er voor mij verder nog maar weinig mis gaan met de film.

Eat Drink Man Woman is veruit de beste film uit Taiwan en veruit de beste van Lee die ik heb gezien. Het is een licht, aangenaam en intiem portret van een Taiwanese familie en hun relaties. Vind dat Aziaten daar toch wel erg goed in zijn, familiedrama's maken waarin genoeg boeiends te beleven valt maar zonder dat er grote en dramatische thema's en gebaren moeten worden aangehaald. De familieportreten staan veel dichter bij de dagelijkse realiteit, dit itt tot (met name) Europese dramafilms.

Bovendien, wat je van ver haalt is lekker en dus is een authentiek inkijkje in een andere cultuur met andere opvattingen, gewoontes en keuken altijd leuk.

De avonturen van de zussen en pappa zijn leuk genoeg om een film van 2 uur mee te vullen. Grappige, wat licht dramatische en ontroerende scènes wisselen elkaar op een aangenaam tempo af en nergens wordt de film echt ongemakkelijk. Zo nu en dan neemt de film wel wat vreemde bokkensprongen en komt daardoor bij vlagen wat onevenwichtig over maar over de gehele lijn genomen een bijzonder prettige film.

Ruime 3.5*

avatar van BBarbie

BBarbie

Bij het aanschouwen van dit juweeltje over chef-kok Chu (Sihung Lung) en zijn dochters wist ik meteen weer, waarom ik Ang Lee een van de beste regisseurs van deze tijd vind.

Het veelkleurige verhaal wordt schitterend in beeld gebracht, dankzij zeer fraai camerawerk (vooral de scènes in de keuken en de rijk gevulde tafel).

Er wordt bovendien heel natuurlijk geacteerd door Sihung Lung en zijn gezinsleden. Komt daar nog bij dat die gezinsleden stuk voor stuk uitzonderlijk mooie vrouwen zijn.

Ik heb twee uur lang zitten genieten. De film heeft echter één groot nadeel: er komen zoveel heerlijke gerechten voorbij, dat je voortdurend zin krijgt om naar de Chinees te gaan.

avatar van mister blonde

mister blonde

Leuke film opnieuw van Ang Lee, vergelijkbaar in veel opzichten met Wedding Banquet. Later zou hij een niet vaak geziene veelzijdigheid laten zien. Dit is opnieuw een warme, kleurrijke film, die individualisme tegen het traditionele gezinsleven afzet. Per saldo waren de belevenissen en problemen van de drie dochters niet het meest boeiend. Als geheel werkte het echter erg goed.

Vond het humoristische aspect het meest geslaagd. De twist op het eind zag ik totaal niet aankomen, maar was ontzettend geestig en klopte eigenlijk wel. Niet goed genoeg om echt voor heel bijzonder door te gaan, maar het was wel; bijzonder aangenaam. 4 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

Geen misse film, maar nu ook niet waw. Een echte komedie vond 'k het eigenlijk niet. De kookscènes waren wel goed en werden mooi in beeld gebracht.

De cast was zeker niet slecht en kwam overtuigend over. Misschien toch een tikkeltje te lang, maar zeker niet saai.

avatar van Legan

Legan

Basic principles: Eat, Drink, Man, Woman. - Aangename film, fijn sfeertje. - Sfeervolle film over liefde (de emotie). Liefde voor je kinderen, liefde voor een passie (bijv. eten), hunkering naar liefde, ... - Zeer aangename cast. Goede rollen van zowel de vader (Sihung Lung) als de drie zussen. - Bij vlagen een zeer aandoenlijke film, maar ook vaak genoeg vrij gewoontjes. Ik mis die echte intimiteit; misschien doordat er teveel kleine plotjes erin zitten.

avatar van 93.9

93.9

Heerlijke film.

avatar van eRCee

eRCee

• 1936 stemmen

Fijn filmpje inderdaad. Kan me wel vinden in de woorden van Onderhond. Narratief is het allemaal wat te gepolijst, en de verhaallijn rond de oudste zus vond ik behoorlijk zwak. De slotscène is ook een miskleun (veel te expliciet), maar al met al toch wel aangename feel-good.

avatar van Movsin

Movsin

Ang Lee houdt er wel van mensen te "ontleden", vooral hun problemen, groot en klein, wat ze verborgen houden, hun imago naar buitenuit en hun ware innerlijk, hun verzuchtingen, hun verschillen...en ook zo in deze film waar hij een niet zo klassieke familie ten tonele voert, zeg maar op een luchtige manier, al heeft elk van de leden wel iets om over te tobben, maar daar zit precies vaak het grappige in. Erg diepgaand is het allemaal niet en het houdt wel verrassingen in, vooral wat de wederzijds gevoelens betreft.

Het is terzelfdertijd genieten van het spel van de acteurs en beslist ook van het keukenwerk en tafelscènes, keurig voor de camera gebracht en met een, hoe dan ook, charismatige Sihung Lung als de wijze kok.

Een wat emotioneel last shot sluit dit aangenaam stuk film af.

Ang Lee blijft een lieve regisseur.

avatar van starbright boy

Het is opvallend hoe ontaiwanees Ang Lee hier al is. Zeker als je hem vergelijkt met de grote drie Hou, Tsai en Yang. In plaats van lang aangehouden scenes zijn die van Lee eerder kort en de film drijft veel meer op dialogen. Deze film is een met veel eten versierde film over dat moment in je leven dat je ouders ouder worden. Er mensen doodgaan en je zelf beslissingen neemt of fouten maakt die je leven echt zwaar beinvloeden. Voor een Lee is dit wederom bovengemiddeld. Niks echt groots maar vader mag voor mij ook wel elke dag een mooie lunch maken en in de levensfase van de dochters herken ik ook wel het een en ander op een aangename manier.

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

De afgelopen maand een aantal films van Ang Lee gezien. Dit was voorlopig de laatste. Mijn idee over de man blijft dezelfde. Zoals verwacht steeds een meer dan degelijke productie met een egaal kwaliteitsniveau, maar zelden had ik het wow-gevoel. Dat geldt evenzeer voor deze Eat Drink Man Woman.

De kookkunsten van Chu zijn geweldig om te zien. Die openingsscène alleen al doet je het water in de mond krijgen. Ook Sihung Lung doet het zoals in alle andere films die ik van hem al zag wederom prima. Het koken mag dan wel de passie zijn van Chu, hij heeft wel andere besoignes op dit moment met zijn drie inwonende dochters, de één al wat eigenwijzer dan de andere.

De onderlinge familierelaties en de cultuurgebruiken worden fijn weergegeven zodat het een interessante inkijk biedt. Steeds leuk om naar te kijken.

avatar van Flavio

Flavio

Weet niet of ik me er zelf aan durf te wagen, maar voor de liefhebber: Recipes 'Eat Drink Man Woman'