• 13.713 nieuwsartikelen
  • 171.429 films
  • 11.370 series
  • 32.335 seizoenen
  • 633.753 acteurs
  • 197.091 gebruikers
  • 9.220.496 stemmen
Avatar
 
Hoe kan muziek een film maken of breken? Je leest het hier
Foto: © IMAGO

Zo kan muziek een film maken of breken

Hoe kan muziek een film maken of breken? Je leest het hier
Foto: © IMAGO
LONGREAD

Muziek speelt een cruciale rol in films. Het bepaalt de sfeer en versterkt emoties. De juiste muziek kan een film onvergetelijk maken, terwijl de verkeerde muziek een film juist kan breken. Muziek heeft de kracht om een scène spannender, dramatischer of juist luchtiger te maken. Ben jij benieuwd hoe dit in elkaar zit? Je leest het hier.

Stel je eens voor. Je kijkt naar een film waarin een spannende achtervolgingsscène plaatsvindt, maar er speelt een rustig deuntje af op de achtergrond. De scène zou dan helemaal niet meer spannend aanvoelen. Muziek heeft de kracht om ons gevoel te sturen. Het maakt dat we ons volledig kunnen inleven in een verhaal. In een horrorfilm kan muziek ons bijvoorbeeld al bang maken, voordat we überhaupt iets engs zien. Het bouwt de spanning op en zorgt ervoor dat we op het puntje van onze stoel zitten. Ook kan muziek ervoor zorgen dat een film jarenlang blijft hangen. Sommigen worden zo beroemd dat we ze meteen herkennen, zelfs als we een film niet eens gezien hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de muziek van Star Wars of Titanic. De melodieën blijven in je hoofd zitten en herinneren je meteen aan de film.

Gevoel van personages

Muziek kan de gevoelens van een personage duidelijker maken. Soms hoeven personages niets te zeggen, maar kunnen wij als kijker door de muziek al aanvoelen wat ze doormaken. Wanneer een personage verdrietig is, kan een langzame en zachte melodie worden afgespeeld. Dit kan ons helpen om dieper in het gevoel van verlies of pijn te duiken, zelfs als het personage niet spreekt. Een voorbeeld hiervan is een stuk uit de film Interstellar uit 2014. De scène waarin Cooper de videoboodschappen van zijn kinderen bekijkt bevat een hartverscheurende muzikale begeleiding. Hij zegt nauwelijks iets, maar de muziek met langzame opbouwende klanken versterkt het gevoel van verdriet en spijt. Als kijker voel je hierdoor dieper zijn pijn en machteloosheid.

Voorbereiden op veranderingen

Muziek helpt niet alleen om het tempo van een scène te ondersteunen, maar ook om ons voor te bereiden op emotionele of dramatische veranderingen die op komst zijn. Zodra er bijvoorbeeld een hele spannende scène komt of er gebeurt iets onverwachts, dan kan de muziek ons al waarschuwen voor wat komen gaat. De film Jaws uit 1975 bevat zo'n scène. De muziek bouwt spanning op voordat de haai daadwerkelijk toeslaat. Het waarschuwt de kijker al voordat de personages überhaupt gevaar doorhebben, waardoor de angst nog intenser wordt.

Muziek kan films breken

Als de verkeerde muziek wordt gekozen bij een scène, kan dit de film juist negatief beïnvloeden. Stel je voor dat je een film kijkt over een zeer ernstig onderwerp zoals oorlog of verlies. Als er op dat moment tijdens heftige scènes een vrolijk deuntje wordt afgespeeld, zou dit de boodschap van de film verwarren en wordt het moeilijk om je in te leven. Ook als er helemaal geen muziek afgespeeld zou worden bij scènes waar we emoties zouden moeten aanvoelen, kan het de film leeg en ongevoelig maken. Het moet dus altijd passend zijn bij de sfeer van een scène, anders haalt het je uit de filmervaring. Muziek die niet goed bij een scène past, kan niet alleen de kracht van een scène verminderen, maar ook de kracht van de film als geheel. Een voorbeeld van een film waarbij in bepaalde scènes is gekozen voor een verkeerde muziekstijl is Suicide Squad. In de film uit 2016 werd het gebruik van klassieke hits uit de jaren '70 en '80 ervaren als chaotisch en oppervlakkig. De bedoeling van de makers was juist om hiermee de scène te versterken. In plaats daarvan, leidde de muziek vaak af van het verhaal. Het zorgde ervoor dat sommige scènes minder impact hadd

Reacties (0)

Gast

  • berichten
  • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.

Dit artikel bevat nog geen berichten. Wees de eerste.