menu

Film / Genres en landen / De Nederlandse film

zoeken in:
avatar van Ajax&Litmanen1
Thijs Römer en Soundos El Ahmadi in romcom F*ck de liefde | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gaaf man, een Nederlandse romkom! Zouden ze vaker moeten doen. Toch vreemds dat die nauwelijks gemaakt worden.

Met de eeuwige Thijs Romer, die social media verslaafde treurwilg Nicolette van Dam en de ongrappigste cabaretier van ons land Soundos!

Ow, vergeet ik nog bijna Yolanthe. Die heeft natuurlijk ook wat centen nodig.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
‘Het gat met Amerikaanse films wordt steeds groter’ | Het Parool

Het Parool schreef:
Het is een onzekere periode voor de Nederlandse filmindustrie. Betere tijden lijken door de uitgangspunten voor het cultuurbeleid 2021-2024 vooralsnog ver weg.

Interview met Pim Hermeling, Job ter Burg, Doreen Boonekamp, Frans van Gestel en Martin Koolhoven.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Nog even over het dalende marktaandeel van de Nederlandse film - Opinie - Esmé Lammers - Filmkrant

Esmé Lammers schreef:
Meer geld voor de Nederlandse film is belangrijk, daar kan geen weldenkende filmproducent of filmmaker tegen zijn. Alleen dan graag wel met de garantie dat de Uitgangpuntenbrief van de minister serieuze navolging krijgt en er ruimte komt voor meer autonomie en kwaliteit van de Nederlandse film. Want het echte probleem, de vraag waar het om gaat, is hoe we de Nederlandse film weer aantrekkelijk gaan maken voor het publiek en dus ook voor financiers. Makers willen niets liever dan met hun films de markt en de wereld veroveren. Ze willen kwaliteit leveren en daarvoor gewaardeerd worden en zo eeuwige roem behalen. Of tenminste in hun levensonderhoud kunnen voorzien. De minister geeft niet voor niets aan dat het verhogen van de kwaliteit haar primaire doel is. Het probleem van de gebrekkige kwaliteit los je namelijk niet op met heffingen aan exploitanten.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
IFFR-baas Bero Beyer (49) is de nieuwe directeur van het Filmfonds | De Volkskrant

De Volkskrant schreef:
Beyer (49) werkte eerder voor het fonds als consulent en was internationaal filmproducent (Paradise Now van Hany Abu-Assad, werd in 2006 genomineerd voor een Oscar). Als artistiek leider wist hij de bedrukte sfeer rondom het vijf jaar geleden zowel nationaal als internationaal wat weggezakte Rotterdamse festival vlot te keren. Beyer pepte de hoofdcompetitie van het festival op door ’m af te slanken, haalde de banden met de Nederlandse filmdistributeurs aan en trok de wereld rond om het festival te promoten. De bezoekcijfers stegen, net als de hoeveelheid aansprekende gasten, onder wie Oscarwinnaar Barry Jenkins van Moonlight.
advertentie
Per maart 2020 zal Beyer gaan leidinggeven aan het Filmfonds. Voor die tijd overziet hij nog de 49ste editie van het IFFR, in januari, en zet hij de 50ste jubileumeditie alvast in de steigers.

Malick
Dit is verrassend nieuws!

avatar van John Milton
Dat is hoopgevend!

avatar van John Milton
Filmacademie 2019: ‘Mag het wat kleurrijker?’ - vpro cinema

De studenten van lichting 2019 aan de Nederlandse Filmacademie schreven een heus manifest over het gebrek aan diversiteit in de Nederlandse cinema.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Ook meer Drenten en Groningers in films dan. Ik vind het wat overtrokken.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Sacha Polak herlanceert de Nederlandse cinema: 'Met de Vlaamse film gaat het ook niet zo fantastisch' - Film - KnackFocus

(betaalartikel)

KnackFocus schreef:
De cameraman van Dirty God is Belgisch, de hoofdrolspeelster Engels en het decor zo Londens als de Tube, maar over dat soort details gaan we niet zaniken nu we met Sacha Polak eindelijk nog eens een straffe Nederlandse cineast kunnen voorstellen. 'Soms heb ik het gevoel dat Nederlanders in het moeras zitten en elkaar naar beneden trekken.'

Dirty God (2019) - vanaf 30 augustus te koop op dvd

kappeuter schreef:
Ook meer Drenten en Groningers in films dan. Ik vind het wat overtrokken.
Diversiteit is een politiek modewoord, dat in de praktijk ook nog eens eng nauw gedefinieerd wordt.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
F*ck de Liefde (2019)

Moet er zo stadig aan niet een romcom-plafond komen?

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Ik dacht dat het dieptepunt al bereikt was, tot ik dit bericht las:

Fred Teeven scoort rol in Halloweenfilm House of no Limits | Show | AD.nl

AD schreef:
Ook Donny Roelvink, Gaby Blaaser en voormalig staatssecretaris Fred Teeven spelen mee in de productie, zo meldt EndemolShine vandaag.
Eerder werd al bekend dat onder anderen Fred van Leer, Thomas van der Vlught van StukTV en YouTube-ster Lize Korpershoek hun opwachting maken in de film.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Videoland gaat jonge filmmakers met een miljoen euro steunen | De Volkskrant

De Volkskrant schreef:
Videoland stelt ruim een miljoen euro beschikbaar voor jonge film- en documentairemakers. Dit najaar lanceert de streamingdienst van RTL de Videoland Academy. Daar krijgen talenten jaarlijks de kans om in totaal vier fictiefilms van drie kwartier en een documentairedrieluik te maken. Ze worden bijgestaan door ervaren makers en kunnen masterclasses volgen. RTL steekt minstens drie jaar geld in het initiatief, dat wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Voormalig filmrecensent Hans Beerekamp over de Nederlandse film:

HP/De Tijd schreef:
Hebben we in Nederland echte auteurscinema?

De bedachtzame Beerekamp wordt ineens fel: “Nee, nee, nee nee, nee! Wij hebben een producentencinema, geen acteurscinema. Het succes is van oudsher gebaseerd op formules met een kleine sterrenstal. De touwtjes zijn in handen van een aantal grote producenten die beslissen wat er wel of niet gemaakt wordt. Het kweken van talenten zit niet in ons systeem. Ook bij de Filmacademie wordt eigenzinnig auteurschap niet bepaald aangemoedigd. Want dan zou je mensen maar opleiden tot werkloosheid.
“Er zijn zeker een aantal talentvolle filmmakers in Nederland, maar ze hebben het moeilijk. Nanouk Leopold wordt wereldwijd erkend. En Morgan Knibbe is een echt auteur. Van Jim Taihuttu weet ik niet welke kant opgaat. Het zou een hele grote kunnen worden. Maar het kan ook verzanden in onzin.”

Hans Beerekamp: ‘Ik ben altijd op zoek geweest naar extreme filmervaringen’ - hpdetijd.nl

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Het gaat niet goed met de Nederlandse jeugdfilm - Filmkrant

De Filmkrant schreef:
Trokken Nederlandse jeugdfilms in 2014 nog 2,3 miljoen bezoekers, in 2018 was dat aantal gedaald tot 900.000. De inkomsten krompen in diezelfde jaren van €16,1 miljoen tot €7,1 miljoen. Nu gold de periode waar het onderzoek over gaat, 2011 tot en met 2018, als magere jaren voor de Nederlandse film in het algemeen, maar ook relatief gezien komt de jeugdfilm er slecht vanaf. Het aandeel in de vaderlandse filmproductie zakte van 30 naar 23%.

avatar van John Milton
En dat terwijl mijn vriendin en ik nog wel naar Mijn Bijzonder Rare Week met Tess (2019) zijn geweest. Dat zijn toch al 2 kaartjes die vorige jaren naar andere subgenres zijn gegaan. Heeft niet er geholpen dus...

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
De mannen van Rundfunk zijn terug met nieuwe speelfilm ‘Jachterwachter’ | AD.nl

AD schreef:
Jachterwachter is de titel van de eerste speelfilm van Yannick van de Velde en Tom van Kalmthout. De cabaretiers/acteurs, verenigd in het duo Rundfunk, kozen de oer-Hollandse camping als decor voor hun crime-comedy. ,,Jeu de boules is een verschrikkelijk spel, maar tussen tenten een feest.’

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Aanvullend artikel:

“De Nederlandse jeugdfilm wordt niet serieus genomen” - Filmkrant

De Filmkrant schreef:
Tijman denkt dat de Nederlandse kinderfilmindustrie op een kantelpunt staat. Er worden nu nog kwalitatief hoogwaardige films gemaakt als Mijn bijzonder rare week met Tess of Kapsalon Romy maar dat zou binnenkort zomaar verleden tijd kunnen zijn. “Er komt een moment dat regisseurs de budgetten, die veel lager zijn dan voor volwassenen producties, niet meer haalbaar vinden. Kinderfilms maken is ook nog eens moeilijker, omdat je te maken hebt met strikte wetgeving voor kinderarbeid, waardoor je heel secuur moet werken. De goede films die desondanks worden gemaakt, worden niet gevierd. En dat is wel nodig als we de Nederlandse kinderfilm niet willen laten uitsterven.”

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Nederlandse films scoren in de bioscoop | RTL Nieuws - rtlnieuws.nl

Mocht ook wel weer eens... Gematigd positief nieuws, als je het artikel wat beter bestudeert.
Wel jammer dat het grootste succes van een romcom met de titel F*ck de Liefde moet komen.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
De Slag om de Schelde grootste Nederlandse oorlogsproductie in 10 jaar - Entertainment Business

Entertainment Business schreef:
Met een budget van 14 miljoen euro is De Slag om de Schelde de grootste oorlogsfilm sinds 10 jaar tijd. De opnamen van de film, geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr., zijn vandaag van start gegaan. Hoofdrollen zijn er voor Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters. Dit maakte distributeur September Film vanmorgen bekend.

In de film staat ‘De Slag om de Schelde’ centraal. Deze vond plaats in het najaar van 1944 in Zeeland en West-Brabant. Tijdens de gevechten kwamen meer dan 10.000 personen om. De slag was dan ook beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog en staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden van West-Europa.

De Slag om de Schelde komt op 26 november 2020 uit in de bioscoop. De film zal, met uitzondering van Nederland, wereldwijd op Netflix verschijnen.

Waar komt die 14 miljoen vandaan?

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
gotti schreef:
Waar komt die 14 miljoen vandaan?

Uit het persbericht van September Film, geeft enigzins een idee:
DE SLAG OM DE SCHELDE wordt geproduceerd door Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita (producent van o.a. BANKIER VAN HET VERZET, TONIO en DE STORM), Paula van der Oest (regisseur van o.a. TONIO en LUCIA DE B.) en Mark van Eeuwen (FLIKKEN ROTTERDAM, THE BODYGUARD). Levitate Film is een kwalitatief hoogstaand productiebedrijf dat zich richt op het maken van films en series over relevante thema's en onderwerpen die op een toegankelijke en originele manier tot leven worden gewekt. De Belgische co-producent is CAVIAR (BLACK, TABULA RASA, THE RIDER) De film wordt gemaakt op initiatief van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg in het kader van 75 jaar vrijheid. Verder wordt de film in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door NPO, CoBo, Nederlands Film Fonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-Shelter.

En dan zal Netflix vermoedelijk toch ook wel aardige duit in het zakje doen voor wereldwijde distributie.

avatar van Quentin
gotti schreef:
Waar komt die 14 miljoen vandaan?

Allemaal geld dat jij niet krijgt .

kappeuter schreef:
(quote)

Uit het persbericht van September Film, geeft enigzins een idee:
(quote)

En dan zal Netflix vermoedelijk toch ook wel aardige duit in het zakje doen voor wereldwijde distributie.

Ik telde vooralsnog 2 miljoen van het Filmfonds (zowel inhoudelijk als production incentive), 2 ton van het VAF en vier ton van het CoBo. Zou het Vfonds en Netflix er voor miljoenen inzitten..?

Quentin schreef:
(quote)

Allemaal geld dat jij niet krijgt .

Ik ben vorig jaar al betaald door Netflix. Sla even een jaartje over.

avatar van Quentin
gotti schreef:
(quote)

Ik telde vooralsnog 2 miljoen van het Filmfonds (zowel inhoudelijk als production incentive), 2 ton van het VAF en vier ton van het CoBo. Zou het Vfonds en Netflix er voor miljoenen inzitten..?


Klinkt alsof het Vfonds het merendeel op tafel legt: "De film wordt gemaakt op initiatief van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg in het kader van 75 jaar vrijheid. Verder wordt de film in co-productie gemaakt met ..."

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Dit is toch gewoon weer Alles Is Liefde onder het kopieerapparaat:

Huisvrouwen Bestaan Niet 2 (2019)

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)

Dit bericht bevat ingevoegde media van de volgende externe locatie:

https://www.youtube.com/watch?v=v3y-gcMLgo8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.Onze Jongens in Miami (2020)

En Bon Bini Holland 3 is in aantocht. Het wordt wel wat sneu...

avatar van John Milton
Ignorance is bliss, really.

Als ik dit topic niet in mijn updates had, zou ik het misschien niet merken en denken dat het allemaal dezelfde Bon Bini Bout Film is.

Blijft een wat pijnlijke gedachte, dat hier kennelijk zoveel animo voor is.

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
‘Omdat er tegenwoordig zo veel films te zien zijn moet je meteen scoren, anders lig je eruit’ | De Volkskrant

(betaalartikel)

De Volkskrant schreef:
De Nederlandse jeugdfilm heeft het moeilijk. Internationaal wordt de ene na de andere prijs binnengesleept, maar de bezoekcijfers nemen af. Hoe komt dat?

Gast
geplaatst: vandaag om 01:20 uur

geplaatst: vandaag om 01:20 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.