Genre: Komedie / Drama
Releasedatum: 27 februari 1986
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Plot Abel
Zoon Abel (31) woont nog steeds thuis bij moeder Duif en vader Victor. Dit tot grote ergernis van zijn vader, maar tot groot geluk van zijn moeder. Vader doet er alles aan om Abel het huis uit te krijgen. Een psychiater, een magnetiseur, een meisje van de toneelvereniging, niets lukt! Als Abel en zijn moeder een televisie kopen is voor de vader de maat echt vol. Abel wordt hardhandig op straat gezet. Dan ontmoet hij Zus, een stripteasemeisje. Het klikt tussen hen en Abel trekt bij haar in. Deze Zus blijkt echter weer het liefje van zijn vader te zijn. Als zijn moeder haar ziet in een trui van Abel en Abel zijn vader ontdekt bij 'De Naakte Meisjes' zijn de poppen echt aan het dansen...
Boy28
Als je vliegen doormidden wilt knippen,ben je toch erg ver heen en dan moet je nog goed kunnen mikken ook.
Da Jando
Aparte film, dat zeker, maar de stijl spreekt me niet zo aan. Niets mis met een absurd verhaal, maar het is meer de aankleding. Een soort toneel achtige sfeer, veel gefilmd tussen decors. Daar houd ik niet zo van. De humor maakt echter wel veel goed, vooral in het begin, maar meer naar het einde toe werd het wat vervelend en had ik er wel genoeg van. 2,5*
FisherKing
Eindelijk kan ik een 5 geven aan de meest absurde en briljante film die de NL geschiedenis kent. (shame on me)
Dustyfan
Zit wat met gemengde gevoelens over deze film:
Lag het aan de humor, die me irriteerde in plaats van amuseerde? Ligt het aan het verhaal, dat me niet echt interesseerde? Of ligt het aan de personages die me niet konden meeslepen? Of was ik domweg niet in de stemming voor deze film?
Mocht het laatste het geval zijn, dan blijkt dat wel een keer bij herziening. Ik heb het gevoel dat ik deze film leuk zou moeten vinden, maar dat het op de een of andere manier (nu) niet werkte bij mij.
Vandaar dat ik op een 2,5* blijf steken...
93.9
Heb echt constant met een lach zitten kijken.
In bijna echt iedere scene zit iets absurds.
jordybeukeboom
Jammer, ik had er meer van verwacht. Het eerste uur is best grappig en boeiend, maar naar het einde toe wordt de film naar mijn mening strontvervelend
Quentin
Bijzonder leuke bijdrage over het maken van deze film in het NFF journaal gister. Zelfs Laurens Geels was weer eens te zien.
Opnieuw gezien en blijft opnieuw uitermate sterk. De 5* blijven staan...
Mug
Meegenomen uit de grabbelton bij de Blokker voor 3 euro. En met mijn 4,5 * moge duidelijk zijn dat grabbelen zo nu en dan goed uitpakt!
Dit is mijn soort humor, heerlijk absurd. Volop memorabele scenes, prachtige aankleding (ja zelfs de maquettes passen in de film), etcetera etcetera.
Grootste compliment die ik kan geven is dat deze film totaal niet aanvoelt als een jaren 80 produkt. Eerder tijdloos. Ik schrok dat dit uit '86 kwam.
Een hoogtepunt uit de Nederlandse cinema mijns inziens. [nu ook zeer benieuwd naar de rest van Van Warmerdams werk]
hinie
Wat een leuke film! Humor die je inderdaad moet aanspreken.
Heb vooral moeten lachen om die dans scene...
De persoon die zus speelt is dat dezelfde persoon die ook juffrouw jannie speelt in crediteuren debiteuren?
Ze heeft in bijna alle Van Warmerdam films een rol, nee ik denk misschien zelfs in alle. Grimm, De Noorderlingen, Kleine Teun ben ik zeker van. De Jurk ook?
FisherKing
Ja, klein rolletje als vrouw met een geweer
goh...is enorm veranderd..
Mwuah...valt wel mee toch. Iets dikker geworden, maar in het gezicht en vooral qua stem niets veranderd.
Iets...?
Ondertussen weer iets dunner, maar het verschil tussen deze Annet en Annet-op-haar-dikst was erg groot.
hinie
Ja ik vind ,,iets,, te mild uitgedrukt.
En in haar gezicht toch ook.
Ik vond haar ergens bekend voorkomen en opeens zag ik het, maar moest toch wel even naar de aftiteling kijken om het zeker te weten..
robertus65
Nog steeds een van de origineelste en grappigste Nederlandse die ooit gemaakt is. Dit keer eens niet het gebruikelijke standaardwerk zoals we van de Nederlandse film gewend zijn, zoals flauwe grappen van het niveau Bassie en Adriaan of overdreven bloot.
thomzi50
- 1991 berichten
Te dun verhaaltje voor echte kwaltieit, wel grappig en voor Nederlandse begrippen goed.
killzone
Abel is de meest belachelijke film die ik ooit heb gezien.
Ik snap geen donder dat deze film steeds uitgeroepen wordt als één van de beste films aller tijden.
Wat een onzin!!
Holland moet met iest beters komen....
Wat is dit droevig zeg...de Nederlandse films.....
Gatver...
Ik krijg er hoofdpijn van.................
Wat een misselijkmakend verhaal........
De slechtste script ooit gemaakt.
''De Lift'', Amsterdamned, Flodder en Soldaat van Oranje zijn de beste films aller tijden, volgens mij......
Maar absoluut geen ''Abel''.
Een 0.5, eigenlijk een 0.0!!!!
Slaat nergens op.
Flipman
Alex Van Warmerdam is een genie!
Het enige andere werk dat ik ooit van hem zag was een toneelstuk genaamd "De Verschrikkelijke Moeder," door een toneelgroep genaamd De Mexicaanse Hond (met onder andere Pierre Bokma). Daarin waren dezelfde absurditeiten terug te vinden als in deze film. En ik geloof dat ik in "Abel" ontzettend bekende muziek hoorde, wat volgens mij ook in dat toneelstuk terug te horen was; die muziek is ook van een Van Warmerdam, uiteraard.
Maffe (maar rake en mooie) decors (het interieur van Abels ouderlijk huis deed me sterk denken aan dat van de familie Bovenkerk uit "Het Zonnetje In Huis"), prachtige muziek, goeie acteerprestaties, een ontzettend humoristisch script, dat qua absurditeit bijna Pythonesk wordt, maakt deze film tot een aanrader, voor iedereen die eens iets anders wil zien.
Ik geef een vier en een half.
Richard1189
Dun maar leuk verhaaltje. De aankleding is waardeloos en de personages van een dommig kaliber. Dit is toch geen humor van hoog niveau! Tenenkrommend soms. Alleen een polonaise ontbrak nog aan het einde.
Quentin
Samen met Dr. Strangelove een van de meest geestige films ooit gemaakt. Fantastische decors, prachtig geschoten en een keur aan boeiende personages. Dit is humor van hoog niveau!
kort0235
Ik heb sinds kort de Alex van Warmerdam-DVDbox in huis (hulde dat alle films eindelijk op DVD zijn, behalve nog Ober) en ben begonnen met Abel. De stijl van zijn films kende ik al een beetje van De Noorderlingen en Grimm.
Dat absurdisme, dat beetje surrealistische en die aparte toenadering van humorisme maken deze films van Van Warmerdam apart.
Abel is ook een aparte film en naar ik meen voor een beperkt publiek. Want laten we eerlijk zijn, of je houdt van zijn werk of je vindt zijn werk niet te pruimen.
Ik heb best genoten van deze film door zijn prachtige beelden, de leuke dialogen en het goede acteerwerk.
Af en toe vond ik de film wel een beetje saai, maar daartegenover hoeft niet altijd alles flitsend, snel en dynamisch te zijn. Abel straalt ook rust en gemoedelijkheid uit en het verhaal krijgt al zijn aandacht.
Voor Abel kom ik voorlopig op een 3.5* maar dat kan nog meer worden als ik deze film tzt ga herzien. Maar eerst de andere films van Alex van Warmerdam nog eens zien.
Haarborstel
Gemmiddeld: 3,5 * ?
Dit slaat als een tang op een varken.
Killzone heeft mijn mening al scherp verwoord.
Het is van Nederlandse komaf en daarom kan ik hem geen 0,5 * geven (behalve de boezemvriend dan, die wel).
Nouja een 1,5 * dan, omdat ik hem inderdaad heel lang geleden gezien heb en wellicht eens zou moeten herzien, zodat ik die 3.5* misschien kan begrijpen.
1,5 *
Joyy
dun verhaallijntje lees ik veelal trug hier
idd, de basisgegeves zijn niet grotesk, 31 jarige zoon woont nog thuis bij paps en mams en mams wil datie blijft, paps dat ie opsodemieterd
en op basis daarvan een film maken die van begin tot eind enorm boeit, op de lachspieren wekt,bij vlagen spanning oproept,bijzonder geestig gevonden scenes/situaties, en prachtig acteerwerk van oa warmerdam zelf
ik vind het knap,en ik vind de film nog steeds erg leuk
er zijn er die met meer geld en mogelijkheden veel slechtere films maken
handelsmerk van warmerdam lijkt minimalisme, hoe meer mogelijkheden, hoe slechter zijn film wordt
by_the_way
Vandaag door ernstige verveling nog eens gekeken. Hij was nu veel intressanter dan ik dacht. Ik lette nu ook meer op de droge humor etc. Dingen zoals 'Wat zit je toch heel de tijd aan je oor?'' vond ik erg grappig
Mooi camerawerk en muziek. Vooral 'Alex van Warmerdam' en 'Henri Garcin' spelen erg goed.
Eerst vond ik het nog een magere 3 waard. Nu een 4*
4* dus.

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Simon
Komedie / Drama, 2004