• 9.373.540 stemmen

Releasedatum: 27 februari 1986

• Videoland Bekijk via Videoland
  • CineMember Bekijk via CineMember

Plot Abel

Zoon Abel (31) woont nog steeds thuis bij moeder Duif en vader Victor. Dit tot grote ergernis van zijn vader, maar tot groot geluk van zijn moeder. Vader doet er alles aan om Abel het huis uit te krijgen. Een psychiater, een magnetiseur, een meisje van de toneelvereniging, niets lukt! Als Abel en zijn moeder een televisie kopen is voor de vader de maat echt vol. Abel wordt hardhandig op straat gezet. Dan ontmoet hij Zus, een stripteasemeisje. Het klikt tussen hen en Abel trekt bij haar in. Deze Zus blijkt echter weer het liefje van zijn vader te zijn. Als zijn moeder haar ziet in een trui van Abel en Abel zijn vader ontdekt bij 'De Naakte Meisjes' zijn de poppen echt aan het dansen...

avatar van jackie

jackie

De beste Nederlandse film !

avatar van Michel2

Michel2

Beste Nederlandse film?

avatar van Jordy

Jordy

vooral in het begin erg komisch, later vond ik 'm een beetje vervelend worden

avatar van martinbroertjes

martinbroertjes

Erg leuke film, maar toch wat slechter dan ik had verwacht.

Vooral Alex van Warmerdam is erg leuk.

avatar van eternal dark

eternal dark

Beste film van Van Warmerdam.

avatar van Jordy

Jordy

"beste Nederlandse film"-berichten naar forum verplaatst

avatar van bramnoor

bramnoor

Zeer Koot en de Bie film als je begrijpt wat ik bedoel. Gelachen ja toch?

FisherKing

4.0 voor dit meesterwerkje. Samen met De Noorderlingen fantastische Nederlandse films.

Hoewel ik de Noorderlingen beter vind.

avatar van Hemdale

Hemdale

Sorry dat ik het zeg en de meeste MM'ers zullen er ook totaal niet mee eens zijn maar de film boeide me totaal niet en ik vond het gewoonweg wat saai. (hier krijg ik dus waarschijnlijk weer heelveel commentaar op, maar dit is toch mijn mening over deze film)

Dit is toch wel een film waarvan ik kan begrijpen dat mensen hem extreem laag (evenals extreem hoog) waarderen.

avatar van gimli f

gimli f

En na Betty Blue wederom zo'n "verloren object".

Deze heb ik gezien, heel lang geleden echter. Vond het een weirde, typisch Nederlandse beklemmende familiesfeer-film- absurdistich en vleugje surrealistisch.

Typisch iets voor mij, dus.

Achteraf gezien doet de film (lees: mijn bevindingen van jaren terug) mij enigszins denken aan die eveneens ietwat rotte, verstikkende familiesfeer waarin die Frits van Egters (de Avonden) verstrikt zat.... iemand het mee eens?

Op basis van erg oude bevindingen durf ik net geen 4 te geven, alhoewel de film mij daar wellicht wel aanleiding voor gaf... (?).

avatar van gotti

Na erg lang zoeken had ik deze film dus gevonden in de openbare bibliotheek.

Abel was mijn eerste aanvaarding met van Warmerdam en die is me uitermate goed bevallen. Zo'n absurd (in positieve zin) verhaal doet het bij mij altijd erg goed. Dit had ik ook bij Suzy Q. Een ontzettend absurd verhaal wat de film alleen maat ten goede komt. Verder een uitstekende cast, 'lekkere' muziek (door als ik me niet vergis een broer van van Warmerdam) en geweldige dialogen. Zeker de moeite waard om te zien en te herzien. Ook ben ik zeker wel van plan om meer van van Warmerdam te gaan bekijken (als dit ergens te vinden is).

avatar van tovenaar

tovenaar

Bizarre film! Zeer mooi gestileerde shots, aangevuld met een lekker absurd verhaal. Een aantal scenes is echt briljant gefilmd, met als hoogtepunt daarvan de achtervolging op de roltrap. Hele aparte stijl, beetje vreemd maar wel lekker.

Het was trouwens mijn eerste "van Warmerdam". Ben nu wel zeer benieuwd geworden naar de rest eigenlijk, deze is goed bevallen.

Leuk Tovenaar! Probeer nu De Noorderlingen in handen te krijgen. Helaas enkel nog op video verschenen.

avatar van Wouter

Dit is wel zijn beste, hou daar rekening mee.

FisherKing

Ik vind de Noorderlingen beter, maar ik zal ze allebei eens herzien.

avatar van gotti

Net weer herzien en ik gooi er een half puntje bij op; nu 4,5* dus.

Bizar, licht-surrealistisch en verschrikkelijk grappig.

Tot nu toe Van Warmerdam's beste werk, maar alles wat ik tot nu toe gezien heb van hem (alles op Grimm na) heb ik boven de 3,5*.

Weet iemand trouwens (Quido?) wanneer De Noorderlingen en Kleine Teun op dvd uitkomen?

Quido

Nog niks over gehoord/gelezen. Maar ik denk dat die ook ooit wel eens op dvd komen. Kan haast niet anders

avatar van gotti

Ik stem voor een überVan Warmerdam-box, vol met leuke extra's.

Quido

Toch minder dan 'De Noorderlingen' en dat zal veel te maken hebben met het magere verhaal.
Ik had vaak het idee van "kijk eens hoe absurd (leuk) ik (de film dus) ben" zonder dat het wat toevoegde aan de film.

Wel een paar memorabele quotes en scenes.
Onder andere de tafel scenes, maar vooral op het einde waar Abel's vader, Zus en Abel om de tafel rennen terwijl de moeder uit het raam dreigt te springen vond ik een erg sterke scene.
Geweldige sfeerimpressies ook, acteerwerk was het overgrote deel uitstekend al zat er hier en daar een misser in.

De muziek is zeer passend. Prachtige decors ook.
Al met al net iets minder dan 'De Noorderlingen', maar zeker nog altijd veel beter dan gemiddeld.

Quido schreef:

Dat laatste ben ik niet met je eens. Het is een verhaal dat zich erg op de vierkante meter en zich op weinig locaties afspeelt, dat wel.

De ijzersterke dialogen en absurde situaties gaan juist samen in een ingenieus plot.

Dan zal het niet echt jouw soort humor zijn. Ik geniet met volle teugen.

al zat er hier en daar een misser in.

Niet gezien.

Al met al net iets minder dan 'De Noorderlingen', maar zeker nog altijd beter dan gemiddeld.

****

Sorry, maar dat rijm ik niet met vier sterren.

kappeuter schreef:

Ja, maar waar draait het om? Hij kan niet met zijn vader opschieten, gespannen sfeer thuis. Zijn vader heeft een verhouding met een ander. Dan houdt het zo'n beetje op. Daar doen de goede dialogen en absurde situaties niks aan af.

Dan zal het niet echt jouw soort humor zijn. Ik geniet met volle teugen.
Ik zeg ook niet dat ik niet kan lachen om de situaties, maar het voegde relatief vaak gewoon niks toe.

al zat er hier en daar een misser in.

Niet gezien.

Ik wel, en dan met name Henri Garcin in het begin.

****

Sorry, maar dat rijm ik niet met vier sterren.

Ja, voordat jij dit bericht plaatste heb ik er 'veel beter' van gemaakt. Maar ja, is dan misschien nog te zwak uitgedrukt. Laat ik dan zeggen een zeer, zeer klein meesterwerkje.

Quido schreef:

De absurde menselijke relaties in laboratoriumsetting hebben mij veel te vertellen. Ik begrijp wat je met mager plot bedoelt, maar ik vind dat een te negatieve beschrijving.

Dan denk ik toch dat het met jouw smaak op humorgebied te maken heeft. Ik heb geen enkele overbodige scene gezien.

Ik wel, en dan met name Henri Garcin in het begin.

Ik heb de film twee weken geleden nog gezien. Ben het niet met je eens.

Dat vind ik uit jouw mond behoorlijk overdreven klinken. Uit jouw recensie maak ik juist op dat je het maar zo zo vindt. Het is geen verplichting om deze film goed te vinden hoor.

Een Nederklassieker blijft het. Dat wel.

Quido

Is ook zeker geen verplichting... en ik zou ook zo 1 ster aan deze film toekennen wanneer ik dat nodig acht. Maar in dit geval blijft het gewoon wel een boeiende film. Heb ik ook met de films van Martin Koolhoven. Variatie zit er niet in, maar ze hebben allemaal een aparte, zeer lekkere sfeer waardoor ik boven de 3,5 blijf (natuurlijk in combinatie met andere goede aspecten). En dat heb ik ook met Van Warmerdam. Heb ook zitten twijfelen tussen 3,5 en 4, maar ga voorlopig toch voor de 4. En niet omdat het 'zou moeten' , maar omdat ik dat zelf vind.

En mogen de kritieke punten eens wat meer in een recensie naar voren komen dan de goede punten? Ik bedoel, mag toch ook wel eens gezegd worden wat er slecht aan is dan de hele tijd maar te horen wat er goed aan is. Betekent dus niet dat de hele film bagger is. Kan me wel voorstellen dat je dan uit de toon van de recensie haalt dat ik de film niet geslaagd vond, maar dat is hier dus zeker niet het geval.

"Dat vind ik uit jouw mond behoorlijk overdreven klinken." graag even een nuancering Ik weet niet wat je hiermee bedoelt. Slaat dit terug op de reden die ik hierboven al noemde met 'de toon van de recensie' ?

Ja hoor.

Ja.

avatar van Webby

Webby

Deze film is tijdens Het Nederlands filmfestival in Utrecht (22 september tot en met 1 oktober) weer te zien in de bios. (Alleen op het festival dus)

avatar van cornelis

cornelis

Webby schreef:

Dat is goed nieuws.

Erg goed nieuws.

avatar van gotti

Abel was één van de keuze's van Theo Maassen, samen met nog enkel andere NL film (o.a. Bij de Beesten Af, Van God Los en De Poolse Bruid).

avatar van Eric van O

Eric van O

Alles aan deze film is simpel.

Zo simpel dat het simpelweg de beste nederlandse film ooit is.