- Home
Releasedatum: 29 januari 2015
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Michiel de Ruyter
"Wars are fought by many. History is made by few..."
Wanneer Nederland van alle kanten wordt aangevallen en op de rand van burgeroorlog staat, vecht één man alleen voor het landsbelang: Michiel de Ruyter. Maar zijn successen maken hem in ogen van de machthebbers te populair. Het is 1653 en in de slag bij Ter Heijde sterft de oude admiraal Maarten Tromp (bewonderend ‘Bestevaer’ genoemd) in de armen van de jonge, talentvolle Michiel de Ruyter. Hij maant Michiel niet met politieke winden mee te zeilen, maar alleen voor het landsbelang te vechten. Nederland is niet alleen in oorlog met de Engelsen, maar staat ook op rand van burgeroorlog: Oranje-aanhangers en republikeinen vechten om de macht.
- Trailer (YouTube)
- Michiel De Ruyter (BoekMeter)
- Michiel de Ruyter (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Johan de Witt
Lord Chancellor
Jozef van Ghent
scottbrl
Een van de beste NL films ooit gemaakt.
Goed camera werk , aardig acteerwerk en zeer goed in elkaar gezet.
De film blijft dan ook boeiend en is een aanrader voor iedereen.
rdjng
Deze film doet Michiel de Ruyter zwaar tekort. Zijn carriere was op zee en daarvan hebben we veel te weinig gezien. De scheepsacties zijn zeer onduidelijk en de special effects op zee zijn eentonig en worden constant herhaald. Historisch gezien en vooral voor een Nederlander best een aardige film om te zien alhoewel het allemaal afgeraffeld is. Ik hoop dat er een nieuwe versie komt die zijn hele leven en geweldige carriere goed in beeld brengt. Een 20 delig epos?
eddy kiprich
De film heeft me uitermate positief verrast. Ik kan wel in de commentaren komen dat het een beknopte weergave van zijn leven geeft. Ik heb na de film de hele wiki over zijn leven doorgespit en ja dan toont de film slechts een aantal belangrijke feiten/slagen. Er was genoeg stof voor een miniserie.
Echter als je dan toch een samenvatting moet maken van zijn leven in circa 2 uur, dan zijn naar mijn mening de belangrijkste feiten weergegeven. De foutjes in de film hebben me niet gestoord. Smaakt naar meer!
Diederik58
Ik kan mij zeker vinden in een aantal kritische noten die worden geplaatst. Het is een on-Nederlandse film geworden. Complete zeeslagen, prachtige opnamen in historische gebouwen en omgevingen.
De geschiedenis wordt hier en daar geweld aan gedaan. Om het wat overzichtelijker te maken was de beslissende zeeslag voldoende geweest.
Ondanks de onverstaanbaarheid van Lammers vind ik het acteren op aanvaardbaar niveau. Dat we vaak dezelfde acteurs zien in Nederlandse films kan iedereen wel bedenken wat daarvan de reden is.
In Scandinavische films is het al niet veel anders.
Boneka
Om maar positief te beginnen het beeld ziet er voortreffelijk mooi uit. Aankleding kostuums, Nederland rond die tijd helemaal top al vond ik wel dat er een Franse slag in zat. Of Frank Lammers de hoofdrol zou moeten hebben waag ik te betwijfelen. Zijn bromstem komt op ten duur vervelend over. Maar goed hij doet het aardig op zijn eigenzinnige manier. Het grootste probleem bij dit soort films is dat ze teveel willen laten zien in een tijdsbestek die niet in 2,5 uur afgeraffeld kan worden. Een mini serie was beter geweest om de geschiedenis beter te begrijpen. Of men had een duidelijke keuze moeten maken en wat slagen moeten overslaan. Het komt een beetje over als in Alexander. De slag om de slag en hup we gaan naar de volgende. 's Avonds weer thuis voor de ...met vrouw Anna. Je ziet geen Michiel (waar is het hondje eigenlijk????) minuten lang op het schip. Had best gemogen, maar men wilde teveel in deze film.
De regie krijgt van mij dan ook een dikke onvoldoende. Roel Reiné dat mag je de volgende keer tien x beter doen.
Afilm levert de blu ray versie overigens netjes af met een mooi boekje en een soundtrack. Jammer is alleen dat de mooie beelden teniet worden gedaan door de mindere synchronisatie. Dit loopt vaak niet gelijk. Jammer. Maar beelden zijn vaak een plaatje. Ook op het eind heb ik me best vermaakt in alle personages in elkaar geweven. Dat dan weer wel.
Kortom in een mini serie was deze film beter tot zijn recht gekomen. Of men had moeten kiezen voor een bepaalde tijd. Nu moest de geschiedenis afgeraffeld worden in 2.5 uur. Jammer ondanks de beste bedoelingen.
Collins
Een redelijke film die zich met name richt op het openbare leven van de Ruyter. Veel zeeslagen natuurlijk. Mooi slick uitgevoerde opnames van het strijdtoneel. Desondanks zijn de zeeslagen niet heel spannend. Ze zijn tamelijk vlak en volgens een strak patroon gefilmd. Het oogt allemaal prachtig, maar de scenes ademen te weinig beweging. Te weinig dynamiek.
De film bevat veel uiterlijk vertoon. Prachtige kostuums. Ook roerige en enerverende (massa)scenes in mooie decors.
Toch jammer dat er niet veel werk is gemaakt van karakterontwikkeling. De film had iets meer kunnen inzoomen op de psyche van de Ruyter. Die keuze is niet gemaakt. Zal met de lengte van de film te maken hebben gehad. Een zeeslagje minder had trouwens wat tijd kunnen opleveren.
Lammers zet een hele morsige De Ruyter neer. Een sympatieke brombeer met principes. Goed geacteerd, maar de verstaanbaarheid liet hier en daar te wensen over.
De overige rollen zijn wisselvallig ingevuld. De negatieve kroondrager is Weeber (als prins van Oranje).
De kritische oranjegekleurde noot door de film heen beviel overigens goed. Hoezee!
wibro
Voor een Nederlandse oorlogsfilm zeker niet slecht hoewel er toch wel enkele fouten te bespeuren waren. O.a. dat in de periode 1665-1676 waarover deze film over De Ruyter ging niemand ouder scheen te worden. Bij de kinderen van De Ruyter viel dat natuurlijk wel heel erg op. Maar het zij de producenten vergeven. We kregen in ieder geval een film te zien over een periode waarin Nederland in het wereldgebeuren in ieder geval nog wat in de melk te brokkelen had en daar ben ik best trots op. Toen hadden we ten minste leiders met ruggengraad en niet die slappe hap die we nu hebben. Verder sloot het verhaal over het algemeen wel aan met de historische feiten. De zeeslagen werden overigens op den duur niet echt spannend meer. Het werd te veel een herhaling,
Filmkriebel
De ode van Reiné aan een nationale held. Dhr Reiné heeft in ieder geval zijn les goed geleerd in Amerika, want deze productie ziet er meer hollywoodiaans dan nederlands uit. Epische muziekjes, slowmotions, grootse veldslagen op zee die net iets te duidelijk digitaal zijn. Verrassend dat de film dan nog erg goed en duidelijk verteld wordt en niet in historische details blijft hangen. Kwam mij over dat er echt wel research werd gedaan.
Eén van de problemen van de film is dat het weinig neutraal is : zo wordt iedereen tegen De Ruyter afgespiegeld. Good guys zijn de republikeinen en bad guys zijn de koningsgezinden. Maar dat komt alleen maar omdat De Ruyter de centrale figuur is. Dat heb je met biografieën en soms vind ik dergelijke zwart-wit weergaven op mijn maag liggen.
Eén van de meest aangrijpende episodes was de barbaarse lynchpartij van de broeders De Witt. Ook heb ik heel wat goede acteurs aan het werk gezien. Barry Atsma, die De Witt vertolkte, vond ik een heel charismatische figuur, en Lammers (De Ruyter) en Hayo Bruins hebben karakterkoppen. Een ambitieuze film met een prettige cinematografie maar toch wat jammer dat het zo'n irritant formulewerk is en dat ieder personage een label "good"/"bad" guy opgeplakt krijgt.
Trance
Niet verwacht maar ik geef een 4 voor deze film met een goed en boeiend verhaal. Natuurlijk zijn er altijd wel een paar minpuntjes te vinden maar alles bijelkaar genoemen is dit toch wel het kijken waard
dempsey
Ik kom terug op wat ik eerder had geschreven, mijn verwachtingen van Roel Reine waren niet hoog maar hij heeft fantastisch werk afgeleverd. Alleen ... uhm die nederlandse acteurs weer, mijn tenen stonden af en toe krom als een nederlandse GTST acteur in beeld kwam en iets onverstaansbaars begon te mompelen. Het viel me op dat wanneer een Britse acteur in beeld kwam dat er iets begon te leven en dat ik diepte voelde in de characters. Kortom men moet maar weer gewoon kinderfilms gaan maken, zijn niet zo duur ook om te maken.
ThaMovieVoter
De grootste flaw is dat in al die jaren dat deze film plaats vindt niemand verouderd, met name de kinderen. Het verhaal van Michiel de Ruyter is episch. Hij reisde de hele wereld over. Deze film laat daar nauwelijks wat van zien. Als het budget dat niet toe laat, maak dan geen film over dit iconische figuur. En het acteerwerk laat wederom te wensen over, met name dat van Frank Lammers en Egbert Jan-Weeber, nota bene de belangrijkste personages. Ik had hier meer van verwacht, of beter gezegd gehoopt, maar helaas onderstreept ook deze film het bedroevende niveau van de Nederlandse films.
Kicksalot
Als Nederlander heb ik me ondanks een hoop minpunten toch wel vermaakt. Je ziet niet zo vaak zulke tot in detail uitgewerkte historische sets in Nederlandse films, dus alleen dat vond ik al bijzonder. Ook de politieke intriges uit die tijd vond ik tof om in een goed uitziende productie nagespeeld te zien - dat niet alles historisch accuraat is kon ik mee leven. Wel ontbrak er context - als je zelf al wat van de geschiedenis weet heb je die al en is dat dus niet zo erg, maar voor niet-Nederlanders lijkt het me een ander verhaal.
De enorm cheesy melodramatische muziek was voor mij de grootste afknapper (slecht afgemixt met de dialoog ook, die regelmatig werd verdrukt), samen met de overdreven "episch" bedoelde scenes met slow motion etc.: ik haak af bij zo veel sentimentele Hollywoodachtigheid.
Ook jammer dat de zeeslagen na een tijdje veel van hetzelfde werden, want daar gaat het bij Michiel de Ruyter natuurlijk toch echt om.
Dan het matige acteerwerk: ik vond het niet zo storend dat ik de film niet doorkwam, maar de Engelse acteur die de koning van Engeland speelde was bijvoorbeeld van een duidelijk ander niveau dan de meeste Hollanders.
De Orangisten en Willem III komen er verder niet goed vanaf, en dat kon ik persoonlijk wel waarderen. Willem III wordt afgebeeld als een nichterige lichtgewicht, maar de acteur die hem speelt is zelf helaas ook een lichtgewicht wat betreft acteerprestaties, dus echt overtuigend kwam het niet over.
Ik denk dat een regisseur als Verhoeven dit verhaal meer diepgang had gegeven, en de sentimentele kazigheid achterwege had gelaten, maar desondanks vond ik het toch wel overwegend leuk om deze film thuis te kijken.
frolunda
Ondanks het feit dat Michiel de Ruyter een flink aantal,soms storende historische onwaarheden bevat en dat Frank Lammers zeker niet mijn gedroomde kandidaat voor de hoofdrol was (al weet ik ook niet zo snel wie ze dan wel hadden moeten nemen) blijf ik het een moedige en ook redelijk goede film vinden.Michiel de Ruyter ziet er mooi uit,kent een flitsende montage en verveelde me geen moment.De regie van Roel Reine is ambitieus maar helaas ook wat oppervlakkig iets wat overigens ook voor het scenario geldt.Aan de andere kant is dat ook weer niet zo vreemd gezien het tijdsbestek dat de film beslaat.Verder zette Atsma (Johan de Witt),Langelaar (Anna de Ruyter-van Gelder) en Derek de Lint (Kievit) goede rollen neer en vond ik het Gernandt en Bruins als respectievelijk Van Ghent en Tromp het ook redelijk doen.Minpunten zijn dan weer,de wel erg bombastische muziek en het hierboven al eerder door Kicksalot aangegeven gebrek aan diepgang.Ondanks dat alles ben ik toch blij dat ie gemaakt is en valt het eindresultaat,mede door de lage verwachtingen me alleszins mee.
parcivalis
Prachtige Nederlandse film waar veel aandacht aan is besteed en die sferisch een tot de verbeelding sprekend beeld geeft van Nederland uit die tijd.
Het scenario wil veel te veel vertellen en door de vaart die het verhaal hierdoor krijgt blijven de belangrijkste gebeurtenissen dramatisch onderbelicht waardoor de film vol zit met gemiste kansen.
Daar waar er wel aandacht besteed wordt aan prachtige slow motion opnamen van voeten in de regen
lijkt de sterfscene van De Ruyter wel afgeraffeld. De man grijpt wat in de lucht en valt (terwijl in het echt zijn been werd verbrijzeld) en twee tellen later wordt hij begraven. Dan was het mooier geweest om de film na zijn afscheid te eindigen want dat is dramatisch wel goed gelukt en iedereen snapt dat hij niet meer terug komt. Had je meer tijd gehad voor De Witt.
Want de dood van de gebroeders de Witt had veel meer impact gehad als we eerder in de film meer drama tussen de twee hadden gezien. Daarbij werd de Lynchpartij zo braaf in beeld gebracht dat ik me afvraag of ze de film voor scholieren hebben willen maken (alhoewel die al veel meer gewend zijn).
De film is wat dat betreft zo braaf dat je denkt dat de art director smetvrees moet hebben gehad. Iedereen draagt nette kleren; nergens een vlekje te bekennen. De straten zijn keurig aangeveegd en de zeeslagen bevatten geen spatje bloed en zien eruit als een videogame.
Er had met minder middelen een realistischer beeld kunnen worden neergezet. Wie zich een beetje verdiept in die manier van oorlogvoeren vindt op drift geslagen kanonnen die mensen verpletteren, kanonskogels die dwars door hoofden heen gaan, albatrossen die zeelui aanvallen en schepen die slagzij maken en zinken. Niets van dit alles in deze film die zich lijkt te beperken tot houtsnippers en animatie. Wat dat betreft zijn de schilderijen uit die tijd realistischer.
Had op een aantal punten heel erg graag meegewerkt aan het script.
Redelijke film waarin Michiel de Ruyter een flink aantal successen weet te boeken als leider van de Nederlandse vloot. De politieke intriges en personages blijven wat oppervlakkig waardoor deze film als historisch drama wat minder boeiend is. Maar deze groots en theatraal opgezette film kijkt wel gemakkelijk weg en bevat ook flink wat actie. Mooi camerawerk ook van de regisseur zelf.
Roger Thornhill
Spectaculair (hoewel ik van sommige zeeslagen de taktiek niet goed kon volgen) en behoorlijk goed geacteerd door met name Frank Lammers (hoewel ik van tevoren een tamelijke hekel aan hem had), Barry Atsma en Sanne Langelaar (hoewel de toespraak waarmee ze de woede van de menigte bij haar huis weet af te wenden bijzonder weinig indruk maakt). Al die hoewelletjes... en toch heb ik de hele film door zeer geboeid gekeken. Desalniettemin kom ik niet tot de vier sterren, want het grootste minpunt was voor mij toch wel de alomtegenwoordige opgefokte clichématige muziek die me niet alleen steeds meer ging ergeren maar ook nog eens (en dan vooral in het begin) complete dialogen onder bombastische diarree begroef en aldus het oude euvel der onverstaanbaarheid van de Nederlandse speelfilm toch weer uit de dood opwekte. Eeuwig zonde.
martijn011
- 2034 berichten
Het leven van Michiel de Ruyter is natuurlijk een interessant onderwerp om te verfilmen. Frank Lammers was wel de laatste waar ik aan dacht om de Ruyter te vertolken maar ik moet eerlijk zeggen dat hij dat prima deed. Prima acteerwerk.
De Ruyter leefde in een enorm roerige periode van de Nederlandse geschiedenis. Dat zo'n Willem III ooit de baas van ons land is geweest is om je kapot te schamen, net zoals de moord op de gebroeders de Wit. Zwarte bladzijden in onze geschiedenisboeken. Overigens niet de enige zwarte bladzijden helaas.
Feitelijk gezien klopt er veel niet in de film. Alleen al de dood van de Ruyter is belachelijk in beeld gebracht. Maar ik besef me terdege dat het geen documentaire is. Veel van die onjuistheden zie ik dan ook wel door de vingers.
Want de film kent wel degelijk z'n pluspunten. Visueel is het erg sterk en ook het acteerwerk is prima in orde. Verder is de sfeer van die tijd goed weergegeven. Ook de lynchpartij van de broers de Wit is een erg sterk gedeelte van de film. Een nadeel is toch wel dat Reiné teveel wil vertellen. Een miniserie van het verhaal van de Ruyter en alle intriges daaromheen was misschien beter geweest.
Ruim voldoende.
Tuckson
Keek uit naar deze film. Om te beginnen met het positieve, ik vind de zeeslagen soms best mooi in beeld gebracht. Ook erg leuk vind ik de knipoogjes van de makers naar bekende nederlandse kunst. Ben benieuwd wie het opgevallen is
Toch overheerst vooral de teleurstelling. Niet zozeer wegens de prestatie van Lammers. Hoewel je soms toch het gevoel hebt naar een Jumbo reclame te kijken. Ik vind het eigenlijk wel leuk dat een vaderlandse held als gewone papa en niet lullen maar poetsen vent wordt neergezet. Ook de andere acteurs vind ik over het algemeen best goed presteren. Wat me wel irriteert altijd is dat idiote scherpe accent wat je vaak hoort in nederlandse films. De jongere generaties hebben dat gelukkig wat minder, dat scheelt weer. Zo praten de mensen de mensen om me heen maar zelden, hoor.
De teleurstelling komt vooral omdat voor de zóveelste keer het geluid waardeloos is. Wáárom laten nederlandse filmmakers toch altijd die stemmen zo in de achtergrond verdwijnen? Nederlands gesproken films/series klinken qua gesproken geluid zó anders dan amerikaanse. Zoveel slechter en onverstaanbaarder. Daarnaast is de muziek prachtig.... voor 10 minuten. Maar 2 uur lang die zenuwslopende violen maken je gek.
De film zelf is langdradig. Dat gevaar loop je heel snel met biografische films en deze is daar helaas geen uitzondering op.
Last but not least is voor het begrijpen van de setting waarin deze film speelt enige kennis van de nederlandse geschiedenis eigenlijk wel noodzakelijk. De makers verzuimen om de opmaat zodanig te maken (al was het met wat tekst vooraf) dat er alvast wat dingen duidelijk zijn over de strijd tussen prinsgezinden en staatsgezinden.
Wat overblijft is een gevoel van jammer.... Er had meer in gezeten.
debbietino
Leuke film over iemand die best veel betekent heeft voor het Nederland/België van toen.
De zeeslagen inderdaad onduidelijk qua strategie en veel zaagsel maar ik heb ze slechter gezien.
Wat mij ook wel aansprak was het politieke klimaat in die tijd en hoe dat werd vertelt. Ben daarna even gaan neuzen op het internet en ondanks dat het misschien niet allemaal klopt is het in grote lijnen toch wel goed neergezet.
Leuke film die ik in de verre toekomst vast nog wel een keer ga kijken....
Leland Palmer
Als Roel Reiné de slowmotions achterwege had gelaten had deze prent amper anderhalf uur geduurd volgens mij. Echt waar jongens, een film als deze kan echt niet. Eén ding; het filmjaar 2016 kan na deze ellende alleen maar beter worden. Wel jammer dat het zo dieptriest heeft moeten beginnen. Tjongejonge, werkelijk wat schaamteloos stuk prul is deze 'Michiel de Ruyter' zeg. Ik heb echt niks, maar dan ook niks ontdekt in deze film wat wél goed is of een beetje werkt. Het is gewoon allemaal om te janken zo slecht.
Het potje BN'ers is leeggehaald voor deze prent, verschrikkelijk wat een stompzinnige cast. Lammers is nergens geloofwaardig en het verhaal.. tja welk verhaal eigenlijk (?) kon me m'n reet roesten. Ik zat echt naar de ene explosie en ongelofelijk stompzinnige en onnodige slowmotion scene te kijken en later weer naar een andere, etc. Ik zat echt met vraagtekens te kijken hoor. Waar gaat dit over? Wat geschmier van Lammers en co. heen en weer, stuntmannen die veel te mooi vallen (keer op keer) en tonnen houtsnippers die van dit gezeik een hilarisch slecht geheel maken. Kan wel janken. Dat dit gemiddeld nog zo hoog staat en voor de Nederlandse film staat zorgt ervoor dat ik me wel moet schamen (bijna). Wat een ellende.
Dan hebben we het nog niet gehad over de totaal misplaatste jankmuziek die keer op keer wordt ingezet. Die Reiné lijkt er ook geen zak van te snappen - alles wat ik hier zie doet-ie verkeerd. Soms nog erger dan verkeerd. Hak op de tak regie, totaal onduidelijke gebeurtenissen, geen chemie tussen acteurs / personages, belabberde effecten, een matige cast en het ergste van alles; de toon moet zo serieus zijn, terwijl alles zo hilarisch slecht en stompzinnig overkomt dat je dit nooit serieus kan nemen. Ik kan nog tijden dieper ingaan op alles wat me dwars zit over deze film, maar daar heb ik geen zin in. Zeer trieste bedoening dit. Dit mag niet het niveau zijn wat de Nederlandse film nastreeft. Wat een prul.
BBarbie
Epische film met een interessant, turbulent stuk vaderlandse geschiedenis. Hoewel geromantiseerd —zoals dat bij historische films vrijwel altijd het geval is— schijnt het verhaal op hoofdlijnen in overeenstemming te zijn met wat er werkelijk is gebeurd tijdens de laatste twintig jaar van het leven van De Ruyter. De afwijkingen zitten in de detaillering, maar dat neem ik graag voor lief. De film is per slot van rekening bedoeld als actiedrama en niet opgezet als docudrama. De enscenering van de diverse zeeslagen is aan mij niet besteed, maar los daarvan vind ik dat regisseur Roel Reiné een boeiende film heeft afgeleverd met een prima dramatisch verhaal en uitstekende rollen van Frank Lammers en Barry Atsma.
De film doet in mijn ogen niet onder voor vergelijkbare buitenlandse producties, maar niettemin kennen heel wat commentaren vóór mij een azijnzure ondertoon. Daar kijk ik inmiddels niet meer van op. Het is trendy in dit forum om producties van eigen bodem af te kraken. Ook daar raak je aan gewend.
jippie2010
Ik erger me ook wel eens kapot aan een film. Snap dan vaak ook niet de lovende woorden van anderen. Maar het is kul dat er NIETS goed is aan deze film, qua productie valt hij niet te vergelijken met films uit de flop top 100. Met je stem probeer je het stemgemiddelde te beïnvloeden. Gebeurt aan de lopende band hier, maar van een crew-member mag je meer verwachten. Daar mag je je wél (bijna) voor schamen.
Ik vond Lammers helaas ook niet altijd overtuigend. Net als een aantal andere namen die we (veelvuldig) kennen van soaps/romcoms. Dat heeft een film als deze echt niet nodig en leidt vreselijk af. Maar dit werd gecompenseerd met een aantal sterke bijrollen. Setting was geloofwaardig, qua sfeer, kleding etc. Daarnaast was het een bijzonder episch spektakel wat wellicht aan de lange kant was. Muzikaal gezien had het zijn goede momenten, het drama was redelijk uitgewerkt. Al met al slaat voor mij de balans positief uit. *3,5
plano
Heel blij verrast met dit avontuur van Nederlandse bodem. Roel Reiné heeft een Amerikaanse hand in zijn regisseurswerk, dit werkt deze film in het voordeel. Het is verfrissend om de film met een miljoenenbudget een fris uiterlijk te zien hebben met spectaculaire beelden waar de splinters van de schepen je om de oren vliegen.
De eerste 10 minuten wacht je nog even totdat er een jumbo tas het beeld in komt, maar die komt niet... Dit ben je dan ook al gauw vergeten, er word namelijk sterk gespeeld door Frank Lammers. Voor een twee en een half uur durend epos is het budget misschien nog wel aan de magere kant geweest, maar er word toch aardig wat op het doek gezet.
Het verhaal is er 1 die in de geschiedenisboeken voorbijkomt en zeker niet onbekend is. De film zie ik dan ook totaal niet als overbodig en kan in deze tijd ook weer fris leerplezier brengen in de schoolbanken. Tussen de gooische vrouwen en de bedjes met violen door, komt er nu van Nederlandse bodem dan ook wel behoorlijk wat vaderlandskennis naar voren en de film is als tweede versie ook vanaf 12 jaar te bekijken. Een hoop feiten zijn kloppend, maar het verhaal is natuurlijk wel geromantiseerd. Iets wat je het script, naar mijn mening, niet kan verwijten. In de versie vanaf 16 jaar, worden de gebroeders de Witte meedogenloos afgeslacht. Evengoed is er, volgens de geschiedenisverhalen, de kijker nog een hoop leed bespaard gebleven.
Je waant je wel van de ene zeeslag naar de andere, welke gewoon vermakelijk zijn maar wat in herhaling kunnen vallen. Frank Lammers draagt hier toch wel een groot deel van de film, niet al het acteerwerk is namelijk van hoog niveau. Vooral stukken op Engelse en Franse bodem, vielen mij tegen.
Al met al is de film een erg leuk avontuur waar alle decors e.d. zeer geloofwaardig zijn en tegelijkertijd ook gewoon een belangrijke, leerzame bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis; waar alles zeker niet altijd even fris ging.
Joost v.d. V
Dit alles gelezen hebbende: "Soo mach hy dese Sinnepop aldus uyt-beelden, met een hant die de veeren aen een Pijl lijmt, op dat des Schieters konst met een bequaem instrument treffe het daer op ghemickt wordt" (Roemer Visscher)
tommykonijn
Gemist in de bioscoop destijds. Ik keek in eerste instantie niet zozeer uit naar Michiel de Ruyter, maar de vele goede verhalen die ik hoorde en las na de release, maakten me toch wel nieuwsgierig. Nu, ruim anderhalf jaar later, heb ik de film dan toch eindelijk gezien.
Michiel de Ruyter oogt als een film die behoorlijk episch en meeslepend wil zijn; een echte Nederlandse blockbuster. Daar slagen waar een film als Nova Zembla, volgens velen, in faalde. Ik moet zeggen dat het aardig gelukt is. Michiel de Ruyter getuigt van een hoop spektakel. Bij vlagen nogal bombastisch, maar het pakt goed uit. Ik hoorde ergens de opmerking vallen dat 'elk shot eruitziet als een schilderij van Rembrandt'. Ik zou niet willen zeggen dat dit voor ieder shot gold, maar bij veel scènes bekroop dat gevoel me inderdaad. Er wordt gebruik gemaakt van prachtige decors en rekwisieten en ik kreeg daadwerkelijk het gevoel alsof de personages zich in de zeventiende eeuw waanden. De computer is ook veelvuldig gebruikt, maar het zag er niet slecht uit.
Desondanks waren er ook wel wat zaken die de film bijna de das om deden. Het slowmotion effect werd dusdanig vaak gebruikt dat het op een gegeven moment bijna lachwekkend werd. Dit in combinatie met de vele close-ups van terneergeslagen zeelieden, en dan met name van Michiel de Ruyter zelf (vaak met de mond wijd open), en de door het beeld vliegende houtsnippers zorgde er wel voor dat de zeeslagen onnodig veel tijd in beslag namen en bovendien eentonig werden naarmate de film vorderde. Wat ik daarnaast storend vond, was de aanwezigheid van de vele bekende koppen. Barry Atsma blijft natuurlijk gewoon een acteur, maar doordat hij tegenwoordig in zó veel films speelt, en hier ook geen pruik of grime draagt, is het moeilijk om hem als een historisch figuur serieus te nemen. Dit is nog vele malen moeilijker bij iemand als Lieke van Lexmond, die in feite gewoon zichzelf speelt en een paar zinnen uit het script opdreunt. Dit haalde me soms even uit de film. Frank Lammers vond ik overigens verrassend goed. Nu heb ik hem altijd al wel een goede acteur gevonden, maar ik had ook zeker niet het gevoel dat ik naar de Jumbo kerel zat te kijken.
Wat me nu opvalt, nu ik de film een tweetal maanden geleden gezien heb, is dat me maar weinig echt bijgebleven is. De wrede moord op de broertjes de Witt, overigens sterk in beeld gebracht, is een uitzondering daarop. Maar van de vele debatten, dialogen en zeeslagen kan ik me nog maar nauwelijks wat herinneren. Michiel de Ruyter is echter allesbehalve een mislukking in mijn ogen. Ik krijg alleen de indruk dat de regisseur meer wilde neerzetten dan een standaard hap-slik-weg-filmpje, wat het uiteindelijk wel lijkt te zijn geworden.
Movsin
Verrassend goed, deze historische film met keurig in beeld gebrachte zeeslagen en interessant voor de geschetste politieke achtergronden in Nederland, maar ook in Engeland in Frankrijk.
Wellicht wel hier en daar geromantiseerd, zoals gebruikelijk in dergelijke films, maar de film is blijven boeien over de ganse lengte en kon bovendien bogen op goed acteerwerk, inzonderheid van Frank Lammers in de hoofdrol, en verdient ook lof voor de decors, de costumering en het camerawerk in het algemeen.
LPMM
Een epos over de grootste zeeheld van Nederland, een gewaagd project voor een Nederlandse film. Dit blijkt al vrij snel bij de eerste zeeslag in de film. De special effects zijn werkelijk dramatisch. Het enige wat er telkens te zien is, zijn houtsplinters die voorbijvliegen en mannen die achteruitvliegen. Het eerste anderhalf uur heb ik me dan ook doodgeërgerd. De conclusie is dan ook dat Nederland simpelweg geen budget heeft om grote zeeslagen naar het witte doek te brengen. Waarom dan toch 2,5*?
Het tweede gedeelte van de film is stukke sterker. Eindelijk wordt er de tijd genomen om karakters uit te diepen. Ik heb zeker genoten van het tweede deel. Het sterkste van deze film zijn de dialogen en de politieke tweestrijd tussen de staatsgezinden (de Witt) en de prinsgezinden (Willem III). De strijd wordt best aardig in beeld gebracht. Toch heeft deze film, net zoals vele Amerikaanse films, een aantal vaderlandse helden wel heel erg verheerlijkt. Dit levert over de top dramatische scènes op die gewoon nooit zo gebeurd zijn. De scène van de dood van de gebroeders De Witt en de begrafenis van de Ruyter zijn hier het toppunt van. Ondanks dat de vele zeeslagen er dramatisch uitzagen was het tweede deel best aardig. Ook ben ik een grote De Ruyter fan ben, waardoor het toch leuker is om te kijken naar wat hij gedaan heeft.
Ik geef de film 2,5* met als kanttekening dat we in Nederland niet te ambitieus moeten worden m.b.t. grote veldslagen/zeeslagen. Daar hebben we de middelen gewoon niet voor.
IH88
Michiel de Ruyter
Sterke Nederlandse film die helaas ook een aantal bekende gebreken heeft. Om met het positieve te beginnen, de acteerprestaties zijn verrassend goed. Lieke van Lexmond en Weeber zijn uitzonderingen maar onder andere Lammers, Atsma, De Lint, Langelaar en Fernhout waren erg sterk. En ook Game of Thrones acteur Dance was goed op dreef. Lammers heeft als Michiel de Ruyter de belangrijkste rol en de Jumbo man is ijzersterk. Ik kon hem zelfs verstaan!
De dialogen waren sowieso verrassend sterk. De film maakt wel een erg gehaaste indruk en het verhaal komt niet echt van de grond. Michiel de Ruyter is eigenlijk gewoon een goed gemaakte actiefilm maar ik heb het idee dat regisseur Reiné op iets meer mikte. Dat komt er niet uit. En anno 2016 met slow motion actiescènes aankomen is echt not done. Ik had ook het gevoel dat alle actiescènes op elkaar leken. Slow motion, houtsplinters (of iets wat er op leek), wat kanonnen, slecht vallende acteurs en overzicht shots waar geen touw aan vast te knopen is. Aardig maar ook langdradig. Maar als Nederlandse actiefilm Michiel de Ruyter zeker geslaagd.
arno74
Epische film, ook qua lengte, die op hoofdlijnen voldoet aan hetgeen je van zulke films kunt verwachten, al denk ik zelf dat Hollywood in dat type film beter is, of anders gezegd: een groter budget heeft voor dit soort films. Dat wil niet zeggen dat we zouden moeten wachten tot Hollywood een film over Michiel de Ruyter ging maken want die kans is natuurlijk niet echt groot, in die zin is het dus prima dat Nederland zich op dat terrein waagt. Wel blijft de film keurig binnen de lijntjes van het genre, plichtmatige drama over de familie van de Ruyter inbegrepen, en wat dat betreft had ik dus wel gehoopt op wat meer durf om het anders aan te pakken en zich te onderscheiden. Michiel de Ruyter doet dus afgezien van het budget niet onder voor vergelijkbare films, maar steekt ook niet met kop en schouders bovenuit. 3*
Tweetie
Wat een slechte film zeg. En dan heb ik het niet over de matige CGI of het hier en daar behoorlijk matige acteerwerk. Nee, de film zit gewoon enorm slecht in elkaar qua verhaal. De belevenissen van Michiel de Ruyter worden lukraak en zonder echte samenhang wat aan elkaar geplakt, er wordt voornamelijk veel heen en weer geschoten over een zwaar namaak scheepsdek. Nee, onze vaderlandse geschiedenis wordt beslist geen eer aan gedaan met deze film. Ergens een half uur voor het einde van de film ben ik er mee opgehouden. Ik trok het niet meer.

'All The Money in The World' van Ridley Scott dinsdag te zien op televisie

Netflix komt binnenkort met de Zack Snyder-films '300' en 'Rise of an Empire'

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

Brimstone