• 9.373.537 stemmen

Met onder meer: Harrison Ford, Emmanuelle Seigner en Betty Buckley

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 15 september 1988

Plot Frantic

"They've taken his wife. Now he's taking action."

Richard en Sondra Walker bezoeken een medische bijeenkomst in Parijs. Als Richard na de bijeenkomst een douche neemt, verdwijnt zijn vrouw. Aangezien hij de taal totaal niet beheerst maakt dit het hem nog moeilijker om hulp te zoeken. De politie doet niks, dus besluit hij zelf op zoektocht te gaan.

avatar van BronxTale

BronxTale

Begint vrij sterk. Mist een beetje sfeer, maar is in het begin wel erg intrigerend.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik had ontzettend goede herinneringen aan deze thriller als een van de spannendste films ooit. Maar ik vond hem echt verschrikkelijk tegenvallen bij mijn meest recente kijkbeurt. Een Amerikaanse dokter ( Harrison Ford ) raakt zijn vrouw kwijt in Parijs en voelt zich opgesloten door de taalbarriere en de onbehulpzame autoriteiten. Zijn enige medestander is een aantrekkelijk hoertje c.q. drugsdealer.

Het moet gezegd worden dat de sfeer van Hitchcock en de film noir redelijk benaderd wordt. Dat is dan ook een redelijke verdienste voor Polanski, want de film als geheel voelt wel heel erg dertien-in-een-dozijn aan. Ik vond het soms zelfs een tikkeltje beledigend worden door de flauwe cliches die op een gegeven moment de kop opsteken. Om maar niet te spreken over een vrijwel geheel Amerikaanse soundtrack en in gebroken Engels pratende schurken. Jep, Parijs mag toch niet teveel als buitenland aanvoelen... Het draagt er allemaal aan bij dat ik deze film op een bepaald moment vervelend begon te vinden als uiterst xenofobische bangmakerij. Alleen de relatie tussen de wat stijve arts en het hoertje kon mij wel bekoren door de totaal verschillende werelden van de twee. Maar ook dat had het net iets strakker uitgewerkt kunnen worden.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hij is ook niet bijster sterk.. maar de ingeving Parijs maakt hem toch bijzonder. Knap, dat deed Polanski ook al met 9th gate. Europa redt de cinema!

avatar van wibro

wibro

Boring . Film kon mij geen moment boeien. Met moeite afgekeken. Ik had constant het gevoel dat ik niet naar een speelfilm, maar naar een gewone TV film zat te kijken. En al dat engels met dat franse accent waaraan ik mij constant liep te ergeren. Er is door Polanski aan deze film weinig zorg besteed. Volgens mij zag hij zelf dit niet meer als een tussendoortje. In ieder geval is dit een van de minste films van Polanski die ik gezien heb. Meer wil ik er niet over kwijt.

avatar van The Last

The Last

orbit schreef:

't Is alleen jammer dat het einde een geweldige anti-climax is. Zowel bij The Ninth Gate als bij deze.

The Ninth Gate heeft juist een ge-wel-dig einde.

avatar van The Last

The Last

Tja, 't is maar net wat je ervan vindt, maar volgens mij is dat Polanski's handelsmerk of niet? De eindes in The Tenant en Rosemary's Baby waren ook niet al te bevredigend.. (en zelfs Chinatown i.m.m.).

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Emmanuelle Seigner

Prima film van Polanski. Nooit echt spannend, maar constant boeiend. Harrison Ford doet het prima en Seigner is geweldig. Precies de goede rol voor haar. Dansscéne in de club is één van haar hoogtepunten in de film, heerlijk. Prima verhaal, die goed is uitgewerkt. De hele film word gedragen door een somber sfeertje, die goed uitpakt, ook dankzij de prima setting in Parijs. Ook de muziek van Morricone is goed overigens.

Jammer dat het eigenlijk nergens over gaat. Beetje een teleurstelling toen ik kreeg te horen dat het om dat kleine ontstekertje gaat. Maarjah, voor de rest is dit een prima film. Nergers blinkt de film uit, maar Polanski scoort op de meeste punten een voldoende en dat is deze film ook waard.

avatar van john lies

john lies

vond het wel een boeiende film

avatar van Hercules

Hercules

Wist aan het begin van de film al dat die chick eraan zou gaan, dat kon ook niet anders gezien hij natuurlijk zn wijffie weer krijgt. 2,5 zekers niet meer.

avatar van OlafK

OlafK

Nog niet zo heel erg lang geleden heb ik The Ninth Gate gezien; een heel aardige film van Polanski waarin de sfeer echt optimaal werd neergezet. Helaas is dat bij deze Polanski totaal niet het geval. Frantic is niet boeiend en kan nergens langer dan 2 minuten de spanning vasthouden. De film heeft sowieso een vrij lange aanloop nodig maar ook daarna werd ik als kijker nergens door gegrepen. Daarnaast vond ik het einde ook enorm afgeraffeld en vond ik de acteerprestaties ook niet noemenswaardig. Ford kijkt de hele film alsof ie enorm moet poepen en ook de andere acteurs wisten weinig te overtuigen.

Conclusie: een behoorlijk sfeerloos filmpje en daardoor een moeilijke zit = 1,5*.

avatar van aerts007

aerts007

john lies schreef:

vond het wel een boeiende film

Ik ook,alleen Ford speelt weer het hulpeloze schaap.

avatar van henkies

henkies

Prima film, de films die ik van Polanski heb gezien konden me allemaal zeer goed bekoren. Aparte sfeer, zoals Polanski dat vaker doet, en Seigner mag ik altijd graag zien. Goede soundtrack ook, en die scene in de nachtclub vind ik geweldig.. die muziek eronder .. heerlijk.

avatar van Tarkus

Tarkus

Vele jaren geleden had ik deze film al eens gezien, en het leek me leuk om hem nog eens terug te zien.

Maar de film komt nu wel heel traag over en bijzonder saai ook.

Nergens zit er vaart in het verhaal en alles is zo voorspelbaar.

Ben blij dat ik hem nog eens gezien heb, maar het zal wel de laatste keer geweest zijn.

Ik vind dit nu een van de mindere Polanski filmen, met evenwel een goede Emmanuelle Seigner.

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

henkies schreef:

Mijn idee!

De sfeer in deze film is zo goed en het acteerwerk van Ford mag er ook wezen!

avatar van zaaf i

zaaf i

avatar van Stuntman_Jasper

Stuntman_Jasper

Interessante film! Spannende thriller die zich tamelijk sloom voorbeweegt. Nou is dat bij deze film erg lekker. Harrisson Ford speelt erg goed! En Goede muziek trouwens!

avatar van Spetie

Prima thriller van Polanski, die zich in een rustig tempo voortbeweegt, maar daarnaast wel erg sfeervol is en heeft met Emmanuelle Seigner een actrice die om verschillende redenen de aandacht wel weet vast te houden van mij als kijker.

Wel is het enigszins jammer da de film niet echt veel spanning bevat, al verveeld de film geen moment en blijft het tot op het laatst interessant hoe het afloopt. Ford is altijd wel goed in dit soort rollen en daarnaast heb ik bedoeld of onbedoeld toch een keer goed moeten lachen toen Ford nogal onhandig op het dak bezig was en later ineens in bed lag.

Het is geen superfilm, maar wel weer een boeiende en goede, die mij prima vermaakt heeft. Ja Polanski weet er altijd wel wat van te maken, dat is voor mij nu wel een zekerheidje.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Nogal saai...

Mager verhaaltje over twee koffers en een gegijzelde vrouw.

Harrison Ford vind ik maar 'n slome zak en totaal niet grappig. Emmanuelle deed me ook niks met haar rustige houding steeds.

Dat gedoe op het dak zag er niet uit, ik vond het maar onnodig dat hij z'n schoenen uit trok. Daarna was het wel verassend toen hij zich voordeet als bewoner en toch nog een high-kick kreeg.

Dan draait het uit op een simpele deal: vrouw tegen apparaatje. De manier waarop dat gebeurde was ook nogal stuntelig. Die Arabieren lieten Sondra al gaan terwijl Michelle nog vrij was met dat ding.

Muziek miste ik op sommige plaatsen.

Niet erg boeiend.

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Einde was een beetje jammer. Maar voor de rest een prima wegkijk film, met een mooie soundtrack die erg toevoegt aan de mysterieuze sfeer. Prima 3 sterren film.

avatar van kalehein

kalehein

Afgelopen nacht gekeken... tja het is toch (nog) vakantie.

Ik moet zeggen dat hij me positief heeft verrast. Spanning loopt lekker op en het verhaal volgt in een lekker tempo. Het is een typische jaren 80 film, waarbij the USA weer eens iets kwijt is in dit geval een onstekingsmechanische voor kruisraketten met kernkoppen. Deze is per ongeluk bij de vrouw van Richard terrecht gekomen, door het meenemen van een verkeerde koffer
Het vrijheidsbeeld aan de Seine deed me wel iets beseffen... Ook al ben ik eens in Parijs geweest, dat beeld heb ik totaal gemist dus moet ik nog een keertje terug

Het is gewoon een goede film. Ondanks het tijdstip (0:20 tot 2:35u) heb ik hem de hele tijd gevolgd met mijn ogen open. Normaliter val ik bij de eerste commercial in slaap. De muziek van Grace Jones wil daar nl ook nogal aan meewerken, maar deze keer past hij perfect in de tijd (jaren 80)

John Lee Hooker schreef:

Harrison Ford vind ik maar 'n slome zak en totaal niet grappig.

Volgens mij staat er nergens beschreven dat dit een comedie is, dus het beoordelen op "grappig" lijkt medan ook niet gepast.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Zijn gestuntel op het dak, en een paar grappen die ik me niet meer herinner. Ik vind 'm maar niks, ook niet in een horror, drama, komedie of actie...

avatar van louisvf

louisvf

Muziek van Morricone?

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Ik weet niet of dit toendertijd een goede thriller was, tegenwoordig is deze film oersaai. Verschrikkelijke muziek, saaie beelden, saai camerawerk, het duurt en het duurt allemaal....

2 uur van mijn leven verspeeld!

avatar van Theunissen

Prima thriller die ook nog eens boeiend en spannend is. Verder kijkt de film zich heerlijk weg en weet je niet wat er gaat gebeuren. Harrison Ford deed het prima en de beelden van Parijs waren fraai. Emmanuelle Seigner was overigens best een schoonheid in deze film.

De film "Unknown" uit 2011 die ik gisteren heb gezien deed me vaak aan deze film denken.

avatar van gauke

gauke

Ik heb gelezen dat 'Frantic' Roman Polanski's ode aan Hitchcock was. De film oogt vooral het eerste uur sterk en de humor kun je sluw noemen. Helaas verzwakt de film daarna, wordt het plot slap en vertoont 't gaten. De rol van Emmanuelle Seigner draagt ook niet bepaald bij tot een succes.

avatar van -Roald-

-Roald-

Wat was dat voor bagger beeldkwaliteit @Net5, zonet.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Licht tegenvallende film van Polanski. De film is niet slecht, maar is nergens echt goed, echt spannend of enigszins bijzonder.

Ford speelt bijvoorbeeld niet slecht. Hij komt geloofwaardig over, zowel als nette chirurg als stuntelende angstige antiheld, maar daar blijft het bij. Nergens echte diepe uitwerking. Hij is zojuist z'n vrouw kwijtgeraakt, maar dat zie je niet aan hem af, noch de echte angst of het slaapgebrek. Nee, dan kijk ik liever naar een Al Pacino in Insomnia. Ook de andere rollen zijn niet memorabel. Seigner is verder ook niet heel goed, maar zij is dan weer behoorlijk opwindend als kijkvoer, en dat kan nooit kwaad. Zo'n meisje is zoveel mooier dan een plastic pop als Megan Fox. En de slechterikken in de prent zijn dan weer karikaturen, zonder echt dreigend te zijn.

Het verhaal zelf is degelijk, nergens echt spannend, soms zelfs wat naïef, maar het is nog net te accepteren. De film krijgt echter toch een voldoende. Meestal ziet de film er goedkoop uit, groezelig haast, zoals veel films uit NL in de jaren 70. Vind dat niet heel mooi. Dan ziet het 15 jaar oudere Chinatown er toch even wat gelikter uit. Maar Polanski haalt wel het meeste uit zijn beelden. Mooie kadrering, schaduwen, belichting, en vooral sfeer uit de wat mindere buurten van Parijs. Soms haast kitscherig, met veel goud en glinstering in barretjes en café's, maar het helpt wel in deze film.

Al met al wel vermaakt, dus 2,5*.

avatar van mister blonde

mister blonde

-Roald- schreef:

Wat was dat voor bagger beeldkwaliteit @Net5, zonet.

Inderdaad zeg. Heb hem na 5 minuten afgezet en zo blijft dit een van de weinigen van Polanski die ik niet (helemaal) zag.

[edit] ik zie nu mijn stem staan, blijkbaar toch gezien, staat me weinig meer van bij.

avatar van Humphrey

Humphrey

Leuk avondje film met "Frantic". Voldoende spanning, goede acteerprestaties van Harrison Ford en vooral van Emmanuelle Seigner . Verdient een 3,5*.