• 9.373.533 stemmen

Northfork (2003)

Geregisseerd door: Michael Polish

Met onder meer: James Woods, Nick Nolte en Claire Forlani

Plot Northfork

"We are all angels. It is what we do with our wings that separates us."

In 1955 bevindt de VS zich in een periode van na-oorlogse opbouw. Het kleine stadje Northfork echter wordt juist geëvacueerd omdat het overspoeld zal worden door een nieuwe dam. Een groep ambtenaren in lange jassen is aangesteld het proces in banen te leiden, maar veel koppige dorpsbewoners willen gewoon niet weg. Ondertussen wordt een ziek jongetje behandeld door een priester en hij krijgt de meest fantastische dromen...

avatar van Macmanus

Macmanus

Trailer

Ziet er mooi uit.

avatar van lorelei

lorelei

wauw, dit was echt een geweldige film. Het was echt geweldig om naar deze film te kijken. Er gebeuren dingen waarover je niet al te diep moet nadenken, of juist weer wel. Maar dat maakt het juist zo mooi. Deze film moet je echt over je heen laten komen.

Echt een zeer goeie film!

avatar van Brammeke

Brammeke

Heb deze gisteren gezien in Vlissingen, het visuele aspect is echt geweldig, een hele mooie film qua plaatjes. Helaas mistte het verhaal iets, wat weet ik niet precies, maaar ik denk dat het komt omdat het twee verhaallijnen zijn en dat ze in principe nogal heel ver uit elkaar liggen. en maar kleine aanknopingspunten hebben...

Desalnietemin heb ik er toch met plezier naar zitten kijken.

avatar van Jordy

Jordy

Film ziet er mooi uit, leuk surrealistisch sfeertje. De fantasiën van dat jochie vond ik eigenlijk totaal niet boeiend, de "lange jassen" zoals het hierboven zo mooi staat leverden een paar leuke scenes op.

avatar van streeter

streeter

Geen Garritt Morris?? Morris speelde in de twee eerdere films van de Polish broers (Twin Falls Idaho en de nog-niet-tot-MM-toegevoegde Jackpot (ook met Anthony Edwards)).

Toch, een mooie, sfeervolle film met goeie acteerprestaties van Peter Coyote, Nick Nolte, James Wood en Mark Polish. Anthony Edwards is een beetje miscast, helaas.

avatar van wackyboy

wackyboy

Ondanks de mooi geschoten beelden, vond ik het eindresultaat toch onbevredigend. Het verhaal bleef mij een beetje te vaag en abstract om echt te kunnen boeien. Een geval van vorm boven inhoud als je het mij vraagt.

avatar van RUBO

RUBO

Ik vind dat deze film onder zijn waarde gehomologeerd wordt.

Voor mij zeker 3.5* waard...

avatar van gotti

Best aardig, alleen jammer dat de twee verhalen zo ver van elkaar verwijderd blijven. Ze hadden van mij veel meer door elkaar mogen gaan lopen; beetje spelen met plaats en tijd enzo... 3*

avatar van Paalhaas

Paalhaas

Mooie film. 3,5/5, al heb ik een donkerbruin vermoeden dat die bij herzien wel eens hoger uit kan gaan vallen...

avatar van lala20

lala20

wat een saaie film....ik heb in mijn hele leven nog nooit zo'n saaie film gezien, het boeide me geen minuut.

de hele tijd had ik de hoop dat de flim ineens een wending kreeg, maar die kwam maar niet...

avatar van Steve555

Steve555

Verrassend en vreemd en traag. Het zou me niets verbazen als iemand hem al na 10 minuten afzet. De prachtige, vooral sombere, weidse plaatjes van het Montana-landschap en de subtiele humor maakten de zit toch meer dan goed voor mij. Verder de symboliek in de film bleef redelijk lang verborgen voor me, Ik kreeg het pas door op de helft van de film:

spoiler
het jongetje maakt in zijn dromen nieuwe familieleden van de objecten die op het tafeltje naast zijn ziekbed staan, dat zijn de theedrinker, happy (de man met de bril), Cod (visolie) en Flower in het huis, het beest dat rondom het huis loopt is denk ik het bewustzijn van de jongen, of de dood. Wanneer dat beest valt dan begint de verdoving te werken, toegediend door Nolte.
Het vliegtuig is evident

De humor, die er echt wel in zit, het zei behoorlijk droog, neigt aan het eind wat in te zakken maar doet dat niet noemenswaardig. Vooral het stukje met de Ark en de scene in het restaurant zijn kleine kunstwerkjes van dialoog opzich.Bepaald niet een film voor de jakkeraar of de vrolijke frans.

avatar van Gatvol

Gatvol

mooie film...

schitterende landschappen en de eenzaamheid vind ik erg goed weergegeven..

dit is toch wel mijn soort film.

al ben ik een beetje raar..

avatar van Phantasm

Phantasm

Dit is niet mij soort film, veel te traag en ik heb er ook geen moment van genoten, voor de liefhebber.

avatar van Point of View

Point of View

Stemmige film, al moet ik toegeven dat het merendeel van het verhaal niet is blijven hangen. Desondanks visueel indrukwekkend, waarbij vooral van de weidsheid van Montana erg goed gebruik wordt gemaakt. Daarbij vind ik het gegeven van engelen die door onze wereld wereld navigeren om ons te helpen onze weg te vinden briljant en troostrijk. Al is Northfork zeker niet de enige film die met dit concept op de proppen kwam. Om er maar 'n paar te noemen:

- It's a Wonderful Life (1946)

- Der Himmel über Berlin / Wings of Desire (1987)

- In Weiter Ferne, So Nah! / Faraway, So Close! (1993)

Al met al is Northfork zeker een film die ik nog eens opnieuw zou willen zien. Al was het alleen maar om het verhaal nu beter te laten bezinken Denk trouwens ook dat een film als deze in de bioscoop nog beter tot zijn recht komt.

avatar van Point of View

Point of View

Diegenen die onder de indruk zijn van de visuele kwaliteiten van Northfork en deze naam nog niet kennen: kijk eens naar het werk van de Amerikaanse kunstschilder Andrew Wyeth (1917-2009). Gegarandeerd dat je daar veel moois in zult zien en/of herkennen.

Thematisch verschillend, maar ook goed (zeker ook visueel): Philip Ridley's cultfilm The Reflecting Skin (1990).

Een stuk duisterder dan Northfork, maar ergens voel ik een soort verwantschap tussen die twee films, vooral in visueel opzicht.