• 9.372.320 stemmen

Geregisseerd door: Kôhei Oguri

Met onder meer: Nobutaka Asahara, Gannosuke Ashiya en Yumiko Fujita

Gesproken taal: Japans

Plot Doro no Kawa

"Growing up... the innocence of youth lost to the realities of friendship, death, sex and injustice."

Het jongetje Nobuo woont met zijn ouders aan een modderige rivier die daar een restaurantje hebben. Terwijl de kranten vol optimisme over de Japans economische groei berichten dat de na-oorlogse periode ten einde is, wordt zijn vader nog steeds geplaagd door herinneringen aan de tijd dat hij in Mantsjoerije vocht. Op een dag legt er aan de overkant een woonboot aan met daarop een prostituee en haar twee kinderen. Nobuo raakt bevriend met de twee kinderen die al vlug ook welkom zijn bij zijn ouders.

Shinpei Itakura

Shoko Matsumoto, Kiichi and Ginko's mother

Nobuo Itakura

Ginko Matsumoto

Kiichi Matsumoto

Sadako Itakura, Nobuo's mother

Shinoda, the horse cart man

Man on festival boat

Shinpei's first wife

Niemendalletje.

Waar Oguri's latere film nog enige eigenzinnigheid tentoonspreiden om de aandacht vast te houden, verliest de film zich hier een beetje in té eenvoudig drama. De link met Ozu legde ik ook, komt vast door het ouwelijke zwart/wit en het wat doelloze drama dat ik eerder deze week van hem zag.

Deze film deed me gewoon weinig tot niks. Een paar armoedige kindjes die geen makkelijk leven hebben, maar gelukkig bij een warm gezinnetje in de buurt terecht kunnen. Visueel ongeïnspireerd, acteerwerk is doorsnee en het tempo al even nietszeggend. Een film die een typische handtekening mist, waardoor het een flauw en zoutloos kijkertje wordt.

Het wist me gewoon niet te grijpen en het lied me koud. Echt slecht was het ook niet, gewoon zo ongelofelijk middle of the road. Da's toch niet echt wat ik van Oguri verwacht of gewoon ben.

avatar van Baggerman

Baggerman

Vond de film toch wel erg mooi. Ik snap alleen het zwart-wit niet zo, geeft voor mij geen meerwaarde. Als ik niet beter had geweten dan had ik gedacht dat de film ergens midden jaren vijftig was gemaakt. Aan één kant ergens ook wel weer positief; het tijdsbeeld komt wel zeer realistisch over!

Ik ben het wel eens met OH dat het tempo af en toe wel wat te sloom is. Zoals als de boot gaat varen en Nobuo erachteraan gaat lopen. Dit duurt tien minuten en ik had toch verwacht dat er nog ìets zou gebeuren. (Kiichan die nog iets terug zou roepen, of zo), maar nee! Toch veel mooie momenten, vooral het stuk dat de twee kinderen van de boot voor het eerst bij de familie van Nobuo op bezoek komen.

Wel een heel andere film dan Sleeping Man.

avatar van BBarbie

BBarbie

Allicht vanwege de overeenkomsten qua sfeerbeeld riep het optreden van de beide vriendjes in deze film bij mij onbewust herinneringen op aan de kleine Bruno (Enzo Staiola) in “Ladri di Biciclette”. Ook die keek verwonderd —of beter gezegd— niet begrijpend naar de trieste sociale verschillen in een na-oorlogse samenleving.

Regisseur Oguri plaatst met deze film een dramatische kanttekening bij de wederopbouw van Japan, zoals die gezien en beleefd wordt door kinderen. De mooie, sfeerrijke zwart-wit cinematografie draagt bij aan een roerend geheel.