• 9.369.500 stemmen

Genre: Sciencefiction / Mystery

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Canada

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Matthew McConaughey, Jessica Chastain en Anne Hathaway

IMDb beoordeling: 8,7 (2.465.184)

Releasedatum: 6 november 2014

Plot Interstellar

"Mankind was born on Earth. It was never meant to die here."

In de toekomst zijn regeringen en economieën over de hele wereld ingestort. Voedsel is schaars, NASA bestaat niet meer en de 20ste eeuw is de grote schuldige. Wanneer een mysterieus wormgat in de ruimtetijd opengaat, is het aan een groep overblijvende onderzoekers van NASA om op verkenning te gaan en de mensheid hoop te bieden.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

-LvB- schreef:

Nolan zou Kubrick niet eens kunnen kopieren al zou die willen, die botte lul ontbeert toch elke finesse

Dan zou ik je toch eens Insomnia aanraden van hem, toch wel heel anders dan zijn films over de Vlederman.

avatar van ValAktaion

ValAktaion

Nolan laat best leuke dingen zien, maar conformeert zich te veel aan Hollywood-normen.Omdat 'ie niet beter kan/wil of omdat de financiering van zijn volgende project anders gevaar loopt.

avatar van Juvefan

Juvefan

Flat Eric schreef:

Is de ervaring in gewone Imax in Nederland dan zoveel anders? Maakt het echt zoveel verschil?

Ja dat maakt heel veel verschil! Ik ben er nu drie keer geweest en ga nu voor de tweede keer speciaal voor een film naar Londen om het in IMAX te zien. IMAX zoals we het in Nederland kennen heeft weinig te maken met hoe IMAX hoort te zijn. In Londen (bij BFI) beslaat de film echt bijna je hele gezichtsveld en is het beeld ongeëvenaard scherp (het voornaamste dat met de digitalisering van IMAX verloren zal gaan). Dat creëert immersie!

avatar van jago

jago

@juvefan. naar welke bios ga je in Londen? heb je een website voor mij?

avatar van vdhjeroen

vdhjeroen

Net terug van de avant-première en ik kan je vertellen dat Nolan een knappe prestatie heeft neergezet in het SF genre. Dit is geen SF actie film maar eerder een SF thriller die mij bijna 3 uur lang wist te bekoren. Daarnaast kan ik je ook verklappen dat de trailers je weinig vertellen over het verhaal (op vlak van spanning en emoties) en ze vertellen je al zeker niets over het einde van de film.

Persoonlijk vond ik het einde van de film het enige minpuntje van de film. De scenarist had beter geopteerd voor een open einde (zoals bij 2001: A Space Odyssey) in plaats van een verklaring te geven aan een belangrijk aspect ('They') van het verhaal.

Over de acteerprestaties kan ik kort zijn. De volledige cast acteerde voortreffelijk maar Matthew McConaughey stak er met kop en schouders bovenuit. Daarnaast werd ik verrast door de verschijning van Matt Damon.

Visueel gezien zag de film er uitstekend uit en ik denk dan ook dat de special effects de tand des tijds kunnen overleven.

Verder vind ik dat de film naar een hoger niveau gebracht werd door de muziek.

Kortom, Nolan heeft een bijzonder goede SF film uitgebracht. Een SF film die je volgens mij maar eens om de 10 jaar ziet uitkomen. Ik kijk al uit naar mijn tweede kijkbeurt!

avatar van Juvefan

Juvefan

Jeroen, je maakt het wachten zowaar nog moeilijker voor me!

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

vdhjeroen schreef:

Ik hoop dat je gelijk hebt. Ik verwachtte dat Prometheus een dergelijke top SF film ging worden maar werd toch behoorlijk teleurgesteld. Er worden inderdaad weinig echt goede SF films gemaakt en wie weet is dit er dan toch één. Ben in ieder geval erg benieuwd!

cordiacovens

Nolan levert hier door sommige tegenstrijdigheden in het laatste deel en wat minder geschreven dialogen niet zijn beste film af. Maar zo’n ambitieuze blockbuster neerzetten waar zowel je hart als je hersens zo worden gestimuleerd is enorm knap en verdient alle lof. Daarnaast duurt de film bijna drie uur, maar heb je het gevoel alsof die net begonnen is wanneer de film afloopt. Ook is de film een technisch hoogstandje door gebruik te maken van de beste technieken en het beste wat Hollywood te bieden heeft. Een film waarmee de regisseur nog maar eens aantoont dat een ‘slimme’ film ook een spektakel kan zijn en, in dit geval, ook intiem. Soms iets te ambitieus, vooral in het laatste halfuur, maar dat kan de film vergeven worden. Interstellar is het filmevent van dit najaar, zie de film dan ook op een zo’n groot mogelijk scherm.

'Interstellar' recensie - review Filmtakers

avatar van AC1

AC1

Seveert Interstellar de inhoud niet als hapklare brokjes op een dienblad? Daar vrees ik wat voor.

Ja, de ingrediënten wel. Je moet er alleen zelf wel wat van maken uiteindelijk

cordiacovens schreef:

Ja, de ingrediënten wel. Je moet er alleen zelf wel wat van maken uiteindelijk

Á la Inception? Daar vrees ik namelijk ook voor...

avatar van horizons

horizons

Bij Inception was dat wel te verteren.

avatar van AGE-411

AGE-411

Gisteren tezamen met vdhjeroen de avant-première gezien. En het mag gezegd worden: Believe the hype. De beschrijving lijkt niet al te speciaal, en het verhaal lijkt niet veel af te wijken van de standaard SF-film. “De wereld vergaat en mensen zoeken naar een andere planeet ter vervanging”.

Een SF-film die eigenlijk stiekem geen actiefilm is, is sowieso al een zeldzaamheid. Misschien dan toch een raakvlak met 2001? Geen ordinaire vechtpartijen met lasers, aliens, explosies en andere ongein.
Maar wees gerust, de film is spannend genoeg. De setting is een wereld die op een apocalyptische ramp afstevent. Niet door een komeet of aliens die plots alle leven dreigen uit te roeien, maar door de wereldbol die ons zelf langzaam versmacht. We staan er bij, we kijken er naar, en we kunnen niets anders doen dan langzaam te sterven.
Tijdens de eigenlijk ruimtereis stellen er zich allerlei vragen. Naast de gebruikelijke ‘slaagt de missie’ en ‘keren ze ooit terug’ zijn er nog een hele hoop minder gebruikelijke vragen:. Hoe zit dat met de zwaartekracht? Kan de mensheid de tijd beheersen? Hoe zit dat met de geesten?
Het verhaal zelf is dan ook meer dan een wandeling in de ruimte. We krijgen een hele hoop wetenschappelijk onderbouwde materie te verwerken die zelf vermaarde wetenschappers zullen bestempelen als “best mogelijk, maar totaal niet te bewijzen”. Er komen tal van theorieën voorbij over wormholes, zwarte gaten, relativiteitstheorie (tijd loopt trager op een andere plaats), … Materie genoeg dus voor allerlei bevreemdende situaties.

Laatste halfuur zullen velen nogal ‘weird’ vinden. Het wordt misschien net ietsje té vreemd. Hoewel ik de redenering erachter perfect kan volgen vind ik eigenlijk dat dit anders had uitgewerkt moeten zijn.
En de laatste 10 minuten, waarbij de held het alsnog haalt zijn al compleet overbodig. Van mij mocht de film gerust stoppen toen Cooper verslonden werd door het zwarte gat. Het happy ending kwam me nogal te geforceerd over, en paste eigenlijk totaal niet bij de uitzichtloze en deprimerende sfeer die in de hele film wordt opgehangen. Ik snap het eigenlijk nog steeds niet hoe hij plots uit dat zwarte gat gegooid werd en ‘toevallig’ werd opgepikt door een voorbijtrekkend ruimtetuig

Suggestie: Misschien had men het einde meer ‘open’ moeten houden. Zo had ik de vraag wie ‘Ze’ zijn liever niet beantwoord gezien. Dan konden fans van de film speculeren over het feit dat het nu al dan niet aliens, god, mensen uit de toekomst of nog iets anders zijn.
Ook het al dan niet uitvoeren van ‘plan A’ of ‘plan B’ mocht van mij opengelaten worden, zodat de toekomst van de mensheid een vraagteken zou gebleven zijn.

Aan de acteurs valt weinig op te merken. De sterrencast doet z’n werk, en dat valt eigenlijk ook wel te verwachten.
Ook pluspunten voor de soundtrack. Wie in de sfeer van de film wil komen kan dit steeds altijd beluisteren alvorens naar het filmhuis af te zakken: Interstellar - Trailer 4 Music (Official) - YouTube

Samengevat: Sterke film die wellicht hoge toppen zal scheren en een gevestigde waarde zal worden in de toplijsten, en voorts een mijlpaal zal blijken te zijn in het genre.
Door het einde van de film die toch niet volledig de verwachtingen in lost toch geen volle pot.

avatar van horizons

horizons

AGE-411

Aaargh! Je hebt een spoiler tag niet goed geplaatst! (Bij laatste tien minuten.

Dus aan ieder: LEES BOVENSTAAND NIET!

avatar van AGE-411

horizons schreef:

AGE-411

Aaargh! Je hebt een spoiler tag niet goed geplaatst! (Bij laatste tien minuten.

Dus aan ieder: LEES BOVENSTAAND NIET!

Heb ze aangepast. Hopelijk staan ze nu goed?

NYSe schreef:

Á la Inception? Daar vrees ik namelijk ook voor...

Het is meer straightforward dan inception zelf. Het is uiteindelijk gewoon een heel goed gemaakte blockbuster

NYSe

Gelukkig. Ik was bang dat het weer zo'n hopeloos "kijk eens wat ingewikkeld allemaal"-spelletje zou worden...

avatar van DwarreI

DwarreI

NYSe schreef:

"kijk eens wat ingewikkeld allemaal"

avatar van stephano2

stephano2

Ik ben bang dat je al teveel over de film zegt met ''ze'' en de verdere suggestie AGE-1411!

Ik hoop dat ik niet veel weet nu.

Wil iedereen proberen alsjeblieft geen spoilers te plaatsen. Nederlandse recensies zijn overigens postief.

Metro 4*

Noord-Hollands dagblad 4*

filmtotaal 4,5*

Ik ga vrijdag avond naar Pathe Arena. Mijn tweede film in Imax.

Heb er zin in!!

Morgenavond eindelijk naar deze film.

Ik ben benieuwd, zeker na de vele positieve recensies.

avatar van DwarreI

DwarreI

Sorry maar dan hecht ik toch echt meer waarde aan het oordeel van de VPRO met een minder overtuigende 3*

Desondanks zal deze film in een IMAX theater op visueel vlak ongetwijfeld gaan imponeren. Sinds Gravity geen scifi meer in IMAX gezien dus ga deze binnenkort ook maar meepakken denk ik.

avatar van ACetiner

ACetiner

Zo, dan zal ik maar eens de eerste zijn met een review na het zien van de film ......Ik kom net van de Imax openingspremiere van Interstellar die om 0:00 begon en eindigde om 3:30 s'nachts. Je zult begrijpen dat ik ook al enige tijd uitkeek naar deze film en dan meteen maar de eerste voorstelling pakte. Als ik heel eerlijk moet zijn is mijn wachten helaas niet helemaal beloond. Dat het een meestewerk weer is van Nolan is zeker, maar kon me helaas niet zo boeien als Inception of prestige. Misschien wel omdat ik niet helemaal een fan van de genre ben maar aan de andere kant vond ik Gravity bijvoorbeeld wel goed. In deze film wordt je zeker overdonderd met prachtige geluidseffecten (met Imax voel je de grond trillen ) en supermooie beelden van bijvoorbeeld de " black hole" en sterrenstelsels. Ook van de liefde tussen vader en dochter wordt je op sommige momenten emotioneel, maar de " love story" tussen di Caprio en zijn vrouw in Inception sprak me meer aan. In de bioscoop waren mensen om me heen die af en toe zuchtten van " wat is dit nou weer" maar aan de andere kant had je ook in de handen klappers aan het eind. Al met al zeker geen spijt gehad om deze film in de bioscoop met imax te hebben gezien, maar de IMDB punt momenteel van 9,3 zal in de nabije toekomst nog wat naar beneden zakken lijkt me richting 8,4. Mijn persoonlijke waardering zou 7,5 zijn.

avatar van ACetiner

ACetiner

hé, zijn er in NL bioscopen geweest die eerder dan 6 November een premiere hadden ??

ACetiner schreef:

Persvoorstellingen neem ik aan.

avatar van Prinz

Prinz

Hier kon ik dus helemaal niets mee. Veruit de minste Nolan.

Wil niet spoileren dus ga mijn commentaar wat beperken, maar deze film bevatte echt teveel klassieke Hollywoodclichés. Verder veel te weinig rollen om het verhaal geloofwaardig te maken. Anne Hathaway zowel HR-manager, bioloog, astronaut als kolonist. Jezus op welke school leer je dat?

Enkele indrukwekkende beelden, McConaughey speelt zichzelf weer zoals in alle films sinds Mud, het verouderen van de personages had wel iets duidelijker mogen zijn (Er werd niet onterecht gegrapt dat Michael Caine jonger geworden was).

De film mist echt karakter. Op visueel vlak is het allemaal in orde, zeker niet baanbrekend of geweldig, maar gewoon oerdegelijk. Nah.

avatar van Ricky CK

Ricky CK

Ik heb de film gisteren in IMAX gezien. Ik ben geen groot fan van Nolan maar ik was echt aan het uitkijken om deze te kunnen zien. En de film voldeed aan mijn hoge verwachtingen!

Ik ben groot fan van 2001 en Nolan ook zo te zien. Veel subtiele verwijzingen naar deze film zijn aanwezig, en op veel vlakken is de hoofdlijn van het verhaal gelijk. Alleen iets meer voorgekauwd en duidelijk gemaakt.

Dit was voor mij ook de beste film aller tijden geweest (!) Als de film een half uur eerder was gestopt...

Kak wat jammer, alle losse einden moesten weer uitgebeeld worden en een happy ending doet het altijd goed he. Ik zeg het niet vaak maar een open einde was zoveel beter geweest. Toen de credits kwamen en het licht aanging zat de hele zaal ook een beetje beduusd te kijken en met elkaar te overleggen wat we nou allemaal hadden gezien.

Maar los van dit waardoor mijn score later mogelijk nog eens gaat dalen tot 4.5* is deze film duidelijk een must see! En ga zeker naar een zo groot mogelijk scherm om hem te zien!

avatar van DVD-T

DVD-T

Far from perfect

Lastig om iets over "Interstellar" te zeggen zonder ook maar te veel spoilers weg te geven. Iets wat toch knap is in de marketing campagnes van films tegenwoordig.

"Interstellar" is een typische Nolan film. Een slimme popcorn flick maken. Episch, meeslepend, mind boggling en de wow factor ligt weer ontzettend hoog. Toch bevat de film ook elementen waar menig bang voor waren. Te ambitieus, het heeft zijn mankementen en is te serieus tot een punt waarop het toch erg flauw wordt.

Een vergelijking met Kubrick's "2001" is erg snel gemaakt. Er zijn dan ook vele vergelijkingen te vinden in karakters, thema's, beelden. Nolan laat in de 169 minuten bijna je hoofd ontploffen, zoveel elementen vuurt de regisseur op je af. Gek genoeg werkt het ook nog eens. Je wordt geraakt door de emoties van karakters, je gaat helemaal mee in de theorieën die Nolan ons voorlegt, en visueel zit het gewoon erg goed in elkaar.

Toch heeft "Interstellar" ook zo zijn gebreken. Er wordt op momenten te veel van de plot uitgelegd. Karakter komen nooit helemaal overtuigend over, waarin vooral het karakter van Hathaway iets te kort schiet. Dialogen, beelden, actie en editing komt heel af en toe, zoals we van Nolan gewend zijn, nog wat houterig over. Al is er in de jaren dat Nolan grootse slimme blockbusters maakt toch hierin duidelijk een verbetering zichtbaar. En de toon is in bepaalde scenes veel te serieus. Tot een punt waarop het onbedoeld grappig wordt. Ook de comic relief komt niet helemaal goed uit de verf.

Plot zoals het in de omschrijvingen en trailers wordt weergegeven is alles wat je in "Interstellar" nodig hebt want ondanks zijn gebreken is het zeker de moeite waard om deze "reis" te ondernemen. Plot geeft summier de eerste act van de film weer en houdt toch genoeg geheimen om tijdens de film verrassend uit de hoek te kunnen komen. Zoals gezegd een unicum in cinema tegenwoordig waar in trailers soms de complete film weg wordt gegeven.

Ondanks genoemde gebreken kun je Nolan niets anders dan lof geven. Hij verlegt de grenzen binnen de sci-fi grenzen en zijn eigen door een ongelooflijk ambitieus project op te zetten. Een project wat net als in Nolan's andere projecten voelbaar is, met liefde is gemaakt. Audio/visueel is dit een waar meesterwerk en mag zich qua geluid en beelden en de symbiose daar tussen meten met het geweldige "Gravity". Er is zoveel moois te zien en te horen in "Interstellar". Gewoonweg overdonderend en misschien wel het beste wat ik qua effecten, beelden, geluid en muziek dit jaar heb gezien en heb gehoord. En dan heb ik het vooral over de symbiose tussen alles om het te laten werken. Er is niets maar dan ook niets out-of-place. Zimmers score is ook een van de beste wat de man tot nu toe heeft gecreëerd.

Acteerwerk is, met de ietwat misplaatste Hathaway, van een hoog niveau waarin vooral McConaughey uitblinkt. Een prachtige rol zet deze man weer neer. Perfect gecast.

Laat je er zeker niet van weerhouden om "Interstellar" in de bios te gaan zien. Nolan neemt ons meet op een grootse reis die je verbeelding te boven gaat. Hij heeft met deze film iets gemaakt om op een zo groots mogelijke manier te beleven.

Een imposant stukje cinema op de grootst mogelijke schaal maar verre van perfect.

avatar van mister blonde

mister blonde

DwarreI schreef:

'Nolan is Bay voor hogeropgeleiden' Sterke recensie weer. Veel positief kritische kanttekeningen bij het werk van Nolan waar ik het wel mee eens ben.

avatar van Antonev

Antonev

mister blonde schreef:

Aardige recensie van de VPRO. Vind alleen het door jou geciteerde stukje (gericht tegen de schrijver van de recensie) een beetje neerbuigend. Alsof mensen die geen hogere opleiding genoten hebben een dergelijke film niet zouden begrijpen en het maar bij de simplistische actie van Bay moeten houden.