Generation Iron (2013)
Genre: Documentaire / Drama
Geregisseerd door: Vlad Yudin
Met onder meer: Phil Heath, Kai Greene en Mickey Rourke
Plot Generation Iron
Docudrama over de professionele sport bodybuilding, die toegang geeft tot het leven van zeven bodybuilders van over de hele wereld, waaronder New York, Los Angeles, Japan en Duitsland. Allemaal trainen ze voor 's werelds meest toonaangevende bodybuildingevenement: Mr. Olympia.
Narrator
Judge
Ddmr
Hopelijk draait deze ook in de Nederlandse bioscopen vanaf 20 september
Bobbiescie
Is er al iets bekend over een eventuele release in Nederland? Ik kan op de site van Pathé niets vinden, ook niet op de site van IMDB. Misschien weet iemand het of heeft iemand een tip waar ik het eventueel zou kunnen vinden?
Alvast bedankt
De release komt in ieder geval steeds dichterbij (letterlijk) Release Duitsland
Laten we hopen dat het ook doorzet naar ons landje en anders dat er snel een release op dvd/blu-ray is!
Bobbiescie
Voor de liefhebbers! 25 januari is er een éénmalige voorstelling van deze film in Breda! Voor meer info, zie deze link!
jumpstylemovie
Minder Arnold in beeld dan ik van te voren gedacht had en Lou Ferigno had volgens mij letterlijk 1 line in de hele film maar op die twee puntjes na een sterke documentaire en inderdaad een aanrader voor iedereen die bezig is met bodybuilding. Het laat zien dat de meeste bodybuilders erg onzeker zijn omdat ze constant streven naar het perfecte lichaam terwijl dit een onmogelijk te behalen doel is. Het is nooit genoeg. Bodybuilden is een keiharde levensstijl waarbij je het normale leven (van ons "peasants") de rug toekeert en je je constant bezig houdt met progressie. Je moet progressie zien, dat is het enige dat telt.
Je volgt een aantal bodybuilders, waaronder een Nederlander, die meedoen aan de Mr. Olympia contest. Het zijn stuk voor stuk typetjes. De Nederlander traint met Grandma, de trainer from hell. Phil is bij de vorige Mr. Olympia championship kampioen geworden en de vraag is of hij het nu weer kan halen. Kai Green is de grootste dreiging voor Phil en zijn, hoewel ze qua uiterlijk op elkaar lijken, tegenpolen. Bij Phil zit het in de genen. Hierdoor krijg je ook veel te horen over wat nu belangrijker is; Hard werken of talent?
Ik had nog een reactie willen zien van Branch. Hij wist zo zeker dat ie zou winnen maar uiteindelijk werd hij volgens mij vierde. Hoor je daarna niets meer van terug. Ik weet niet zeker of hij het was maar ergens midden in de film verteld een van de bodybuilders, terwijl hij op een paard zit, dat hij in 2003 voor het laatst gewond raakte in de sportschool. Alle ongelukken die hij gekregen heeft waren buiten het sporten om. En net nadat hij dat verteld heeft en stoer weg wil rijden op z'n paard slaat dat beest op hol, gaat hij op z'n bek en blesseert hij zijn hamstring. Het leek wel comedy.
Ik kon zo 1-2-3 niet vinden welke camera ze gebruikt hebben maar het zag er ongelooflijk scherp uit. Ik keek het op m'n Macbook en het leek wel zo'n ad die Apple zou gebruiken om te laten zien hoe scherp die schermpjes zijn. Vroeg me nog 1 ding af; Het draait om de Mr. Olympia contest van 2012. Film is net uit. Hoe lang heeft de montage geduurd? Twee jaar?
Inderdaad, geen idee waarom met zo vaak de bekende acteurs hier in de cast vooraan zet terwijl ze maar een marginale rol hebben.
JacoBaco
Een simpel lokkertje... Animo opwekkend. Wat staat er bij de film Hell Ride (2008). Quentin Tarantino presents. Hij is daar executive producer, maar een grote naam in de filmindustrie, dus staat er op de cover Quentin Tarantino presents.
JacoBaco
Op IMDb staat het ook zo vermeld. Grote namen krijgen een prioriteit en om het voor iedereen een beetje interessant te maken, gaan ze met grote namen smijten. Je zegt, geen idee waarom ze dit doen. Nou, daarom dus. Vind het ook niet nodig, maar ik begrijp wel waarom en jij ook.
jarno1975 (moderator series)
Prima, maar hoogst irritant dus op MM liever niet.
Is voor een toevoeger ook erg lastig te bepalen wie de hoofdrolspelers zijn. Vaak worden films al toegevoegd voordat deze uitgebracht zijn. In dat geval moet je afgaan van wat er op imdb of andere bronnen vermeld staat, of welke namen er op de poster staan vermeld (als die ten tijde van toevoegen al uit is).
Het komt ook regelmatig voor dat imdb de volgorde van de acteurs later wijzigt, maar vaak wordt dat dan op MM niet meer gedaan omdat niemand het bijhoudt.
Maar je kan altijd een correctie indienen
JacoBaco
Op IMDb is het tot nu toe nog niet gewijzigd Generation Iron (2013) - IMDb en de docu is al bijna een jaar uit in de USA.
Komt meer dan genoeg voor dat het wel doodsimpel te zien is aan plot of poster of gewoon logica.
Maar goed, ik heb hier al eerder tegen geageerd. Ik vind het een mankement.
jarno1975 (moderator series)
Maar goed, ik heb hier al eerder tegen geageerd. Ik vind het een mankement.
Ik zeg ook niet dat je geen gelijk hebt. Maar in plaats van hier te klagen kun je toch een correctie indienen.
gauke
Een gestileerde, intrigerende, tactvolle (een wat te softe en kritiekloze benadering) en soms intieme documentaire die zich richtte op een achttal zwaargewicht bodybuilders die met elkaar wedijverden om de titel Mr. Olympia 2012 (de hoogste eer die je in deze tak van sport te beurt kan vallen en bovendien strijk je als winnaar zo'n $ 200.000. op). De film was voorzien van dramatiek en spanning en van een paar visueel imponerende scènes. De regisseur liet zien dat de deelnemers (allen hetero, wat ik niet geloof, maar daarover later meer) niet enkel egocentrisch of egoïstisch zijn maar onzeker waren en menselijke aspiraties bezaten ook al kwam hun bizarre wereld in mijn ogen enigszins gestoord over: heb je hier over zelfdiscipline of obsessie, kunst of 'n griezelige vorm van lichaamsverheerlijking? Opvallend vond ik verder dat Vlad Yudin zich de vraag stelde of je als kampioen geboren werd of gemaakt. Opmerkelijk tot slot vond ik dat het gay-aspect buiten deze documentaire gehouden werd terwijl het inmiddels algemeen bekend is dat onder de bodybuilders (die toch bezig zijn met mannelijke lichaamsperfectie of mannelijk schoon) behoorlijk wat homoseksualiteit (meestal) verborgen zit; ik heb gelezen dat dit laatste wel aan de orde zal komen in 'Under Construction: The Film' (2014), een Britse documentaire van James Grealish.
morpheus2000
Goede documentaire, wat een goed beeld geeft over hun bodybuilders omgaan met hun lijf en wat hun beweegredenen zijn om hun lichaam er zo uit te laten zien. Persoonlijk vind ik het er afschuwelijk uitzien, maar goed, ieder zijn eigen gekkigheid.
Ik train zometeen mijn bierbuik nog wel wat extra en zorg dat mijn rechterbiceps wat oefening krijgt met het liften van wat glazen....
Goeie documentaire waarin een aantal bodybuilders wordt gevolgd in aanloop naar de Mr Olympia verkiezingen. Je zou dit een vervolg kunnen noemen op Pumping Iron uit 1977, waarbij intussen veel is veranderd en de lichamen er nog gespierder uit zien. Interessant om de verschillende achtergronden, trainingsmethodes en levenswijze van de verschillende deelnemers te zien.
Banjo
- 2035 berichten
Het is altijd weer interessant om dit soort mensen te volgen..
Het kan je zelf ook weer motiveren en activeren.
maar ik miste toch ook diepgang, en wat meer openheid bij de deelnemers.
Daarom vond ik de documentaire, Pumping Iron ook mooier met de sympathieke Arnold.
Nu blijft het afstandelijk.. en werd de kijker er niet bij betrokken.
Een kil wereldje is het.
Sergio Leone
Flauw.
Generation Iron is een vrij saaie docu. Het is Pumping Iron 2, maar dan 30 jaar later. Maar wat die docu zo genietbaar maakt: 70ies sfeertje, leuke figuren, .. ontbreekt hier volledig. Zowat elke bodybuilder is een arrogante kwal. Haantjesgedrag zonder enige vorm van zelfrelativering. De voice-over van Mickey Rourke legt alles er nog eens extra dik op. Diepgang is echter ver zoek.
3XL
Stylish, jammer genoeg inhoudsloos, soft, te geacteerd en all-around te basic.
Te weinig om 35 jaar op te wachten (jup, ook 'Pumping Iron' was geacteerd, maar het voelde tenminste echt aan). Om te beginnen ontbrak Generation Iron teveel camaraderie, zoals die in de 70's overduidelijk aanwezig was. Misschien omdat de regisseur niet goed begrijpt wat Pumping Iron uniek maakte, of misschien omdat die de dag van vandaag gewoon weg is?
Phil Heath speelt de rol van Arnie, maar komt serieus arrogant over. Hij heeft daar volgens mij wel alle redenen voor maar dit filmpje is de reden waarom de nogal bekrompen bodybuildingwereld Phil haat en Kai het lievelingskindje is. Ik snap dat bodybuilding op de eerste plaats kunst is (dat is het althans voor mij) maar ik vind Kai gewoon té raar, hoe open-minded ik ook ben. Altijd dat filosofisch gedoe, neemt letterlijk 10 minuten om een vraag te beantwoorden en nadien vraag je je af in hoeverre die nu geantwoord heeft op je vraag, zo iemand is Kai. Respect voor beiden, maar geen enkele van die twee is m'n favoriet.
Die titel van persoonlijke favoriet is voor Branch Warren, de hardwerkende stier van Texas. "No one owes you anything, and ain't nobody gonna give you a damn thing. But you can have anything you want, as long as you work hard enough for it." - Branch aka The Embodiment of the American Dream. Cliché of course maar ten minste entertaining om naar zijn trainingen te kijken. Kan je niet zeggen van Phil. Jammer dat het hardcore gewichtheffen van Branch en Johnnie Jackson al bij al maar 30 seconden krijgt in de film, grote domper. Dan maken ze meer tijd voor een Ben Pakulski
Een grote stap vooruit dat men al hun mond over doet over PED's maar ver gaan ze hier totaal niet in, een opmerking van enkele ex-girlfriends van bodybuilders "dat het niet gezond is" was wel het toppunt van vaagheid. Bovendien teveel screentijd voor oninteressante mensen als Dennis Wolf en Hidetada Yamagishi en te weinig voor een legende als Jay Cutler, Branch Warren en zelfs Phil Heath. Arnold en Lou hadden elk één line als ik het me goed herinner, wat ook wel spijtig is. Waarom Ronnie Coleman ontbrak, het monster der massamonsters, is me ook een groot vraagteken.
De Golden Era (ca. Pumping Iron) was top, maar hedendaags bodybuilding is doods, en Generation Iron slaagt er niet in om daar leven in te blazen, film legt het er alleen maar dik bovenop wat een persoonlijkheid Arnold had bijvoorbeeld. Persoonlijk genoot ik er wel van omdat dit m'n sporttak is, maar er kon zoveel meer meegedaan worden. Props voor het visuele werk, maar Yudin is niet echt zeker waar ie naartoe wou met deze film, and it shows...
II
mrklm
Interessant kijkje achter de schermen van bodybuilding op topniveau volgt een aantal ambitieuze kandidaten voor de titel Mr Olympia. De meest aandacht gaat uit naar titelverdediger Phil Heath en Kai Greene, zijn belangrijkste concurrent. Mickey Rourkes rasperige stem verleent gewicht en geloofwaardigheid aan deze documentaire die een breed perspectief biedt door ook aandacht te besteden aan potentiële finalisten met een interessant persoonlijk verhaal, zoals Japanner Hidetada Yamagishi en de Antilliaanse Roelly Winklaar. Oud-kampioenen als Lou Ferrigno, Ronnie Coleman en de onvermijdelijke Arnold Schwarzenegger geven waardevolle aanvullingen, onder anderen over de nog altijd bestaande misvattingen rondom deze loodzware sport. Hoewel er wat dramatische momenten zijn is de uiteindelijke finale echter niet de ultieme climax waar je op had gehoopt.

Generation Iron: Natty 4 Life
2020