Anna (2013)
Geregisseerd door: Jorge Dorado
Met onder meer: Mark Strong, Taissa Farmiga en Brian Cox
Plot Anna
"Don't let her in."
John Washington is een rechercheur die de gave heeft om het geheugen van mensen binnen te dringen. Hij wordt op de zaak gezet van de briljante maar gestoorde en gevaarlijke zestienjarige Anna om uit te maken of zij een sociopate of het slachtoffer van een trauma is.
John Washington
Tom Ortega
Megan 'Mousey' Scanlon
Jaime Feld
arno74
Goede (psychologische) thriller/suspense, over een onderzoeker die in staat is om via een soort mindmelt de herinneringen van zijn klanten te bekijken. Hij wordt ingehuurd door een welvarende familie met een probleemdochter, met het doel om bij haar trauma's op te sporen die vervolgens door een psycholoog behandeld kunnen worden.
De film verspilt geen minuut, je valt meteen in het verhaal. Het slaagt erin om de spanning vrij constant vast te houden. Acteerwerk is correct en ook het beeld is heel aardig. De muziek wordt ietwat te veel ingezet t.b.v. de spanning.
De film strooit wellicht iets teveel met de weinig subtiele hints, ondanks dat blijft het nog steeds gissen, maar het laat wel een indruk van voorspelbaarheid achter.
De film kent een Spaanse regisseur (die met deze film debuteert), Spaanse producers en productiemaatschappijen, Spaanse financiering, en draait op het moment alleen in Spaanse bioscopen. Om mij onbekende redenen toont echter geen enkele website Spanje als co-producerend land bij deze film.
In de film heb ik wel een foutje kunnen ontdekken, maar dat is pas op het eind en nauwelijks relevant.
Onderhoudende film.
johnhendrikos
Leuke film, mooi, orgineel enzo. dus eigenlijk weinig commentaar. Enige wat wel een probleem is , is het einde. Het wordt niet echt duidelijk waarom de dingen gebeuren die gebeuren, wat zijn de motieven enzo.. Maar ja goed.
vranque
weer zo'n mindfuck waar ik geen touw aan kan vastknopen. Heb ook absoluut geen zin om me hierin te verdiepen. Het zal allemaal wel. De film ansich was prima overigens. Heel fraai opgebouwd en een prima sfeer gecreeérd. Dus daar is niks op aan te merken. Ik vind alleen dat ik een film één keer moet zien om er een goed gevoel aan over te houden om het vervolgens vaker te kunnen bekijken, mocht ik dat willen. Nu haak ik af.
gauke
Een met intellect gemaakte spannende, solide, enigszins surrealistische neo noir-achtige psychologische thriller waarin herinneringen en het onderbewustzijn centraal stonden, met onder meer de ingrediënten mysterie, manipulatie, misbruik en moord. Onder het mom dat herinneringen niet (altijd) betrouwbaar zijn. De regisseur liet in het kleurgebruik het donkerbruin overheersen. Ik vond de cast met overtuiging spelen.
Insignificance
Hocus pocus hoe zit het precies-thrillertje met een psychologische aspect. Klinkt heel wat, maar het is uiteindelijk niet veel meer dan een plottooltje om het mysterie aan de praat te houden. In die opzet slaagt het best redelijk. Zo blijft de film maar strooien met aanwijzingen en dergelijke.
Is het niet vanuit het dossier of het hier en nu, dan is het wel vanuit de herinneringen. Misschien een beetje overdadig wat dat betreft, veel ademruimte heeft het zo niet, maar het maakt het verhaaltje aardig om te volgen. Zonder dat het ergens eens hoogstaand of opzienbarend wordt.
Erg verrassend pakt het ook niet uit, het teert iets te nadrukkelijk op het idee van het jonge, onschuldige meisje, maar het heeft nog een addertje onder het gras. Niet dat dat inslaat als een donderslag bij heldere hemel, maar liefhebbers van dat soort gedoe zullen er wel wat mee kunnen.
De Spaanse school laat zich af en toe wel gelden, maar het tempo ligt over het geheel genomen wat te hoog om van een sfeervol, enigmatisch krakertje te spreken. Strong is solide als altijd, maar het deed me alles bij elkaar niet zoveel. Het slot had best wel wat gemener mogen uitpakken.
blurp194
Mijn voorganger zegt het al heel mooi: een hoe zit het precies-thrillertje met een psychologisch aspect. Maar het werkt wel, en dat komt vooral door de goede cast die met overtuiging aan het spelen is. En ook doordat het mooi in beeld is gebracht. Niks mis mee.
Het einde is dan wel wat teleurstellend. Maar toch een leuk filmpje.
Solipsis
Ik vond het een prettige film! Wel weer een beetje inception achtige toestanden soms, niet bijster vernieuwend maar de manier waarop het gebracht wordt en dingen samenhangen waren gewoon oké naar mijn mening.
Een (mager) 3.5je
mcdaktari
Het verhaal op zich staat me wel aan, misschien vanavond eens kijken.
m1701
Heerlijke film!
Vooral tegen het einde vond ik em erg goed worden... en de twist was super!!
Een film waar je wel bij moet na blijven denken...
Barry83
Begin is ijzersterk van deze psychologische thriller. Je wordt meegezogen in het verhaal. Maar dan opeens slaat de film 100% om. Wordt rommelig, chaotisch en einde is bijzonder zwak. Snap er nog steeds weinig van wat er nu precies gebeurd is. Jammer.
_Casper_
film die sterk en interessant begint:
een meisje wilt niet eten en haar ouders huren iemand in die de gedachten van mensen in kan gaan..
Film doet een beetje denken aan inception maar dan zwakker. helaas zakt de film in de loop van het verhaal in.. Word rommelig, chaotisch en ook de verhaallijn is geen punt meer aan vast te knopen.. De regisseur heeft het gewoon te ingewikkeld gemaakt waardoor hij waarschijnlijk zelf ook niet meer wist hoe en wat..
jammer want er had wel degelijk een goeie film in gezeten..
Nu overal, heel erg matig.. sterk begin.. maar daar is ook alles mee gezegt
Noodless
Intrigerende thriller over herinneringen en het onderbewustzijn die bol staan van manipulaties, mysteries, pesten en moorden met al of niet betrouwbare informatie die de kijker tot het einde in spanning houdt. Prima sfeertje en goede vertolkingen. 7/10
isostar
Inderdaad!
martyn205
goede psychologische thriller niets mis mee, een keer weer een hele andere film in tijden niet gezien......maar zoals sommige mensen zeggen dat ze er niets van snappen is moeilijk te bevatten......als je gewoon de ondertiteling leest is het verhaal zeker niet te missen........
Left4Dead
Bij het lezen van het plot werd ik al helemaal warm van binnen. Ben dol op dit soort verhalen, het kat en muis spel en hoe vaker hoe beter.
Goed acteerwerk, heerlijk verhaal met een dito soundtrack en mooi in beeld gebracht. Dat is het in een notendop. De cast is goed bezig en voelen de sfeer precies aan. Het tempo is zoals je van een dergelijk verhaal verwacht, het geeft een klein beetje het gevoel van een Engelse dramacrime.
Het is een soort web waarin onze hoofdrolspeler John is beland, het is puzzelen om erachter te komen wat er zit in het hoofd van Anna afspeelt. Is Anna nu echt wie ze zegt wie ze is of is John naïef en doorziet hij het spel van Anna totaal niet?
Een prima film en een aanrader. Hij tikt bijna de 4** aan maar 3.5** (7.5/10) is wat ik er voor nu voor geef. Deze zal ik zeker vaker gaan zien en wie weet dat hij dan de 4** van mij krijgt.
Dominootje
Zeker je tijd waard! Sterke acteerprestaties en dito film!
Emily_Thorne
Ging er helemaal voor zitten, dit is echt mijn soort film, in ieder geval dat dacht ik na het lezen van het plot en zien van de trailer. Ijzersterke acteerprestatie van Taissa Farmiga ( bekend van American horror Story). Film begon goed, met zelfs wat spannende momenten, vond echter dat na 40 minuten het plot al te voor de hand liggend was en het einde kon ik raden. Al met al een redelijk film, maar zeker geen topper.
clubsport
voor een topper blijft het inderdaad net wat te onduidelijk verder is het acteerwerk meer dan goed .
vooral de beginscene is sterk en je zit meteen in het verhaal .
janner dat het plot niet wat beter is uitgewerkt .
Zeriel
Niet onaardig, maar nogal ongeloofwaardig plot. Het meisje is verdwenen onder de ogen van een heel leger politie, hoezo draait hij dan de bak in voor moord? Er is toch geen lichaam gevonden, dit klopt naturlijk van geen kant!
Aanbevolen literatuur Psychic warrior;david morehouse psychic warrior
ikkegoemikke
“If you ever find me particularly attractive in a memory …it’s probably because I made that up too”
“Een stuiver voor je gedachten “ zegt men wel eens. En soms is het ook beter om niet echt te weten wat iemand zijn gedachten zijn. Dit kan John Washington (Mark Strong) aan den lijve ondervinden. John is in de nabije toekomst een “Geheugen detective”, werkzaam voor Mindscape Company, die de gave heeft om binnen te dringen in het geheugen van personen om zo te achterhalen wat er zich in de psyche afspeelt. Deze procedure wordt wel eens gebruikt in rechtszaken om te bepalen of de beklaagde inderdaad de dader is. Helemaal rechtsgeldig is het nog niet maar men geeft hier toch al de voorkeur in plaats van een test met de leugendetector. John is echter ook zelf een getormenteerde geest die tijdens een sessie geconfronteerd wordt met zijn eigen herinnering over zijn overleden vrouw en hierna een lichte hartaanval krijgt. Mentaal is hij niet meer in staat om zijn werk als “Memory detective” uit te voeren en hij gaat op een welverdiende rust om terug tot zijn positieven te komen. Tot geldgebrek een probleem begint te worden en hij noodgedwongen terugkeert naar zijn baas Sebastian (Brian Cox) die hem een schijnbaar simpel geval bezorgt, waarbij een tienermeisje weigert te eten. John moet achterhalen of ze nu een briljante sociopaat is of een getraumatiseerde tiener.
De film “Mindscape” (oftwel “Anna”) balanceert tussen het klassieke detective en het moderne sciencefiction genre. Onmiddellijk komt “Inception” als vergelijkingspunt. En ondanks dat ook in “Mindscape” het principe van droomlagen wordt toegepast (maar dan van toepassing op herinneringen) voelt het niet zo enorm SciFi aan.
Piratje
Een erg spannende meeslepende Spaansgetinte film op het randje van een psychologisch drama.
De twee hoofdacteurs beleven hun rollen intensief waarheidsgetrouw.
De zijwegjes in de film zijn er niet bijgesleurd en vertolken terecht hun juiste plaats.
Ook de productie en regie zijn meesterlijk getimed in deze toch sf-gekleurde prent vol symbolen.
Alleen al de keuze van de figuren van Peter (John) en Anna hebben geen woorden nodig om je het verhaal te helpen begrijpen.
Al hou je niet van dit genre. Toch een aanrader die voor mij een dikke 4,0 punten
mwah.
Leg dat eens in het kort uit graag.
Het is me nog wat onduidelijk, je recensie.
kiirstteenn
Leg dat eens in het kort uit graag.
Het is me nog wat onduidelijk, je recensie.
Als ik het maar snap:)
Left4Dead
Dat is me volkomen duidelijk, wil je het met ons delen dan?
Aardige film waarin een zogenaamde herinneringen-rechercheur een observant kan zijn in de herinneringen van anderen. Dit gegeven staat puur in dienst van het plot hier, en wordt hier buitenom weinig mee gedaan. Het plot is wel onderhoudend en zit goed genoeg in elkaar met prima twist op het einde. Redelijk sfeervol in beeld gebracht allemaal en ook een prima casting.
Shantyyy
Leuke film om te kijken. Ik vond het wel een origineel verhaal , goed over nagedacht. In het begin komt Anna gewoon over als een apart meisje , maar hoe verder de film evolueert hoe ingewikkelder het word. Je begint te twijfelen en na te denken over wat er nu juist met het meisje mis is , en wat in haar verleden is gebeurd. Het einde vind ik moeilijk om te beoordelen ik vond het een goeie 'plottwist' maar het is niet echt duidelijk allemaal voor mij waarom Anna bepaalde dingen heeft gedaan. Zou de film wel aanraden.
Decec
Een goede drama/thriller film...
Prima verhaal...
Prima acteerwerk...
Redelijk HD kwaliteit breedbeeld...
Soms geruis...
Perfect achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

The Broken Circle Breakdown

Dark Places
Mystery / Thriller, 2015

Kansas City
Misdaad / Drama, 1996
traumatienermeisjetienerparanormaal begaafdmemoriesaccessibilitycrimesenter someone's mind