• 9.375.245 stemmen

Met onder meer: Koen De Bouw, Veerle Baetens en Johan Leysen

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 27 maart 2014

Plot Het Vonnis

Als de moordenaar van zijn vrouw door een procedurefout wordt vrijgelaten, slaan bij Luc Segers (Koen De Bouw) de stoppen door. Hij neemt het recht in eigen handen, en zal zich daarna meten met de rechtsstaat die hem in de steek heeft gelaten.

Luc Segers

Judge Van Rillaer

Inspector Vercauteren

avatar van killerfreak

killerfreak

deze film paar weken geleden gezien in Metropolis Antwerpen. Ga uiteraard nog geen dingen verklappen (en wacht tot de film uit is om m'n score te geven, want het was nog in de eindfase van de productie). Maar het is zeker een toppertje om te gaan zien met een topcast en een intrigerend verhaal. Voorlopig 3.5*

avatar van merrin

merrin

Hier al een eerste Nederlandstalige review.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Shit, verhaal klinkt cliché maar erg interessant. Zodra er meer bekend is over een Nederlandse release hoor ik dat graag.

avatar van dewulfda

dewulfda

gezien in avant-première in kinepolis kortrijk, zeer goede film boeiend van begin tot einde! Terecht prijs gekregen voor beste regie! Top-cast ook! Wss de beste film van jan verheyen tot nu toe. Een aanrader deze film. Zal wss veel stof doen opwaaien maar tis een pijnlijke waarheid die we in de film te zien krijgen... Doet je nadenken na afloop van de film en discussiëren. Elk zal zijn eigen mening hebben en das het leuke eraan.

avatar van DDT

DDT

Is dit beetje de nederlandstalige versie van Law Abiding Citizen (2009) maar ivp een deal te maken gaat het nu over procedurefouten en wraak.

Al heb ik opgevangen : door procedurefouten vrijgelaten is echt gebeurd ,wat erna komt is fictie.

avatar van schrans

schrans

Vrij sterk rechtbankdrama, waarin Verheyen toch voor een keer eens iets weet af te leveren zonder al te veel clichés. De vertolkingen van De Bouw en Leyssen zijn zeer goed, vooral die laatste blinkt echt wel uit. De moord van zijn vrouw greep echt wel naar de keel, en het vervolg erop werd vrij sereen en niet overdreven dramatisch in beeld gebracht.

Het rechtbank gedeelte was goed, maar ik vond het soms wat te uitleggerig en er werd een overaanbod aan rechtskundige termen gebruikt die ervoor zorgen dat het voor een leek niet makkelijk is om te kunnen volgen. Sommige stukken waren gewoonweg ook te lang en de nieuwsuitzendingen brachten naar mijn mening ook niet al te veel bij.

Al bij al een geslaagde film van Jan Verheyen, ik denk zijn beste.

*3.5

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Gisteren in Antwerpen gaan bewonderen. Jan Verheyen levert hier, na de (naar mijn mening) niet zo geweldige "Zot van A", een zeer degelijke dramafilm af! Het thema is dan ook zeer actueel in dit land. Voor kleine overtredingen krijgen mensen vaak grote boete's terwijl voor grote misdrijven ze soms gewoon de gevangenis niet in hoeven (vaak wegens een procedurefout of plaatsgebrek). Althans dit is in België zo, of het Nederland ook zo is, daar kan ik mij niet over uitspreken.

Koen de Bouw's sterke acteerprestatie is een genot om naar te kijken. Wel vind ik, is het weeral een zelfde soort rol, namelijk die van getraumatiseerde, eerlijke man die zijn familie heeft verloren. Hetzelfde speelde De Bouw ook al in "De Indringer", "De Zaak Alzheimer" en "Vermist", maar dat wil niet zeggen dat hij niet goed deed, integendeel: Naar mijn mening is dit toch een van zijn beste rollen. Hij krijgt ook zeer sterk tegenspel van Johan Leysen. De scene's tussen deze 2 behoren tot de beste scene's uit de film, samen met die in de Rechtbank. Bij vlagen deed de film mij hier af en toe denken aan "Hof Van Assisen", een Vlaamse rechtbank-serie uit 1998 (inmiddels ook op DVD).

Ook leuk is dat de film niet cliché is (was ik opgelucht), wat in sommige recente Vlaamse film wel het geval is, en de lichte cynische ondertoon die af en toe in de film opduikt. ("Als we Segers vrijlaten dan wordt het hier terug de Far-West." - "Bwa ik heb het nooit gehad voor de Cowboys, altijd voor de indianen hé" ). Jan Verheyen heeft met "Het Vonnis" niet enkele een persoonlijk statement gemaakt, namelijk een aanklacht tegen het (soms) corrupte rechtssysteem, hij heeft ook één van z'n betere films afgeleverd!
*4.5

avatar van quinten1

quinten1

Goed vlaams filmke. Al heb ik al beter gezien, maar ook veel slechter

avatar van MichaelMovie

MichaelMovie

Goede film, maar geen topfilm. Ben wel blij dat er eindelijk eens kritiek wordt geleverd over het schandalige justitiebeleid van België via het grote publiek.

Acteerprestaties waren goed, net als het camerawerk.

De assisenzaak is realistisch, want enkele weken geleden was er op tv een echte zaak te zien. Daarom was het voor mij niet meer nieuw en deed dit misschien wat afbreuk aan de spanning.

Krijgt Nederlandse release:

Vanaf 17 april 2014 in de bioscoop (Dutch FilmWorks)

avatar van samslam

samslam

Enorm boeiend thema dat hier niet al te diepgaand wordt behandeld, maar toch ook niet te eenzijdig belicht. Al is er wel duidelijk sprake van het morele vingertje, maar anders kon je niet verwachten van deze regisseur.

Het thema leidt de aandacht wat af van de film zelf. Die is op het gekende niveau van Jan Verheyen: ontstellend zwak. Een Koen De Bouw op automatische piloot in een wel zeer banaal rechtbankdrama. Moet die afgrijselijke Veerle Baetens trouwens echt opdraven in elke Vlaamse productie?

5/10 voor de behandeling van het thema.

3/10 voor de film op zich.

avatar van De filmfan

De filmfan

Een zeer aangrijpende film. Van bij het begin word je bij de keel gegrepen, niet echt gebruikelijk bij een Belgische film. Zeer sterke acteerprestaties van de volledige cast. Koen De Bouw speelt hier een rol die op zijn lijf geschreven is. Jan Verheyen maakte hiermee zijn beste film, meer van dat werk...

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Aardige rechtbankthriller over een dramatische en misdadige gebeurtenis in het leven van een man die ongewild in één klap alles wat hem lief is verliest. Het verhaal speelt in op de onderbuikgevoelens van vele burgers als het gaat om invrijheidstelling van criminelen vanwege procedurefouten gemaakt door het openbaar ministerie. In Belgie is het kennelijk nog ernstiger geste;d dan in Nederland, goed dat het aan de kaak gesteld wordt in een dergelijke film. Maar het betekent jammer genoeg wel dat vanaf het begin van de film al vaststaat hoe het verhaal afloopt.

avatar van Oliveri

Oliveri

Ik denk dat veel vrouwen na het zien van dit aangrijpende drama niet meer alleen een onbemande superette ingaan op een donkere avond. Sterk verhaal, goed geacteerd, wat mij betreft een aanrader. 8/10

avatar van eapoe

eapoe

Wat een film. Ik vind dat Jan Verheyen hiermee zijn beste film neergezet heeft.

De hoofdpersonage Koen de Bouw's zet een sterke acteerprestatie neer en komt daardoor

zeer realistisch over. Het begin van de film (de moord en het ongeluk) ervoer ik als schokkend.

Ook de irritante advocaat "Veerle Baetens" van de moordenaar is niet echt slecht te noemen. Maar ik vond dat daardoor wel de plank ietwat mis werd geslagen. Ik begreep niet waarom die advocate toch aanwezig was, ondanks dat de moordenaar al dood was (maar dat kan zijn omdat ik niet veel van het recht "rechtsgang/procedure" afweet).

Het enige dieptepunt in deze film zijn de paar secondes dat Paul de Leeuw weer in beeld moest komen. Daardoor 4 in plaats van 4.5 sterren die ik in gedachten had. Als laatste wil ik zeggen dat ik steeds meer geïnteresseerd raak voor de Nederlands/Belgisch talige films. Met name de Nederlandse serie "beschuldigd" heeft deze interesse weer een boost gegeven

avatar van schumacher

schumacher

Goeie film vooral omdat het de keiharde realiteit is dat ze laten tonen hebben, soms wel eens met een goede afloop maar helaas te vaak ook met slechte afloop.

De kans is heel groot mocht ik zoiets tegen komen ik hetzelfde zou doen als wat Koen De Bouw in de film deed.

Regelrechte schande dat door een papierke die men vergeten tekenen is een moordenaar vrij uit kan gaan maarja, ze noemen ons land niet voor niks een apenland. Er word meer dan terecht met de vinger gewezen.

avatar van jaapria

jaapria

zeer goede misdaad drama film, en erg realistisch omdat je tegenwoordig zoveel van dit soort verhalen leest en hoort. en omdat je eigenlijk nooit helemaal precies weet hoe de vork nou in de steel steekt. kan me dan ook precies voorstellen hoe z'on man zich bedrogen voelt door de Democratische rechtstaat waarin die woont, er zijn volgens mij nogal wat verschillen tussen Belgïe en Nederland, maar toch dit zou ook zomaar bij ons kunnen gebeuren, de hoofdrolspeler Koen de Bouw zet echt een fantastische acteerprestatie neer. nee kan niet anders zeggen dan dat dit een zeer goede realistische rauwe drama film is. zat vastgekluisterd in de stoel gedurende de hele film daarom ook voor deze film een dikke welverdiende 4.5 ster

avatar van _Casper_

_Casper_

Tegenvallende film, Ik ben de laatste tijd echt van belgische (en nederlandse) films gaan houden en had gehoopt op weer een vrij goeie tot top film.. Maar dat is dit allesbehalve..

De film mist spanning, en je weet vanaf het begin al hoe het af gaat lopen,

En dan ook het feit dat 3/4 van de film zich in de rechtbank afspeelt met heel veel gewauwel.. Maakt het een film die moeilijk af te kijken is omdat het gewoon soms echt saai word.

Het is ook jammer dat alle scenes die mogelijk tot spanning hadden kunnen leiden weg zijn gelaten en in halve flashbacks zijn verteld...

Jammer want de openingscene was wel veelbelovend en ook de acteerprestaties waren opzich prima...

Tegenvaller dus,

avatar van ipman-99

ipman-99

"Recht is niet hetzelfde als rechtvaardigheid." ... " !!!

Fantastisch Vlaamse Drama van Jan Verheyen !!! Om te beginnen een heerlijke cast (met opvallend ook enkele 'Witse' namen) ... ! De cast kent deze namen o.a Koen De Bouw, Veerle Baetens, Johan Leysen, Sven De Ridder, Vic De Wachter, Jo De Meyere en Joke Devynck.

Dirk Tuypens, Wouter Hendrickx en Jappe Claes zijn dan de bekende van de serie 'Witse' (die ik tussendoor volledig opnieuw aan het bekijken ben, dit even terzijde) !

De film zelf is meeslepend en hard waarin een man (Koen De Bouw) plot alles kwijtgeraakt, met name zijn vrouw en dochtertje. De acteerprestaties zijn werkelijk geweldig met name uiteraard Koen De Bouw die zich perfect inleeft in zijn rol en performance. De spanning wordt heerlijk opgebouwd tot de laatste seconde.

Prachtig Vlaams Drama dat rauw en realistisch overkomt.

avatar van surfplankje

surfplankje

heerlijke film die me vanaf het begin tot het eind bleef boeien.

Prima verhaal en goed neergezet door alle betrokkenen.

een waardige 4 sterren van mij

avatar van Brabants

Brabants

Tegenvallende film die weinig spanning kent, en qua opbouw zeer voorspellend is. Het thema procedurefout wat België sinds jaar en dag parten speelt, heeft op zichzelf alles om iets indrukwekkend van te maken, maar het vonnis is daar geen goed voorbeeld van. Het acteerwerk in het huis van vrouwe Justitia is erg ingestudeerd, en een ieder doet zijn/haar zegje op een manier waarbij je de emotie niet echt voelt. Johan Leysen maakt met zijn pleidooi hierop een uitzondering.

avatar van Robbedoes020

Robbedoes020

Heb er van genoten...enne, wat zou jij gedaan hebben als dit jou overkomt?

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Heel realistische film, die ons gerecht serieus aan de kaak stelt. 'Er is niets zo krom als het gerecht!' Een verhaal over schuld, onschuld, wraak en gerechtigheid. Absolute aanrader!

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Best aardig, en het zet je wel aan het denken (wat zou jij doen?), maar er wordt iets te veel juridisch geouwehoerd naar mijn smaak. Einde is ook vrij voorspelbaar. Acteerwerk kan ermee door. 3 sterren

avatar van de grunt

de grunt

Makkelijk scoren.

Realistisch? kom nou toch..

Nergens wordt de tijd genomen om een scéne, een dialoog, een overweging, of laat staan een emotinele uitbarsting van enige nuance te voorzien.

Een clichéfilm van het 1e uur, of hoe zegde da

avatar van glimmerman2000

glimmerman2000

Dit kan ook echt alleen in Belgie gebeuren, he?...Ongelooflijk wat een domme lui wonen daar toch!...En dan houdt zo'n rooie theepot nog een heel referaat over de ''zogenaamd'' zware jeugd van die moordenaar, en ze neemt keer op keer het woord bescherming in de mond, al is die rooie badmuts wel degene die er voor pleit om dat beest vrij te laten....wat nou bescherming?...

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Had er meer van verwacht, op alle vlak. Oké je had wel ergens medelijden enzo met Luc Segers, maar de film kreeg me nooit daar waar ik het hebben wil, ik zat niet op mn puntje van mijn stoel, het was niet beklijvend. En vond het niet echt realistisch, als je iemand dood klopt is het geen doodslag of moord, maar slagen en verwondingen met de dood tot gevolg??? Ik had hem meer crue verwacht, meeslepender...allé een 6/10 omdat ie van Vlaamse makelij is, maar zou ik dit soort films in Amerikaanse versie zien met dezelfde inhoud en neerzetting dan was het waarschijnlijk niet meer dan een 5/10.

avatar van Serpicos

Serpicos

Goede film met een sterk en shockerend begin .

avatar van Mondragon

Mondragon