• 9.376.805 stemmen

Met onder meer: Jake Gyllenhaal, Ryan Reynolds en Rebecca Ferguson

Gesproken taal: Kantonees, Engels en Japans

Releasedatum: 23 maart 2017

Plot Life

"Be careful what you search for"

Zes leden van het International Space Station staan op het punt een van de grootste ontdekkingen te doen in de geschiedenis van de mensheid; het eerste bewijs van buitenaards leven op Mars. Wanneer de bemanning bezig is met onderzoek blijken hun methoden onvoorziene consequenties te hebben. De levensvorm blijkt intelligenter te zijn dan iemand ooit voor mogelijk hield.

avatar van Goldie63

Goldie63

Net terug van de voorpremiere. Lekker filmpje hoor. Acteerwerk is prima in orde alsook t camerawerk en de dikke muziek. Spannend is het zeker. Er zal best het een en ander aan te merken zijn door deze en gene , maar voor de SF liefhebber is dit gewoon een goede film. Lekker op je af laten komen en genieten.

avatar van Shinobi

Shinobi

"What is the primal instinct of any life form?"

Gelukkig heb ik de trailer een paar weken terug met een half oog gezien, waardoor ik voor een mooie verrassing kwam te staan.

De film begint vrij standaard met de vondst van een bodemmonster dat iets meer bevat dan bodemmateriaal; namelijk een eencellig organisme dat in eerste instantie aandoenlijk oogt en zelfs een koosnaampje (Calvin) krijgt. Met heel veel gejuich wordt het organisme door de bemanning ontvangen, maar naarmate Calvin zich aanpast aan de leefomstandigheden blijkt hun leven in gevaar te zijn.

Op deze manier wordt de spanning goed opgebouwd, ondanks dat het monster wellicht iets minder in beeld had mogen komen. Door de overlevingsdrang en een bepaalde onvoorspelbaarheid zit je als kijker dan ook geboeid te kijken naar hetgeen wat zich gaat ontvouwen. Daarbij blijft 'Life' door de snelle pacing en de naadloze combinatie tussen Sci-Fi en horror van begin tot eind intrigeren.

De film slaagt erin om een claustrofobische sfeer over te brengen, waarbij je al gauw aan de bekende genregenoten moet denken. De strakke visuele effecten ondersteund door sterk sound design maken het plaatje af. Bovendien zorgt de degelijke cast ervoor dat de personages tot leven komen, hoewel deze beter geschreven hadden kunnen worden.

Al met al een heerlijk zenuwslopende ervaring die veel onheilspellende momenten behelst, met name het slot is lekker geniepig.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Welbeschouwd is deze film best vermakelijk. Heel origineel is dit nergens, als inderdaad een mix tussen Alien en Gravity; maar dat maakt niet uit. Sec als film beschouwd werkt deze op veel punten wel. Het design van de alien is fraai en ook veel geloofwaardiger dan zo'n monster uit Alien dat toch duidelijk door mensen bedacht is. Het wezen hier is echt anders, in eigenschappen en vorm. Fijn. Ook het sfeertje en de opbouw in het begin zijn prima.

Maar er ziten ook veel stoormomenten in. Slimme mensen die domme dingen doen, of een quarantaineruimte met luchtgaten naar de rest van het schip. Serieus? Dat soort momenten worden gebruikt om de plot vooruit te helpen, maar dat wekt vooral irritatie bij mij op. Dan mogen het camerawerk met lange shots en de bombastische muziek best sterk zijn, dat alles weegt niet op tegen de strafpunten die ik geef. Zelfs het eind vond ik ergens heel voorspelbaar. En uiteindelijk is deze film lekker kort met 100 minuten maar mist daarmee toch inhoud om lang na te dreunen. Buiten de zaal is die alweer vergeten. 3,0*.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Ik vind het allemaal niet zo heel erg boeiend. Dit lijkt me typisch zo'n film waarvan ze van te voren al wisten dat er niet al te veel animo voor zal zijn. Dus smijt dan maar met een paar grote namen zoals Ryan Reynolds en Jake Gyllenhaal. Maar ja, dat kost nogal wat. Oplossing: Stop Reynolds volop in de trailer en geef de indruk dat hij een held wordt. De realiteit: Ryan Reynolds gaat als eerste dood! Wat ik overigens niet erg vond.

De film heeft zijn ''spannende'' momenten, maar de overmatige CGI is vaak een beetje storend. En dan met name het bloed. Eigenlijk is het allemaal de schuld van Ryan Reynolds. Wanneer hij conform protocol zit opgesloten met de E.T., mag hij de ruimte niet verlaten tenzij hij het dood. Vervolgens gaat hij dood, maar de crew is hier niet heel erg rauwig om. Pas wanneer de Russische vrouw sterft, is iedereen ineens zeer aangeslagen en komen de tranen. En dan nog iets. Ryan Reynolds moest vanwege het protocol in de ruimte met de E.T. blijven terwijl Jake Gyllenhaal die Rus wil binnenlaten en dat terwijl ze aangaf dat de alien bij haar is. Oké fuck protocol, hij wil haar redden dat snap ik. Maar ondertussen hebben ze gezien dat de alien levensgevaarlijk is en is het alsnog dom op haar binnen te laten! Gelukkig ziet zij dat wel in. Maar het blijft een rare scène.

Life is de moeite waard, maar veel stommiteiten hadden makkelijk voorkomen kunnen worden. Het is geen spoiler wanneer ik zeg dat er mensen doodgaan. En de sterfscènes zijn behoorlijk intens soms, maar het gebruik van CGI bloed verpest het soms. Ook de E.T. ziet er op sommige momenten niet goed uit en dat gaat ten koste van de overtuiging. En de muzikale ondersteuning leek af en toe ook veel te bombastisch, maar misschien heb ik het mis. En tot slot zijn ze doorgeslagen in hoe slim de E.T. is.

Ik geef een 6,5/10

avatar van Mvdklooster

Mvdklooster

Vandaag gezien in IMAX. De film komt wat traag op gang, maar wanneer het wezen eenmaal aam de slag gaat, gaat het ook los. Ik vond de ruimtebeelden mooi maar niet heel impressive. Geluid daar in tegen was zeer goed. Vooral naar het einde toe zeer fijne stukjes.. Het was allemaal een beetje voorspelbaar, maar kwam toch met klamme handjes de bioscoop uit.

avatar van mrklm

mrklm

Ryan Reynolds doet wat ik, wellicht enigszins cryptisch, omschrijf als een Steven Seagalletje, maar verder is er niets verrassends aan deze formulematige, opzichtige Alien-kloon. 'Life' slaat de plank mis door zwakke, bordkartonnen karakteriseringen en onwelkome momenten van sentimentaliteit, vooral in de tenenkrommende scène waarin de laatste twee overlevende bemanningsleden mijmeren over hun vaders. Bovendien besluit regisseur Espinosa dat we het kwaadaardige beestje vanaf het begin vol in beeld moeten krijgen, wat de suspense alleen maar verzwakt. Vervolgens kun je de Hollywood-racistische code gebruiken om te raden welke mensen het eerst het loodje leggen en is er een hoop aandacht voor spectaculair bedoelde aanvallen en de onvermijdelijke overdaad aan special effects die nog maar eens aantonen dat je met goede special effects nog geen goede film maakt. Daar heb je een goed scenario voor nodig, evenals een regisseur die niet bang is om conventies te lijf te gaan en enige creativiteit aan de man durft te brengen. Daarvoor moet je niet bij deze popcornfilm zijn... kijk liever nog eens naar Alien en je weet weer waarom.

avatar van Donucius

Donucius

Een redelijke film die twee kanten op kan vallen. Als je nog nooit SF-films hebt gezien kan deze je aandacht wel blijven vasthouden. Als je er veel hebt gezien zie je al vaak dat er de gebruikelijke trucjes uit de kast getrokken worden. Op zich niks mis mee, je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar het moet wel het gewenste effect hebben.

Bij vlagen redelijk aardige momenten, maar over de grote lijn miste ik de echte extreme sensatie die bij dergelijke films horen. Ook lijdt de film soms aan geloofwaardigheid door de aanwezigheid van een aantal plot holes ingeleid door de keuzes die de hoofdpersonen maken. Zelf zal ik altijd de vergelijking maken met de 'Alien' filmreeks (en dan uiteraard deel 1) of zelfs met een 'Prometheus', waarbij eerstgenoemde uiteraard de holy grail van het genre en onaantastbaar is.

Ik waardeer deze film iets hoger (normaal 3 sterren), omdat ik vind dat de soundtrack wel goed gekozen is. Ook zijn er wel momenten te noemen die wel goed gelukt zijn wat betreft het thriller effect.
Minpunten zijn dat het verhaal een beetje dun is en dat de personages soms wat vlak overkomen. Op zich te overkomen als de rest wel goed is, maar over dit punt kunnen de meningen verdeeld zijn.

Calvin was wel weer lekker tof en niet je standaard alien qua uiterlijk. Hij/zij mocht van mij wel wat agressiever, maar daarentegen wat wil je dan van een 'eencellige'

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Niet geschikt om als huisdier te houden...

Een geniepig alien-achtig wezen houdt de spanning er goed in.

Ondanks de raakvlakken met de Alien en Gravity films en de vele onlogische keuzes van de crew blijft het een onderhoudende trip in de ruimte en het tien kleine negertjes effect is aardig uitgevoerd met een leuk slot.

Van de cast was ik niet heel erg onder de indruk. Het zweeft wat rond en babbelt wat over diverse ruimteprotocollen.

avatar van El ralpho

El ralpho

Zalig zijn de onwetenden

Over Life zijn zeer uiteenlopende kritieken te horen in mijn vriendenkring en op moviemeter, maar in het algemeen overheersen de negatieve kreten toch wel. Zelf was ik juist heel erg te spreken over Life en ik was verrast over het hoge tempo en de strakke spanningsboog waarvan hier sprake was.

Is Life een slap aftreksel van de Alien Quadrilogy? Geen idee. Hoewel ik enige tijd geleden de box heb aangeschaft heb ik nog geen titels uit de reeks kunnen bekijken. Het is in ieder geval wel gelijk duidelijk waar de vergelijking vandaan komt. Nu ik de vergelijking zelf niet kan maken omdat ik nog steeds geen Alien film uit de oorspronkelijke reeks gezien heb -Shame on me, I know- kijk ik dan wellicht ook met een andere bril naar deze Horror/Sci-Fi/Thriller.

Zalig ben ik als onwetende echter, omdat ik met volle teugen genoten heb van Life. Er was sprake van een lekker hoog tempo, een voelbare spanning, en een gedegen tegenstander waar je als kijker al snel een bloedhekel aan krijgt. Het lekker duistere einde voorzien van een ijzersterke muzikale begeleiding, maakte het vervolgens helemaal af voor mij. Zuurpruimen kunnen de regisseur wellicht betichten van weinig diepgang en originaliteit maar een ijzersterk en bloedstollend sfeertje neerzetten doet deze film toch wel als de beste.

Ik ga de rollen dus omdraaien; ik ben benieuwd of ik de Alien titels net zo interessant ga vinden. Binnenkort toch maar eens snel aan gaan beginnen! Tot die tijd blijft Life voor mij toch wel een van de betere films binnen dit genre.

avatar van VincentL

VincentL

Life

Is het nog nodig dat ik de onmiskenbare parallellen met Alien trek? ik denk het niet. Er vanuit gaande dat de Alien-films allemaal van hoog niveau zijn hoopte ik dat dit aftreksel van die reeks eenzelfde prestatie zou kunnen leveren. Eens kijken.

Buitenaardse wezens in ruimtestations of -schepen blijven fascineren. Zo ook Life, dat op het begin na een hoog tempo en een goede spanningsboog kent. Het volledig implementeren van Ridley Scotts succesformule heeft ze geen windeieren gelegd. Toch zit hier ook gelijk de zwakte in de film: de film ontbeert elke vorm van originaliteit. De verhaallijn is volledig uit te tekenen. Tevens zijn de dialogen matig en wordt in elke clichématige valkuil getrapt. Dat wil echter niet zeggen dat de film verveelt. Integendeel zelfs. Het is allemaal van een vermakelijk niveau. Echt goed wordt het door het gebrek aan originaliteit echter nooit. Het einde van de film ligt dan ook eigenlijk wel in de lijn der verwachting, met een grote knipoog naar Scott en zijn klassieker.

De cast is vooral een formaliteit. Meer dan een interessante vulling voor de trailer zijn de acteurs eigenlijk niet. Ze spelen hoofdzakelijk op de automatische piloot. Reynolds speelt een vrij irritante rol. Zijn almaar dezelfde toegepaste trucjes zijn inmiddels wel uitgewerkt. Elke rol geeft hij dezelfde invulling en zijn karakters zijn behoorlijk smaakloos. Ik was dan ook blij dat Reynolds voortijdig van kant gemaakt werd.
Jake Gyllenhaal en Rebecca Ferguson vormen een aardig duo, dat goed op elkaar ingespeeld is. De meeste complimenten gaan toch naar Ferguson, die haar karakter het meest smaak en sjeu weet mee te geven in de film.

De film ziet er in visueel opzicht prima uit. Dat mag ook wel anno 2017. Het buitenaardse wezen is goed vormgegeven, al laat Life duidelijk zien dat denken buiten de menselijke denkpatronen voor Espinosa moeilijk blijft. Het monster krijgt toch gaandeweg een aardse uitstraling, wat jammer is. Verder is alles goed in beeld gebracht en weet Espinosa de spanning aardig op te voeren in de kleine ruimte. Dat moet ook wel, want een film als deze zonder sfeer zou een behoorlijk misbaksel geworden zijn.

Life excelleert in het kopiëren van een oud concept en geeft daar totaal niet zijn eigen draai aan. Verder is de film vermakelijk en in die zin dus wel het zien waard. Als je bij het origineel van Scott blijft mis je niks. Ik ben dan ook meer benieuwd naar zijn komende film in de Alien-reeks.

avatar van roger94

roger94

VincentL schreef:

Is het idee van science fiction niet dat het altijd onrealistisch is, omdat het fictie is?

Zeker, maar het is voor mij onrealistisch omdat met name de beslissingen die gemaakt worden door de austronauten gewoonweg belachelijk dom zijn... Interstellar en Gravity zijn voor mij voorbeelden van realistischere sf film, simpel weg omdat bij deze films het verhaal wel klopt, ook al is het fictie...

Bij life heb ik gewoon het gevoel gehad dat de regisseur de austronauten domme dingen laat doen om het een beetje spannend te houden, en ook een plot twist toe te kunnen voegen.

avatar van arno74

arno74

Een hele kleine 3* voor deze kloon van Alien die helaas kwalitatief minder wordt naarmate het vordert. Het begint met een rustig tempo maar het verhaal zit dan nog redelijk in elkaar en houdt de aandacht vast. Op den duur kun je het einde wel aanvoelen en daarmee begint ook het klokkijken. Logica wordt volledig losgelaten om het script nog gaande te kunnen houden, de slimme alien wordt dan dom, en uiteraard mag de onzinnige twist die de weg naar deel 2 vrij maakt niet ontbreken. De film wordt nog gered door redelijk verzorgde decors, CGI en visuals, maar op een kleine scherm zal dat vrees ik de film niet staande houden.

avatar van RenDek

RenDek

Wat voelde ik me genept toen we de bioscoopzaal uitliepen. Een jaar geleden verscheen de eerste trailer van een Ryan Reynolds in een horror/sci-fi. Meteen wekte dat onze interesse aangezien het een vreemde combinatie was. Normaal kennen we Ryan natuurlijk alleen van zijn humoristische rollen of rollen in bekende romkom's. Deze film had een hoog alien-gehalte en laat dat nu een genre zijn waar ik erg van houd. Dus Beauty and the Beast en King Kong moesten maar even wachten want Life wilde we het eerst zien.

Na twintig minuten wilde ik eigenlijk de zaal uitlopen. De rol van Ryan Reynolds was behoorlijk teleurstellend. Hij was behoorlijk flauw. De film zat vol fouten en er werd door de andere acteurs zeer slecht geacteerd. Eigenlijk geef ik hem met 2.5 sterren nog een veel te hoog cijfer.

Fijn.

Benieuwd waarom met deze film zo dicht tegen de release van de nieuwe Alien film gezet hebben. Espinosa mag wel blij zijn dat hij een klein maandje eerder dan de nieuwe Alien is, misschien hoopte men al wat mensen te strikken die het wachten beu waren?

In ieder geval is de link met Alien wel duidelijk, maar ook weer niet zo groot als vaak gesuggereerd wordt. Het feit dat het zich vlakbij Aarde afspeelt en de besmetting van onze wereld op het spel staat zorgt toch voor een hele andere dynamiek dan één of ander random ruimtestation dat geïnfecteerd wordt.

De link met Gravity is ook duidelijk, al is deze film dan net iets minder begaan met zijn majestueueze setting. Niet dat Espinosa er geen aandacht aan besteed, maar buiten een geweldige long take aan het begin is Life toch vooral wat functioneler er meer gericht op de spanningsboog en de horror.

Muziek is een duidelijke meerwaarde. Bombastisch maar eigenzinnig genoeg en wordt vaak goed ingezet. Acteerwerk is naar behoren en ook visueel valt er genoeg te genieten. De CG is soms iets té aanwezig, maar zelden storend. En ook de alien is tof, al is de link met onze cephalopods net iets te groot (en te makkelijk).

Maar voor in de bioscoop een erg vermakelijke film. Een film als deze komt iets beter tot z'n recht op groot scherm, het tempo is erg vlot en het is allemaal net scifi, net horror en net spannend genoeg om nergens saai of vervelend te worden. Heel origineel is het niet, maar zo heel veel soortgelijke films worden er ook niet gemaakt. Dat je al moet terugverwijzen naar Alien is ook wel veelzeggend, dus iets soortgelijks was welgekomen.

En binnenkort maar eens kijken hoe Scott's grote broertje het er vanaf brengt. Hij zal toch z'n best moeten doen.

avatar van joolstein

joolstein

Een ruimtesonde, met aan boord een bodemmonster van Mars, wordt succesvol binnen gehaald bij de ISS, het International ruimtestation. Hierin blijkt een eencellig organisme te zitten. Na wat experimenten komt het tot leven, om onmiddellijk te gaan groeien. Ryan Reynolds grapt tijdens een experiment over de film Re-Animator (1985) echter klaarblijkelijk heeft niemand die film gezien om nog maar te zwijgen van de grotere broer Alien. Want dat het mis gaat is zeker! Nu is het in het genre van ‘ruimtethrillers’ niet eenvoudig om nog origineel voor de dag te komen en gelukkig pretendeert ‘Life’ dat ook niet! Het is in feite even origineel als zijn titel. Toch heeft de film een paar sterke troeven in handen. Allereerst is er de sfeer, die is enerzijds beklemmend en in toenemende mate beangstigend, maar tegelijkertijd ook redelijk realistisch werkt. De locatie van ISS met zijn vele compartimenten hielp hier natuurlijk aan mee. Daarnaast is Life bij vlagen een onvervalste ruimte-horror: heerlijk bloederig en smerig. Maar de Zweedse regisseur Daniel Espinosa (Snabba Cash, Safe House) last ook verstilde scènes in en laat de verschillende personages, ieder met hun eigen zorgen en verlangens, aardig tot hun recht komen. Daarbij wordt hij geholpen door de acteurs, die alle zes uitstekend werk leveren met als grootste troeven Gyllenhaal en Ferguson. Door mensen van vlees en bloed met begrijpelijke beweegredenen te tonen en in het redelijk bekende ruimtestation te plaatsen lijkt het alsof het zo kan gebeuren. En dat is misschien wel de grootste kracht van de film, die verder niet uitblinkt in originaliteit. Maar zich wel zonder enige moeite staande weet te houden door spanning, oerdegelijk acteerwerk, visuele pracht en hoge amusementswaarde.

avatar van Alathir

Alathir

Die eerste 20 minuten zijn om van in slaap te vallen saai. Misschien waren het er zelfs bijna 30. Want rond het halfuur begint de film pas eigenlijk. Dat eerste stuk zou je dus gewoon kunnen overslaan. Er wordt gewoon een staal meegebracht en er worden een aantal omgevingen getest om deze primitieve levensvorm tot leven te brengen. Ze smijten er vervolgens wat biologische termen tegenaan, die vast voor sommige minder wetenschappelijk aangelegde kijkers wat vreemder in de oren gaan klinken en dan kan de echte horror gaan beginnen. Genoeg flauwe mopjes van Reynolds (jammer want de meesten waren echt niet geslaagd, in interviews is hij veel grappiger).
Nu, de alien vond zijn grappen ook niet om aan te horen en heeft hem al snel de mond gesnoerd. Moest Reynolds nu zijn mond toegehouden hebben, had de alien er misschien ingebleven

Anyway, de keuzes die soms gemaakt worden zijn grotendeels acceptabel. Alleen moet plots alles handmatig gebeuren etc. Ingenieurs automatiseren tegenwoordig de ganse wereld maar als het erop aankomt werkt niks of toch niet in deze film, het is vast expres gedaan .
Eenmaal dat het wezen tot normale proporties gegroeid is, is er ook niet veel meer aan te zien. Het ding is ook niet al te angstaanjagend te noemen. Het einde is gewoon slecht...

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Een prima spelende cast en visueel gezien ziet het er ook goed uit. Toch is het verhaal niet al te bijzonder, het is niets meer dan het bekende vijandige alien verhaaltje. De uitvoering is wel goed maar zoiets hebben we al zo vaak gezien. Ook het einde zie je van mijlenver aankomen. Een kleine voldoende, meer kan ik er niet van maken.

avatar van Valak

Valak

Lekker spannende scifi-horror/thriller, met een aantal visueel erg indrukwekkende scènes, die uiteraard meteen heerlijke herinneringen oproepen aan het geweldige Gravity.

Reynolds referentie / shout-out naar Re-Animator is natuurlijk fantastisch voor ons horrorliefhebbers, leuk dat ze die erin geschreven hebben.

De personages worden aardig goed opgebouwd, en ik werd erg gegrepen door Katerina's dood, wanneer ze buiten het ISS verdrinkt door de vloeistof uit haar koelsysteem wat Calvin aangetast heeft, en weigert terug naar binnen te komen zodat Calvin buitengesloten blijft.

De sfeer is ook erg sterk, en werkt natuurlijk een licht benauwd gevoel van claustrofobie op omdat ze geen kant op kunnen.

Het einde was inderdaad wel voorspelbaar, maar ze hebben dat ook lekker verwarrend, of misleidend gefilmd zodat het eigenlijk niet helemaal klopt met de eerste shots die laten zien hoe Jake en Rebecca reageren op wat er gebeurd met hun capsules.

Ik heb er zeker van genoten en hij krijgt van mij een nipte 7/10.

avatar van SharonJoy

SharonJoy

Spannend van begin tot eind. Heb me geen seconde verveeld en heeft me de hele film vast gehouden.

avatar van The Oceanic Six

Leuke Alien-achtige rip off met een buitenaards organisme dat gevaarlijker is dan men in eerste instantie dacht. De setting, een ruimteschip, zien we de laatste jaren wel erg vaak weer in films terug, maar het blijft tegelijkertijd lekker mysterieus en spooky. Er zit een prima opbouw van verhaal en spanning in, al weet de film nooit erg origineel te worden; maar onderhoudend is het zeker. Wel zonde dat er een overdosis aan CGI aanwezig is, soms erg goed (alles met het organisme), soms best wel opzichtig en onnodig (scenes waarin we digitaal bloed zien, bleh). Jammer dat er tegenwoordig alles uit een special-effectenbak gehaald moet worden, waar is de tijd gebleven dat er gewoon nog echt dingen in beeld worden uitgevoerd? Maar verder valt er niet veel over Life te klagen, mede door een prima cast -die overigens soms wel domme dingen doen- is het ruim voldoende.

avatar van tattoobob

tattoobob

Niet echt een alien rip-off in mijn ogen...deze film laat iets heel anders zien vind ik.

Ruimtestation en aliens.....dus ?

Tuurlijk de film heeft raakvlakken met meerdere films maar zet hier toch duidelijk een eigen sfeertje neer.

Redelijk hoog spanningsniveau en sterk acteerwerk maakt deze syfy/horror de moeite waard om te kijken.

Ook visueel zag deze film er prima verzorgt uit.

Ook tof om te zien dat in het ruimtestation dingen 1 op 1 zijn overgenomen van de echte ruimtestations.

Toch weer een stukje geloofwaardiger in mijn ogen.

Aanrader voor de liefhebber van het genre.

avatar van coumi

coumi

Zeer geslaagde sf film, jammer wel van dat beetje sadistisch, pessimistisch einde, scheelt toch een halve ster, wat mij betreft. Maar voor de rest sterk entertainment. Natuurlijk zijn er nogal wat raakvlakken met films als Alien, Gravity en Sunshine maar deze Life vult het allemaal op zijn eigen manier in en is dan toch weer anders. Visueel echt top, super spannend, zelfverzekerd acteerwerk, wat wil een mens nog meer? In ieder geval heb ik nu de reis naar de rode planeet van mijn bucket list af kunnen halen, waar ik hem naar The Martian nog met zoveel genoegen op had gezet.

avatar van filmkul

filmkul

Sterke sci fi thriller. Het verhaal is best aardig en wordt ondanks de beperkte setting prima uitgewerkt door Espinosa. In het eerste deel is de opbouw uitstekend en wordt de spanning steeds verder opgevoerd met een aantal zenuwslopende scenes. Het tweede deel is iets minder en is vrij standaard, maar blijft desondanks boeiend. De special effects zijn dik in orde. Ook het acteerwerk is goed, met name Ferguson verrast. Aanrader. 4.0

avatar van SillyBilly23

SillyBilly23

Leuke afwisseling. Het verhaal draait weinig rond de pot en maakt vrij snel een fatalistische wending. Het eerste uur is heftig. De dood van enkele crewleden komt pijnlijk in beeld (inclusief dat van de arme labrat, RIP). De alien op zich kwam voldoende dreigend over, zelfs de miniversie joeg me de stuipen op het lijf. Verder een leuke cast maar de betekenisvolle dialogen waren toch schaars waardoor bijna niemand kon uitblinken. Ferguson laat een beetje zien wat ze in huis heeft. Gyllenhaal als introvert en Reynolds als geestig personage hebben we nog al eens gezien… Al verraste het me een beetje dat de laatste er zo snel moest aan geloven. Nadat Hugh de essentie duidelijk maakt (“it only wants to survive”), barst de survival of the fittest echt los en mogen we gokken wie wanneer de ander te slim af zal zijn. Vanaf dan is er niet meer zoveel aan, al blijft het wel spannend en sfeervol. Het einde is wreed en ironisch: de mens die met z’n curiositeit en obsessie voor leven voor de eigen ondergang zorgt… Oef.

avatar van james_cameron

Weinig origineel, deze kruising tussen Gravity en Alien, maar gezegd moet worden dat de film technisch sterk in elkaar zit en eigenlijk ook best spannend is. De redelijk indrukwekkende grote namen in de cast hebben weinig te doen en de personages zijn flinterdun, maar hierdoor blijft er des te meer tijd en ruimte over voor het nare beestje dat nietsvermoedend aan boord wordt gehaald. Het monster is visueel fraai uitgewerkt en vrij origineel, ook al is de plot dit nergens. Gelukkig wordt de spanning vakkundig opgebouwd, beschikt de film over een aantal bijzonder gruwelijke sterfscènes en werkt één en ander toe naar een memorabel einde.

avatar van Kondoro

Kondoro

Life

Gisteren de film ‘Life’ gezien, een space-movie die me eigenlijk voor een groot gedeelte echt wist boeien. De CGI vond ik heerlijk, het gedetailleerde stuk waar de aarde donker is je echt de stadslicht ziet, misschien wel niet bijzonder, ik kijk daar na en vind dat altijd heerlijk om te zien. Uiteraard vond ik de CGI in de gehele film fijn om te zien. Ook al heb ik de gehele ‘Alien’ reeks nog niet gezien, dit is totaal geen Spin-off. De Alien films hebben een veel gaver gevaar dan ‘Life’ heeft (Calvin) en de Xenomorph’s uit de Alien franchise zijn echt tien keer beter, enger en ook spannender om naar te kijken.

Qua spanning vond ik de eerste momenten van ‘Life’ geen zak aan. Zowel de binnenkomst van de bevindingen op mars als de opkomst van Calvin. Het was te rustig maar wel een rustig begin tot de drama wat daarna ging komen. Ariyon Bakare oftewel Hugh Derry was de hoofdverantwoordelijke van ‘Calvin’. Hij deed onderzoek naar de vondsten vanaf Mars en kwam ook tot ontdekking uit naar Calvin, die in een couveuse gehouden werd en werd onderzocht naar zijn levens doel. Op een moment was er een lek in de couveuse en kreeg daardoor druk verlies, waardoor ‘Calvin’ geen teken meer gaf van een goed leven en het leek alsof hij in een diepe coma lag, vanaf dit moment vond ik de film aantrekkelijk worden en ook een beetje ‘spannend’.

Hugh wil er voor zorgen dat ‘Calvin’ weer een teken van leven gaat geven doormiddel van stroomstootjes, op een lage ampère zodat ‘Calvin’ niet komt te overlijden. Waar Hugh en de crew niet aan denkt is dat ‘Calvin’ hierdoor opgefokt raakt, hij pakt het stroomwapen af en tegelijkertijd ook Hugh zijn hand. Wanneer ‘Calvin’ zijn hand vast heeft perst hij deze fijn zodat Hugh zijn volledige hand breekt, en daarna bewusteloos raakt. ‘Calvin’ is alleen een super genetische alien die snel heel slim word en pakt de stroomstok en breekt deze doormidden om vervolgens door de handschoen heen te breken en bevrijd te worden. Hugh is nu in een groot gevaar, al gaat de aandacht van Calvin uit naar het ratje wat even verder op in een couveuse zit. Wanneer Calvin daarna toegaat ziet Ryan Reynolds (Rory Adams) om Hugh te bevrijden maar, daar in tegen word hij opgesloten omdat ‘Calvin’ aan zijn been vast zit. Rory vecht hard tegen de alien maar helaas mocht niks baten, waarna de gaafste scene komt uit de gehele film: ‘Calvin’ kom in Rory zijn lichaam waarna hij van binnen uit groter word, dat was erg tof om te zien!

Wanneer de scene is gebeurt wat ik zojuist heb verteld word de film weer wat trager, niet echt bijzonder en ‘Calvin’ word een beetje oninteressant. Toch moet ik wel zeggen dat de film door raast en het natuurlijk geen ramp is om hem te volgen. Het verhaal was namelijk nog wel redelijk maar, dit is inderdaad veel afgeleiden van de ‘Alien’ films al zou dit nooit een Spin-off zijn, anders kan je nooit meer een film als dit maken en die gaan er zeker nog wel komen: goed of slecht.

Zoals ik al zei het verhaal was wel te doen. We volgen zes bemanningsleden van ISS die een onderzoek doen op proefdelen vanuit Mars, om te kijken of hier enig leven is of iets dergelijks. Wanneer ze onderzoek doen komt Hugh er dus achter dat er een levende cell is die hij graag wil laten groeien. Wanneer de aarde hier achter kom mag een bepaalde school bepalen hoe de gevonden alien gaat heten en noemen deze : ‘calvin’. Wanneer Calvin ontsnapt en bemanningsleden 1 voor 1 vermoord worden wil de aarde niks meer weten van ISS en probeert het schip verder de ruimte in te drukken, dit plan mislukt wanneer Sho de deur probeert te openen omdat hij denkt dat het reddingsleden zijn, ISS word vernietigd en er gaan twee capsules weg om te vluchten, eentje waar Calvin met David in zit en eentje waar Miranda in zit. Het plan was dat David met Calvin diep de ruimte in ging en Miranda terug naar de aarde gestuurd werd, al is dit verkeerd gegaan. We zien David met Calvin landen op aarde waar Calvin heel de capsule in bezit heeft genomen en Miranda zien we weg vliegen diep de ruimte in.

Het verhaal was leuk maar werd wel na een tijdje wat saais. Heb me wat dat betreft nog wel kunnen vermaken met ‘Life’ al zou dit geen topper worden, daar ben ik helaas wel bang voor. Toch wel geinig om eens gezien te hebben.

avatar van cor1946

cor1946

Imitatie Alien , vond hem slecht en langdradig. Had moeite om niet in slaap te vallen.

avatar van blurp194

blurp194

Bah.

Een ongeïnspireerd en half gejat verhaal, waar met een behoorlijk dure cast nog steeds niks van gemaakt wordt. Als je zoveel dramatische muziek nodig hebt om het eng te maken, dan zit er iets mis, dat zouden de makers zich toch hebben kunnen bedenken. Jammer. En dat terwijl het nog zo aardig begint.

Visueel hier en daar wel redelijk, maar bij lang niet genoeg om de film tot iets middelmatigs op te trekken. En ja, op zich, het einde heeft ook nog wel wat. Daar dan de puntjes maar voor.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Zeker geslaagd.

Mijn schoonzus die ik niet serieus neem vond hem super slecht dus reden te meer voor mij om hem zeker wél te zien, en het moet gezegd dat ik hem inderdaad wél goed vind.
Alienkloon? Tsja, oké, elke ruimtefilm met een kwaadaardig buitenaards wezen in een ruimteschip – of station zal wel aan Alien doen denken, maar bon. Deze Life is zowel qua vorm als beleving voor mij onderscheidend genoeg van de Alienreeks.
Natuurlijk, de grote doorbraak van Calvin doet qua spanningsboog aan de chestburster denken, maar verder is de dynamiek van het alom bekende ‘tien kleine negertjes’-verhaal toch anders genoeg. Aangename spanning volgt, het einde is ook zeker geslaagd, zelfs een beetje b-filmachtig.

De cast is een handig en politiek correct samenraapsel van bekende namen en gezichten. De marketing is eveneens handig omgegaan met zo’n Ryan Reynolds die als eerste alweer uit de film verdwijnt. Jake Gyllenhaal springt er toch een beetje bovenuit, zelfs in dit soort films. De laatste jaren is die enorm geëvolueerd als acteur.

Audiovisueel ook zeker de moeite. Ik vind de look niet zo clean als in tig van genregenoten, al is het fake bloed nu ook weer niet zo’n goede zet. Ook het wezen zelf is niet in elke fase van zijn leven even mooi gedesigned, vanaf dat die een slangenkop krijgt is de pret er voor mij wat vanaf. En last but not least een zeer verstandige keuze van de makers om de speelduur niet te rekken tot de verplichte 2 uur. Vrij kort, maar krachtig. De pacing zit efficiënt ineen, wat de film enorm goed doet.

Meevaller.
3,5

avatar van Theunissen

Een vergelijk met de klassieker "Alien (1979)" is natuurlijk snel gemaakt en daar heeft deze Sciencefiction / Thriller (Horror is ook van toepassing) film natuurlijk ook bepaalde overeenkomsten mee en het belangrijkste is natuurlijk de levensgevaarlijke buitenaardse levensvorm.

In deze film (speelt zich min of meer of in de huidige tijd) draait het om zes bemanningsleden van het Internationaal ruimtestation ISS (vliegt per dag 16 keer rond de Aarde), die een gehavende ruimtesonde afkomstig van Mars oppikken, die bij hun missie hoort. Deze ruimtesonde bevat een snel evoluerende levensvorm (voor de mensheid is dit het eerste bewijs van buitenaards leven op Mars), die steeds intelligenter en sterker wordt en dat met grote gevolgen. De zes bemanningsleden doen er daarom alles aan om de vijandige levensvorm uit te schakelen en te voorkomen dat het richting de Aarde weet te ontsnappen.

Hoewel het verhaal enigszins clichématig en voorspelbaar is, wist het me wel te boeien (soms zelfs wast spannend) en te vermaken en ook met de uitvoering van het verhaal zat het wel goed en dat geldt vooral voor de opbouw, de sfeer en het visuele plaatje. De buitenaardse levensvorm (geheel spier, helemaal hersenen en helemaal ogen) was best interessant (krijgt ook als naam "Calvin"), maar was wel niet angstaanjagend zoals de Alien uit de eerder genoemde film "Alien (1979)". Wel maakt het net zoals de Alien de nodige slachtoffers (dit keer wel op een intelligente manier) en probeert het te overleven. Het einde was wel aardig, maar was natuurlijk ook zeer voorspelbaar en flauw.

De cast doet het verdienstelijk (is inderdaad politiek correct gekozen met o.a. een gehandicapte neger een Aziaat en van de overige vier blanke personen zijn er twee mannen en twee vrouwen en daarvan is er weer eentje Russisch, die ook nog eens de missiecommandant is) en bestaat o.a. uit de bekende acteurs Ryan Reynolds (in de rol van vluchtingenieur Rory Adams) en Jake Gyllenhaal (in de rol van medisch specialist David Jordan) en dat Ryan Reynolds het eerste dodelijke slachtoffer wordt van de buitenaardse levensvorm (die via zijn mond in zijn lichaam kruipt), vond ik best verrassend en had ik ook niet verwacht.

Al met al een leuke en vermakelijke Sciencefiction / Thriller film, die zich van de eerste tot de laatste minuut lekker wegkijkt (duurt circa 90 minuten) en zeker ook weet te boeien.