Genre: Animatie / Avontuur
Geregisseerd door: Chris Buck en Jennifer Lee
Met onder meer: Kristen Bell, Josh Gad en Idina Menzel
Releasedatum: 11 december 2013
Plot Frozen
"Only the act of true love will thaw a frozen heart."
De bergbeklimmer Kristoff en een jong meisje, genaamd Anna, reizen met een stel rendieren over de besneeuwde bergtoppen en gevaarlijke kliffen. Ze zijn op zoek naar Anna's zus Elsa, de legendarische Sneeuwkoningin om de eeuwigdurende winter, die over hun koninkrijk gevallen is, te beëindigen. Op hun tocht ontmoeten ze mystieke trollen en de hilarische sneeuwman Olaf en zullen ze de natuurelementen moeten overwinnen om het koninkrijk te redden.
- Frozen: Junior Novel (BoekMeter)
- Frozen (MusicMeter)
Marshmallow (stemrol)
Kai (stemrol)
King (stemrol)
Ted Kerkjes
De liedjes vindt ikzelf mag je dan ook niet vergelijken met liedjes van vroeger.
Als Disney meent dat deze film kan tippen aan de klassieke Disneys, vind ik wel dat je dan mag vergelijken.
Haha. Dan word ik wel ongelooflijk vroeg oud.
RuudC
Ik zie niet waarom je dit niet zou mogen vergelijken met de klassiekers. Volgens mij groeit ieder kind op met Sneeuwwitje, Robin Hood, The Aristocats, Aladdin en The Lion King. Als je dan naar Frozen kijkt, kan ik maar een ding concluderen en dat is dat dit wel erg vergane glorie is. Sprookjes genoeg en daarom vind ik het des te vreemder dat er zo'n halfbakken verhaaltje als hier verzonnen is. Ik mis toch erg de magie, de muziek is abominabel en hell, er is niet eens een badguy.
De liedjes geven trouwens ook keurig aan wat er overigens ook mis is in de wereld van popmuziek. Het draait om image en heldere stemmetjes. De bezieling allang verdwenen en creativiteit is dood. Ieder kind zingt de klassiekers mee, maar ik verwacht niet dat ik ooit iemand een liedje van Frozen zal horen zingen. Komt er ook nog bij dat er afgrijselijk veel in de film gezongen wordt. Dat zijn meer plaspauzes dan mijn blaas aankan.
Het verhaal lijkt aanvankelijk vrij klassiek met de prinsesjes en een koning en koningin die het blijkbaar allemaal niet aankunnen. Daarna gaat het eigenlijk... nergens heen. Het draait dan ineens om iemand die niet met zichzelf overweg kan. Iets spannends hoef je dan ook niet te verwachten. De overstap naar compleet digitale animaties heeft Disney dan ook geen creatieve windeieren gelegd. Was het vroeger nog de animatiestudio waar het om draaide, tegenwoordig zijn ze allang links en rechts ingehaald. Frozen is kitsch.
AHWA
Dan moet je hier in huis eens komen luisteren. Dochters (6 en 5) lopen de hele dag liedjes te neuriën of te zingen.
Frozen is kitsch.

Wat ik trouwens ook nog een dieptepunt vind in de film, is toch wel dat domme, knullige monster. Ik vind het ook vrij onlogisch dat die Sneeuwkoningin opeens een sneeuwmonster -of wat het dan ook mag wezen- op haar zus afstuurt.
Lennert
Zelfs ik ken Let It Go en ik heb deze hele film nog niet gezien.
Cinemaniak
Ik ben echt van jongs af aan gek van Disney films, maar Frozen deed mij echt niks. Heel zwaar leunend op het bekende recept en weinig ruimte overgelaten voor originaliteit. Ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt, maar waar alle lof vandaan komt is mij een beetje een raadsel. Het is alsof men de laatste decennia geen Disney-films meer heeft gekeken en dit als iets unieks beschouwen.
Ik zeg niet dat Disney zichzelf constant opnieuw moet uitvinden, maar ik vind dit bijna een kopie van Rapunzel, alleen dan met iets minder komedie. Voor kids waarschijnlijk een geslaagde film, wat dat betreft een aanrader.
Ted Kerkjes
Voor kids waarschijnlijk een geslaagde film, wat dat betreft een aanrader.
Dat geldt al 25 jaar niet meer
mjk87 (moderator films)
Uiteraard wel, vooral de laatste 4 films hebben ook voor volwassenen genoeg te genieten in zich.
JoeyKrune
Had veel meer van de film verwacht. Geef mij maar liever Ice Age, Shrek of Monsters & Co. Wat deze films o.a. leuk maakt zijn de sidekicks, m.n. Sid en Donkey
In Frozen speelt Olaf de sneeuwpop wel mee die de lachers op de hand weet te krijgen, maar het duurt lang voordat hij in beeld komt.
Mijn dochtertje vindt Frozen uiteraard leuk, het gaat immers over prinsessen.... En ze zingt vrolijk de (vele) liedjes mee.
Timothyvdmeer
Teveel liedjes...werd er gek van. Ook niet super mooi gemaakt oid.
Zelva

En een tweede creëren om zichzelf te beschermen als ze met kruisbogen achter haar aan gaan, kan dan opeens weer niet.
Ook zo logisch.
Ook zo logisch. chevy93
Erg wisselvallig. De liedjes zijn soms te melig voor woorden, maar de animaties zien er weeral verbluffend uit. Olaf is een geweldig personage (doet denken aan Sid van Ice Age), maar die Elsa vond ik maar een vervelende meid.
Leuk voor tussendoor, maar niet het meesterwerk dat ze er in Amerika van maken. En zeker niet wat ik verwacht had na de geweldige trailer.
Z*RO
Prachtige film. Ik heb nog niet héél veel gezien van Disney (pak 'm beet 10 van de goeie 50 die ze gemaakt hebben), maar ik vind dit eigenlijk wel gewoon de beste. Beter dan 'de klassiekers' waarmee hier vaak vergeleken wordt. Als je deze minder vindt, heeft dat volgens mij ook meer te maken met de leeftijd die je had, toen je hem zag. Ga nu maar eens een klassieker kijken van 30 jaar geleden die je nog niet gezien hebt toen je klein was. Ik durf er bijna om wedden dat je die minder gaat vinden dan deze Frozen.
Mooi verhaal, prachtige scènes, mooie liedjes, ... Echt een zéér goede Disneyfilm vind ik dit.
Ted Kerkjes

Bij Disneyfilms was het niet belangrijk hoe oud je was. Jong en oud kon van de films genieten. Dat was de magie die de Disneyfilms fenomenaal maakte. Zo is het bij alle producten voor kinderen: als volwassenen het ook leuk vinden, is het kwaliteit.
Dus het moet niets uitmaken hoe oud je bent.
kevinverwijst
Ik vond hem wel heel leuk en ben een fan van Disney. De liedjes vond ik niet zo'n probleem. Als mensen dit al erg vonden moeten ze Les Miserables al helemaal niet kijken want dat is 3 uur non stop zingen. Maar Wreck it Ralph blijft momenteel even mijn favoriet van Disney van de laatste 20 jaar. Die vond ik echt heel leuk.
Dat geldt al 25 jaar niet meer
Seifer
Disney wordt aangeklaagd vanwege het feit dat ze het verhaal Frozen hebben gejat.
Ted Kerkjes
25 jaar? Dus volgens jou hebben ze sinds 1989 geen boeiende film meer afgeleverd? Toch gek, want 1989-1999 geldt volgens de meesten toch als de beste jaren van Disney. Financieel gezien hebben ze geen betere periode gekend als in die jaren. De periode 1989-1999 kreeg dan ook niet voor niets de bijnaam "Disney Renaissance".
De oude Disneyfilms zijn heerlijk sprookjesachtig, en de verhalen vind ik beter.
rcuppen79
De magie van Disney was dat het jong en oud met z'n films wist te boeien. Jammer dat dat inderdaad voor Frozen niet geldt.
Ik neem aan dat dit je persoonlijke mening is en je dit als feit probeert aan te dragen.
Frozen is de meest succesvolle animatiefilm ooit, met een wereldwijde opbrengst van bijna 1,3 miljard dollar. En dat is vrij opmerkelijk in een tijdperk waarin vooral 'sequels' dergelijke bedragen opbrengen. Frozen bracht zoveel geld op omdat ze goede mond-op-mond reclame kreeg.
Daarnaast is Frozen ook de op-één-na-bestverkochte Bluray ooit in de VS (alleen Avatar verkocht meer Blurays).
Ik weet niet waar jij dan op baseert dat Frozen niet door jong én oud goed bevonden wordt. Niet op de cijfers in ieder geval, want die vertellen een ander verhaal. Ook op imdb, kun je zien welke beoordelingen aan de film worden gegeven (en zelfs per leeftijdsgroep).
user ratings per leeftijdsg...
Als volwassen mensen deze film niet leuk/boeiend vinden, had ik wel een andere beoordeling verwacht dan een 7,3 bij mannen boven de 30 en een 7,9 bij vrouwen boven de 30.
Geld maakt nog geen sprookje
rcuppen79
Ik ben het toch met stinissen eens. De eerdere Disneyfilms vind ik ook veel beter dan die nieuwere. De oude Disneys zijn veel sprookjesachtiger, en die zien er veel mooier uit. Die nieuwe kun je haast geen tekenfilms meer noemen.
Maar dat is toch echt jouw persoonlijke mening. Als we kijken naar de cijfers dan kan ik niet anders concluderen dat films als Aladdin, Beauty and the Beast en met name The Lion King behoorlijk hoog worden gewaardeerd door het publiek.
mjk87 (moderator films)
En door de pers en critici. Beauty and the Beast kreeg zelfs een nominatie voor beste film bij de Oscars.
Nicole_1989
Was het maar waar dat ze daarom werden aangeklaagd. Nee, één of andere vrouw beweert dat ze haar levensverhaal hebben gejat, dat ze heeft gepubliceerd in een autobiografie.
rcuppen79
Ach ja, de film heeft een berg met geld opgeleverd, dus dan komt er altijd wel iemand klagen dat de film op zijn/haar werk is gebaseerd. Het feit dat ze 250 miljoen dollar eist, zegt ook wel genoeg over haar daadwerkelijk motief.
Ik denk niet dat Disney hier wakker van zal liggen.
Nicole_1989
rcuppen79 Het zegt genoeg over haar motief, maar ook genoeg over haar geestelijke gemoedstoestand als je het mij vraagt
Seifer
Ik vond het wel grappig om te lezen, iedereen probeert ergens een slaatje uit te slaan.
K. V.
Tja, 'k vond deze een beetje wisselend. 'k had eigenlijk wel redelijk grote verwachtingen bij deze film, maar ze zijn toch niet volledig ingevuld. Niet dat het een slechte film was, maar 'k miste toch een beetje het Disneygevoel. Nochtans zaten er eindelijk weer liedjes ("Let It Go" springt er toch echt wel uit!) in en zaten er prachtige scènes in, maar het verhaal kon me niet de volledige speelduur evenveel boeien. Vooral in het middenstuk zaten er toch wel wat saaie stukken in. Gelukkig verbeterde het weer naar het einde toe en was de finale wel weer groots.
De figuurtjes/sidekicks zelf zijn niet zo bijzonder of blinken echt uit qua humor en gaan niet meteen in m'n geheugen gegrift staan.
Al bij al wel het bekijken waard, maar 'k vond het geen grand cru.

Frozen II
2019

Anya Taylor-Joy vertelt hoe ze haar neefjes en nichtjes trots wil maken

'Frozen 3' is officieel aangekondigd, inclusief releasedatum

Eén en al tegenslag: deze films gingen door een zware 'development hell'

Disney's 'Frozen' helpt mysterieuze dood van negen Russische hikers op te lossen

Coco

African Cats
Documentaire / Avontuur, 2011

Tangled
Animatie / Fantasy, 2010
koninginmistake in personmagievillainmusicaltekenfilmprinsesverraadsnowmanreindeervloeksneeuwtrollgebaseerd op een kinderboekmountain climber mountain climbingevil prince based on fairy talepost-credits scenefrozen vrouwelijke regisseur3dsister sister relationshipadapted into play or musicalf-ratedmagic land