• 9.373.535 stemmen

Duel (1971)

Actie / Thriller | 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Dennis Weaver, Jacqueline Scott en Eddie Firestone

Plot Duel

"The most bizarre murder weapon ever used!"

David Mann is bezig met zijn autoreis door Californië. Wanneer hij een gastanker probeert te passeren, laat de bestuurder van de gastanker hem niet voorbij. De bestuurder begint steeds vreemder rijgedrag te vertonen: hij begint spelletjes te spelen met Mann en iedere keer als Mann hem bijna inhaalt, snijdt de bestuurder hem af. Dan gaat Mann de strijd aan met de mysterieuze bestuurder.

avatar van otherfool

otherfool

Briljant idee voor een no-budget film. Mooi uitgewerkt ook; constante spanning. Spielberg's eerste kleine kunstwerkje. 3,5 sterren voor dit debuut.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Oeffff, wat een film zeg.....Geen opbouw, geen clichés, niet teveel sentiment en een constante dreigende sfeer. Joyride en Jeepers Creepers zijn hier echt wel door geïnspireerd.

Super, dat kat en muisspel tussen beide kemphanen. Ik heb er bewondering voor dat je met minimale middelen zo`n film kunt maken. Het einde vond ik ook erg sterk. *4,5 Een goed debuut voor Spielberg idd.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Een leuk verhaaltje, maar echt fameus goed kan je het niet noemen hoor.
Er zit, vind ik, iets te veel achtervolgingen met auto's in.
De stukken in het café of aan de tankstations zorgen voor variatie en extra spanning.
Zeker in het café waar zowat iedereen met leren botten verdacht wordt.
Verder herken je de stijl van Hitchcock wel in deze film:
De muziek en die typische voice-over die ook in Hitch's Psycho wordt gebruikt.
Leuk debuut, meer niet. 3.0*

• 12092 berichten

Prachtige film! De meest effectieve tweestrijd ooit, waarbij het gevaar ongrijpbaar is en het slachtoffer een kwetsbaar ielig lulhannesje. Maar o zo goed door spielberg neergezet in slechts 2 of 3 fragmenten! Bewijs dat je geen uren film nodig hebt om een situatie helder uiteen te zetten. Na Jaws eigenlijk zijn beste film. Daarna ging het steeds verder bergafwaarts..

avatar van Ace Hanlon

Ace Hanlon

Jaaaaren geleden eens gezien. Maar deze film is me eigenlijk altijd bijgebleven als hardstikke spannend.

Zodra ik de kans krijg wil hem toch graag nog eens zien

avatar van Gehenna

Gehenna

De eerste speelfilm van Spielberg, constante dreiging en ontzettend spannend met subliem regiewerk. 4*

avatar van PartyMarty

PartyMarty

Coole film! Mooi om te zien hoe Weaver met zichzelf worstelt, zijn vertwijfeling in het wegrestaurant bijv. Of de schrik gevolgd door opluchting als hij wakker wordt naast die trein. Of aan het einde dat ie half huilt en half lacht. De truck is natuurlijk super angstaanjagend. De shots met de binnenspiegel zijn groots, net als de shots dat hij steeds, als Weaver denkt dat ie hem kwijt is, om de hoek weer dreigend staat te wachten. Wel grappig idd dat je geen ontploffing van de truck hebt op het laatst, maar het is juist mooi om te zien hoe de truck na zijn defeat als het ware zijn laatste adem uitblaast, ik bedoel de lekkende olieleidingen, het wiel wat ophoudt te draaien.

avatar van The Lexx

The Lexx

deze film is wel zo creepy, het is simpel maar zo vakkundig gemaakt dat je echt medelijden krijgt met hem omdat niemand zoiets zou willen meemaken

4.5 ster voor een van de beste thrillers/(roadmovie?) ooit

avatar van Down_By_Law

Down_By_Law

Bijzonder spannende film die veel te weinig aandacht gekregen heeft. Het is zelfs een van de beste Spielberg films. Bloedstollend van begin tot eind en een aaneenschakeling van briljante scenes. 5/5

avatar van killzone

killzone

Duel is goed en origineel bedacht. Een leuke film van Spielberg, ook meteen zijn eerste.

Dennis Weaver is goed en de extra's op de dvd is ook in orde, mede dankzij de fantastische documantairemaker Laurent Bouzerau.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Erg fijne film dit. Hij begint gelijk spannend en blijft spannend tot het eind. Door het briljante sounddesign is hij zelfs nog spannend, en tril je helemaal na, nadat de truck kapot is gegaan. Dennis Weaver acteert erg sterk, de auto en truck zien er goed uit (de truck is geweldig met zijn nummerplaten, roest- en olievlekken!), en de muziek is ook erg sterk. Enige nadeel zijn de voice-overs die niet nodig zijn en niet altijd erg sterk. 4 sterren.

avatar van boerenpummel

boerenpummel

Ja, knap gemaakt filmpje.

De spanning is af en toe te snijden.

avatar van MovieEter

MovieEter

Super film!! Moet je als het genre thriller/roadmovie je aanspreekt sowieso een keer gezien hebben! 4*

avatar van squash2002

squash2002

Geweldige thriller/ actie film uit 1971 van Spielberg. Goed camerawerk, muziek, spanning (die ook blijft) en die truck is echt duivels.

Van mij 4* .......en

de Heer Weaver alias Mccloud had beter te paard kunnen gaan had hij zich deze ellende bespaard.

avatar van 606

super gave road movie met erg veel spanning.

4,5 ster

avatar van Frank7

Frank7

Het verhaal is natuurlijk heel simpel.Laat een truck een auto achtervolgen en that's it. Echter wel een film die van begin tot einde spannend is. De acteerprestaties zijn uitermate goed, echt een bureauclerk die nooit wat meemaakt en in de broek schijt, maakt indruk in deze film. Jammer is wel dat je de truckchauffeur niet te zien krijgt....of is dat juist een kracht van deze film?Een oude film met een heel simpel thema dat eigenlijk van alle dag is. 4 sterren. G. a. L.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Het is juist de kracht van de film? Hoe zou een chauffeur het in godsnaam sterker of enger maken? Hij kan het alleen maar verpesten.

avatar van murtcelP

murtcelP

Heel simpel gegeven, maar super spannend uitgewerkt door Steven Spielberg! ****

avatar van Funky Junky

Funky Junky

Ik had er meer van verwacht, ik vond de film niet echt spannend en heel erg voorspelbaar. Leuk om wat tijd te doden op een zondag maar meer ook niet. 2*

misschien wel spielberg's beste film......hoe kun je met minimale middelen zo'n sfeer van constante dreiging creeren?.....wat in een film als open water niet lukt en hier wel......duidelijk de stijl van de grote meester......camera is ook constant in beweging......versnellingen als de truck dichterbij komt waardoor hij echt doodeng is!...briljant!

avatar van dafoefan

dafoefan

Een geweldige film!

Ik vind deze film een beetje lijken op The Hitcher 1986.

Erg goed geacteerd door Dennis Weaver.

Het einde vind ik een beetje raar, jammer dat je er niet achter komt wie nou die truck bestuurd.

Wat mij opviel was dat op de achterkant van die truck FLAMMABLE stond, maar bij de volgende scene waren de letters er weer vanaf

Zouden ze meerdere trucks gebruikt hebben?

avatar van squash2002

squash2002

dafoefan schreef:

Een geweldige film!

Ik vind deze film een beetje lijken op The Hitcher 1986.

Erg goed geacteerd door Dennis Weaver.

Zouden ze meerdere trucks gebruikt hebben?

10 keer gezien de film...maar nooit opgevallen

avatar van robertus65

robertus65

Hé Steven, beste vriend , zie je wel dat je ook spannende films kunt maken zonder buitenaardse wezens, special effects en een sentimenteel sausje.

Gooi die troep weg en back to the basics.

avatar van ikkezelf

ikkezelf

Zeer goede, spannende film. Wat mij betreft dan ook zeker 3,5 * waard.

The Car is ook zo'n soort film. Als je Duel mooi vond moet je die ook zeker zien!

avatar van dafoefan

dafoefan

MWX schreef:

ik kan deze film verdorie niet op dvd krijgen ben d'r al zo lang naar op zoek weet iemand hoe ik aan deze film kan komen.

Ga even naar WWW.DVDOUTLET.NL[/url]

avatar van Saldek

Saldek

Ik vond het geen heel spectaculaire film, maar toch erg o.k. Insteek van de film was volgens mij dat Steven S. geen geld had, maar wel bewijs leveren wilde dat met weinig geld toch best een goede film gemaakt kon worden. Met dit bij weet keek ik de film waardoor je er beslist anders naar kijkt. Vanuit het 'low-low-budget' - perspectief vind ik zijn project meer dan welgeslaagd. Maar als ik niet beter zou weten zou ik het een gewoon leuke film noemen........maar zeker niet slecht ! 4

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1991 berichten

Fraaie film, een van de betere, zo niet de beste, die ik van Spielberg ken. Mooi gefilmd, goede lengte en met beperkte middelen wordt een erg mooie spanning opgebouwd. Misschien niet compleet realistisch, maar ik vind deze constant onbekende bad-guy wel wat hebben. Het enige echte minpunt vond ik de voice-overs bij de gedachtes van de hoofdpersoon , jammer was dat.

• 12092 berichten

Die zijn wel erg belangrijk, want daardoor weet je over zijn angst voor hoge snelheid, zijn andere miezerigheden.. de man is eigenlijk een heel bangige miezerd dat zou je zonder voice-over veel moeilijker hebben kunnen duidelijk maken.

avatar van arkadi

arkadi

thomzi50 schreef:

Je geeft de beste spielberg een 3.5? Hoop dat dit je 2e Spielberg was ofzo.

• 12092 berichten

Ik vind het wel één van zijn beste films, maar bij mij zit ie dan ook gewoon op 4,5