• 9.375.864 stemmen

Duel (1971)

Actie / Thriller | 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)

Genre: Actie / Thriller

Speelduur: 74 minuten (originele versie) / 90 minuten (bioscoopversie)

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Dennis Weaver, Jacqueline Scott en Eddie Firestone

Plot Duel

"The most bizarre murder weapon ever used!"

David Mann is bezig met zijn autoreis door Californië. Wanneer hij een gastanker probeert te passeren, laat de bestuurder van de gastanker hem niet voorbij. De bestuurder begint steeds vreemder rijgedrag te vertonen: hij begint spelletjes te spelen met Mann en iedere keer als Mann hem bijna inhaalt, snijdt de bestuurder hem af. Dan gaat Mann de strijd aan met de mysterieuze bestuurder.

avatar van rocky I.S

rocky I.S

heel mooie film en veel ''stille'' actie.grotendeels altijd het zelfde maar wel veel spanning alleen het einde vond ik dat die trucker iets te makkelijk doodgegaan is,ik verwachte iets meer aan het einde van de film.

avatar van Kr!kke

Kr!kke

The Last schreef:

Heeeeh??? Hoe kom je ineens bij Kingdom of Heaven?

Duel was vorige week vrijdag op 2BE, de week daarvoor was het (ook op 2BE) kingdom of heaven , maar deze 2 films zijn idd niet te vergelijken, ik begrijp je verbazing volkomen !

avatar van *kelly*

*kelly*

Slechte acteerprestaties, maar los daarvan een spannend verhaal. Alleen jammer van het einde, film kon veel groter zijn.

--------->3,5*

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Knap hoe Spielberg met zo weinig middelen zo'n goede spanning weet te creëren. De film is op zich ook redelijk tijdloos met een briljante keuze wat betreft de vrachtwagen (oud, vies, grauw, en toch erg snel). Maar na een uur is de grootste lol er wel vanaf. Deze film was destijds de eerste in zijn genre (The Car, Christine en het obscure Mirage zouden volgen als films over duivelse voertuigen). Maar na een uur moet de film echt met iets nieuws komen, en dat gebeurt niet, het kruipt een beetje toe naar een teleurstellend einde.

Niet zozeer het feit dat je nooit echt achter de identiteit en motieven van de trucker komt - alhoewel de verzamelde nummerbordjes genoeg impliceren, namelijk dat het een serial killer is, die in elke staat een automobilist wil vermoorden. Nee het is vooral het feit dat de truck niet ontploft. Kom nou.

De hoofdpersoon is ook maar een droplul dat hij niet gewoon omkeert en naar huis gaat. De keuze om maar door te gaan, voor 1 klant, is niet erg slim. Spielberg had dat op kunnen lossen door hem om te laten keren, en dat de trucker hem gewoon achterna gaat ofzo.

Ook leuk om de achtergronden op Wikipedia bij deze film te lezen trouwens. Er zitten nogal wat goofs en inconsistenties in de film, vooral veroorzaakt door de aanschaf van een nieuwe auto en truck, om zo 30 minuten extra footage te filmen om van de TV-film een bioscoopfilm te maken. Wat me trouwens opviel was dat op het laatst de deur van de truck open is. Dit was omdat ze eigenlijk een mechanisme hadden waarmee de truck zelf zou rijden, maar dat werkte niet, waardoor een stuntman er op het laatste moment uit moest springen.

Al met al een spannende, redelijk tijdloze film waarbij het uiteindelijke gebrek aan spektakel - en de bril van Weaver - toch wel gedateerd aandoen.

P.S. Zonder de naam Spielberg zou de film allang vergeten zijn denk ik.

avatar van Wouter

Van de andere kant: door deze film werd Spielberg wie is en heb jij van hem gehoord.

avatar van jacques haenen

jacques haenen

er wordt een paar keer gesteld dat het jammer is dat de truck aan het einde niet spectaculair explodeert.
twee redenen waarom dat niet jammer is:
1: de truck wordt, door het buiten beeld blijven van de chauffeur, bijna een zelfstandig "levend wezen" . doodsgereutel past véél beter in die sfeer dan boem.
2: al staat er "flammable" op, de tank kan ook leeg zijn (logische gedachte gezien de bereikte snelheden) goede thrillers spelen met verwachtingen.

eens?

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

yep, mee eens. Het staat zelfs niet eens vast dat een halfvolle tank zomaar zou ontploffen. Hangt er beetje vanaf.

De laatste geluiden van de truck geven inderdaad iets meer voor het gevoel, evenals het visuele zoals het uitdraaien van de banden.

Een ontploffing zou de film geen recht hebben gedaan. Het wordt dan allemaal zo geduldig opgebouwd en dan boem en gedaan, nope.

avatar van Gish

Gish

Deze film maakte heel lang geleden op televisie diepe indruk op mij.

Heb hem daarna niet meer willen zien om de herinnering niet krijt te raken.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Er wordt wel gezegd dat de truck op een gegeven moment gevoelsmatig een persoon moet worden, alleen is daarvoor de chauffeur wel te vaak in beeld: de hand, de bruine laarzen, de poging van Weaver om de chauffeur te ontdekken in het wegrestaurant enz

Bij het latere 'The Car' heb je dit niet.

avatar van mikey

mikey

Captain Pervert schreef:

Bij het latere 'The Car' heb je dit niet.

Die auto heeft ook geen bestuurder toch? Dan is dat een supernatural en duel een thriller.

avatar van aerts007

aerts007

Thriller van de bovenste plank.

vind hem zelfs nog niet gedateerd. 80 Minuten suspense met Mcloud in de hoofdrol!

Had beter even terug zijn paard genomen!

avatar van Minotaures

Minotaures

Wat aardig van de truck-chaffeur om de school bus te helpen. Had anders verwacht.

avatar van Zinema

Spannende thriller van Spielberg die hier zijn debuut maakt met een sterke Weaver. Origineel en goed.

Geweldig! Ik zeg altijd dat the Matrix mij tot filmfanaat heeft gemaakt, maar ik denk dat Duel (die ik rond dezelfde tijd per toeval had gezien) hier ook aardig aan mee heeft geholpen. Hoe een film met zo weinig diepgang of enig verhaal, je zo kan boeien. De spanning was heel de tijd om te snijden.

Misschien is het juist de combinatie van het diepgaande verhaal van the Matrix, en de recht-voor-zn-raap spanning uit Duel waardoor ik anders naar films ben gaan kijken.

Klassiekertje, zeg ik!

5 sterren. Whoppa!

avatar van wibro

wibro

ultimate_roeltje schreef:

Klassiekertje, zeg ik!

5 sterren. Whoppa!

Gewoon de beste film van Steven Spielberg.

avatar van the spies

the spies

Helemaal met bovenstaande commentaar eens! Dé beste Spielberg film. Dit laat zien dat je met weinig tot geen middelen een geweldige film kan maken. Iets dat tegenwoordig nog maar weinig wordt gedaan. Geweldige sfeer en spanning. 4 sterren voor de film en 1 ster voor de snor van Dennis Weaver! 5 sterren dus!

avatar van film88888

film88888

Steven Spielberg's eerste meesterwerkje, en je blijft heel de film aan het puntje van je stoel vastgenageld.

Dennis Weaver speelde erg goed, en kwam heel realistisch over als de man op de duur gek ervan werdt.

Verhaal is redelijk dun, maar wel erg goed, en toch wel beetje orgineel.

De film heeft echt iets speciaals.

De film was ook erg mooi gefilmt.

4,0

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

blijft gewoon een topper

avatar van Nasir

Nasir

Simpel, maar zo doeltreffend. Shot op het einde van die trucker is zo schittererend. De extra's op de dvd met commentaar van spielberg over Duel en zijn vroegere carriere was ook interessant.

Volgens mij worden ze tegenwoordig niet meer zo gemaakt.

avatar van Lkw

Lkw

Enigma schreef:

Matige film ik zat me dood te ergeren aan de domheid van David mann vooral bij de spoorwegovergang hij had zo uit kunnen stappen en de bestuurder van de truck kunnen grijpen en zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te noemen.2*

Eens. Als de hoofdpersoon niet logisch handelt, kun je je niet met 'm vereenzelvigen. Dat irriteert. Film krijgt daarom van mij 'slechts' 3 sterren.

avatar van maerk

maerk

Geslaagd debuut van Steven Spielberg.

Waar Duel om draait zijn de beklemmende scènes met de grote truck erin. De rest (onder andere de scène waarin Weaver die naar huis belt, de scène in het restaurant) zijn bijna onbelangrijk. Er is ook een groot verschil tussen de 'actie'scènes en de 'normale'scènes. De actiescènes zijn op momenten enorm spannend en brengen je werkelijk naar het puntje van je stoel, maar de andere scènes steken nogal saai af tegen deze superspannende gedeeltes. Dennis Weaver speelt redelijk maar hij weet niet echt indruk te maken. Nee, het draait hier echt om de spanning en die weet Spielberg geweldig op te bouwen. Het gegeven is simpel maar wel goed uitgewerkt. En in deze film kon je al zien dat Spielberg oog heeft voor prachtig camerawerk. Het camerawerk is soms verbluffend mooi. Bijna alle camerastandpunten zijn geweldig en de beelden met bewegende camera waren ook erg mooi. Ik zat te twijfelen tussen een 3* en een 3,5*. Dankzij het camerawerk en een prachtige eindscène (de truck die naar beneden valt) wordt het de 3,5*

Een lichte tegenvaller maar nog steeds goed genoeg voor een 3,5*.

avatar van mr. white

mr. white

Heerlijke film!

Spannend, beklemmend en zeer onderhoudend. Eigenlijk een klassieker die je gezien moet hebben...

avatar van hersenschimm

hersenschimm

net gezien op "één". Echt wel enorm geschrokken hoe snijdend spannend deze film wel is

avatar van Friac

Friac

De film heeft last van een mak begin en einde, helaas wordt ook niet altijd het gewenste spanningsniveau bereikt. Voor de hedendaagse kijker charmeert de film alleszinds dankzij zijn heerlijke seventies-look (die knalrode auto alleen al is een feest voor het oog) en de stoere camerahoeken die het adrenaline/testosterongehalte van de film verder de hoogte induwen.

De stream-of-consciousness van het hoofdpersonage heeft iets positief - je zit echt dicht op de huid van het personage - , maar tegelijk is het bij momenten een tikkeltje storend en voelt het nogal gedateerd aan.

Degelijke film, maar gezien zijn reputatie had ik stiekem net iets meer verwacht. Een dikke 3*

avatar van Theunissen

Mooie en spannende film. Prima gespeeld door Dennis Weaver.

avatar van confucius

confucius

Niet nadenken! Ga mee met het verhaal. Hoedt u voor een analyse, en je zult met een korte, maar pittige thriller beloond worden. Met deze film heeft Spielberg de basis gelegd voor al zijn volgende -meester - werken. Toegegeven, deze is een "simpeltje" een goedkope, maar wél een spannende bangelijke film. Moet je gezien hebben, ook al is het een "ouwertje" uit ´71. Confucius zou Confucius niet zijn moest hij er geen Confuciaans citaat bijsleuren:

"Het zijn de simpelste verhaaltjes, die de grootste storm veroorzaken." (En zeg nu niet dat dat niet waar is he!) 3***.

avatar van OlafK

OlafK

Heerlijk kort filmpje! In pak 'm beet 70 minuten wordt een geweldige sfeer gecreëerd. Er gebeurt maar heel weinig, of althans, er is slechts weinig verandering in de gebeurtenissen, maar desalniettemin weet Spielberg de aandacht van de kijker vast te houden. Dit komt vooral doordat hij de continue achtervolging weet af te wisselen met o.a. de stop bij het café, alwaar ook weer een enorme spanning opgebouwd wordt. Dennis Weaver speelt een prima rol als de enigszins neurotische David Mann. Voor de rest nooit echt van gehoord.. erg jammer, want in Duel speelt hij heel aardig.

Erg gave thriller. 4 sterren.

avatar van Spetie

Aardige film, maar ik had de film nog wel wat spannender verwacht. De film bevat een prima sfeer en de dreiging van de vrachtwagen is eigenlijk constant aanwezig. Daarnaast zorgt het feit dat je de chauffeur zijn hoofd nooit te zien krijgt ervoor dat het hele gebeuren iets mysterieus houdt. Minpunt aan de film vond ik toch wel dat de hoofdrolspeler niet altijd even slimme keuzes maakt en daardoor soms de problemen toch wel over zich afroept. Ook het einde is niet bijzonder sterk, maar in zijn geheel is de film toch zeker wel vermakelijk.

avatar van Scorpio11

Scorpio11

Je zal maar zo'n idioot op de A1 achter je aan hebben. Hele goeie thriller. 1 van de eerste toppers van Spielberg.

avatar van gizzegiz

gizzegiz

Uiteraard wat verouderd, maar toch een schitterende thriller, waar je je perfect kunt in inleven!