• 9.372.312 stemmen

Geregisseerd door: Ernst Lubitsch

Met onder meer: Ernst Lubitsch, Ethel Orff en Heinz Landsmann

Gesproken taal:

Plot Meyer aus Berlin

De Joodse Sally Meyer (Ernst Lubitsch) heeft genoeg van zijn vrouw Paula (Ethel Orff). Hij verzoekt zijn dokter om hem als ziek te diagnosticeren en hem een lange vakantie voor te schrijven. De dokter stemt in en zendt Meyer naar Tirol. In Tirol aangekomen probeert Meyer de jonge, aantrekkelijke Kitty (Trude Troll) te versieren. Om haar te veroveren gaat hij zelfs zo ver dat hij een 2800 meter hoge berg wil beklimmen.

avatar van Metalfist

Metalfist

Lauwe Lubitsch

Ik ben me de laatste tijd meer en meer aan het interesseren voor silent films en dan is het eigenlijk toch een genot dat zoiets als Youtube bestaat. Ben normaal geen fan van het kijken op zo'n streamingsite wegens te lage kwaliteit, maar volgens mij krijg je dit soort films niet in veel betere kwaliteit te zien. De eerste kennismaking met Ernst Lubitsch was niet zo denderend, Ninotchka - 1.5*, maar wou me hier wel eens aan wagen.

Het is eigenlijk dankzij Nederland dat we vandaag de dag nog de kans hebben om dit te zien. De film werd namelijk als verloren beschouwd totdat er ergens nog een kopie werd gevonden in de Nederlandse filmarchieven onder de naam Sally geht auf Reisen. Wat eigenlijk een meer logische titel is aangezien Meyer aus Berlin onderdeel is van de Sally reeks van Lubitsch die hij maakte voordat hij naar Hollywood trok. Soit, Sally kun je dus eigenlijk meer een typetje noemen en op zich eigenlijk nog wel eentje dat best vermakelijk is. Sally is een notoire vrouwenliefhebber en bovendien een man die niet op zijn mond is gevallen, maar daar knelt dan ook een beetje het schoentje aangezien dit soort spitsvondigheden en vlotte antwoorden beter tot zijn recht komen via audio dan via de gebruikelijke pancartes. Voor de rest valt op dat Lubitsch precies niet echt een idee had hoe hij zijn film moest eindigen (of zou er misschien nog een segment verloren zijn?) en komt de 'Ende' pancarte wat uit de lucht gevallen.

Blijkbaar één van de laatste keren dat Lubitsch voor de camera te zien was, na 1920 zou hij zich op zijn regie carrière focussen, en dat is zonde aangezien hij dit wel leuk doet. Viel me op dat hij eigenlijk helemaal niet zo geforceerd overkomt als andere acteurs in deze tijdsperiode. Lubitsch deelt veel scènes met Trude Troll maar dat is niet echt noemenswaardig. Sowieso een niet echt bijzondere cast trouwens. Visueel is dit allemaal wel degelijk gemaakt, maar verwacht nergens de vernuftigheid die je bij de klassiekers in het genre verwacht. Al moet ik toegeven dat ik wel gecharmeerd was door de nachtmerrie van Sally. Leuk in al zijn eenvoud.

Betere zit dan Ninotchka in ieder geval, maar dat zal ongetwijfeld ook wel te danken zijn aan de korte speelduur. Meyer aus Berlin klokt uiteindelijk af op iets minder dan een uur en dat is echt wel voldoende. De fratsen van Meyer heb je na een tijd wel gezien en de climax met de respectievelijke wederhelften die eindelijk bij elkaar komen loopt met een sisser af.

Nipte 3*