• 9.374.618 stemmen

Geregisseerd door: Milos Forman

Met onder meer: Jim Carrey, Danny DeVito en Paul Giamatti

Releasedatum: 25 mei 2000

Plot Man on the Moon

"Hello, my name is Andy and this is my movie."

Als beginnend komiek heeft Andy Kaufman het niet gemakkelijk. Zijn anarchistische vorm van humor wordt zelden gesnapt, waardoor hij gedwongen wordt zich toe te leggen op imitaties van Elvis. Dit zorgt wel voor het nodige succes bij het grote publiek. Hij wordt ontdekt door George Shapiro, een manager die hem een rol in de populaire sitcom "Taxi" versiert. Andy weigert zich echter in een vakje te laten stoppen en de norm te volgen. Wanneer zijn televisiecarrière op een dood spoor zit, besluit hij zijn toekomst te zoeken in het professioneel worstelen.

Andy Kaufman / Tony Clifton

avatar van fantasieboy

fantasieboy

Perfecte film

BoordAppel schreef:
De film wil je met het einde alleen laten geloven dat Andy misschien nog leeft, er is geen enkele hint dat ook die broer Clifton speelt. In het echt zal het wel zo zijn geweest, in de film niet.

Ik moet mezelf misschien toch even corrigeren hier want is de man die de dokter speelt tijdens Kaufmans Carnegie Hall optreden niet de broer van Andy?

Vandaag voor de zoveelste keer gezien. Ga naar de 5, sublieme biopic die me nooit onberoerd laat. Erg grappig ook. Zelden worden er ook zo'n goede bestaande nummers in een film gebruikt. Vooral tijdens de aftiteling.

avatar van Respekked

Respekked

ja nu je het zegt de dokter tijdens carnegie hall is idd zijn broer. Misschien is het dus toch wel zijn broer die clifton speelt op het einde? Je kan iig uit carnegie hall afleiden dat zijn broer in het complot kan zitten, toch?

BoordAppel

Ja dat dacht ik dus ook toen ik het nu weer zag. Voor mij maakt het eigenlijk verder weinig uit of zijn broer Clifton speelt, het blijft een briljant einde.

avatar van Tieske

Tieske

Zeer sterke, grappige film. Hoe iemand weigert zich aan te passen aan de standaard en als hij dit toch doet, door in "taxi" te spelen als Latka, hiervan de zure vruchten plukt. Het werd ook duidelijk dat de grote meerderheid helemaal geen vernieuwing en originaliteit wenst, maar het gewoon wil laten zoals het is, en de nieuwe ideeën van Kaufman helemaal niet wil.
Om Tony Clifton heb ik hard gelachen, erg grappig. Dat worstelen vond ik ook goed, zeker met die worstelkoning en dat de strijd tussen hen ook allemaal show bleek te zijn.

Het is wel duidelijk, na "The Truman Show" en "Man on the moon" te hebben gezien, dat Jim Carrey, behalve gekke bekken trekken en grappig doen, ook zeer goed kan acteren. 4 sterren voor deze film.

avatar van GuirY Rose

GuirY Rose

Tragisch... ik heb wel begrip voor hem... maar geef mij nou maar gewoon een echt grappige komiek!!! hij was wel ziek bezig met dat worstelen maar zo in een film is het geweldig

avatar van Mr. Rookus

Mr. Rookus

echt helemaal mijn stijl ! niet persee uit op humor maar d.m.v gekke acties toch in de smaak vallen ::D:D (ofniet)

avatar van Flipman

Flipman

Damn, Jim Carrey in een biografische Film! Hij speelde het mooi, hoewel ik niet kan zeggen dat ik andy Kaufman erg goed ken.

Mooie Film, 'n vier.

avatar van Sid

Sid

hilarisch, grappig & tragisch. bijzondere film!

avatar van JP

Oscarmateriaal voor Carrey.

Mijn idee !

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Carrey is in staat om onmogelijke dingen tot 'mogelijk' te veranderen...

Geweldig acteerwerk, ook al ken ik de echte Kaufman niet.

avatar van D-ark

D-ark

lizard schreef:

Deze vreemde film over Andy Kaufman die ik nog ken uit de herhalingen van taxi is een aangrijpende erg goede film.

Carry weet zijn personage perfect neer te zetten en die zanger is geweldig.

4,0

ik geef lizard helemaal gelijk.

Maar wat gebeurende eigenlijk na zijn dood?

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

Sommige mensen dachten dat het weer een van zijn grappen was, maar ja het bleek waar te zijn...Hij zei wel een keer voor de grap dat hij 20 jaar na zijn dood terug zou keren en daarom werd er in 2004 een Welcome back Andy feest georganiseerd...

avatar van mdma

mdma

tony clifton is serieus de beste in die film! haha zijn versie van "I will survive" haha

avatar van Nitra

Nitra

de meeste mensen die hem niet goed vinden begrijpen hem dus ook niet ! het is ook een Komedie / Drama film

wat houdt dat in ? dat het geen komedie is maar Komedie / Drama dus je zult niet de hele film door lachen.

ik vind deze film heel goed 4.5*

avatar van exfrozen

exfrozen

Waarom nu zo laat! Dan kom ik morgen als een zombie op me werk

avatar van metaledje

metaledje

echt een magnifieke rol van jim carrey

avatar van donnie darko

donnie darko

Wat een geweldig mooie film is dit toch! Jim Carrey staat echt magistraal te acteren(zelden zo'n goede rol gezien), het hele verhaal blijft leuk en ik heb me dus geen seconde verveeld.

Vooral deze scenes vond ik zeer mooi:

-De Grote Show-scene
-De begrafenisscene(mooiste wat ik in maanden heb gezien, zeker als iedereen nog mee moet beginnen zingen

Voor de rest was het gewoon echt een goede film met dus een steengoede Jim Carrey, een zeer goede Danny de Vito, en een ook meer dan behoorlijke Courtney Love.

Ik hou het op 4* omdat ik vond dat hij misschien 10 minuten te lang duurde.

Ik vind hem trouwens ondergewaardeerd. Is zeker een plaats in de top 250 waardig. Ik heb Ed Wood ook een halfje omlaag gedaan naar 3.5*. Ik vond de films wat van elkaar hebben, maar deze was toch duidelijk iets beter.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Erg interssante biopic, die je continue op het verkeerde been weet te zetten (de grote theatershow met de oude dame, het worstelen met Lawler dat doorgestoken kaart blijkt te zijn). Kaufman is een erg interessant onderwerp en wordt indrukwekkend neergezet door Carrey. Verder zitten er een aantal leuke bijrollen van onder andere Paul Giamatti en Danny DeVito en cameo's in de film.

Het begin van de film is werkelijk hilarisch en erg origineel en geeft aan wat voor soort humor van Kaufman je de komende twee uur kunt gaan verwachten. Verder is de film van tijd tot tijd erg komisch, maar weet op bepaalde momenten ook erg te ontroeren.

Werkelijk prachtig vond ik het einde, waarin we na Andy's dood nog even een optreden zien van Tony Clifton, waarbij het publiek (in de film) denkt dat het Andy zelf is en het publiek (dat deze film kijkt) denkt dat het Giamatti's personage Bob Zmuda is. En dan zien we, helemaal aan het einde, Giamatti ontroerd zitten, kijkend naar het optreden. . Prachtig einde, ik had geen beter eind kunnen bedenken.

4 flinke sterren.

avatar van Hacate

Hacate

Veel geruchten gehoord dat dit Jim Carrey's beste film zou zijn, dus redelijk hoge verwachtingen. De benoeming aparte film is op zijn plaats, helaas niet positief apart naar mijn idee, de film irriteerde me nogal, ik vond het vervelend om naar te kijken en het kon mijn aandacht totaal niet krijgen. Maar dat terzijde, het concept is en blijft origineel, het viel bij mij niet in de smaak maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die dit soort films juist wel erg kunnen waarderen.

avatar van jimbo79

jimbo79

wat een verrassing dat ik deze nog niet gezien had

ik vond altijd jim carrey een heel goede akteur maar in deze film overtreft hij zichzelf een ongewone supergrappige en zelfs ontroerende film die zo hard onderschat is geworden. kende andy kaufman niet maar hoe jim hem neerzet is echt geniaal. zijn beste rol tot nu toe.4****

avatar van JorritS

JorritS

Ben het er absoluut mee eens dat dit Carrey's beste rol is, maar wel samen met the truman show. Heerlijke film, ontzettend leuk gespeeld door Carrey, ook Giamatti mocht er zeker wezen. Tony Clifton is hilarisch!

avatar van marcelgg

marcelgg

Is dit leuk? Wat de film goed maakt is dat ie bezig is met de vraag: wat is humor? Andy Kaufman wordt schitterend neergezet door Carrey, in alle zekerheid en twijfel die op zijn weg kwam.

Zeker een aanrader, maar verwacht geen makkelijke lachfilm...

Hopelijk hebben Burton en Depp goed opgelet bij deze film.

Fijne biopic inderdaad, die vooral slaagt door het sterke acteerwerk van Carrey en het meer dan leuke onderwerp. Kaufman is echt wel een man naar m'n hart. Hoewel hij niet veel meer doet dan het Candid Camera idee extrapoleren, weet hij echt wel een geweldig showtje op te zetten. Heerlijk hoe hij alles en iedereen betrekt in z'n eigen privéoptreden dat z'n leven is.

Beetje jammer wel dat de regie van Forman verder voor professioneel is, met de slechte nasmaak die vaak aan de term verbonden is. De intro was verder leuk, maar een ietwat zwak aftreksel van Schizopolis. Grootste kritiek rust eigenlijk op het einde (volledig eens met Yak). Het drama werkte niet echt, vooral niet omdat Kaufman plots niks meer was dan een natte handdoek. Doe mij maar de Kaufman uit het eerste deel dan.

Toch een aardige 3.5* Fijne film die niet verveelt, al komt dat vooral door Kaufman's geweldige ideeën. Een komiek naar m'n hart.

BoordAppel

Goh, dat valt me weer mee. Forman vind ik overigens een geniaal regisseur. Visueel ziet de film er goed uit maar niet baanbrekend of erg origineel maar de kracht van Forman is volgens mij juist dat hij acteurs de ruimte en mogelijkheden geeft om te stralen. In elke film van Forman wordt er echt geweldig geacteerd.

Dat wel, maar dat staat niet zo hoog op mijn verlanglijstje . Wat ik dan gezien heb van hem, vind ik vaak uiteindelijk een beetje saaiig, en niet iets wat mij lang bijblijft.

Ook bij deze film zal me na een week vooral de leuke persoon Kaufman bijblijven, de rest van de film zal snel wegzakken tot een "oh ja, die heb ik wel eens gezien" film.

Film die ik trouwens maar eens opgezocht heb nav al jouw lovende woorden BoordAppel.

BoordAppel

Dat wel, maar dat staat niet zo hoog op mijn verlanglijstje .

Ik weet het, daarom dat ik lichtelijk verbaasd ben over die 3,5 hier. Dit is dan ook een film die me bijblijft door het geweldige acteerwerk wat voor mij dus net zo mooi kan zijn als een visueel overdonderende film.

Leuk, zijn ze nog ergens goed voor geweest .

avatar van mister blonde

mister blonde

Ik vind 'Amadeus' trouwens verreweg de sterkste film van Forman op visueel gebied.