Upstream Color (2013)
Genre: Drama / Sciencefiction
Geregisseerd door: Shane Carruth
Met onder meer: Amy Seimetz, Shane Carruth en Andrew Sensenig
Plot Upstream Color
"You can force your story's shape, but the color will always bloom upstream."
De relatie tussen een man en vrouw wordt hechter en serieuzer als ze verstrikt blijken te zitten in de levenscyclus van een tijdloos organisme. Hun eigen identiteit blijkt niets meer dan een illusie als beiden de strijd moeten aangaan met de losse fragmenten van hun verwoeste levens.
- Trailer (YouTube)
- Upstream Color (MusicMeter)
Kris
Peter
Husband
jarno1975 (moderator series)
Montorsi
Ziet er uitstekend uit! Primer was ik alweer bijna vergeten, een film met potentie maar te veel irritaties. Deze lijkt me op het eerste oog beter,
Shinobi
Aha, het nieuwe project van Shane Carruth. Ziet er weer net zo vaag uit als Primer, maar ik ben er toch naar benieuwd.
Naomi Watts
Wat een shitload aan lofuitingen bij de critics
. Carruth flikt het weer.
Apollinisch
Niet aan mij besteed. De geluidsband is waanzinnig en de beelden veelal erg sterk, maar het verhaal dat tussendoor verteld wordt, bizar en onbegrijpelijk, liet me volledig koud. Daardoor heb ik de film als sporadisch boeiend, maar grotendeels volstrekt oninteressant ervaren.
dimi303
Wat kijk ik uit naar deze film, hopelijk krijgt deze een release in de bioscopen in België. Na zijn schitterend debuut nu al zeven jaar geleden.
Naomi Watts
Kijk hier zo enorm naar uit dat het een herziening gaat worden in het filmhuis. Ga er vanavond lekker voor zitten.
Naomi Watts
Hierover proberen te verwoorden wat je hebt gezien, ga er maar aan staan. Texaan Carruth verraste vriend en vijand toen hij 9 jaar geleden uit het niets en met enorm beperkte 'resources' met Primer op de proppen kwam. Hij bewees een uitermate inventief filmmaker te zijn. Upstream Color bewijst niet alleen het talent van Carruth en dat Primer geen toevalstreffer was, hij gooit er vrolijk een schepje bovenop.
Ook hier brengt hij zijn personages en de kijker in een verwarrende state of mind. De film en de plot is beiden van experimentele aard en de kijker wordt gedwongen te redeneren vanuit intuïtie en niet logica. Dat was in Primer al zo en dat is in Upstream Color al helemaal het geval. Niet weggelegd voor de massa, en ook Upstream Color zal niet de brede erkenning krijgen die zij verdient. Vooral omdat veel filmliefhebbers de neurotische behoefte hebben een film te 'snappen'.
Qua hypnotische beeldenpoëzie doet ie denken aan mede Texaan Terrence Malick maar is nergens zo pretentieus. De twee hoofdrollen worden vertolkt door Seimetz en Carruth zelf. Wat Carruth heeft gedaan met deze personages is zo fascinerend. Beiden hebben een zelfde lot ondergaan, vandaar de attractie. Hoe Carruth dan zowel hun identiteit, herinneringen, angst als paranoia tegenover hun intieme band zet is magnifiek. Carruth biedt als regisseur geen strohalm en dat is maar goed ook met een dergelijke thematiek. De magnifieke ambient geluidsband versterkt dat alleen maar. Ook ode voor dit audio design. Zoals ik al zei, je bent totaal aangewezen op je intuïtie en gooi je logica maar overboord.
Kijkers die graag snappen wat ze zien moeten gauw weg wezen. Wie houdt van enorm voelbare cinema en die graag verdrinken in een vloeibare transcendente nachtmerrie waar logica je niet verder helpt hebben de tijd van hun leven. Wat Carruth allemaal uit de Panasonic GH2 perst is ongelofelijk. Erg mooie dromerige poëtische cinematografie. Machtig plot waar de oppervlakte te duiden is maar graaf je dieper en je staat er echt niet beter voor dan Kris en Jeff. Hier gaan wel wat herzieningen over heen. Wat een voelbare cinema. Hopelijk haalt het de filmhuizen hier. Wat een filmjaar. Nu al.
Shinobi
Goede review Naomi Watts, ik zal 'm één van deze dagen ook maar eens bekijken.
En tja, voor films met een begrijpelijk plot moet je ook niet bij Shane Carruth zijn. Primer was dan nog wel enigszins te begrijpen, maar dan moest je echt zoveel theorieën doorspitten.
Qua visuele pracht en praal, lijkt dit me dan ook echt een heerlijke film om bij weg te dromen.
McSavah
Goede review ja, hoef ik er gelukkig geen meer te plaatsen
Heb toch maar (opnieuw) een halfje erbij gedaan. Had ook hetzelfde gevoel met betrekking tot Malick. Dit is minder groots en pretentieus inderdaad (alsnog wel hoor, en van Malick kan ik dat meestal wel hebben), en ook vond ik het einde hier wat te aards of te plotgericht (en dan bedoel ik met name het verzamelen van 'de slachtoffers'), waardoor het 'wow'-gevoel wat ontbrak. Maar toch, vaak blijven films waar dat gevoel ontbreekt juist goed hangen, en het omgekeerde geldt vaak voor films die wel zo'n soort voldoening geven. Verder had ik graag een nog meer associatieve structuur gezien. Voor de rest sluit ik me aan bij de review van Watts.
Naomi Watts
Dank beiden. Eens McSavah wat betreft het einde, had van mij ook weggelaten mogen worden maar geen dealbreaker voor mij. Vind dat Carruth voor dat gedeelte heel wat scenes op tijd af brak, waar veel regisseurs nou net wat langer door zouden gaan. Een nog associatievere structuur had de film geen kwaad gedaan, al vind ik Upstream Colors op dit gebied ook meer dan genoeg doen. Maar het kan altijd nog beter
Macmanus
9 jaar later...
Carruth heeft de tijd genomen. Heeft dit keer iets meer geld gehad, maar nog steeds is het geen grote zak. Het is fijn want daardoor kan hij zich niet vergalopperen als een Richard Kelly bijvoorbeeld. Het is door de camera en de look wel wat typischer arthouse geworden i.t.t. Primer. Daar kun je veel meer kritiek hebben op de kleurcorrectie en het filmen in het donker bijvoorbeeld. Maar toch maakte dat die film ook wel weer erg fris. Stuk minder navelstaren. Hier lijkt hij toch meer omringt door een "echte" crew. Waardoor er toch wat eigenzinnige visuele sfeer verloren ging. Qua verhaal weet hij nog wel wat eigenzinnigs te brengen. Tegen het einde was ik het even kwijt wat precies de link met de varkens was. Leek me wel degelijk iets te zeggen overigens, puur gevoelscinema was dit niet helemaal. Montage is erg sterk, en samen met de audio best een sfeer te creëren die niet elke dag tegenkomt. Niet onaardig, kan wellicht nog groeien. Maar Primer deed mij een stuk meer.
3.5 sterren.
SilverGun
Malick
Hopelijk haalt het de filmhuizen hier.
Denk het niet. Zelfs een DVD-release is heel klein. Distributeur Filmfreaks heeft al laten weten het niet te willen doen. Wie blijft er dan nog over?
Naomi Watts
Spijtig om te horen, al was het wishful thinking. Fimfreaks niet, dan blijft er inderdaad weinig over. Contact Film misschien?
Malick
Nope, maar die heeft sowiezo nog nooit een Amerikaanse film uitgebracht. Misschien moeten we het zelf maar doen? Door middel van crowdfunding een distributeur op te richten voor de bijzonder film / documentaire. Wat vind jij? Of anderen hiervan?
dimi303
Misschien staat hij wel op het komende programma van het filmfestival van Gent.

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

Stalker