• 9.373.254 stemmen

The Spectacular Now (2013)

Drama / Komedie | 95 minuten

Genre: Drama / Komedie

Geregisseerd door: James Ponsoldt

Met onder meer: Miles Teller, Shailene Woodley en Kyle Chandler

Plot The Spectacular Now

De middelbare scholier Sutter Keely (Miles Teller) begint een relatie met de introverte Aimee Finicky (Shailene Woodley). Als hun relatie zich verder ontwikkelt beginnen de grenzen tussen goed en kwaad, vriendschap en liefde en helpen en beschadigen, al snel te vervagen.

Sutter Keely

Tommy Keely

Additional stemrols (stemrol)

Mr. Aster

AHWA

Heerlijke trailer. Verwacht hier heel veel van.

avatar van Koen87

Koen87

Ik ook! Prima trailer, leuke cast. Al weet ik nog niet wat ik van de mannelijke hoofdpersoon moet vinden, in 21 & over vond ik hem bijzonder middelmatig.

Naomi Watts

Te zien tijdens Film By The Sea. Nice.

AHWA

Jaloers. Dit is een must-see.

Naomi Watts

Heb er ook erg zin in. Van plan 20 films te gaan zien, dit is er zonder meer 1 van.

AHWA

Benieuwd naar je review dan

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Ik ben er ook wel benieuwd naar NW, al kan het dan nog alle kanten op (net als de film trouwens, met dit onderwerp).

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Line-up van film by the sea?

cordiacovens schreef:

Line-up van film by the sea?

Yep

Ja, erg mooi.

Grootste troef van The Spectacular Now is ongetwijfeld is dat de film en haar personages gewoon enorm sympathiek zijn. In Teller en Woodley heb je twee castleden die gewoon heel erg vriendelijk overkomen, heerlijk naturel acteren en uitstekend op elkaar ingespeeld zijn. Kyle Chandler en vooral Jason-Leigh zijn dan weer supporting cast die ook nooit fout doen.

Weinig tot geen narratief en daar maakt Ponsoldt een uitstekende keuze. Zo'n film is gebaat bij een licht impressionistische aanpak. Het gaat wat coming of age niet echt de diepte in maar dat is ook niet nodig, daarvoor is de toon ook te licht. Fijne muziek en American town sfeertje.

Vooral erg sympathiek op elk vlak, en met twee leads die de film met gemak weten te dragen en de film nog sympathieker maken. Zal hier op MM wel een publieksfavorietje kunnen worden maar geef mij maar meer diepte zoals La Vie d'Adele die ik eerder vandaag zag. Al zijn dat grote schoenen (en uniek) om te vullen. Mooi lief sympathiek filmpje.

avatar van JJ_D

JJ_D

Het begint als een leuke, stoute komedie over en voor mensen jong van geest. Gaandeweg drijft James Ponsoldt echter weg van dat sympathieke, flirterige ‘(500) Days of Summer’-karakter en wil hij per se een drama maken. Met dramatische gevolgen. Hoewel. Waar ‘The Spectacular Now’ aanvankelijk lijkt te gaan over de ontvoogding van de jeugd en de ontwakende volwassenheid, ligt de nadruk in het tweede deel van de film duidelijk op de ellende, de pijnen van het opgroeien, het maken van moeilijke keuzes. Interessant voor sommigen, niet voor mij: Sutter Keely is een amusant personage, geen diepgaand.

avatar van Justinvdk

Justinvdk

Wanneer is deze op dvd/BR uit?

avatar van Koen87

Koen87

JJ_D schreef:

Ik deel deze mening ook, het is ook weinig realistisch om iemand die zich qua gevoelens en persoonlijkheid zo weet af te sluiten dat hij/zij zich zo (ogenschijnlijk) makkelijk door het leven maneuvreert. Natuurlijk geeft zijn alcoholisme een deel van het probleem weer, maar dit drukt zich te beperkt in de rest van zijn leven uit. Ondanks deze opmerking over het plot komt het allemaal wat geknutseld over en mis je vooral een goede aanloop van de relatie tussen de hoofdrolspelers, hetgeen wat 500 days of summer juist zo sterk maakte. Maar vooruit, dit is voor mij de tegenvaller van het jaar geworden.

avatar van gauke

gauke

In de kern een droevig makend verhaal met diepgang over de onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee totaal verschillende (elkaars tegenpolen) middelbare school leerlingen. Hij is charismatisch, zelfbewust en een drankorgel terwijl zij een introverte, ijverige studiebol is. Vooral door het natuurlijke spel van de beide hoofdrolspelers (hun onderlinge chemie is bijna tastbaar) komt de film realistisch over (staat als het ware met beide poten op de grond). Een verhaal zoals het leven is of tenminste kan zijn.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

The Spectacular Now. Tijdens de film kan je je afvragen wat je met die titel moet. Lovely and Tender, hoe zoet ook, zou lange tijd allicht een betere zijn. Want wat een lief en fijn filmpje is dit.

De film kent wel enig verhaal, en iets dat lijkt op plotontwikkeling, maar dat is te summier genoeg om toch meer van een sfeerimpressie te spreken. Bovendien zitten er enkele grote tijdsprongen in die ook aangeven dat het plot niet meer is dan een kapstok om de jonge acteurs de ruimte te geven voor vele mooie scènes en de thematiek die daaruit voortvloeit. Beide acteurs schitteren trouwens ook. Miles Teller weet nu net wel de juiste snaar te raken, met een kruising tussen arrogantie, nonchalance en een heel groot hart. Shailene Woodley is een schatje en vooral die twee samen, met vele kleine gebaren, zijn een echt stel.

Wat ook helpt is dat de film gewoon fijn geschoten is. Met mooie kleuren in de achtergronden, vaak lange shots die de acteurs de kans geven hun dialoog op te bouwen en vooral heerlijke muziek op de geluidsband. Daarnaast zijn het de vele kleine tedere momenten die het hem doen. Daarnaast zegt de film inhoudelijk genoeg om ook van diepgang te kunnen spreken. Beide hoofdrolspelers zijn ook niet heel zwart-wit. Sutter is in wezen een prima vent, maar door omstandigheden kan hij weleens verkeerd eindigen. Aimee is introvert, maar niet per se een sulletje of de loser van de klas. Zij komt iets los, uiteraard, maar ook dat zijn geen wereldschokkende ongeloofwaardige (of clichérijke) omwentelingen. Werkelijk alles getuigt wel van nuance en goede smaak. Prettig.

Uiteindelijk draait de film om het loslaten van het verleden, om volwassen te worden en te leven in het nu en in de toekomst. En dat is al spectaculair genoeg. Een uitstekende titel dus, net als de keuze te eindigen met het magistrale Song for Zula, misschien wel het beste nummer van 2013, dus afgerond naar boven 4,5*.

avatar van wwelover

wwelover

Erg fijne film, fijn thema en een heerlijke sfeer. Het is een lieve en ook droevig verhaal. Een goed contrast en het karakter Sutter is dan ook erg interessant. Sympathiek maar ook een eikel. Miles speelt hem dan ook best aardig. Maar de ster van deze film is de schitterende Shailene Woodley, van wie ik houd sinds The Descendants. En ook Brie Larson is altijd fijn om te zien. Visueel is het ook een fijn filmpje. Niet het niveau van 500 days of Summer, maar wel zeker de moeite waard.

avatar van Thomas83

Thomas83

En alweer een coming of age-film en eentje die voor mij totaal uit het niets komt. En wat voor een. Vooral de lekker naturel spelende acteurs bevallen me. Miles Teller is al goed, maar ik verdenk Shailene Woodley ervan dat ze veel scènes zo mooi maakt. Als ik haar zo aan het werk zie in de film lijkt het wel alsof het heel makkelijk is voor iedereen om met haar te spelen. Wat een ontwapend en schattig personage zet ze neer.

Aimee en Sutter klikken misschien wel wat al te extreem snel en de film is denk ik sowieso niet altijd even realistisch, maar het is wel erg fijn om naar te kijken. Ik raakte erg benieuwd hoe het nou precies zat met Sutter en zijn vader.

En dan zijn er ook nog een hoop geslaagde bijrollen, waaronder een voor Andre Royo, die een verpletterende indruk op me maakte in The Wire als Bubbles, en Bob "Saul Goodman" Odenkirk uit Breaking Bad.

De scène met de ruzie in de auto waarbij Sutter Aimee de auto uit zet en zij opeens aangereden wordt vond ik best schokkend. Ik zie het nut van de scène ook niet echt eigenlijk, want er wordt weinig mee gedaan. Ze lijkt er wel erg gelukkig vanaf te komen. Meer indruk op mij maakte dan de scène helemaal op het einde, tussen moeder en zoon. De mentaliteitsverandering van Suttervoelt wel wat makkelijk hierna, maar die scène is erg ontroerend en goed. Dat is ook wel een goede samenvatting van mijn gevoel bij de film. Door dit soort goede momenten, gebaseerd op het sterke spel van de acteurs, vergeef je de film zijn schoonheidsfoutjes. 4.0* gewoon.

avatar van rep_robert

Dit is nou zo'n film die ik niet los kan laten.

Ponsoldt weer eerst zo'n heerlijke speelse sfeer te creëren, waarin Teller en de onweerstaanbare Woodley elkaar ontmoeten. De chemie spat van het scherm en de twee samen zijn ontzettend realistisch en geloofwaardig. Ik geloofde echt elk moment tussen de twee. Ook mooi om te zien hoe een natuurlijke schoonheid als Woodley ontzettend puur overkomt in een sympathieke film als the Spectacular Now( sowieso al een naam dat de prijs verdient van mooiste filmtitel in 2013).

Ik heb genoten van elke scène waar zij in zit. Zoals Thomas83 hier boven mij terecht opmerkt, het lijkt wel alsof zij elk moment in de film mooier maakt.

Sfeer lijkt verder het belangrijkste wapen te zijn van Ponsoldt, want het typische Amerikaanse stadje brengt nostalgische gevoelens naar boven. Door continu gebruik te maken van die warme kleuren en die rustgevende muziek op de achtergrond werkt eigenlijk de hele film betoverend.

Verder groeit de film ook naarmate het langer duurt. Van het speelse eerste gedeelte naar het serieuze slot, waarin Woodley en Teller het beste uit zichzelf naar boven halen en door hun relatie zichzelf ook beter leren kennen. Echt heerlijk hoe volwassen the Spectacular Now wordt en de valkuilen van een high school komedie continu voor blijft.

Dan heb je nog een goede supporting cast waar ook op gebouwd kan worden, waardoor er eigenlijk weinig aan te merken valt op deze pracht van een film.

Ik ben nu al een half uur klaar met de film, maar ik ben er eigenlijk nog steeds een beetje stil van. Het einde is misschien wat onconventioneel in dit genre, maar het liet mij ontroerd achter. Ik ben blij dat ik zo op de valreep van 2013 dit pareltje nog ben tegen gekomen.

Uiteindelijk kan ik alleen maar zeggen dat ik ontzettend baal dat de film voorbij is.

Achteraf is 2013 best een mooi coming of age jaar, met enkele positieve uitschieters

avatar van gillie24

gillie24

Pareltje.

Van de makers van '(500) days of Summer' schept hoge verwachtingen, maar die worden zeer zeker ingelost.

Grandioos acteerwerk en een zeer prettige chemie tussen Woodley (die echt een schatje is) en de ogenlijk arrogante, zelfverzekerde Teller die moeite heeft met het volwassen worden. Met name Woodley speelt de sterren van de hemel, wat een heerlijke meid om in actie te zien. De film ademt precies de juiste sfeer.

Ik vond met name de laatste 40 minuten ongelooflijk goed, vanaf het moment dat Teller zijn vader eindelijk weer eens ziet. Kyle 'Let me tell you something (waar hebben we dat meer gehoord? )' Chandler en Jennifer Jason Leigh doen precies wat ze moeten doen.

Als dan ook nog eens beauty Mary Elizabeth Winstead langskomt, kan mijn filmavond niet meer stuk.

avatar van Waku

Waku

Symphatiek en lekker wegkijkend romantisch drama.

Het standaard verhaaltje wordt ruim gecompenseerd door prima acteerwerk.

avatar van Macmanus

Macmanus

Aardig.

Wel een beetje het gevoel weer zo een film te hebben. Beetje zelfde rijtje als Perks en Way Way Back. Maar ook wel weer eentje die zijn hart op de juiste plek heeft. De karakters zijn ook wat minder typisch. Kennelijk is de jongen redelijk populair maar dat typische John Hughes high school populair zijn is het niet. Evenals de jock en het mooie meisje niet al te typisch worden uitgebeeld. Daar scoort te film wel zijn punten mee. Als Sutter neemt met Aimee, denk je even dat je het al helemaal kan uitstippelen wat er gaat komen. Maar dat bleek niet het geval. Waardoor het op dramatisch vlak je zeker raakt.

Het is audiovisueel wat mak, waardoor het niet heel erg blijft kleven. Maar voor de liefhebbers wat deze recente reeks aan puberfilms zeker een aanrader.

3 sterren.

avatar van james_cameron

Is Miles Teller de nieuwe John Cusack? Het zou zomaar kunnen. Teller heeft nog maar een paar films op zijn naam staan (waaronder de komedies Project X en 21 And Over) maar laat in deze film al zien heel wat in huis te hebben. Hij bezit precies dezelfde charme, humor en timing als John Cusack. The Spectacular Now is een mengeling van komedie en drama, niet heel diepgravend of bijzonder, maar wel onderhoudend en met een sterke cast. Ook Shailene Woodley (die al zeer positief opviel in The Descendants) is hier erg goed. Rake observaties en een subtiel script, maar net iets te weinig originele invalshoeken om de volle lengte echt te kunnen overtuigen. Niettemin de moeite van het kijken waard.

avatar van blurp194

blurp194

Knappe kleine film.

Waar het verhaal een beetje standaard coming-of-age is, is de uitvoering erg goed geslaagd. Knap gedaan, met een beperkt budget en beperkte middelen, in een erg korte tijd in elkaar gezet. Dat dat zo goed gelukt is ligt in niet geringe mate aan de knappe prestaties van Miles Teller en Shailene Woodley, die een heerlijk verliefd stelletje neerzetten. Vooral Shailene Woodley weet daarbij alle punten op de schaal van schattigheid te verzamelen en de sympathie naar zich toe te trekken, waardoor de twijfels van Sutter Keeley een echte diepte krijgen - heeft hun liefde een kans, is hij wel de juiste persoon voor haar, moet hij haar omwille van haarzelf loslaten of moet hij bij haar blijven. Mooi vervlochten diepgang door het verhaal van de gebeurtenissen, en daardoor zo sterk. Het dramatische moment in de film is dan ook zo sterk dat je het haast lichamelijk voelt.

Meteen nog eens gezien - dat kwam zo uit - en bij de tweede keer bleek de film net zo sterk als in de eerste, en komen de details nog wat beter tot hun recht. Knap stukje werk van James Ponsoldt.

avatar van hoffhaan

hoffhaan

In tegenstelling tot andere highschool jeugdfilms, weet deze film je af en toe te raken, Er wordt goed geacteerd. 3.0

avatar van crise

crise

Mensen die het boek hebben gelezen help mij even het einde..
In het boek schijnt het te zijn dat hij eindigt verder te drinken, echter in de film komt er nog een scene achteraan waarin hij naar haar toe gaat. Echter kijkt ze dan niet al te happy/hoopgevend. Ging hij in het boek ook nog naar haar toe zoals in de film? Of gaat hij nadat zij hem afwijst verder drinken?
Bedankt alvast

avatar van Brabants

Brabants

Sutter een jonge van het hier en nu die met zijn losse levensstijl totaal niet bezig is met de toekomst. Aimee is een braaf meisje wat droomt van een succesvol huwelijk, met het leven op een boerderij en een baan bij Nasa.

Nadat deze twee personages elkaar ontmoeten groeien ze naar elkaar toe en zien we hoe ze beiden de strijd aangaan met hun verleden.

Het blijft toch net iets te oppervlakkig en zijn de twee personages de hele film niet meer dan een klankbord van elkaar. Ook blijven echte confrontaties uit en is het allemaal net iets te zoet van aard.

avatar van Pazmaster

Pazmaster

Het blijft inderdaad allemaal iets te oppervlakkig, zonder dat er echt interessante dingen gebeuren. Beetje jammer want er wordt goed gespeeld. 3 sterren

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Fijn filmpje van een jeugdromance met alle bijbehorende hoogtepunten en dieptepunten. Het meest interessante in de film is echter de drang van Stutter om jong van geest te blijven en niet volwassen te willen worden. Dit uit zich echter voornamelijk in het drinken van alcohol.

Toch herken ik veel van Stutter in mijzelf. Het besef (of wellicht misvatting) dat je jeugd de mooiste periode is van je leven, leeft bij mij nog steeds, al ben ik nu midden 20 en geen student meer.

Toch zijn de motivaties en keuzes die Stutter maakt wat minder herkenbaar als ik had gedacht, en blijft de film soms wat oppervlakkig, of wilt juist opeens teveel drama creeëren zonder dat ik daar op zit te wachten.

Maar vooral het natuurlijke acteerwerk is fantastisch, het draagt de film echt. De synergie tussen Teller en Woodley is fenomenaal, beter als in 500 Days of Summer bijv. Als je van het genre houdt een zekere aanrader, en als je in de leeftijdsgroep zit van de hoofdrolspelers is het waarschijnlijk nog beter dan de 3.5 sterren die ik het geef.