• 9.378.954 stemmen

Geregisseerd door: Roland Emmerich

Met onder meer: Channing Tatum, Jamie Foxx en Maggie Gyllenhaal

Releasedatum: 12 september 2013

Plot White House Down

"It will start like any other day"

Politieman John Cale (Channing Tatum) wordt afgewezen voor een droombaan bij de geheime dienst: het beschermen van president James Sawyer (Jamie Foxx). Omdat hij zijn dochter (Joey King) niet wil teleurstellen, neemt hij haar mee op een rondleiding door het Witte Huis. Juist op dat moment wordt het gebouw bezet door een groep zwaar bewapende paramilitairen. Het land en de regering zijn in gevaar en de tijd begint te dringen. Het is aan Cale om zijn dochter, de president en het land te redden.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Leuker dan Olympus Has Fallen gewoon omdat deze zich minder serieus neemt en de goede chemie tussen Tatum en Foxx. Hier komt er dan ook nog eens af en toe wat humor tussendoor om het luchtig te houden, iets dat in Olympus compleet ontbrak.

avatar van tattoobob

tattoobob

Daarom vond ik ook duidelijk het genre comedy|actie.

Olympus was gewoon pure actie....allebij niet mijn ding maar goed.

avatar van insaniyet

insaniyet

'' zware taak om het leven van de Amerikaanse president te redden''

Waren er echt geen belangrijkere mensen in dat huisje dan? Niet echt een interessante inhoud.

avatar van filmkul

filmkul

Van Emmerich verwacht je een groots spektakel. Helaas wordt bij deze film aan die verwachting niet voldaan. Op een enkele scene na, is de actie vrij vlak en heeft een erg b film gehalte. Het verhaal is eveneens zwak en mist ook spanning. De zogenaamde twist op het einde komt echt uit de lucht vallen en heeft totaal geen toegevoegde waarde. De scene met de vlag slaat kant nog wal. Foxx is totaal misplaatst in de rol van president en Tatum lijkt nog steeds zijn draai als acteur niet gevonden te hebben.

Standaard actie film die niet aan de verwachtingen voldoet. 2.0

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Bar- en barslechte film, die, eerlijk is eerlijk, zijn vermakelijke momenten heeft.

De plot valt nog het meest simpel samen te vatten met: groepje terroristen verslaat complete presidentiële beveiliging, Channing Tatum verslaat vervolgens in zijn eentje die terroristen (en neen, dat is geen spoiler.) De plot hangt van clichés en onzinnigheden aan elkaar. Dochterlief gaat net naar de wc als de terroristen binnenvallen, de hele beveiliging viel wel erg snel en gemakkelijk, hoe Tatum alles weet te overleven (wetende dat ze hele beveiliging verder geen probleem was) is een raadsel en dat het hoofd beveiliging achter de aanval zit was totaal verrassend (hoe hij afscheid nam van zijn vrouw, het stond nog net niet op zijn hoofd getatoeëerd). En zo kan je wel even doorgaan.

Jamie Foxx is dan weer pijnlijk miscast als president met een veel te losse acteerstijl, en Tatum is gewoon geen groot acteur- zijn enige gezichtsuitdrukking is pokerface. Het is dat hij een vriendelijk voorkomen heeft en daardoor net aan iets van meeleven meegeeft, maar verder moet je niet te veel van hem vragen behalve wat geknok. Dat dochtertje is dan wel weer leuk, en de gids is irritant en vooral een wandelend cliché. De boeven zien er als altijd weer vervelend uit, ongeschoren en ongewassen. Doen boeven dat niet, vraag je je af.

Maar goed, de actie verder is best heel vermakelijk, met goed geluid en overzichtelijk geschoten. De trailer deed me het ergste vermoeden, maar gelukkig gaat de actie nergens echt over the top en is vooral intens en krachtig, zonder dat je wordt murw gebeukt. Ook de humor is wel degelijk aanwezig. De classified information die even wordt gedeclassificeerd. En een sterk insidersgrapje over Independence Day. Verder zegt de film inhoudelijk nog wel iets. Pas op voor de Tea Party (of gekke Geert, voor ons Nederlanders). En vooral moeten we uitkijken om zomaar iedereen de schuld te geven op basis van afkomst. Niet voor niets worden gesproken over Al-Qaida in één van de vroege nieuwsberichten in de film. Waar kennen we dat van (Noorwegen, iemand?).

Bon, de film is één grote irritatie en duurt eigenlijk veel te lang, maar kent zijn goede punten. 1,5*.

p.s. Ze spreken van de 47e president. Dan speelt de film dus minstens rond 2025. Vreemd.

avatar van the new guy

the new guy

Vermakelijke poepfilm. Dat is de volledige recensie.

avatar van Dutch-J3ff

Dutch-J3ff

Ontzettend goede film, niets op aan te merken...

De films White House Down en Olympus Has Fallen lijken trouwens op elkaar, komen beide op het zelfde neer, alleen Olympus Has Fallen had wat meer actie momenten erin zitten.

avatar van maximal

maximal

Wat een over de top Amerikaanse bagger. Ongeloofwaardig, niet grappig en het kijken niet waard.

avatar van Djarune

Djarune

prima foute actiefilm zoals die door Emmerich vooral in de jaren '90 gemaakt werden. Hij is niet zo grappig als Independence Day, maar wel leuker dan z'n meesten rampenfilms. Iedereen heeft weer prima oneliners en gelukkig hebben ze deze over de top gemaakt. De actie/verhaal was misschien beter in Olympus Has Fallen, maar goed beide films zijn absoluut niet geloofwaardig . Waarom zou je het dan ook niet over de top maken? Deze is ten minste grappig, omdat hij over de top is. Het maakt het absoluut geen goede film, maar een prima op de bank popcorn vermaak Channing Tatum is trouwens een waardeloos acteur!

avatar van rolfgizmo

rolfgizmo

Vette film swa

avatar van clockwork72

clockwork72

jazeker nigger, vette actie dezze film is niet voor het dom knallen en zomaar wat enemies kille, maar net als dit jaar, hoe en wat, ga daar maar eens aan, de tijd van dom knallen is over

avatar van kathmandu

kathmandu

Weer zo'n uitstekende film. Geweldig verhaal,

sterk geacteerd, erg geloofwaardig.

Aanrader

avatar van TomPSV

TomPSV

Zeker een vermakelijke film, maar wel minder dan Olympus Has Fallen. Jamie Foxx als president kan natuurlijk echt niet. Wat een slechte acteur is dat zeg. Onbegrijpelijk dat ze hem hebben gecast voor die rol. Maar verder was het gewoon weer een lekkere actieflm en daar kan ik toch van blijven genieten. Natuurlijk zat het wel weer vol met clichés, maar dat is altijd bij dit soort films dus me er echt aan storen doe ik niet. Hoewel het einde dat die dochter met die vlag staat te zwaaien en dat ze daarom de aanval maar niet uitvoeren toch wel echt iets te veel van het goede is. De film had ook wel wat korter gekund trouwens, vooral het eerste half uur was redelijk slaapverwekkend met de introductie van de personages.

Kleine voldoende, want er zit ook wel wat humor in en dat kan ik zeker waarderen. Ze nemen zichzelf niet al te serieus. 3*

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Leuk. Aardig. Even verstand op nul en aan je voorbij laten gaan. Meer niet. Kan ermee door.

avatar van toetje1977

toetje1977

Die hard in het witte huis...
Verstand op nul en kijken. Film zit vol cliches, een flinterdun plot en weinig verrassingen (ik neem aan dat niemand vol spanning zat te kijken of de straaljagers inderdaad het witte huis gingen platbombarderen, daarnaast denk ik overigens niet dat zo'n piloot een order niet uitvoert omdat er een meisje met een vlag staat te zwaaien...).

Prima mee vermaakt voor twee uurtjes.

avatar van DDT

DDT

Als ik de inhoud hier lees denk ik aan Olympus has fallen; 2 dezelfde films in 1 jaar Ma bon zal hem eens bekijken he

avatar van otherfool

otherfool

Ladies and gentlemen, the tour is over...

Heerlijke pulpfilm van Emmerich, zijn beste werk tot nu als je het mij vraagt. Film straalt vooral ontzettend veel lol uit, denk bijvoorbeeld aan die carchase op het gazon, toen kon je mij wel redelijk opvegen. Lekker veel ontploffingen en schietgeweld ook. Tatum is verder een coole held en Clarke een vuige bad guy, dat zit dus wel snor. Minpuntjes als het ont-zet-tend vervelende rotkind (in hemelsnaam, beste Hollywood schrijvers, kap daar nou eens mee) en de miscaste Foxx moet de goedwillende kijker dan maar even door de vingers zien. Wint met gemak de strijd van het matige Olympus Has Fallen.

3,5*.

avatar van otherfool

otherfool

mjk87 schreef:

Daar kwam ik ook niet uit. Er zit nog een hint in dat het na 2020 speelt (even kwijt wat dat was), maar het dochtertje zou 11 moeten zijn en geboren in 2002. Iets klopt hier niet iig.

avatar van stinissen

Gewoon een lekkere popcorn film zonder al te veel diepgang en met de nodige clichés maar verder wel vermakelijk.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Inderdaad "Stinissen", een snack en een (fris)drankje erbij of niets en maar lekker kijken zonder diepgang. Het is hapklaar en dat is het.

Wij hebben ons wel vermaakt en als tussendoortje is het een prima film. Spannend en aardig bedacht. Helaas lijkt de film veel op "Olympus has fallen", het zouden tweelingen kunnen zijn.

Je moet gewoon gaan kijken als je dik 2 uur wat sensatie wil. Daarvoor is de film erg geschikt.

avatar van stinissen

knusse stoel schreef:

avatar van Insignificance

Insignificance

Niet best. Het eerste half uur levert zelfs plaatsvervangende schaamte op met een weeïge voorstelling van personages die, mede getuige de zijige muziek, allemaal ergens moeite mee hebben. Met een vervelend kind en een geschiedenisles is er bijna geen doorkomen aan. Als het dan eindelijk losbarst, word je nog eens getrakteerd op een enorme snor die de boel staat te versjteren met z'n driftige gedrag. Toch fleurt het wat op wanneer Emmerich pogingen tot humor de film in gaat slingeren. Van bedenkelijk niveau, dat dan weer wel. Het lijkt soms wel een spoof op het recent verschenen Olympus Has Fallen en soortgenoten.

Zoals rondom de Jordans. Tatum en Foxx missen ook de flair om zoiets af te leveren. Aan de andere kant is het wel het tegengif voor dit soort onzin en ontstaat het idee dat die Duitser stiekem de Amerikaanse inborst in de maling zit te nemen. Daar had hij best volle bak op mogen inzetten, want veel meer wapens heeft deze belegering niet. Het gejakker op het gazon is leuk, maar net als het dan gaat draaien, wordt dat weer verprutst door gezeur met het meisje en lelijke CGI, die samen met de baldadige editing de meeste actie om zeep helpt. Niet zozeer beter dan eerdergenoemd onding, wel iets gemakkelijker verteerbaar.

avatar van Kondoro

Kondoro

White House Down vond ik echt een top film!

Heb vanavond erg genoten!

avatar van antilasergun

antilasergun

Ik vond hem het kijken zeker waard.Gewoon geen waargebeurd verhaal verwachten.

avatar van Tommeh

Tommeh

Ai dat was niet best.

White house down heeft sowieso de pech dat het vlak na Olympus has fallen uitkomt, die eigenlijk op alle vlakken beter is. Maar ook zonder die vergelijking is het niet veel soeps. Van de 2 is het verhaal van WHD nóg ongeloofwaardiger en zit het nóg voller met hiaten.

Daarnaast ziet de cgi er anno 2013 niet uit. Het laatste shot is zelfs bijna een belediging voor de kijker.

Jamie foxx overtuigt geen seconde als hippe Obama clone en van Gyllenhaal en Jenkins zijn we ook wel wat meer gewend.

Niet gedacht dat ik dit ooit zou zeggen, maar Tatum vond ik het enige lichtpuntje van de film 1,5*

avatar van Waku

Waku

Lekkere actiefilm die 2 uur voorbijdondert over je scherm.

Niks mis mee.

Ben wel met Tommeh eens dat de special effects soms beetje simpel overkwamen.

Ontploffingen hier en daar

Verder merkwaardig dat er op zo'n korte termijn 2 gelijkwaardige films uitkomen zodat deze

"White House Down" wat minder origineel oogt.

Maar ik heb mij prima 2 uur vermaakt verder.

Gas geven en knallen maar.

avatar van mrwhite

mrwhite

Een simpel actiefilmpje met een lachwekkend plot die ook nog eens zeer voorspelbaar is en waar Channing Tatum een rol speelt die Sylvester Stallone al jaren voor hem heeft gedaan.

Maar desalniettemin blijft dit wel een leuke wegkijker die het vooral van het eerste uur moet hebben daarna wordt het allemaal veel minder.

Dit is wat ik ook al heb gepost bij Olympus Has Fallen met één aanpassing natuurlijk. Deze krijgt wel een half puntje minder omdat de film gewoon te lang duurt en eerlijk gezegd wat begon te vervelen wat ik dan niet had met OHF.

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

White House down verheft het opeenstapelen van clichés tot kunstvorm.

Er is niks mis met clichés. Er is altijd wel een kind of geliefde in nood die, naast de wereldvrede, gered moet worden. Actiehelden winnen altijd. Er vallen altijd doden: hordes henchmen, de megalomane badguy en (optioneel) een vriend of mentor die het leven laat, maar wel de pijp uit gaat met een heldendaad ("Go on... without me... I'll hold them off for as long as I can...")

Je bent natuurlijk een complete mongool als je bij het zien van deze poster (gespierde stripper, een geweer, rook, kapotte gebouwen, neger met een bloedvlek in zijn shirt) iets anders verwacht dan bekende clichés. En ik vind dat niet erg. Ik wil dat de goodguys winnen. Dat de damsel in distress wordt gered. En dat de badguy wordt gedood. Liefst met een handgranaat in zijn broek, een mes in zijn voorhoofd of een andere lullige dood.

White House Down bevat dergelijke clichés. En niet een paar. De film is een aaneenrijging ervan. Het is een parodie (a la Epic Movie en Scary Movie) op actiefilmclichés. Dat moet de bedoeling geweest zijn, het kan niet anders. Je kunt me namelijk niet vertellen dat Emmerich cum suis hier gedacht hebben: hey, een hacker met een bril, wat een origineel idee. Oh wacht, is er al eens een film gemaakt met de nuclear football erin? Nee toch? Mooi!

De film opent met de vertrouwde keuken-scène. Terwijl diverse personages wat cornflakes eten bij het ontbijt, zien we als kijker flarden van een nieuws-uitzending. Dit is natuurlijk niet toevallig: het nieuws van die dag vormt vanzelfsprekend de drijfveer voor het verhaal.

De held verkeert uiteraard op de 1 of andere manier in diskretiet. Waar in het vergelijkbare Olympus Has Fallen de held (Butler) zichzelf de schuld gaf voor de dood van de First Lady, hebben we hier Tatum die een sollicitatiegesprek bij de Secret Service niet doorkomt. Uiteraard is hij vervreemd van zijn gezin en heeft hij - je verwacht het niet - een belangrijke sport/toneel uitvoering van zijn dochter gemist. De dochter vindt hem natuurlijk een grote hondelul, maar wat zal ze bij het rollen van de aftiteling van haar vader vinden? Ik zou het niet weten! Ahum.

Ondertussen zien we een ander personage iets mompelen bij het kijken naar een oude foto. Hij wil wraak voor wat zijn gezin is aangedaan. Verderop is een team van boeven zich aan het voorbereiden. We hebben de ijskoude killer, de ietwat geschifte losbol en - jawel - de hacker nerd met de bril, die zichzelf continu de beste hacker van de wereld noemt. Compleet met een lolly. Oh Emmerich, come on!

En dit was enkel de introductie. Het verloop van de film kent verbazingwekkend veel paralellen met de onwillekeurige tegenhanger Olympus Has Fallen, compleet met meerdere presidenten en Sealteams in helikopters die tegen alle waarschuwingen in toch aanvallen.

Wat dat betreft: Tatum kwam wel rijkelijk laat met de info dat de badguys luchtafweerrakketten hadden, er waren talloze gelegenheden om wat meer tactische info omtrent aantal badguys, bewapening en posities door te geven om zo een zinvolle ondersteuning te bieden aan de meest voor de hand liggende optie: een gecoördineerde aanval van buitenaf met hem als spotter, in plaats van de John McClane uit te gaan hangen.

Maar waar Olympus Has Fallen ophoudt, gaat White House Down verder. Niet alleen cliché op cliché maar ook enkele domme momenten zoals een journaliste die een Black Hawk ziet vliegen en onmiddellijk roept: "ohmygod, een helikopter met special forces". Kennelijk heeft ze heel veel kennis van het leger èn x-ray vision om in die helikopter te kijken...

Tegen het einde komt het onvermijdelijke bom erop cliché, wat we ook al zagen in The Rock. Maar de makers geven er een kleine twist aan en mixen het met Outbreak waarin de piloten de orders weigeren.

Het is in potentie best een genietbare actiefilm. Er zitten heel veel coole dingen in. Tuurlijk, Tatum is redelijk tweedimensionaal. Foxx heb ik ook betere dingen zien doen. Maar als in een film de president op gympen loopt en tegen een terrorist roept "get your hands off my Jordans", dan kun je niet anders dan dat grappig vinden. De actie is puik. De CGI is oké. Woods doet het goed. Het is vermakelijke totaalnonsens.

Maar het is gewoon echt vervelend dat je de hele tijd jezelf moet facepalmen omdat je niet kunt geloven dat het script ALWEER over een platgetreden pad walst.

2,5 sterren en dan ben ik guller dan Eddie Murlphy in Coming to America.

avatar van tal1b

tal1b

de drie grappen in de film waren best vermakelijk.

voor de rest was het rete spannend niet te voorspellen, en geen clichés. Wel jammer dat het hier en daar ongeloofwaardig was

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Leuke review, maar plaats je ook nog eentje die over White House Down gaat ?