Genre: Actie / Misdaad
Met onder meer: Chow Yun-fat, Danny Lee en Sally Yeh
Gesproken taal: Kantonees, Mandarijn en Japans
Releasedatum: 10 november 1994
Plot Dip Huet Seung Hung
"One Vicious Hitman. One Fierce Cop. Ten Thousand Bullets."
Jeff (Yun-Fat Chow), een huurmoordenaar, staat op het punt om zijn loopbaan te beëindigen. Tijdens zijn laatste klus verwondt hij per ongeluk de nachtclubzangeres Jenny (Sally Yeh), die daardoor blind raakt. Om de dure oogoperatie te bekostigen besluit hij alsnog een opdracht aan te nemen: de liquidatie van Triade-leider Hay Wong Hoi. Inspecteur Lee (Danny Lee), die aanvankelijk jacht maakt op The Killer, voelt zich gaandeweg op een vreemde manier tot hem aangetrokken en kiest tenslotte zelfs zijn zijde. Ze erkennen elkaar als wapenbroeders en binden gezamenlijk de strijd aan met de triades.
Ah Jong
+actie scénes
+guns/dooien
-soms té dramatisch/sentimenteel
maar ach
Vond hem erg matig. Ik stoorde me aan de meeste dingen die Jordy al opsomde. Net 2,5*.
Zavo
Zeker mooier gemaakt dan de meeste actiefilms, maar het is en blijft een domme actiefilm en dat zal nooit mijn genre worden, dus ik kom niet verder dan 3*.
Meesterlijk stijlvolle actie, maar het cheesy dramasfeertje dat er hing was toch een kleine downer. Gelukkig dat de verhouding tussen actie en drama wel goed ligt.
Diesel
Dat WAS Woo.
Vanaf 1993 (begin Hollywood periode) heeft hij drama en actie niet goed weten te afwisselen in zijn films. Face/Off is een lichte uitzondering.
jackie
In Face Off is het zeer goed gedaan, hoort bij zijn beste films.
En in Windtalkers is het ook goed gedaan.
Quentin
Face Off vond ik kwa drama wel redelijk, maar bij Windtalkers vond ik toch erg vlak ....
Diesel
Inderdaad.
Het was zo ongeloofwaardige drama, het deed me niets.
Safri
The killer valt onder het zogenaamde ‘heroic bloodshed’ genre, waar John Woo patent op lijkt te hebben. De veelvuldige geweldsscènes worden op een heroïsche manier gefilmd, waarbij vooral de choreografie een zeer belangrijke rol speelt. Woo maakt van simpel opgezette vuurgevechten heuse geweldsballetten, waarbij ieder detail tot kunst wordt verheven. Hij maakt hierbij veelvuldig gebruik van slow-motion en freeze-frame technieken om het geheel kracht bij te zetten. Overtollig bloed wordt zeker niet vermeden en wordt gebruikt als verf om het schilderij dat ‘the killer’ heet in te kleuren.
De film is vreselijk melodramatisch en de soundtrack is van ‘Maple Town’ kwaliteit. Ook het geweld is voor velen over the top, maar voor liefhebbers van pure melancholie en kunstzinnige vuurgevechten is de film een niet te missen stuk cinema.
4,5 *
tovenaar
Aardige actie-flick, maar voor mij definately niet het meesterwerk dat sommigen er in zien. Actie is van een goed niveau, verhaal is totaal niet bijzonder, acteerwerk van dat blinde vrouwtje bij vlagen irritant. Sommige scenes zagen er natuurlijk mooi uit, maar of dat nou genoeg is voor een topklassering, nope, in mijn ogen niet.
FisherKing
Dit is toch John Woo's remake van Le Samourai van Jean-Pierre Melville ?
JayLunar
Heb Le Samurai niet gezien, maar dit een remake noemen gaat denk ik wat ver. Hooguit is het plot overgenomen.
Gorro
Dit is toch John Woo's remake van Le Samourai van Jean-Pierre Melville ?
Nu je het zegt ja. Toevallig een paar dagen geleden Le Samouraï gezien. De plot is inderdaad hetzelfde, hoewel de films verder weinig op elkaar lijken. Le Samouraï vind ik persoonlijk in elk geval beter. Vooral doordat Die xue shuang xiong één van de lelijkste muziek heeft die ik ooit in een film gehoord heb (net als Woo's Lashou shentan overigens).
Ramon K
Ik heb Le Samourai en The Killer gezien en de films delen slechts het basisidee met elkaar. Le Samourai geeft een poetisch, verstilde, tragische invulling aan dat idee en bij The Killer dient het plotje slechts als kapstok voor waanzinnige actiescene's. Totaal niet te vergelijken dit en The Killer kun je echt totaal niet als een remake van Melville's poetische film zien. Denk niet dat Woo Le Samourai uberhaupt gezien heeft. Cops, huurmoordenaars, vriendschap......bijna elke Woo wordt rond deze elementen opgebouwd. Verder vind ik de muziek in The Killer ook niet waanzinning goed, maar de 80's muziek in Hard Boiled is erg catchy en de Jazzgedeeltes van de soundtrack vind ik juist erg goed (Yun-Fat op zijn sax).
Gorro
80's muziek, daar noem je precies het probleem.
FisherKing
Toch las ik ergens dat Woo een ode maakte op Le Samourai (remake is idd wel een te sterke benaming)
Kan helaas niet meer vinden waar ik dat las.
Ramon K
Ik zal 't es een keer na gaan zoeken.
Trouwens Gorro, ik heb echt niks tegen 80's muziek. Miami Vice was ook wel te kijken en te beluisteren.......
FisherKing
In many respects this is an homage to Jean-Pierre Melville's film _Le Samouraï (1967)_ , including many of the plot points, and the hero's use of two pistols (and white gloves!). Woo has gone on record to say that Melville was one of his favorite directors of all time and a huge influence on his filmmaking.
Ik denk dat we het werk van Melville wat onderschatten. (vanwege de (on)verkrijgbaarheid van DVD's wellicht)
Dat idee krijg ik ook.
Ik denk ook dat ik de filmkennis van Woo onderschat; hij heeft in een interview ook al eens gezegd dat ie immer de actiescene's uit Kurosawa's Seven Samurai weer bekijkt, voordat ie begint aan een nieuw filmproject.
Lol!
Maar zijn actiescene's slagen wel! Nu nog wat dramalessen.
jacobine_rodijk
The Killer, een film die ik pas nu gezien heb na zoveel jaren al te bestaan te hebben, wat een schande. Deze film is gewoon zo goed, zo mooi, zo style-vol, dat dit duidelijk John Woo's beste film is en zonder twijfel de beste 'bullet-ballet' film ooit is. Als grote actie liefhebber van style-vol schieten is dit absoluut de beste in zijn genre. Chow-Yun Fat kon door niemand anders gespeeld worden en de kerk-shootout is prachtig. Een echte aanrader voor elke actie liefhebber. 5 sterren*
Ik vind de film iets beter dan Hard-Boiled, met name door het verhaal dat beter in elkaar steekt.
Een mooie hoofdrol van Chow Yun-Fat. Lekker gedateerde synthesizer muziek en sentimentaliteit die doet glimlachen.
De actie is, hoewel flink over the top, goed gedoseerd.
Toch, voor mij niet zo bijzonder om hoger dan 3,5 sterren te geven. 3,5 sterren dus.
(Mijn favoriete John Woo film blijft Face/Off)
Wat_Jij_Wil
''the best hong kong film ever''
Jammer. De 'ootjes met de realiteit' begon ik na mijn zoveelste 'ja he' tijdens het verloop (dat best voorspelbaar was) steeds hinderlijker te vinden. Ook vond ik het verhaal itt de meeste hier best simpel. Het bijna einde was echter samen met nog wat andere scenes wel goed ziek (twee blinde op hun sterfbed kruipend, kreperend en zoekend naar en langs (haha) elkaar). Dit natuurlijk in het niets vergeleken bij het camerawerk dat subliem te noemen is. Toch genoten. Een matige 3.5.
Moet ik de titel van dit stuk serieus nemen? Anders niet veel H(a)K-films voor mij.
tessai
John woo's beste film imo .... wellicht het beste wat dit genre te bieden heeft...jammer dat de man zo nodig naar amerika moest...camera werk, actie scenes ... allemaal zeer mooi gedaan ..must see!!
John Doe
Overweldigende actiefilm. Echt superieur camerawerk tijdens maar ook buiten de prachtige actiescenes. 4 en een halve ster.
SSeagal
Heerlijke John Woo film, dan eindelijk gezien. De vuurgevechten zijn mooi in beeld gebracht en brengen veel amusement. Jammer van het einde waar ik achter werd gelaten met een vraag... Als die agent Jeffrey had beloofd het meisje haar operatie te geven was het niet slim om die verdachte nog af te knallen en zo opgepakt worden, ik bedoel, hoe moet hij dan nog zijn belofte nakomen? Verder een prima film, ga niet roepen dat dit de beste John Woo is, want heb Hard Boiled nog niet gezien, dus wil niet te hard van stapel lopen...:) Oja, ***1/2

'Bridgerton' is terug op Netflix: eerste deel van vierde seizoen nu te zien

Shoah

Il Grande Silenzio
Drama / Western, 1968

Kikujirô no Natsu
Komedie / Roadmovie, 1999
blindness and impaired visionhuurmoordenaarpolitiehong kongheroic bloodshed