Genre: Komedie / Drama
Geregisseerd door: Joseph Gordon-Levitt
Met onder meer: Joseph Gordon-Levitt, Scarlett Johansson en Julianne Moore
Releasedatum: 3 oktober 2013
Plot Don Jon
"Everyone loves a happy ending."
Don Jon (Joseph Gordon-Levitt) is verslaafd aan porno en een echte player. Hij heeft nooit problemen gehad om een mooie vrouw te scoren, totdat hij Barbra (Scarlett Johansson) ontmoet. Barbra is een idealistische vrouw, die op zoek is naar de ware. Jons passie voor Barbra dwingt hem om een oogje dicht te knijpen ten opzichte van hun verschillen. Dat is totdat hij Esther (Julianne Moore) ontmoet, een vrouw die hem beter begrijpt dan hij zelf.
Jon Martello, Jr.
Bobby
Danny
Priest
Naomi Watts
Haar rol was helaas veel te klein en voelde aan als filler maar Moore was als vanouds goed, niemand die zo goed een worstelende volwassen vrouw kan spelen. Helaas vond ik haar personage niet zo sterk uitgediept, had daar graag meer tijd voor genomen zien worden.
Met Scarlett geen chemie, maar paste ook juist wel met de verhoudingen in de film.
cordiacovens
Don Jon is een leuke kleine film waarmee Joseph Gordon-Levitt potentie laat zien als filmmaker, maar dat debuut gaat gepaard met beginnersfouten.
goldberg68
Een leuke film en heb me wel vermaakt goede boodschap in verwerkt.
mijn cijfer 4.0
Tompie film
Niet goed, maar ook niet slecht. Vooral de eerste helft van de film is het doorbijten om te blijven kijken. Naar het einde toe wordt het beter.
Heel ongeloofwaardig. Dun verhaal.
En bovenal: de porno waar hij naar kijkt is héél slecht!
mwoeb.
Da's nu net het mooie, toch? Geeft mijns inziens meerwaarde aan het "slice of life"-verhaaltje. (Iemand opperde hier "coming of age" maar daar ben ik het niet echt mee eens.) Onthoud dat de mens overleeft door middel van routine, waardoor we als het ware geprogrammeerd zijn. Wij zijn Pavlovs honden, en kwijlen bij het horen van ringtones, of dat opstart-geluidje van de laptop.
Iets storender vond ik de belichting. Die was bij momententen zó aanwezig dat ik er mij te bewust van werd.
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Een vermakelijke film die het vooral moet hebben van het goede acteerwerk.
Scarlet heeft erg goed naar Jersey Shore gekeken (dat accentje), en Gordon-Levitt is goed als vanouds - Danza mag ook af en toe de show stelen.
Dit is geen diepgravende cinema, maar gewoon een lekker wegkijkende film met een paar rake observaties, bv. over man- en vrouwbeelden (letterlijk beelden) die ons worden voorgehouden, de tyrannie van de missionarishouding
, het 'zalige' van terug single zijn (erg leuk contrast daar tussen de beelden en zo'n reeks dooddoeners die je steevast hoort verkondigen over het singleleven), en het egocentrisme dat bij iedereen heerst (pas op het einde heeft Jon écht aandacht voor zn vrienden). Daarnaast paar leuke grappen en scenes zoals de laatste scene met de pastoor,(over het aantal weesgegroetjes), de droogneukscene en de eerste keer dat de zus iets zegt.
Vrij veel humor dus voor een toch zwaar thema, veel inzicht hoef je niet te verwachten, en de afwikkeling is misschien wat makkelijk (Jon 'geneest' ook wel heel erg simpel). Beetje zoals Woody Allen het ook ongeveer zou doen over zo'n onderwerp.
Maar zeker fijn debuut, de herhaling als vertelmiddel stoorde mij hoegenaamd niet.
manic2001
Hele fijne, leuke film! Superleuk ook hoe je kan zien dat Levitt geleerd heeft van Rian Johnson en Marc Webb.
Het einde heeft een erg duidelijke boodschap, maar is net niet cheesy!
JC.
Heerlijk! De film lijkt een beetje te hinken op twee gedachten: enerzijds is het een film met een dikke knipoog, anderzijds is het een verhaal met een vrij serieuze ondertoon.
Ik heb genoten van alle stereotypen en clichés die zo lekker ondubbelzinnig naar voren worden geschoven, om te beginnen met Italianen, 's werelds beste minnaars. Heetgebakerde Italianen. 'Family values' Italianen. Romcoms. Roze. Prinsesjes. Titanic. Smartphones. Fitness. Porno. De weduwe. En, als hoogtepunt, het befaamde 'I thought you were different.' Erg leuk gedaan.
De film stuurt voorzichtig aan op een aantal mankementen van onze huidige generatie, zoals het toenemende materialisme of het vertekende beeld van liefde, seks en relaties, maar heel erg uitgediept wordt dit nu ook weer niet. De film slaagt vooral in zijn opzet. Fantastisch acteerwerk ook. Pluimpje voor Gordon-Levitt. So.
Bélon
Uitstekende film, op het eerste gezicht lijkt het een simpele film met net iets te veel porno grappen, maar Don Jon is veel meer dan dat. Het is bijna een coming-of-age film over een oppervlakkige en gefrustreerde jongen, die zich ontwikkelt tot kalme, zelfverzekerde man. Gordon-Levitt draagt de film uiteraard, maar de rest van de cast speelt ook ijzersterk, met voorop Julianne Moore. Al had haar rol wel iets meer uitgewerkt mogen worden. Ben het met Shinobi eens dat er in het laatste half uur te veel gepropt wordt.
De humor is soms overdreven, soms uiterst subtiel, maar voor mij werkt het uitstekend. Heerlijk hoe bijvoorbeeld de katholieke kerk op de hak wordt genomen.
Eens. Leuke bijrol van Tony Danza ook.
Wat een gedrocht van een film. Echt een wanproduct, en dat van een acteur die ik normaliter hoog heb zitten.
Ik heb me zo geïrriteerd dat ik bijna de zaal had verlaten. De afgrijselijke Scarlett, die zowel qua looks als acteerwerk ontzettend overrated is, werkte enorm op mijn zenuwen. In combinatie met de complete herhalingsoefening telkens; - porno kijken, masturberen, uitgaan, seks hebben, auto rijden, vloeken, biechten, eten bij ouders, en weer van voor af aan - was het voor mij lastig uit te zitten. De personages vond ik bagger, en de rol van Moore wist me zelf niet te bekoren. Kleine hoop dat zij de film iets beter zou maken, maar het tegendeel was waar.
Nu kan ik echt wel tegen seks in een film en met een onderwerp als deze is er geen ontkomen aan, maar waar was de komedie? Geen enkele keer heb ik gelachen. Het leek eerder een mislukt drama dat Moore nog net even een tintje sentimenteler moest maken met een cliché dat je al van ver aan zag komen. Tegelijkertijd is het ontzettend oppervlakkig, nergens wordt er moeite gedaan om personages "likeable" te maken of ze enige diepte te geven.
Het is zoveel van hetzelfde dat het verhaal in een kwartier verteld had kunnen worden. Dat had mij een hoop ergernis bespaart.
Ik had eigenlijk ook niet ander verwacht van een vrouw
Ik vind het wel tekenend dat mensen hier niet door heen kunnen prikken. Scarlet is oppervlakkig in de film en dat is misschien ook wel tekenend voor de reactie van vrouwen over dit (gevoelige) onderwerp
De film draait om Jon en de ontwikkeling die hij doormaakt. Iemand die vast zit in bepaalde rituelen die zijn dagelijkse keven beheersen(dus het repeterende karakter vd film) en eigenlijk met hulp van Moore's personage soort van volwassen wordt en eigenlijk ook tot inkeer komt dat het niet alleen aan hem lag en een relatie van twee kanten moet komen. De film heeft eigenlijk best een mooi thema als je door het luidruchtige heen kan prikken. Ik zou het haast cumming of age noemen
Hierbij was dit dan ook mijn recensie!
Ik vind die zus eigenlijk wel geniaal. De hele film spelend met haar smartphone en op het einde blijkt dat zij als enige eigenlijk wel goed heeft geobserveerd
FinkPloyd
- 1964 stemmen
Ik zou het haast cumming of age noemen
hihihi
Zeus.
Prima wegkijker. De clichés die erin zaten, super getimed. Met als toppunt de 'I thought you were different'. Mooie irritatie ook over de missionaris houding. Hoogtepunt was uiteraard de scène voor het appartement.
DBTim
Het probeert de draak te steken met allerlei cliches, en dat is leuk voor de eerste tien minuten. Maar daarna is het om de tien minuten hetzelfde liedje. Ik dacht na een tijdje dat ik al twee uur naar de film zat te kijken en toen waren er pas 40 minuten om. Uiteindelijk met veel pijn en moeite uitgekeken. De accentjes van Gordon-Levitt en Johansson begonnen me ook heel snel te irriteren. De bijrollen voegde ook helemaal niets toe. Echt een ontzettend saaie bedoeling.
Thomas83
Leuk filmpje. Een aardig onderwerp wordt op een relatief subtiele maar ook luchtige manier prima behandeld. Heel knap van Gordon-Levitt, die ook in de hoofdrol indruk maakt. Blijkbaar kan hij ook zo'n type spelen. Vond het ook wel komisch al die foute New Jersey-typetjes. De rol van Tony Danza is duidelijk het humoristische hoogtepunt van de film, maar er zijn meer geslaagde grappen. In de vrij subtiele art-direction bijvoorbeeld.
Julianne Moore is simpelweg altijd goed en ontwapenend in haar rollen, Scarlett Johansson ziet er weer prachtig (maar wat ietwat ordinair uiteraard) uit, maar door haar bewust wat vlakke rol kan ze niet laten zien dat ze wel kan aardig kan acteren. Vind het ook wel knap dat de film met zo'n onderwerp nooit echt drammerig wordt. Een onverwacht intelligente film, op een toegankelijke manier. Dat zal misschien wel het verkeerde publiek aantrekken. Maar dit regiedebuut van Gordon-Levitt smaakt naar meer. 3.5*.
blurp194
Joseph Gordon-Levitt op zoek naar de liefde.
Lekker bot is dit verhaal, zeker in het begin als de uberpuber Jon uitlegt hoe hij in het leven staat, hoe hij tegen de dingen aankijkt, en wat hij van zijn vriendinnen vindt. Zo'n stemmetje hebben we allemaal wel eens in ons achterhoofd denk ik, maar hij leeft er ook naar. De dames krijgen daarin vanzelfsprekend nogal een vlakke rol - veel meer dan objecten zijn ze niet voor hem. Jammer dat we daardoor Scarlett Johansson niet echt uit de verf zien komen, haar bitcherige karakter blijft een beetje in de zijlijn staan. Wel is het contrast met Julianne Moore erg gaaf gedaan. Een beetje belerend misschien, maar wel mooi.
Tony Danza heeft een mooi bijrolletje als de pa van Jon. Maar ik moet daar wel bij zeggen dat Brie Larson - zoals rep_robert al heel scherp opmerkt, de enige die een beetje snapt wat er aan de hand is - en natuurlijk Julianne Moore zijn eigenlijk de enige twee die iets sympathieks te spelen hebben.
gauke
Joseph Gordon-Levitt heeft het nodige hooi op de vork genomen: naast het scenario en de regie nam hij ook de titelrol voor zijn rekening. Het resultaat mag er best zijn: de simpele, vinnige en vermakelijke komedie, met vaart, zelfironie en humor (vooral over de man vrouw clichés en de katholieke kerk) komt geroutineerd en zeker over. De komedie heeft brein en stijl en het verhaal is opgebouwd volgens het klassieke stramien: uiteenzetting, val van de hoofdpersoon en redding. De kijk op het internet werkt voor een film verfrissend: iedereen kijkt porno. Echter in de kern is het verhaal ook wel moralistisch. Tot slot wordt ook hier weer gebruik gemaakt van een voice-over die hinderlijk werkt en helemaal niet nodig is.
Barry83
Film waarin eigenlijk niet overdreven veel in gebeurd maar toch kijkt deze lekker vlot weg. Viel dus zeker niet tegen
Actarus
De film zit verdomd goed in elkaar, fijne film editing, en de boodschap die er uiteindelijk in verwerk is, telt zowel voor man als vrouw...knap!
Re73
Ik had eigenlijk ook niet ander verwacht van een vrouw
Hierbij was dit dan ook mijn recensie!
Wat een onzin zeg. Ik ben toch echt geen vrouw maar kan me precies vinden in de reactie van Eline ik denk er precies zo over.
De film draait om jon en de ontwikkeling die hij doormaakt.... welk dan? die gast is gewoon sexverslaafd aan het kijken van porno maar realiseert zich dit niet uiteindelijk komt hij tot inkeer dat hij verslaafd is so what?
Zo kan je elke film degraderen tot niets natuurlijk. Het is uiteindelijk wel een kwestie van smaak, maar deze film is niet zo simplistisch als wat jij wilt doen beweren. Dat is het fijne juist aan dit soort films, op het oog zijn ze heel bot en als je daar doorheen kunt prikken dan wacht je juist een hele fijne film.
olbo
Herkenbaar voor mij, zo'n vriendin, huh ex vriendin.
Film is leuk voor 1 maal.
Pazmaster
Leuk! Lekkere luchtige komedie met een leuk en origineel verhaal. Leuke humor waar ik echt om heb moeten lachen. Ook wordt er leuk geacteerd. Kortom: leuke film! 3,5 ster
Re73
Zelden degradeer ik een film tot niets en ik heb hem ook afgekeken wachtende op de fijne film zoals jij hem schetst. Ik ben dan ook blijven wachten tot het einde van de film....helaas de fijne film kwam niet. Misschien ging jouw eigen fantasie aan de loop ? Dat kan natuurlijk ook. maar nee anderhalf uur naar een rukker te zitten kijken, die zich zelf geweldig vind en graag bijhoud hoe vaak hij op een dag kan rukken en klaarkomen en die uiteindelijk met een rokend vies oud labiel wijf gaat liggen rommelen kan mij toch echt niet bekoren Maar goed ieder zijn meug natuurlijk
tattoobob
Leuke wegkijker.....beetje vreemd maar wel lekker!!
Aanrader......
Re73
@Re73: maar een 1 geven? Dan is er meer aan de hand.
Ja feitelijk heb je daar een punt het zou een twee zijn op de schaal van tien en dat doe ik eigenlijk nooit. Nou voorruit dan voor het camerawerk en voor de kerstgedachte
een sterretje erbij.

Het aankomende derde seizoen van 'Knokke Off' krijgt een eerste teaser

A24 onthult nieuwe trailer van 'The Drama' met Zendaya en Robert Pattinson

Her
Romantiek / Sciencefiction, 2013

(500) Days of Summer
Komedie / Romantiek, 2009
pornografieseksnew jerseysex addictionsexual fantasyinternet porn male masturbationmasturbatieoefeningtrue loveromantic fantasy