• 9.373.522 stemmen

Berlin: Die Sinfonie der Großstadt (1927)

Experimenteel / Documentaire | 65 minuten

Genre: Experimenteel / Documentaire

Alternatieve titels: Berlin: A Symphony of a Big City / Berlin: Symphony of a Great City

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Walter Ruttmann

Met onder meer: en Paul von Hindenburg

Gesproken taal: Duits

Plot Berlin: Die Sinfonie der Großstadt

Experimentele film, waarin een lentedag in Berlijn door middel van camera-instellingen en montage is geabstraheerd tot een ritmisch spel van beweging.

avatar van Sir Odolf III

Sir Odolf III

Deze film toont de toeschouwer een hond die voor een karretje is gespannen. Andere hoogtepunten: een rijdende trein, een paard dat op de grond ligt en een agressieve leeuw (wee die kapitalisten!)

avatar van FisherKing

FisherKing

Klinkt zo niet erg uitnodigend.

avatar van danuz

danuz

Klinkt juist heel mooi

Freud

De film is gewoon erg bijzonder, enkel een beetje raar. Hij is duidelijk opgevat als 'Sinfonie einer Grossstadt', wat je te zien krijgt is een montage van beelden van één dag in Berlijn, van de aankomst van de treinen vol arbeiders 's morgens tot het uitgaansleven 's avonds. Het doet misschien wel wat denken aan Koyaanisqatsi, maar dan niet versneld, maar wel zo dat beelden van dagelijkse taferelen zo worden gemonteerd dat het een bijna artistieke abstractie krijgt, temeer omdat het gefilmd is in vrij expressionistisch zwartwit.

De film is raar in die zin dat je kijkt naar een compleet andere wereld: ik denk dat de film ooit gemaakt is om te tonen hoe verschillend het leven in een grootstad is met dat in een gewoon dorpje, zo van kijk eens hoe raar en cool allemaal, en dat effect heeft hij nu opnieuw omdat het nu nog steeds overkomt als een totaal andere wereld dan die waarin wij leven (nogal logisch, er zit 80 jaar tussen), weliswaar ook met hightech en verkeersopstoppingen en zo, maar dan wel hightech met van die gigantische tandwielen en verkeer dat bestaat uit paardenkoetsen. De film zit eigenlijk vol ongelooflijk interessante dingen, maar het wordt zo snel gemonteerd dat je alles maar een paar seconden te zien krijgt. Eigenlijk zit er genoeg stof in de film om honderd uur documentaire te maken of zo, maar omdat alles maar zo kort getoond wordt raak je er een beetje moe van. Maar filmisch is het een pareltje, en hij duurt ook weer niet zo lang dat je het niet overleeft .

Freud

Je kunt deze film gratis downloaden, gaat zeer vlot en de beeldkwaliteit is echt behoorlijk. Enige minpunt is dat er geen geluid bij het beeld zit (het is dus een echte stomme film), maar dan moet je maar een passende cd opzetten tijdens het kijken of zo, als dat je echt stoort.

avatar van Quido

Quido

Zojuist gedownload en bekeken met muziek van Pascali's Island eronder. Paste er (in mijn beleving) wonderbaarlijk goed bij. Filmisch erg knap. Paar leuk gemonteerde stukken ook.

avatar van neo

neo

Met Dikker's muziek? Probeer het toch maar met wat anders, wetende hoe die score is

avatar van Quido

Quido

Ik vond het er verrassend goed bij passen. Wat raad je aan?

avatar van neo

neo

Dit. Heb het zelf al getest met 10 minuten en iemand anders heeft em ook zo helemaal al gekeken.

Freud

Met muziek van Marlene Dietrich werkt het ook uitstekend .

avatar van Mug

Mug

Ik zal eerst maar even voortborduren op de muziek-discussie. De enige juiste versie is die van Edmund Meisel, die in samenwerking met regisseur Ruttmann, een symfonische begeleiding in elkaar knutselde, en met een 80-koppig orkest dat ook liet horen tijdens de premiere in 1927. Van dit muziekstuk is alleen maar Meisels piano-stukken + aantekeningen daarop teruggevonden.

Timothy Brock, een van de grootheden van het opnieuw componeren van silent movies, gebruikte het voor zijn score, die tevens in de VS op dvd is uitgekomen.

Aber Deutschland will ja mehr. Dit jaar is het de tachtigste verjaardag van dit opus. De film werd prachtig gerestaureerd, en de soundtrack ook, incl. dat 80-koppig symfonie-orkest.

En dan heb je toch een andere kijkervaring. De muziek is coherent met de beelden. Opzwepend, in slaap soezend, speels, boos, romantisch, you name it.

Walter Ruttmann heeft altijd aangegeven dat hij hevig geinspireerd was door de Russische cineasten, m.n. hun montage-technieken. In Berlin: Die Sinfonie der Großstadt is dit duidelijk terug te vinden. Hij speelt met de kijker, het liefst met haast hypnotiserende beelden, zoals hij al bewees met zijn experimentele animaties Opus I - IV.

Verder dient er verwezen te worden naar het latere Russische meesterwerk Chelovek s Kino-Apparatom dat ongetwijfeld dan weer geinspireerd was door Ruttmanns mijlpaal.

Dat Ruttmann verantwoordelijk was voor het camerawerk van Fritz Lang's Metropolis en de rechterhand was van Leni Riefenstahl tijdens Triumph des Willens verbaast mij niks.

Nu maar hopen dat deze restauratie een dvd-release krijgt. Indrukwekkend, alhoewel de laatste act (het nachtleven) de kracht mist van alle acts daarvoor.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Voor een film als deze kan heb ik veel bewondering. Technisch gezien is de film zeer sterk, en is het totaal niet te zien dat de film uit 1927 komt. Inhoudelijk heb ik relatief weinig op de film aan te merken. Het schetst namelijk een zeer duidelijk tijdsbeeld van de situatie in Berlijn rond die tijd. Helaas komt de film mij zeer steriel en afstandelijk over. Waarschijnlijk is dat ook de bedoeling van de documentaire, maar qua inhoud hoopte ik op iets meer uitdaging. Maar de film viel mij absoluut niet tegen, en vooral op technisch gebied moet de film absoluut gezien worden.

klute89

Vanochtend toevallig op tv gezien, en ik ging helemaal op in de beelden. het is een prachtige sfeer prent van eens een prachtige metropool. De beelden vertellen het verhaal, aangevuld met mooie muziek. De trein die rijd, de verkeersagent, het kind met haar kinderwagen alles vertelt een verhaal en dat maakt het zo indrukwekkend. Er is geen letterlijke tekst nodig, de beelden zeggen genoeg.

Ik zou deze film erg graag op dvd willen, weet iemand waar deze film te koop is?

klute89

Trouwens een prachtig affiche!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11904 berichten

Sinds wanneer zijn docu's geen films meer??

klute89

Je hebt gelijk. Aangepast.

Freud

Je kunt hem legaal dowloaden, dus je kunt zelf een dvd'tje maken, zo mooi en met net zoveel extra's als je zelf wilt .

Freud schreef:

Ooeeh!

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Geweldige film! Ik kan vooral waarderen hoeveel verschillende aspecten van de stad op vaak unieke manier in beeld zijn gebracht. De cameramovements zijn met momenten zeer origineel en zorgen voor soms werkelijk denderende shots. The Man with a Movie Camera schijnt in dit genre dé montage revolutie te zijn geweest maar ik moet zeggen dat deze film ook op dat vlak toch al een behoorlijke stap vooruit was.

De muziekkeuze is uiteraard ook belangrijk. Ik heb tot ongeveer halverwege naar Mozart's Requiem geluisterd, schitterend stuk maar ik moet bekennen Berlin van Lou Reed (die ik dan ook halverwege opzette) beter te vinden passen bij deze film. Hoe dan ook het heeft enorm veel invloed op je kijkervaring.

avatar van danuz

danuz

Drs. DAJA schreef:

Ik heb bekeken met een zelf provisorisch geknipte versie van The Cinematic Orchestra's score voor Chelovek s Kino-Apparatom. Werkte aardig, maar toch niet optimaal. Ging het door de muziek - en waarschijnlijk ook door de thematische en visuele - toch telkens vergelijken met Chelovek s Kino-Apparatom. En daar was ik toch meer door overdonderd. Niet perse door de technische innovatie (dat is niet waarom ik beide films zo bijzonder vind), wel door het feit dat Rusland me meer fascineert, en ik me nog meen te herinneren zeer ontroerd te zijn door die begrafenisstoet en enkele andere scènes, die hier toch minder aanwezig waren. Wel was ook dit weer een fijn uur aan Modernistisch optimisme: Industriële machines, mensen die naar het werk drommen, lachende en spelende kinderen. Alles vormt zich ook hier tot een dynamisch en fascinerende kijkdoos.

avatar van rick@themovies

rick@themovies

Heel bijzonder document van het vooroorlogse Berlijn. In een waterval van beelden wordt één dag Berlijn getoond. Na de introductie, een razende treinreis naar Berlijn, zien we Berlijn om 5 uur 's ochtends. De straten leeg en verlaten, nog in diepe rust. De shots zijn dan nog vrij lang, de beelden sereen.

Als er steeds meer mensen op straat komen, en de activiteiten toenemen, neemt ook het tempo van de film toe. De shots worden korter, de beelden hectischer. Beelden van verkeer, mensen aan het werk, mensen op het terras, bedelaars, geliefden enz.

Als de nacht valt worden we zelfs getrakteerd op een Berlijns avondje uit. Ook hier flitst alles weer in een razend tempo voorbij, totdat - zomaar - na wat vuurwerk en nog wat neonlichten de film is afgelopen.

Het is fascinerend om Berlijn in zijn hoogtijdagen te zien. Een schitterende, levendige, optimistische, bruisende stad. Onvoorstelbaar hoe dat binnen enkele jaren totaal zou veranderen.

De film zelf heeft een heel klein beetje te lijden onder de maar doordenderende hoeveelheid beelden waardoor op een bepaald moment de aandacht wat verslapt.

Ook zijn enkele scenes overduidelijk in scene (no pun intended) gezet, en dat doet afbreuk aan het realiteitsgehalte van deze verder fraaie documentaire.

avatar van The One Ring

The One Ring

Bijzondere documentaire, die de vraag opwekt waarom dit soort films eigenlijk niet veel meer gemaakt zijn. Of weet ik er gewoon niets vanaf? Je zou zeggen dat na Berlin iedere zichzelf respecterende stad zo'n mooie reclame zou willen hebben. Ook in onze tijd nog.

Het is inderdaad allemaal makkelijk te vergelijken met Man With a Movie Camera, een superieure film, die net wat innovatiever en meeslepender is. Toch is Berlin de moeite waard, puur als tijdsbeeld. Ergens vond ik het ontroerend dat al die kleine dingen vastgelegd zijn en op deze manier tentoongesteld worden, al is het toch ook weer altijd jammer als je ziet dat sommige situaties speciaal voor de film opgezet zijn. Verder is er veel interesse om de camera te plaatsen op vreemde plekken en wordt er gespeeld met montage. Vaak met leuke effecten, met als hoogtepunt de achtbaan die door de stad lijkt te razen.

Toch is dit niet een film die mij de volledige speelduur kan boeien. Meer iets voor een half uur of zo. Berlijn is een mooie stad, maar deze docu heeft niet enorm veel meer te bieden dan een stadsbezoek, ondanks enkele technische hoogstandjes. Daarna zat voor mij het hoogtepunt al op het begin. Berlijn in de ochtendschemer terwijl er nog weinig leven op straat is vond ik het mooist.

avatar van eRCee

eRCee

• 1978 stemmen

Het blijft opvallend dat men in de jaren '20 zoveel gedurfde, niet-narratieve films maakte. Ten opzichte van bijvoorbeeld Chelovek s Kino-Apparatom legt deze het overigens wel af, niet alleen is de vormgeving minder bijzonder maar ook het basisconcept (een dag Berlijn) vond ik minder sterk dan dat van de Russische tegenhanger.

Verder wel leuk om een keer gezien te hebben. De muziek van Timothy Brock is als je het mij vraagt overigens onmisbaar om het echte symfonie-gevoel te krijgen.

Wat ik echter nooit goed heb gesnapt is waarom het niet mogelijk is dit soort films met de juiste snelheid van 18 frames per seconde uit te brengen, zeker digitaal moet dat toch mogelijk zijn? Is wel van belang bij een film die het zo moet hebben van zijn ritme.

avatar van Bobby Briggs

Bobby Briggs

Drs. DAJA schreef:

Berlin van Lou Reed

Zeer mooi gemonteerde film die mij hard wist te boeien en een soort van inkijk heeft gegeven hoe het er aan toe moest gegaan hebben in de Weimarrepubliek.

Ik heb al veel zin in Chelovek's Kino-Apparatom!

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

Die is nog beter! Veel plezier ermee.

avatar van MauriceMankes

MauriceMankes

een experimentele film; maar meer dan dat een echt beeldmuziekstuk; ritmes, tempo, vormen die in elkaar overgaan of zich hervormen. een unieke leerschool in het kijken; mogelijk enig in zijn soort.

avatar van Straatbord

Straatbord

Film die het begin van 'de moderne stad' markeert. Ik lees hierboven opmerkingen over andere muziek onder te film zetten, maar daarmee doe je de film tekort. De oorspronkelijke muziek onder deze film ondersteunt het ritme van de beelden nml. heel erg. (Stads)ritme is sowieso erg belangrijk in deze film. Het bootst bijv. het trage ritme na als mensen naar hun werk gaan, de ritmes van de werkenden en de ritmes van de mensen die op straat staan. Daar is goed over nagedacht. Verder toont het de technologie, het geld en de chaos van de stad, het geeft echt een indruk van hoe Berlijn toen was.

Heb veel waardering voor deze film, maar om 'm helemaal in één keer achter elkaar te bekijken is voor mij wat te veel van het goede.

avatar van John Milton

John Milton

jammer dat ze zo duur zijn online vind ik hem ook wel, maar met alternatieve soundtracks.

amazon.com heeft de dvd met de score van Timothy Brock en Amazon.de heeft de geremasterde dubbeleditie met de Meisel score, waarover hier engelstalige uitleg...

Vooral die tweede lijkt me geweldig, maar echt goedkoop is het niet...

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardig. Niet zo kort hiervoor zag ik Man with a Movie Camera, een soortgelijke docu, alleen richt deze Berlin zich heel expliciet, hoe kan het, over het leven in de grootstad in het algemeen en Berlijn in het bijzonder. Sowieso voor ons kijkers nu is dit een mooie blik in de tijd en van een bruisend Berlijn (ik dacht dat er toen een fikse crisis in Weimar was trouwens) dat nadien helemaal werd plat gebombardeerd. Een dubbele blik in het verleden dus.

Maar waar ik de Russische versie wel knap gemonteerd vond met een goed ritmisch tempo, vind ik deze Berlin soms technisch even knap (sommige montagesequenties voelen al veel moderner aan, terwijl deze film ouder is), maar met mooiere kadreringen en vooral inhoudelijk sterker. De beelden van de stad zijn helderder (de nadruk ligt minder op het technische) en ook de levens van de mensen worden mooi getoond. Daarnaast kiest Ruttman ervoor steeds een bepaald thema te nemen en daar beelden van te tonen. Dat geeft een leuk idee, als je kinderen een ijsje ziet eten, een leeuw een stuk vlees en nette heren in een restaurant. Wel als geheel swingt deze film wat minder en ook duurt het allemaal net iets te lang. Een stille film kan best mooi en intensief zijn, maar gewoon een stad tonen, zonder al die mooie stadse geluiden, ligt mij iets minder. Wel dik voldoende: 3,5*.

avatar van Spetie

Aardige documentaire, die een prima tijdsbeeld schept van het Berlijn in de jaren twintig van de vorige eeuw. Qua montage was het destijds behoorlijk vernieuwend en mede daardoor is het een vrij dynamische documentaire, al vervalt deze op een gegeven moment ook wel enigszins in herhaling.

Berlijn is een levendige stad, waar de mensen vroeg opstaan om te gaan werken. Massa’s arbeiders, die vooral met de treinen aankomen, waarna ze aan het werk gaan. ’s Avonds zit het werk erop en komt de binnenstad van Berlijn op andere wijze tot leven. Het is best op een mooie manier weergegeven, al vond ik het op het laatst ook wel goed geweest. Inhoudelijk is het vrij afstandelijk en op een gegeven moment heb je alles wel zo’n beetje gezien.

Dat neemt niet weg dat Berlijn een mooie stad is, dit best een interessante documentaire en het op een mooie manier is vastgelegd.