menu

Lone Survivor (2013)

mijn stem
3,63 (1771)
1771 stemmen

Verenigde Staten
Actie / Oorlog
121 minuten

geregisseerd door Peter Berg
met Mark Wahlberg, Taylor Kitsch en Emile Hirsch

De film is gebaseerd op de waargebeurde missie "Operation Red Wings", die op 28 juni 2005 werd uitgevoerd door Navy Seal Team 10. Het doel van het team is om Taliban-leider Ahmad Shah te doden. De missie komt echter al snel in het gedrang als het team nabij het Hindu Kush gebergte in een hinderlaag van de Taliban loopt. Marcus Luttrell (Mark Wahlberg) moet alles op alles zetten om deze nachtmerrie te overleven.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=1Oedh0uX1iI

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kelama3
4,5
Zojuist weer herkeken...pfff blijft een topfilm!
Bloedspannende stiltes, gruwelijke momenten, (heb nog nooit zo vaak: Ooeh! Arghhh! Ehhh! gezegd tijdens een film loll), en werkelijk prachtige shots!
Van begin tot eind een knaller!

En wat zonde dat hij niet in ons land is uitgebracht...

avatar van IH88
4,0
“We're about to get contacted!”

Sterke oorlogsfilm. De spanning wordt goed opgebouwd en de actiescènes zijn fantastisch. De vier acteurs leveren goed werk af en weten je in korte tijd met de personages mee te laten leven. Regisseur Peter Berg laat net genoeg zien van de levens van de soldaten om er geen karikaturen van te maken.

Natuurlijk zijn de personages nog steeds mager uitgewerkt maar het gaat dan ook meer om de onmogelijke situatie waarin deze soldaten terecht komen en de ijzingwekkende spanning die dat oplevert. Het is ook wel eens interessant om in een oorlogsfilm niet alleen maar zwart/wit - goed vs. kwaad karakters te hebben maar ook andere personages zoals de lokale Pashtun bewoners. Een echte aanrader voor wie van goede oorlogsfilms houdt.

avatar van JJ_D
2,0
‘Lone Survivor?’ Alles wat cinema anno 2016 (of 2013, wat maakt het uit) niet zou moeten zijn.

Ongenuanceerde verheerlijking van de heroïek van jongens die blindelings voor en door het vaderland de dood worden ingejaagd. En ze doen dat nog vrijwillig ook. Waarom? Omdat ze dol zijn op geweren? Oh, ja hoor, dat ze terloops nog hun eigen morele code proberen ontwikkelen, spreekt boekdelen. Waarom moet er precies bewierookt worden dat ze uiteindelijk gewoon doen wat de oorlogswetten dicteren?

Nou, aan deze hele film zit voor mij een vadsig smaakje. De manier waarop de Afghaanse bevolking wordt afgebeeld vind ik bijvoorbeeld ook maar niets. Of door en door goed, of in en in slecht: een middenweg bestaat niet. En voor de complexiteit van de politieke situatie blijft regisseur en auteur Peter Berg al helemaal blind. Terwijl dat soort films – diegene die tonen hoe moeilijk gewapende conflicten precies zijn, hoeveel partijen hun belangen proberen verdedigen en hoe ingewikkeld het soms is om een bepaalde kant te kiezen – vandaag maar dan ooit nodig zijn. Dat is, heel misschien, de sleutel tot verzoening. De loftrompet steken over in bloed gedrenkt kameraadschap betekent echter zoveel als verkeerde signalen de wereld in sturen. Waarom toch?

Maar, o ja, voor ik het vergeet: spannend? Nou, ja. Behoorlijk. Wat niet betekent dat we van dit medium niet meer moeten durven vragen. Durven eisen. Zeker van films die op deze manier met geweld omspringen. Kortom: pfffff.

2,25*

avatar van schenkowiets
5,0
Het had een 5 kunnen zijn deze film maar ik vond het begin wat langdradig . Heb zelfs stukken doorgespoeld,en opeens werd het een steengoeie film. Toen de film eenmaal opgang was ,was t echt een topper . Dat had ik na 30 minuten niet meer verwacht. Ze moetsen eigenlijk gewoon het hele begin overslaan tot de aktie ,dan heb je een supergoeie/spannende film van begin tot eind ! Vandaar een 4 en geen dikke 5 .

avatar van tbouwh
2,5
Ietwat tegenvallende oorlogsfilm die het uiteindelijk vooral van sfeer moet hebben. De prachtige ambiente score, de sterke cinematografie en het natuurlijke licht dat de omgeving in een haast bedwelmende gloed vangt; het zijn die aspecten die Lone Survivor uiteindelijk een voldoende bezorgen.

Minder enthousiast was ik over de narratieve uitwerking. Een trage, weinig interessante opbouw wordt gevolgd door een beter tweede uur, maar daar is het de voorspelbare verloop die de kop opsteekt. De stiltes zijn indrukwekkend, maar de hausse aan heftige beelden heeft niet de impact die ze in de verwante bio Black Hawk Down had. De oorzaak daarvoor ligt hem denk ik met name bij de characters. Had weinig tot geen binding met Wahlberg en kameraden, en dat was bij voorgenoemde film geheel anders. De tegenstanders waren ook wat karikaturaal neergezet en niet zo dreigend als in vergelijkbare genrefilms. Laatste minpunt zat hem wat mij betreft in het script: zelfs voor een film met mariniers in oorlogsgebied vond ik fuck in iedere zin nog wat te veel van het goede.

Maargoed, regie en (audio-)visuele aspecten hebben ook draagkracht, en trekken het niveau dan weer omhoog. Redelijk, maar de combi Berg-Wahlberg zag ik persoonlijk in Deepwater Horizon beter tot zijn recht komen.

3*

avatar van mnrk
3,5
I'm a hard-bodied, hairy-chested,rootin'- tootin' shootin', parachutin' demolition double-cap crimpin' frogman.

Een prima actie/oorlog film van Peter Berg, gebaseerd op waargebeurde feiten/gebeurtenissen...

Het verhaal komt langzaam op gang , maar eenmaal op gang gaat het ook non-stop door, de locatie's/setting is ook helemaal top en zorgt voor de juiste sfeer bij deze film...

De cast is op zijn plaats en het zijn toch best de juiste acteurs voor deze film die zorgen dat deze mannen goed overkomen...

4,0
Sterke film , niet gedacht dat hij zo goed was ..toppertje ?

avatar van sowhat
3,5
Matige oorlogsfilm. Het begin is redelijk langdradig, het laatste uur maakt veel goed.
Die mannen en zeker Wahlberg speelden dat goed, zo'n overwinningsdrang. Tof om een keer te bekijken.

avatar van Boneka
4,0
Heb deze film indertijd in de bioscoop gezien met mijn neef die nu bij de mobiele luchtbrigade werkt. Ik vond het toen al een dijk van een film en zat te wachten op de blu ray versie met Nederlandse ondertiteling, maar die kwam maar niet, dus de Engels versie maar genomen. Geen spijt van, goed te volgen en nog steeds 4 sterren waard. De film kun je opdelen in twee delen. In het eerste deel maken we kennis met hun opleiding en hun kameraadschap en de voor het tweede deel hun grotendeels mislukte missie. Apart deze titel verraad gelijk de inhoud van deze film Acteurs spelen een sterke rol en de spanning blijft tot de laatste seconde. Het houdt maar niet op in hun benarde situatie. De juiste keuzes maken, daar zijn al veel films over gemaakt. Het blijft lastig zeker in oorlogstijd.

Het beeld ziet er schitterend uit op bd is zelfs al op 4k en het geluid komt prima uit je boxen. Extra's zijn mooi. Kortom lekker vermaak en deels op waarheid berust zoals ook te zien is bij de aftiteling met de echte heroes in beeld.

avatar van elayz
5,0
Meesterwerk! Een verhaal zo spannend maken, lekker veel actie en toch erg aangrijpend.

avatar van frolunda
4,0
In ieder geval een heel stuk beter dan het vrij matige Battleship,de vorige film van regisseur Peter Berg.Met twee dingen zit je bij hem altijd goed,het patriottisch gehalte en de actie.Dat eerste is hier niet echt storend en dat laatste wordt hier uitstekend in beeld gebracht,en je krijgt er een hele hoop van.Met het overdonderende geluid als extra meerwaarde.
Een ander pluspunt van Lone survivor zijn de acteurs,Wahlberg,Foster en Bana zijn zekerheidjes en ook Kitsch maakte hier in tegenstelling tot zijn vorige films indruk.Verder was de sinister ogende Taliban leider goed gecast.
En dan het verhaal....tja waar gebeurd dus daar verander je niks aan,hooguit zal de heroïek wat naar boven zijn bijgesteld,overigens die hinderlaag in de beschrijving vond ik niet echt kloppen,ze hadden gewoon pech dat ze die herders tegen kwamen.Spanning en dramatiek zat er meer dan genoeg in al is het hele incident uiteindelijk maar een voetnoot in de complexe strijd in Afghanistan.
Wat de omgeving betreft,had niet echt gevoel dat het Afghanistan was,leek mij meer op Canada.Maar goed dat kan ook aan mijn foute denkbeelden liggen want ik weet dat het daar erg koud kan zijn (de vele naaldbomen e.d.).Opgezocht en blijkt dat de film in New Mexico is opgenomen.
Dat doet uiteindelijk niet zoveel af aan het feit dat Lone survivor gewoon een hele sterke film is,geen meesterwerk maar in het Oorlog/actie genre toch zeker een aanrader.
Een kleine vier sterren.

Goede film als je kijkt naar de factor "entertainment" Nieuw hier en zonder pretenties. In dit kader snap ik sommige 'meningen" niet. Kunnen de kenners mij uitleggen waarom "entertainment" een bepaalde diepgang Moet hebben of zelfs belerend Moet zijn. Of nog erger "een boodschap" Moet brengen? Voor een Documentaire maak ik dan toch een andere keuze denk ik dan. Wie wil dan "de waarheid" uit Hollywood? Nee nog gekker uit China of India? Wie van u denkt dat er sprake is van enige objectiviteit zonder beïnvloeding of welke minimale indoctrinatie dan ook nee niet echt toch. ... dat mensen hun kennis van "de film" willen uitdragen ok dat snap ik nog maar politiek gekleurde prietpraat van geitenwollensokkenrockers die op basis van entertainment een oordeel over dit zelfde entertainment?

4,0
Sterke film met de nodige spanning. Het stukje vanaf Marcus in het dorp belandt vind ik echter al wat minder. Maar de actiescènes daarvoor waren om duimen en vingers van af te lekken.

avatar van Chelsea94
5,0
Ik vond deze film echt geweldig, alles behalve langdradig. Heb hem nu voor de 2e keer bekeken en blijft absoluut in mijn top 10.

avatar van Rosicky
2,5
Niet mijn ding. De eerste helft is schaamteloze propaganda voor het leger. De betere tweede helft deed me daarom ook niet heel veel.

3,5
Sterke film. Goeie opbouw en keiharde actie. Jammer van het politiek correcte jasje (bijv 0x allahu akhbar in een taliban film)

avatar van W.V.
3,5
De zoveelste midden oosten oorlog verfilming, deze keer is voor een, naar verluid ware gebeurtenis, gekozen voor Afghanistan. Ik ga er van uit dat de makers met de keuze van de filmlocatie zich goed hebben laten informeren, maar als dit het evenbeeld van de locatie is waar dit verhaal heeft afgespeeld, dan vraag ik mij af waarom als ik het nieuws kijk alleen maar woestijn en kale vlaktes en bergen zie, nu waren het, weliswaar woeste, maar toch zeker prachtige locaties die een beetje, hoe bedrieglijk, lieflijke sfeer aan het geheel gaven.
Naar het verhaal, de film opent in mijn ogen sterk met de beelden van Seals in training, maakt direct duidelijk waarmee we te maken hebben. Er moet een tweetal Taliban schurken worden ingerekend of worden geëlimineerd en een kleine groep wordt er op afgestuurd. Toen dat gedeelte van de film aanbrak begon mij het gevoel te bekruipen dat die yanks, tenminste als je de film mag geloven, wel erg amateuristisch te werk gaan, van de inlichtingen zijn ze niet zeker, de communicatie deugt niet en wanneer de missie dreigt te mislukken wordt de noodzakelijke ondersteuning elders ingezet. Toch hebben ze dit team dan opgeofferd en het is aan de bewoners van het Afghaanse dorp te danken dat uiteindelijk het doel wordt bereikt.
Tot zover het verhaal, voorop gesteld, ik heb me best wel vermaakt met deze film, maar er zitten toch een aantal onwaarschijnlijkheden in de film die ervoor zorgen dat de film in mijn ogen geen top film is. Enkele scribenten vonden het begin te langdradig, ik vind dat wel mee vallen, de regisseur heeft getracht een beeld te schetsen hoe het leven op zo'n basis er aan toe gaat, veel van hetzelfde, dus verveling en dan soms actie.
Wanneer het team positie zoekt en in dekking gaat bevreemd het mij dat ze zich zo laten verassen door de Afghaanse herders, maar goed dat kan nog en dan ontstaat het dilemma wat te doen wanneer overduidelijk is dat in ieder geval een van de herders geen vriend van de Amerikanen is. Natuurlijk laten ze de herders leven, als dit niet het geval was geweest dan was dit nooit verfilmd, dus de oplossing van het dilemma weet je als kijker al op het moment dat het zich aandient.
Daarna ontstaat het kat en muis spel tussen de Taliban en het team en probeert het team zich in leven te houden tegen over een geweldige overmacht.
Dit alles is zeer spectaculair in beeld gebracht, maar ook ongeloofwaardig, ik ben niet militair deskundig dus kan geen oordeel hebben over de beslissingen die het team neemt, maar wanneer ze zich een paar keer van een rotsachtige helling laten vallen en ze stuiteren tegen rotsen en bomen met allerlei lichaamsdelen en komen die stuiterpartijen redelijk ongeschonden door en dat is dus ongeloofwaardig, ik heb wel een beetje kijk op hoe een lichaam op dergelijk situaties reageert, namelijk met waarschijnlijk meerdere breuken en open wonden. Jammer want dat haalt in mijn ogen een beetje de kracht uit dit deel van de film. Wat ik ook zo storend vind, is het feit dat er dan uiteindelijk ondersteuning komt, het team hoort de helikopters komen, maar dan hoor je over de boordradio dat ze nog 10 minuten weg zijn, later bij de aanval op het dorp gebeurt precies hetzelfde, ik weet dat het gebeurt om de spanning wat op te voeren, maar het is volstrekt ongeloofwaardig en wederom haalt dat juist die scene's naar beneden.
Wat ik wel eens prettig vond dat er nu ook eens Afghanen in beeld komen die het niet zo op die religieuze fanatici hebben en leven volgens een gebruik wat schijnbaar bij hen al eeuwen oud is.
Qua acteren zit het in deze film wel goed, het draait om de actie dus diepgaand acteren hoeven we ook niet te verwachten, maar de acteurs zetten allemaal acceptabele rollen neer. Het is jammer dat de film een aantal tekortkomingen heeft die voorkomen hadden kunnen worden door simpelweg realistisch te blijven, dan was Lone Survivor een top film geweest.
Als laatste moet me van het hart dat de muziek werkelijk subliem is en mijn waardering van deze film omhoog haalt

avatar van Toontje G
3,0
Wat over de top soms, maar verder wel een redelijke (standaard) actie film wat je kan verwachten als Wahlberg de hoofdrolspeler is.

avatar van Donkerwoud
2,0
Ontstellend plat. De overdreven vrolijke trainingsvideo's bij de opening credits zijn al een aanwijzing welke kant het op gaat, maar dan zien we onze hoofdrolspelers - stoere witte mannen met hipsterbaardjes- door het beeld paraderen als Baywatch-modellen. Verder veel technoporno vol modern wapentuig en flitsende voer-, vaar- en vliegtuigen. Alles is in beeld gebracht als in een flitsende televisie-commercial. Het leger wordt hier op dezelfde manier geprezen als de Phillips Sonicare AirFloss - die reclame zat voor de televisiekijkers tussen de reclameblokken van Veronica in gemonteerd. Mooie mensen brengen een mooi product onder de aandacht en je bent bezopen als je er niet aan meedoet.

Hoe anders blijkt dat te zijn voor de Afghaanse baardmannen, die qua karaktereigenschappen keurig zijn gerangschikt op de kleur van hun kleding. Donkere kleding staat voor Taliban, dus die hebben al hun menselijkheid verloren en kunnen vrijelijk doodgeschoten worden door onze helden. Lichte kleding staat voor al het verzet tegen de Taliban, dus dat zijn een soort knuffelbare Ewoks die voor comic relief dienen of de Amerikanen uit de brand helpen. Dat de teringzooi in Afghanistan een stuk weerbarstiger in elkaar stak, wordt gemakshalve achterwege gelaten, want je zou als kijker maar moeten nadenken over de ontwrichtende effecten van oorlogs-interventie in deze instabiele regio's.

Op een gegeven moment slaat de toon van de film 360° om en wordt het een passiespel in de christelijke traditie; met vleeswonden, afgeschoten ledematen en gehavende gezichten. Tijdens het spuwen van hun bloed en hun laatste doodsrochels, weten onze helden nog net vaderlandsliefde en ludieke oneliners te lispelen. Ook de trommelmuziek op de soundtrack helpt ons eraan herinneren dat deze massaslachting eigenlijk heel mooi en groots is.

Navy Seal zijn is best tof. Eerst mag je met wapentuig spelen en een beetje chillen met je homies, maar als je helemaal kapot geschoten wordt, dan ben je in ieder geval gestorven voor een grotere zaak dan voor alleen dat betekenisloze leventje van je. Er levend vandaan komen is helemaal tof, want dan heb je schijnbaar verdieping gevonden in de vroegere mannenvriendschap met je medestrijders. (Disclaimer: Trump heeft zitten morrelen aan Obama-Care, dus de kans bestaat dat je therapie naderhand niet meer wordt vergoed. Maar Phillips Sonicare AirFloss vermindert in ieder geval bloedend tandvlees!)

avatar van pierre18
2,0
Donkerwoud ik kan het niet beter verwoorden. Je slaat de spijker op z'n kop. Ik wil er alleen nog het volgende aan toevoegen: Als je een training ondergaat van pak 'm beet 2 jaar om in Afghanistan te vechten, leer dan verdomme in die twee jaar wat woordjes in het Pasjtoe. Maar nee, we blijven arrogant volharden in het Engels en zijn verbaasd als de inheemse bevolking dat niet begrijpt. Onbegrijpelijk.

avatar van des1
3,5
Had iets van een B-film, maar dan met A-acteurs en ambachtelijk gemaakt. Aan de ene kant een zwart-wit portrettering van bekende Amnerikaanse heroiek, aan de andere kant het knagende gevoel WtF Amerika (en het Westen w.o. NL) daar in godesnaam te zoeken hebben... Zet dit nou af tegenover hoe de Mujahideen (nu Taliban) afgebeeld werden in First Blood 2, waar Stallone als John Rambo samen op trekt met die luitjes om tegen de wrede Russische vijand te vechten, en je begrijpt dat sympatieën over en weer erg heen en weer kunnen schommelen.

avatar van Capablanca
3,0
Prachtige landschappen en goed in beeld gebrachte vechtscenes kunnen niet verhullen, dat het verhaal een wat simpele indruk maakt. Zeker onderhoudend voor een zaterdagavond, maar ook niet meer dan dat.

avatar van Saving Pvt. Pyle
3,5
Donkerwoud schreef:
stoere witte mannen


avatar van panax
4,0
spannend !!!
aktie !!

2,5
Capablanca schreef:
Prachtige landschappen en goed in beeld gebrachte vechtscenes kunnen niet verhullen, dat het verhaal een wat simpele indruk maakt. Zeker onderhoudend voor een zaterdagavond, maar ook niet meer dan dat.

Het landschap leek meer op dat van de Rocky Mountains dan Afghanistan imo. Ik geloof ook niet dat het ook maar in de buurt van Afghanistan is opgenomen.

avatar van ILDIB
3,5
gewoon mooi in beeld gebracht prima plaatjes en niet teveel usa continu alhoewel het wel beetje dik erop ligt. benieuwd hoeveel er waarheids getrouw is.

avatar van kappeuter
3,5
kappeuter (crew)
Offtopic verwijderd.

avatar van nadrin
3,0
Op zich een vrij sterke film. Goed geacteerd en verhaal goed weergegeven. De zinloosheid van alles daar wordt geen aandacht aan gegeven JAMMER

3,0
Rosicky schreef:
Niet mijn ding. De eerste helft is schaamteloze propaganda voor het leger. De betere tweede helft deed me daarom ook niet heel veel.


Hoe is dit in godsnaam propaganda voor het leger..?

avatar van Rosicky
2,5
Het (Amerikaanse) leger wordt gepresenteerd als een stoere, geweldige club waar jongens mannen worden en waarmee vrede wordt gebracht in een ongeciviliseerd land.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:54 uur

geplaatst: vandaag om 21:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.