menu

Stoker (2013)

mijn stem
3,21 (841)
841 stemmen

Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten
Thriller / Mystery
99 minuten

geregisseerd door Chan-wook Park
met Mia Wasikowska, Nicole Kidman en Matthew Goode

India Stoker (Mia Wasikowska) was niet voorbereid om haar vader Richard (Dermot Mulroney) in een tragisch auto-ongeluk te verliezen. De ontstane eenzaamheid en rust op het familielandgoed worden echter plots verstoord door de komst van haar oom Charlie (Matthew Goode), van wie ze niet eens wist dat hij bestond. Wanneer Charlie bij haar en haar emotioneel zwakke moeder Evie (Nicole Kidman) intrekt, denkt India dat de leegte van de dood van haar vader eindelijk wordt opgevuld. Maar kort daarna rijst het vermoeden dat de mysterieuze, charmante man bijbedoelingen heeft. Maar in plaats van boos te worden, raakt ze steeds meer in de ban van hem...

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=t2frTzO6xCg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van horizons
4,0
Mooie (zover je morbide trekjes mooi kan vinden... film. Heel veel sfeer, goed in beeld gebracht met een excellente soundtrack dat piano stuk: .
Het mystery werkt goed en zoals het goed mystery betaamt wordt niet elke vraag beantwoord.

Het acteren van Wasikowska & Kidman vind ik sterk alleen jammer dat Goode zijn rol iets te plat (lees niet gelaagd) speelt.

Aanrader.

avatar van DVD-T
4,5
Een film waarin alles en iedereen op zijn plek valt.

Want, wat vult iedereen elkaar goed aan hier. Het script krijgt een goede regisseur die op zijn beurt het beste uit zijn cinematograaf en editor haalt. Miller heeft een goed script geschreven. Het is echter Park die van het verhaal iets heel bijzonders maakt. Blijft toch altijd spannend als een goede niet Amerikaanse regisseur de overstap maakt naar Amerika. En gelukkig slaagt Park hierin. Niet alleen vertelt hij het verhaal in narratieve vorm echt goed, maar laat de beelden, muziek en geluid ook het verhaal vertellen. Alles blijft boeien en je wilt weten hoe het verhaal verder gaat verlopen en hoe alles gaat aflopen. En dat is toch wel een van de sterkste punten van de film. Erg diep ingaan op het verhaal heeft verder weinig zin. Dit is echt zo'n film die je zelf moet gaan ervaren.

Acteerwerk is erg sterk. Wasikowska heeft me in een aantal recente films overtuigt dat ze een erg goede actrice is. Die gaat in de toekomst nog zoveel moois laten zien. Goode deed het ook zeer goed, maar ik had het idee dat hij op momenten wat inhield in zijn performance. Kidman heeft het wel eens beter gedaan.

Visueel is dit helemaal geweldig. Wat een prachtige shots komen er voorbij, Stoker kent een fantastische editing. Sommige overgangen zijn beeldschoon. India die over de snelweg loopt wat verandert in het pad naar haar huis is bijvoorbeeld een van die mooie overgangen. Maar ook het veel genoemde haar wat verandert in gras is erg mooi. Muziek is enorm sfeervol. Sound design is hier ook erg belangrijk. Het is alsof al onze zintuigen tijdens het kijken naar Stoker verhoogd zijn. Ook niets dan lof voor de costume design. Iedereen ziet er geweldig uit in zijn/haar kleding.

Geweldige film.

avatar van Pete Del Fina
4,0
rox91 schreef:
Niet mijn soort film, wist me niet echt te boeien.. veel te vaag verhaal.


Te moeilijk

avatar van clubsport
2,5
camerawerk is mooi gedaan maar de naargeestige sfeer die de film (bewust) oproept werkt in deze film voor mij totaal niet , komt waarschijnlijk ook vanwege het verhaal wat mij maar niet weet te boeien .

avatar van knusse stoel
3,5
Prachtige film waarbij er regelmatig een mysterieuze sfeer over het verhaal heen hangt.
Goed geacteerd en boeiend genoeg om de 100 minuten met plezier uit te kijken.
Onze waardering is dan ook een ruime voldoende met een 7,5.

avatar van TornadoEF5
3,0
Vreemde film, wat hypnotiserend en met ups & downs. Het camerawerk is goed, toch ben ik niet helemaal fan. Het verhaal zit ingewikkeld in elkaar of wordt moeilijk uitgelegd. Dat ben ik in feite wel gewend van deze regisseur door de eigenzinnige montage en ritmiek die opnieuw terugkomt. Het blijft wel moeilijk om exact de vinger op de wonde te leggen. Het bijbehorend ondersteunend geluid vind ik dan wel weer sterk, met als hoogtepunt de pianoscène. Die zorgt mee voor het hypnotiserende, en de ritmiek komt hier wel goed van pas. De mysterie wordt er wat te dik opgelegd, toch vind ik het wel een genot om te kijken naar vooral Mia Wasikowska en Matthew Goode. Verder bevat de film een weergaloos sterk einde, maar op vlak van inhoud doet deze film me helaas toch wat te weinig, hoewel je dit niet kan beoordelen na éénmaal gezien te hebben. Het doet me wat denken aan een mix van Eyes Wide Shut, The Guest en The Lovely Bones.

avatar van Alathir
3,5
TornadoEF5 een mix van Eyes Wide Shut en The Guest. Klinkt als een nieuwe top 10-kandidaat dus Komt op mijn watchlist.
The Lovely Bones heb ik wel niet gezien dus dat is nog een onbekende parameter.

avatar van TornadoEF5
3,0
Alathir schreef:
TornadoEF5 een mix van Eyes Wide Shut en The Guest. Klinkt als een nieuwe top 10-kandidaat dus Komt op mijn watchlist.
The Lovely Bones heb ik wel niet gezien dus dat is nog een onbekende parameter.


Dat zou best wel kunnen, zeker als je mysterieus gedoe kan waarderen.

avatar van Alathir
3,5
Hmm ja zo heel mysterieus vond ik het nu ook weer niet. Ik zie niet meteen de genialiteit van Eyes Wide Shut (ik zie eigenlijk de link nog steeds niet goed buiten Nicole Kidman ) en The Guest, hoewel dit zeker geen slechte film is. Matthew Goode speelt prima, maar kan niet typen aan de rol van Dan Stevens in The Guest.

Deze film is verhaaltechnisch niet zo erg bijzonder, maar de shots en de fraaie regie die zijn dat wel. Het was ook niet direct mijn type van sfeer ofwel kwam ik er niet zo goed in. Muziek is ook wat aan de speciale kant. Het einde vond ik enigszins verrassend. Ik had niet verwacht dat Kidman het zou halen en dat ze Charlie zou neerschieten.
3* voor het verhaal en halfje erbij voor de prima cinematografie.

avatar van Zwolle84
4,5
'Just as a flower does not choose its color we are not responsible for what we have come to be'

Chan-wook Park praat niet in woorden. Hij gebruikt beelden, emoties, kleuren en gevoelens om zijn boodschap over te brengen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is Stoker: zijn absolute meesterwerk en ook de enige film die hij heeft gemaakt in een taal die hij niet machtig is.

Het moet een ongemakkelijke sfeer zijn geweest op de set. De regisseur kon niet eens met zijn acteurs communiceren. Toch schreeuwt elk detail in Stoker 'Chan-wook Park'. Wie zich blindstaart op het plot, komt dan ook van een koude kermis thuis. Stoker kent weliswaar een Hitchcockiaans verhaal, maar het gaat er hier veel meer om hoe het wordt verteld dan wat wordt gezegd.

Dat zie je bijna in het begin al, wanneer de camera India Stoker volgt terwijl ze zich door het met gasten gevulde huis beweegt na de begrafenis van haar vader. Eigenlijk gebeurt er niet veel, maar toch is de minutenlange scène bloedstollend spannend. Park speelt met het weglaten van hoofdgeluiden en het uitvergroten van details. Hij schudt het ene na het andere bijzondere shot uit zijn mouw. Je weet dat er iets met India aan de hand is, maar wat?

Zo stel je jezelf 90 minuten lang allerlei vragen. Waarom kiest hij bijvoorbeeld voor die dominante kleur groen in vrijwel elke scène? Groen huis. Veel natuur. Groene jurk. Groene auto. Overal is het groen. Waarom ligt er zoveel nadruk op 'oom Charlies riem'? En hoe zijn India en Charlie met elkaar verbonden? Je leert naderhand dat een jonge Charlie dezelfde armbewegingen maakte als India en hetzelfde deuntje op de piano speelde.

Had Park met zijn voorgaande films al bewezen een echte beeldenkunstenaar te zijn; in Stoker gaan alle remmen los. Er komt bijna geen shot voorbij waar niet iets bijzonders mee aan de hand is. De scène waar India's moeder Evie en Charlie terugkomen van de stad blijft fenomenaal: ze voeren met hun drieën een gesprek, maar door de meest schitterende camerabewegingen zie je steeds weer twee - nooit drie - verschillende personages in beeld.

Het andere shot dat ik in een eerder bericht al eens aanhaalde viel me ook nu weer direct op. Je ziet India haar zonnebril afzetten in de glazen van de zonnebril van een agent die vervolgens diezelfde zonnebril afzet. Een paar seconden, eigenlijk heel eenvoudig, maar zo buitengewoon creatief. Beelden die je bijblijven.

Dat het plot zich uiteindelijk enigszins voorspelbaar ontvouwt; ach, het zal me wat. Stoker is van een poëtische schoonheid waar zelfs Lady Vengeance niet aan kan tippen. Een film die je kunt blijven kijken en je elke keer weer verbluft achterlaat terwijl de tonen van Summer Wine nog in je hoofd na-echoën.

4,0
Nou, dan moet ik hem toch maar ns herzien want als visuele schoonheid staat ie niet in mn geheugen. Wel als met ergerlijke gladde westerse Kidman en Goode, doch met fijne Wiakowski.

avatar van tbouwh
4,0
editing

avatar van Fisico
3,5
Vreemde film overgoten met een mysterieus sfeertje. Ook de plotline kan als bizar en intrigerend omschreven worden. De film wordt in de eerste plaats erg sterk gedragen door de drie hoofdrolspelers die het erg goed doen. Kidman als labiele en jaloerse moeder en eigenlijk het personage dat het meest haar emoties toont. Wasikowska is een mysterieuze bizarre tiener waarbij het erg moeilijk is haar gedachten te lezen.
Maar het is vooral Goode die je de creeps bezorgt met zijn feilloze vertolking van de verloren oom die een waas van mysterie over zich heen heeft. Het fijne eraan is dat hij nooit over de top gaat in zijn vertolking.

Ook aan de regie zie je dat dit niet zomaar een doordeweekse film is. Er is een constant gevoel van spanning en sfeer aanwezig, mooi opgebouwd door Park. Zie maar bvb naar de spin die op het been van India naar boven kruipt. Ook de pianoscène was geweldig. De soundtrack maakt het vervolgens af (Clint Mansell overigens die ook bij een aantal films vqn Aronofsky optrad).
Qua verhaal zeker niet omver geblazen en ik weet eerlijk gezegd niet goed waar ik de film moet plaatsen. Laat me het gewoon houden op een degelijke 3,5*.

avatar van IH88
4,0
“He used to say, sometimes you need to do something bad to stop you from doing something worse.”

Schitterende film van Chan-wook Park. De regie, het camerawerk, de fantastische beelden, het acteerwerk etc. Alles draagt bij aan een sfeervolle maar vooral stijlvolle film. Vanaf de eerste waanzinnig mooie scene zit je te kijken naar een film om je vingers bij af te likken.

De beelden spreken voor zich, maar dat betekent niet dat het verhaal achterblijft. De openingsscene zegt al veel over waar het verhaal heen gaat, maar toch was ik nog echt verrast over sommige wendingen en waar Park allemaal mee op de proppen komt. Schitterend acteerwerk ook van Wasikowska, Kidman en Goode, die alle drie goed overweg kunnen met de eigenzinnige visie van Park. Vooral Wasikowska moet als India een belangrijke karakterontwikkeling ondergaan, en dat doet ze bewonderenswaardig. Het einde is een schitterend staaltje cinema (zowel visueel als verhaaltechnisch). Gaat dat zien.

avatar van TornadoEF5
3,0
Ja, ik denk wel dat deze nog wel eens zou kunnen groeien bij een volgende kijkbeurt. Dit lijkt me wel typisch zo een film dat sterker zou kunnen worden naarmate je hem meer kijkt, maar goed, we zien wel. Ik ben eigenlijk al weer quasi alles uit deze film vergeten

avatar van Left4Dead
3,5
Ijselijk goed, zo afstandelijk en koud. Het is zelfs moeilijk om in het verhaal te komen aangezien er een flinke afstand gecreëerd wordt tussen de kijker en het verhaal van de karakters. En dat dames en heren wordt echt subliem uitgevoerd op elk niveau en moment, chapeau voor de gehele crew.

Daarnaast wordt bovengenoemde versterkt door prima regie, camerawerk en ook de soundtrack. Het script loopt zeer goed, mede door de vertolkingen, en alles is bijna compulsief binnen de lijnen gehouden. Dit natuurlijk conform de personages. Lange tijd vraag je jezelf af waar het allemaal naar toe zal leiden. En dat is een heel krachtig middel dat goed uitgezet is. En dan nog de muziek die gekozen is, perfect sluitend.

Maar de film heeft ook zijn dingetje, de afstandelijkheid slaat ook een beetje neer op je kijkervaring. Hoe ingenieus alles dan wel is, het doet ook traag aan. Normaal bij een goed verhaal heb ik daar geen probleem mee, maar bij deze kijkbeurt wederom na een uur het gevoel gehad van: schiet nu maar eens op met alles.

Style pur sang, ongetwijfeld. Beeld en geluidstechnisch wonderschoon, script en verhaal goed uitgewerkt en de cast echt op volle toeren. Maar ik kom wederom niet hoger dan een beoordeling van 3,5 sterren, een 7,5/10. De film heeft talloze serieus goede punten, maar voor mij is het verloop ietwat te traag. Het is een goede prent maar niet helemaal mijn ding, waarschijnlijk door het trage dramagehalte.

avatar van SmackItUp
3,5
Heerlijk debuut van Park in Hollywood.

Buiten de audiovisuele pracht en praal en het sterke acteerwerk is moeilijk te duiden wat Stoker precies zo sterk maakt. Er gebeurt weinig specifieks, maar er broeit heel wat onderhuids. Sfeertje is geweldig, details zijn talrijk en de muziek is subliem. Op de juiste momenten ook lekker morbide.

Dikke 3,5*

avatar van kissyfur
3,5
Mooi hoor. Mooie plaatjes, mooie geluidjes, mooi geacteerd. Zelfs het botoxgezicht van Kidman paste. Maar uiteindelijk is er geen boodschap, geen verklaring voor het kwaad in de wereld.
Bijvoorbeeld: waarom vermoordt Charlie zijn broertje? En waarom wil hij India in bloed opvoeden? Voor India is de douchescène misschien verklaring genoeg, maar er wordt maar weinig uitleg gegeven voor de motivatie van de stoute dingetjes
Misschien dat er nog een tweede laag naar boven komt bij een tweede kijkbeurt. Tot die tijd 3,5.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:57 uur

geplaatst: vandaag om 21:57 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.