• 9.378.924 stemmen

Zero Dark Thirty (2012)

Thriller | 157 minuten

Genre: Thriller

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jessica Chastain, Jason Clarke en Joel Edgerton

Gesproken taal: Engels en Arabisch

Releasedatum: 24 januari 2013

Plot Zero Dark Thirty

"The greatest manhunt in history."

'Zero Dark Thirty' vertelt het verhaal van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijk doding van Al Qaida's terroristenleider Osama Bin Laden door het Navy Seal Team Six. Op basis van een uitgebreid onderzoek, waarbij toegang tot vermeende geheime informatie is verkregen, volgen we de klopjacht op Bin Laden waarbij de nadruk wordt gelegd op de tijd in de aanloop naar zijn dood in Pakistan.

avatar van Insignificance

Insignificance

Interessant vooral. Met een florerende Jessica Chastain die de belichaming vormt van de frustraties van een ellenlange zoektocht. Van een groen blaadje tot een geharde, verbeten jager in een woud van schimmige informatie en aannames. Doet ze goed. De grotendeels nuchtere stijl die Bigelow zich aanmeet, maakt Boals scenario in ieder geval acceptabel en fair.

De martelscènes zijn recht voor de raap, de aanslagen daarentegen zijn iets afstandelijker in de film verwerkt. Zo wordt het af en toe ook een ietwat logge, droge film. Het wint aan flair wanneer de koerier op de radar verschijnt en er is zowaar een spanningsboog waar te nemen die met de nachtelijke bestorming een fascinerend hoogtepunt oplevert. Geronimo.

avatar van Onslaught

Onslaught

Lange zit..

Eerste anderhalf uur kon me nauwelijks echt in de film trekken. Het laatste uur is daarentegen een stuk interessanter om naar te kijken en de film sluit toch wel goed af. Acteerwerk zit verder wel goed en ook de productie is goed.

avatar van Piratje

Piratje

Een uiterst prachtige CIA-film van een waargebeurd verhaal (te nemen of te laten) dat je meer dan twee uur en half meesleept in de 12-jarige zoektocht naar Bin Laden. De gezagsconflicten binnen de CIA, de politieke onenigheden, de relaties met de plaatselijke bevolking en vooral de vele martelpraktijken van de ondervragingen houden je, heel zeker in het laatste half uur, op de rand van je stoel.

Bovendien wordt deze film sterk ondersteund door het acteertalent van al de acteurs. Jessica Chastain, als kersverse CIA-agente, steekt er zelfs overtuigend nog een stukje bovenuit. Vandaar ook haar hoofdroltaak om dat waar te mogen maken.

Vandaar ook een film die met een veelvoud aan Oscars de filmgeschiedenis mag verrijken.

Regisseur Bigelow bracht dit verhaal uitstekend in beeld, zonder ook maar enige storende tussenpauzen of langdradigheid. Ook al duurt het slot vrij lang, toch stijgt de spanning voortdurend en krijg je niet de tijd om een drink of etentje te halen.

Of dit nu de volledige historische waarheid is laten we in het midden. De film op zich is al een militaristisch juweel waarbij je op mensenmaat voor algemeen nut niet teveel vragen mag stellen, want de mensenrechten worden hier constant overtreden. Bijna ondenkbare toestanden waarbij het gebruik van het minstslechte het nog veel slechtere moet rechtvaardigen.

Laat me toe deze film bij de top te scoren met een 5plus.

Hm.. toch wel een sterke film hoor.

Met name de zoektocht in de eerste 2 uur is vrij sterk, al vind ik dan persoonlijk Chastain niet helemaal geweldig op haar plek. Het 'im that motherfucker' gedeelte was zelfs lachwekkend dom.

Maar de film is verder goed en strak geregisseerd en laat zich niet verleiden tot overdreven patriottische en actievolle scenes.

Juist daarom was het laatste gedeelte wat mij betreft iets teveel actiefilm-achtig.

Had beter gepast bij een ander soort film. Met name dat hele 'stoere' seal-team was me wat teveel van het goede.

o ja, Mark Strong .

avatar van blurp194

blurp194

Indrukwekkend.

Zonder enige twijfel een heel goede film. Waarbij het al heel makkelijk is om op te merken dat ondanks dat we allang weten hoe het afloopt, het toch tot het laatste moment spannend blijft - ook al duurt elk deel van het verhaal al best lang, en is het geheel echt een lange zit.

Dan dringt zich wel ietwat de vraag op of het niet wat korter gekund had, en daarmee wordt ook de vraag opportuun of het eerste deel - het martelen - nou wel of niet een politiek statement is. Je kan er misschien ook wel in zien dat dat onderdeel onmisbaar is om inzicht te geven in de monomanie van Maya. Daarmee geen alles vergoelijkende manier om onder de discussie uit te komen - tenslotte is het karakter van Maya een fictief iets, op haar best een samenstelling van meerdere echte personages. Wel misschien een goede manier om uit te leggen, tastbaar te maken hoe zo'n zoektocht werkt, welke inzet dat vraagt.

Daar zit dan ook vooral de kracht van de film, en daardoor maakt hij zo'n indruk - het monomane doorbijten van Maya, en de overtuigende manier waarop Jessica Chastain dat in beeld brengt met haar af en toe echt afgeleefde ietwat bottige kop en wat slordigjes bij elkaar gehouden haar. Overduidelijk geen tijd voor de kapper - en daarbovenop nog, geen aandacht voor. Even los van alle politieke lading, is dat vind ik gewoon mooi om te zien - iemand die zich met volle ziel en zaligheid ergens voor inzet, en dat speelt Jessica Chastain dan zo overtuigend dat het van het scherm af spat. Had ze van mij zo een Oscar voor mogen krijgen.

De rest van de acteurs verbleekt daar dan wel wat bij. Eigenlijk schiet me verder alleen Jason Clarke te binnen - die is zeker wel goed bezig met zijn verwilderde kop en stekende ogen, maar heeft eigenlijk een te korte rol om echt een grote indruk te maken.

Beelden en locaties zijn prima in orde - tot en met het huis van OBL aan toe, dat onmiddellijk er uit springt. Heel herkenbaar nog van de nieuwsberichten, en heel nauwkeurig nagebouwd. Maar voor de mensen uit de streek zijn daar kennelijk toch wel wat foutjes terug te vinden - de mensen op straat spreken de verkeerde taal, hebben de verkeerde kleren aan, lees ik. Behalve mij zal dat de meeste Amerikanen - of Europeanen - ook wel niet opvallen. Maar toch eigenlijk wel ietwat slordig in een film die pretendeert 'waar gebeurd' te zijn. En eigenlijk gaat dat natuurlijk voor de hele film op - het is niet helemaal precies zo gegaan, maar zoiets als 'based on true events' - en niet dat ik nou echt geloof in een van de conspiracy theories, maar aan de andere kant is het verhaal wel van maar een kant verteld.

Dan de politieke lading ook maar even. Op zich vind ik het argument niet heel sterk - tenslotte, het stukje informatie waar het om gaat wordt niet echt rechtstreeks uit marteling verkregen, maar uit misleiding. Wel op een hellend vlak, maar er is echt wel sprake van een nuance. En als je het wakker houden van het slachtoffer als marteling ziet, kan je in Nederland ook maar beter geen foutjes maken. Daarbij komt nog dat het ook wel zeker een aspect in zich heeft van de historie zoals die zonder veel discussie breed aanvaard wordt - er is vanalles aan onjuiste dingen gedaan tijdens de Bush-regering. Dat komt daarmee net zo in de film terug - en vrij neutraal. Er zijn films die daar een veel scherper standpunt over innemen - de titel van een van die films schiet me zo even niet te binnen, maar de vraagstelling komt daarin op een gegeven moment langs als 'wat zou je doen, als er twee vliegtuigen klaarstonden; een daarvan is via martelingen gegarandeerd vrij van terroristische dreiging, de andere niet'. Tsja. Kies dan maar - da's wat minder vrijblijvend dan een abstracte discussie in een warme bioscoopstoel.

Wat daar in de optelling zeker wel duidelijk aan is dat er bewust een controversieel element in de film zit - naast de jacht op Bin Laden zelf al. Een element dat discussie oproept, uitlokt tot hogere kijkcijfers en hogere dvd-verkoop. Ontegenzeggelijk slim gedaan - en ook denk ik best goed gedaan. Dat daarmee de voorstanders van marteling een sterkere stem krijgen geloof ik nog niet direct - maar misschien is dat wel omdat ik dat liever niet wil geloven.

Voor mij is de film vooral erg sterk vanwege de mooie rol van Chastain. Laat ik het daar maar even bij laten.

avatar van BBarbie

BBarbie

Gelikte, intrigerende poging tot reconstructie van de zoektocht naar Osama bin Laden. Spannend wordt het eigenlijk alleen bij de aanval op het huis van OBL. Net als bij Bigelow’s evenzeer patriottische The Hurt Locker kreeg ik af en toe het idee, dat ik naar een uitzending van Zembla o.i.d. zat te kijken.

Jessica Chastain is wel heel erg goed en overtuigend in de hoofdrol. Het is trouwens opvallend hoe zij er in geslaagd is om in relatief korte tijd vooraanstaande rollen te bemachtigen in prominente films. Samen met Jennifer Lawrence en Naomi Watts is zij wel zo’n beetje top of the bill op dit moment.

avatar van Theunissen

Hoewel het me in het eerste anderhalve uur hier en daar niet allemaal duidelijk was, vond ik dit wel een zeer boeiende Drama / Thriller. Het op waarheid (tenminste volgens de makers) gebeurde verhaal wist me van de eerste tot de laatste (had van mij nog wel 10 minuten langer mogen duren) minuut te boeien en zat ook goed in elkaar. Zeker het laatste gedeelte was behoorlijk indrukwekkend en ook wel spannend ondanks dat je de afloop al weet. Ook de cast deed het goed en was best overtuigend. Jessica Chastain maakte in deze film wederom een sterke indruk op me en ze toont aan een veelzijdige actrice te zijn. De film mag misschien iets te gefilmd zijn vanuit een patriottisch oogpunt (ik heb me daar in ieder geval niet aan gestoord), maar dat hoort nu eenmaal bij dit verhaal.

avatar van Fortune

Fortune

Zero Dark Thirty is een slimme post-patriottisme film dat goed omgaat met het gegeven dat Amerika niet langer het beste land van de wereld is. Het patriottisme is verborgen maar nog zeker wel te herkennen. De martelingen in het begin worden zeker wel op een manier uitgebeeld dat het wel geoorloofd is want het heeft geleidt tot het pakken van OBL.

De martelingen in het echt zijn veel zieker, gruwelijker en vernederender geweest dan dat in de film wordt afgebeeld. De film houdt ook geen rekening met de martelingen van personen die er niks mee te maken hebben maar die lange tijd gemarteld zijn geweest. En dat is niet alleen gebleven bij 'waterboarding' maar denk eerder aan verminkte genitaliën en langdurige mensonterende vernedering.

Wat je hier te zien krijgt is martelingen die in Sesamstraat gebeuren en hierin lijkt het wel alsof het allemaal wel meevalt en dat het leidt tot positieve resultaten. Daarnaast vind ik dat de vrouwelijke hoofdpersonage een soort boegbeeld voor het moderne feminisme is. Het lijkt wel alsof één vrouw die maar blijft aandringen op de zaak OBL zo goed als in haar eentje ervoor heeft gezorgd dat we de grootste slechterik van de 20e eeuw hebben gepakt. Dat het een vrouwelijke regisseur is heeft daar uiteraard ook mee te maken en of de hoofdpersonage nou echt heeft bestaan of dat ze uit een aantal verschillende personages bestaat vind ik niet zo boeiend maar wel het beeld geeft van dat vrouwen ook bad-ass motherfockers kunnen zijn zoals zij zelf een keer zegt. En eigenlijk heb ik daar geen problemen mee maar moet dat gecombineerd worden met een film die gaat over het pakken van OBL?

De dood van OBL is sowieso een symbool voor Amerika dat het een kick-ass land is terwijl het in mijn ogen helemaal niks heeft veranderd behalve voor de inwoners van Amerika dan.

Daarnaast heb ik een probleem met films die dit zo'n onderwerpen benaderen met een spanningsboog om het voor het grote publiek interessant te houden. Laten we niet vergeten dat het draait om terroristische aanslagen, martelingen, leugens en bedrog. Het is niet spannend, het is de realiteit waar veel mensen zijn omgekomen en nog steeds geloven in het almachtige Amerika.

Amerika is nog steeds geweldig al heeft het zijn mankementen en een beetje zijn charme verloren.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

Fortune schreef:

Maar goed, ondertussen weten we wel dat jij een zwak hart hebt voor simpele blockbusters.

Opbrengst simpele blockbuster Zero Dark Thirty Worldwide: $108,614,949.

Hield men het vroeger nog 100 miljoen dollar, zo moest een blockbuster die naam waardig sedert 2000 meer dan 400 miljoen dollar ophalen. Bron Box Office Mojo+ Wiki.

Slaat de bal weer mis.

Fortune schreef:

Geef maar een bron dat het wel heeft geleid tot het oppakken van OBL.

Overigens ook laatst een artikel gelezen waarbij ze mensen vroegen of martelen nou rechtvaardig is na deze film waarbij het overgrote deel (dit was in Amerika) zei van ja.

Je eerste punt doet er eigenlijk niet toe, dacht dat het in eerste instantie ging over rechtvaardigen van de martelpraktijken op patriottistische pro- Amerikaanse manier van Bigalow.

Tweede punt is zeer flauw en dunnetjes, ik kan misschien duizend artikels vinden waarbij mensen op die vraag nee zouden beantwoorden en wat dan nog? Beetje sensatiejournalistiek hier?

Swat genoeg geschreven, op deze manier komen we er niet aan uit.

avatar van DtchTux

DtchTux

Het is niet echt een spannende film wat betreft het einde. De spanning zit 'm vooral in de mishandelingen en de speurtocht zelf. Het verhaal is een stuk duidelijker wanneer je bijvoorbeeld een boek hebt gelezen over deze missie.

Zeker het bekijken waard, maar jammer dat ze het te eenzijdig in beeld hebben gebracht.

avatar van Flavio

Flavio

De zoveelste bejubelde film uit 2012 die me tegenviel.

Een vrij vlakkeen eenzijdige registratie van de speurtocht naar bin Laden. Echte spanning ontbreekt en als het echt helemaal op ware feiten is gebaseerd mag de CIA wel eens beter gaan scouten- die vrouw die erop vertrouwt dat iemand bin Laden wel even zou verraden voor 25 miljoen en daarmee haar collega´s en zichzelf laat opblazen had wel van de eerste draft lijst mogen worden geschrapt met haar tunnelvisie..

Het is allemaal degelijk, en natuurlijk was de dood van bin Laden voor veel Amerikanen een mijlpaal, maar als speelfilm van 2,5 uur schiet het tekort.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Intense film over de zoektocht en de uiteindelijke hit op Osama Bin Laden.

Niet al te veel sentiment of doorgedreven pattriotisme, maar een erg zakelijke en droge benadering en daar ben ik blij om. Werkt erg goed. Deed wat denken aan de serie Homeland, ook met een vrouwelijke CIA-agent die zich vastbijt in de zoektocht naar een terrorist.

Chastain doet het goed, al vertoont ze toch een paar schoonheidsfoutjes. Zo bekte haar I'm the motherfucker who found him niet erg lekker en ook haar woedeuitbarsting tegenover haar overste voelde een beetje out of place aan. Maar ondanks dat blijft ze wel een leuke actrice om naar te kijken.

Visueel sowieso erg strak en authentiek (althans voor zover ik als leek hierover kan oordelen). En ook al ken je de uiteindelijke afloop, spanning blijft het sterkste punt van deze film. In dat opzicht doet de film wat denken aan United 93.

Vakwerk!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

War on Terror is blijkbaar een onderwerp dat Kathryn Bigelow interesseert. Na The Hurt Locker (wat een superspannende film is over een dude die bommen ontmantelt in Irak) heeft ze met Zero Dark Thirty een nogal ambitieus project te pakken: de lange weg naar de actie die leidde tot Osama's dood. Jessica Chastain trekt de kar als CIA Officer. Ik vond haar niet echt overtuigend bezig, zelfs op sommige momenten overdreven karikaturaal. Dat was een redelijk groot minpunt.

Desalniettemin blijft het een best boeiende film. In tegenstelling tot The Hurt Locker, wat ik een nogal 'kleine', beklemmende film over één onderwerp, is dit nogal groots maar behapbaar aangepakt. Verschillende belangrijke gebeurtenissen tijdens de War on Terror komen langs, ook krijg je te zien hoe dat waterboarding nou werkt. Amerika komt er niet al te best af, ondanks de toffe en knap uitgevoerde operatie op het eind van de film. Het wordt dus nooit saai, al moet je vooraf wel enige interesse in dit soort onderwerpen hebben denk ik.

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Beetje jammer. Het verhaal en de dialogen waren oke, maar de tijdsduur en de 'talenten' niet. De film duurt gewoon veel te lang over zo'n onderwerp. Ik begon aardig in te kakken na 1,5 uur tijd. Maar dat was niet eens de grootste minpunt van de film, dat was namelijk Jessica Chastain. Deze mevrouw straalt echt helemaal niks uit, en ze komt gewoon heel irritant over. In mijn ogen, een hele grote miscast.

avatar van Zinema

Inval volgens insiders.

Het knappe aan Zero Dark Thirty is dat er een verhaal wordt verteld waarvan iedereen de afloop kent en er toch amper aan spanning wordt ingeboet. Want hoe is de klopjacht op Osama Bin Laden nu eigenlijk verlopen? En hoe hebben ze hem uiteindelijk dan toch in het vizier gekregen? Niet op alles wordt antwoord gegeven, want als kijker wil je ook graag weten waarom het lijk van ’s werelds meest gezochte terrorist schijnbaar is zoekgeraakt, maar de film stopt daarvóór. Het lijkt dan ook een minder interessante vraag die enkel bijdraagt aan vreemde complottheorieën.

Het verhaal schijnt volgens ‘insiders’ behoorlijk nauwkeurig en waarheidsgetrouw gebracht te worden, maar voor ons filmliefhebbers zal het allemaal wel. De waargebeurde verhalen kennen we als geen ander en dit zal best eentje zijn die meer geijkt is dan menig RTL-5-niemendalletje. Hetgeen de film vooral omhoog tilt zijn de acteerprestaties en het feit dat er wordt toegegeven dat men op grote schaal martelt om de waarheid boven tafel te krijgen. Het maakt de film misschien iets minder propagandistisch, maar tegen het einde wappert de Amerikaanse vlag als vanouds.

Sowieso is het actievolle einde welkom na het rustige, thrillerachtige drama, waarin uitstekend wordt geacteerd. Juist dat voorgaande is zo sterk in elkaar gestoken qua opbouw, dat je als kijker bijna smacht naar Rambo. En die komt in de vorm van een deels neerstortend team militairen, dat gelukkig op tijd huishoudt bij de terroristen thuis. Niemand maakt een schijn van kans, het moge duidelijk zijn. Het blijft echter spannend. Met dank aan knap camerawerk waardoor je als kijker zelf ook meedoet aan de inval bij public enemy number one.

Zeer goed.

Met dank aan A-film voor het recensie-exemplaar.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Boeiende inkijk in het CIA onderzoek dat hemel en aarde bewoog om de Amerikaanse vijand nummer 1 te lokaliseren en te doden. Soms wat procedureel en een hoofdpersonage dat teveel "credits" krijgt, maar je moet het toch doen om een boeiende film van twee en een half uur neer te zetten rond dit onderwerp. Het laatste half uur is een erg realistische verfilming van Operation Neptune Spear, en de chaos waarin het commando de operatie uitvoerde komt goed over. Of hoe ze niet durfden te geloven dat UBL dood was. Ik zou de film niet zozeer spannend noemen, als goed gedocumenteerd reconstructiemateriaal kan dit echter wel tellen (ondanks wat controverse). Gedurfd onderwerp dat Bigelow en Boal hier onder handen namen.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Vanmiddag gezien, en ik moet zeggen dat ik het vrij moeilijk vind om deze te beoordelen.

De film begint erg interessant met een sterke opening. De daaropvolgende martelscenes zijn ook erg boeiend, mede doordat ik ze erg realistisch vond overkomen. Dit vind ik het meest opvallende aan de film: alles ziet er heel natuurlijk uit. Voornamelijk bij het laatste stuk in het huis krijg je het idee dat je met de soldaten meeloopt. Wat dat betreft was het wel allemaal vrij indrukwekkend. Het acteerwerk is ook prima. De aankleding en settings van de film passen perfect bij de duistere sfeer die de hele film aanwezig is. Kathryn Bigelow brengt haar film dan ook met veel overtuiging.

Hetgeen wat mij niet zo beviel, was het speelduur. De film neemt de tijd om op te bouwen en dat is natuurlijk een goede zaak, maar ongeveer op het middenstuk begon het allemaal wat aan de langdradige kant te worden. Hierdoor heb ik mijn aandacht er helaas niet altijd bij kunnen houden. De actiescenes worden verbluffend in beeld gebracht en er zaten een aantal onverwachte plotwendingen in (de ontploffing in het restaurant), waardoor je als kijker weer vaak genoeg opnieuw in het verhaal komt. Maar de vele dialogen vond ik lang niet boeiend genoeg om ze constant actief te volgen.

Zero Dark Thirty is absoluut geen slechte film, en bij vlagen zelfs sterk. Complimenten voor de montage en het camerawerk zijn absoluut op zijn plaats en visueel mag deze film er ook zijn. Ondanks dat we weten hoe het zal eindigen, slaagt men erin een spannende sfeer te creëren, die voornamelijk in het laatste gedeelte goed tot zijn recht komt. Goede film, dat zeker. Maar hij had wat mij betreft wel iets ingekort gemogen.

avatar van Ghola

Ghola

Goede film, die waarschijnlijk een aardig beeld geeft van de jacht van ‘s wereld supermogendheid op hun vijand nummer één. Ik denk dat de film voldoende ruimte biedt om kijkers hun eigen oordeel daarover te laten vormen - de keuze voor een nogal kille hoofdpersoon, waar je je niet zo snel dicht betrokken bij zult voelen, speelt daarin mee. Dat de eenzame en verbeten Maya in de laatste scènes ook helemaal alleen de overwinning proeft vond ik een mooi slot, waarmee ze uiteindelijk toch nog een soort sympathie wist op te roepen. 3,5*

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Indringende film maar geen hoogvlieger. De spanning wordt goed opgebouwd en het einde is erg sterk, maar visueel vond ik dit maar weinig interessant. Het had de film goed gedaan als er ook visueel wat moeite in was gestopt. Desalniettemin heb ik elke minuut geboeid zitten kijken en dat is vooral te danken aan het bijzonder sterke acteerwerk.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Het is een knap gemaakte film, maar hij is erg droog. Heeft zijn indrukwekkende momenten, en het is natuurlijk interessant om te zien hoe het in het echt ongeveer heeft moeten gaan. Maar puur voor entertainment kun je beter een andere film nemen

avatar van Parisa

Parisa

Jammer dat het gedeelte van de zoektocht zo lang moest duren. Uiteraard begrijp ik dat dit gedeelte langer hoort te zijn dan de daadwerkelijke actie aan het eind, maar dit begon toch nogal te vervelen.

Het ligt niet echt aan de dialogen, en er wordt ook hard genoeg gereden en dergelijke, maar vaart heeft dit verhaal niet. Ik gok dat men geprobeerd heeft om er een soort van gespeelde documentaire van te maken en dat valt wel te waarderen. Maar het script is gewoon te slap. Ik kon makkelijk af en toe iets te drinken gaan halen zonder iets gemist te hebben.

Het helpt ook niet echt dat ik op een gegeven moment een gele/bruine waas voor mijn ogen kreeg van al dat zand. Of Suzuki’s ging tellen. Dan raakt het me te weinig. En zo’n film over iets belangrijks in de geschiedenis hoort niet te vervelen. Overigens kon het einde me ook weinig schelen. Geen inval zoals we die niet eerder hebben gezien in talloze films. Het onderwerp maakt het hier weer niet indrukwekkender.

Ik vraag me dus af of het wel echt aan het acteren ligt, of gebrek aan uitstraling van de acteurs. Die moesten simpelweg echt overkomen. Dat deden ze voor mij wel. Ze konden het script echter niet leuker maken dan dat het was. Wie weet hadden andere acteurs dat wel gekund. Of misschien hadden ze gewoon wat grote sterren moeten casten zodat we daar naar konden staren.

Ik vond hem beneden peil. Nog een teleurstellende grote naam in de filmwereld.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Natuurlijk weet je van tevoren wat je kan verwachten als Hollywood een verfilming maakt van 1 van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen jaren. Het is chauvinistisch en het is pro-Amerika maar niets van dat alles doet afbreuk aan de film.

Ik vond het een uitstekende verfilming met een zeer sterke hoofdrolspeelster (Jessica Chastain) die de film echt naar een hoger niveau tilt. De speelduur is langer dan gemiddeld maar geeft daarmee wel de mogelijkheid om wat meer op te bouwen. Vond dat dus ook een prima keuze.

Vond het wel jammer dat vanaf de inval bij de villa van Bin Laden en co de film opeens erg donker word. Hierdoor vallen details een beetje weg. Had van mij wel wat lichter gemogen.
Maar al met al een zeer sterke film die het kijken absoluut waard is.

9/10 (IMDB)

avatar van Tasha27

Tasha27

In eerste instantie vond ik dit meer een documentaire dan een speelfilm. Ik moest goed bij de les blijven om het geheel te kunnen volgen. Het helpt absoluut als je meer weet over de handelswijze van de CIA, hun achtergrond en opsporingsmethoden op het gebied van terrorisme (en wat al niet meer?!). Uiteindelijk begon de film me erg te boeien. De manier waarop de hoofdrolspeelster zich staande houdt (respect!) in deze harde, door mannen gedomineerde wereld. Het zoeken en vinden van de juiste verdachten in een complex netwerk dat zich over de hele wereld heeft verspreid (en waarbinnen iedereen elkaar de handen boven het hoofd houdt). De ronduit tenenkrommende hiërarchie binnen de CIA..... de mensen die hun leven riskeren in het werkveld zijn niets meer of minder dan de marionetten van de grote bazen op kantoor. De film had van mij iets ingekort mogen worden maar al met al vind ik het een aanrader ondanks dat de ontknoping voor iedereen al bekend is!

avatar van womanizer

womanizer

De film begon zeer sterk, maar hoe langer ik keek hoe slechter het was (dit had ik ook bij The Hurt Locker. alleen daar was de intro sterk). Ik twijfelde tussen 2 en 2.5 sterren, maar ik zou deze film niet nog een keer willen zien, en daarom geef ik het 2 sterren.

avatar van K. V.

K. V.

'k had een beetje m'n twijfels bij deze film, maar uiteindelijk vond 'k hem wel de moeite waard.

'k moest wel wat in het verhaal komen, maar na een goed half uur werd de film beter en beter. De film bevatte vooral in het begin nogal wat folteringen en 'k vreesde dat het de volledige film zo ging zijn, maar gelukkig was dit niet het geval. De focus ging dan meer naar het vrouwelijke hoofdpersonage en haar zoektocht en dit wist me wel meer te boeien.

De cast deed het ook prima. Vooral Jessica Chastain (Maya) was een opvallende verschijning en maakte een interessante evolutie mee.

Een lange film, maar na de moeizame start vloog de film eigenlijk voorbij.

Dan toch aangenaam verrast door deze film.

avatar van mister blonde

mister blonde

Een vrij spannende, goed gemaakte en geloofwaardig gebrachte film. Heb me op zich prima vermaakt.

Toch twijfel ik een beetje. Voor een film die zo sterk flirt met realisme, is bijvoorbeeld het hoofdpersonage wel erg heroïsch en hoe zij de hele operatie beleeft, is gewoon heel erg Hollywood met alle trucjes die daar bij horen. De film lijkt heel realistisch, maar eigenlijk komt het er op neer dat het manipulatieve dat eigenlijk elke film wel een beetje heeft, hier niet minder inzit, alleen wat beter gemaskeerd (en misschien wel slimmer gebracht) is. Het is ook lastig te zeggen waar feiten ophouden en het fictieve begint op sommige momenten. Ik wantrouw de film en Bigalow enigszins, maar vond het vermakelijk en geloofwaardig gebracht (maar als je verder kijkt en nadenkt is dat geloofwaardige op veel momenten twijfelachtig).

[edit] discussie gelezen en Ramon K heeft zeker een punt. Ben het niet 100% eens met zijn betoog, maar wat hij zegt snijdt hout.

avatar van Leno

Leno

Het inkijkje achter de schermen bij o.a. de CIA is best interessant, al is het soms overdreven Amerikaans, maar de hak op de tak benadering werkt niet altijd even goed. De film roept veel vragen op door de willekeurige benadering van de zoektocht. De cast is prima, het voorspelbare einde duurt veel te lang.

avatar van avdj

avdj

Ongelooflijk sterke oorlogsfilm die Bigelow's vorige Midden-Oosten werk "The Hurt Locker" op alle fronten de baas is. Zero Dark Thirty slaagt erin om de ontmaskering van de meest gehate man van de VS op een respectvolle en geduldige wijze te vertellen. Nergens een irritante voice-over of overdreven gezwaai met Amerikaanse vlaggen, deze film draait maar om één doel: Osama Bin Laden vinden. Daarin is geen plaats voor stereotype Arabieren of heldhaftige soldaten.

Het fundament van de film rust voor een groot deel op de schouders van Jessica Chastain die echt een ijzersterke rol neerzet. Haar intelligentie en tomeloze inzet komen uitstekend naar voren en ondanks haar hardvochtigheid is het een personage waarin je jezelf kunt verplaatsen. Ook de bijrollen zijn stuk voor stuk prima bezet: je kijkt naar een geloofwaardig stel doortastende diplomaten.

De pittige speelduur is totaal geen obstakel en zorgt er juist voor dat het totaalplaatje 'af' aanvoelt. Nergens worden scènes afgeraffeld of dialogen op een vreemde manier afgebroken. De prachtige beelden en het gevoel voor details van de cameraploeg zorgen voor een authentieke en vooral realistische sfeer. Alle straatbeelden en bijbehorende gezichten zijn treffend in beeld gebracht en zorgen ervoor dat je sympathie voelt voor de bewoners van deze 'schurkenstaten'.

Als het vizier eenmaal op het huis van Osama Bin Laden is gericht ontknoopt zich een spannend en doelgericht slotstuk. De regie maakt niet de fout door expliciete shots van Bin Laden in beeld te brengen. Je weet dat de soldatenploeg het bij het rechte eind heeft en dat is afdoende. Ook een vervelende aftiteling waarin de gruweldaden van Al-Qaida op de kijker worden afgevuurd blijft ons bespaard.

Zwakke punten kan ik nauwelijks benoemen: hoewel ik betwijfel of de executie van Bin Laden wel waarheidsgetrouw is. Iets zegt me dat er destijds een paar dozijn kogels door zijn lijf zijn gejaagd.

avatar van surfplankje

surfplankje

ja ik vond het een prima film hoor. Werkelijkheid zal bij benadering op film gezet kunnen worden en dat is iets wat ik bij deze film zeker wel heb tot z'n recht heb zien komen. Hij mocht naar mijn mening wel iets minder lang duren. Personages en acteerwerk vrij goed en dit is een film die naar mijn mening laat zien hoe het in werkelijkheid zou kunnen gaan.

avatar van scorsese

Uitstekende film over de Amerikaanse jacht op Osama Bin Laden. Een jarenlang traject dat begint bij 9/11. Complexe, maar ook boeiende materie dat hier begrijpelijk wordt neergezet. Komt enigszins wat traag op gang, maar wordt gaandeweg steeds beter met een spannende finale. Jessica Chastain staat absoluut haar mannetje hier.