
Después de Lucía (2012)
Alternatieve titel: After Lucia
Mexico / Frankrijk
Drama
103 minuten
geregisseerd door Michel Franco
met Tessa Ia, Gonzalo Vega Jr. en Hernán Mendoza
Alejandra en haar vader Roberto verhuizen voor een nieuwe start naar Mexico-Stad. Vader vindt al snel een nieuwe baan en dochter gaat naar een nieuwe school, maar daar krijgt ze al snel te maken met pesterijen. Als deze escaleren durft ze dit haar vader niet te vertellen, wat tot dramatische gevolgen leidt.
TRAILER
https://www.youtube.com/watch?v=EapVd0knCUc
Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Al met al best een heftige film en zeker ook zeer reëel want pesten (vooral dankzij de digitale media) gebeurt tegenwoordig helaas veel te vaak, met alle gevolgen van dien.
Redelijk verhaal...
Redelijk acteerwerk...
Prima achtergrond geluid/muziek
(Dolby Digital)...
Mooi HD kwaliteit breedbeeld...
Daarom ook dat hij twee keer vermeld staat in mijn persoonlijke top van deze interessante nieuwe cinema:
Best Mexican films 2010-2014 - The Filmtransition
Er staat ook een stukje geschreven over Después de Lucía.
Deze film samen met Klass heb ik hoog zitten. Bij Klass zit je meteen in de film.
Deze film bouwt het langzaam op en gaat van kwaad tot erger.
Ik vind deze film wel wat beter uitgewerkt dan Klass.
geplaatst op 14 april 2014, 22:09 uur, permalinkbevat spoilers, klik op de tekst om deze te lezen
Het duurt eventjes voordat het verhaal opgang komt, maar na circa 40 minuten gaat het er behoorlijk heftig (ook best aangrijpend) aan toe. Dat Alejandra (goed gespeeld overigens door Tessa Ia) flink wordt gepest en vernederd/misbruikt/mishandeld (overigens op een overtuigende manier) wordt door de door de vervelende jongens (vooral die dikke jongen en de jongen met het flinke bos haar waren smerige zwijnen) en meisjes uit haar klas is natuurlijk niet leuk om te zien, maar ze heeft het door haar domme en naïeve actie natuurlijk wel enigszins zelf uitgelokt. Maar goed te praten is het natuurlijk nooit (iedereen maakt fouten) en wat men haar allemaal aandoet ging ook nog eens veel en veel te ver (had soms bepaalde overeenkomsten met Nazi-praktijken). Dat ze het overigens allemaal voor haarzelf houdt en er niets meedoet, vond ik eigenlijk wat ongeloofwaardig. Het einde wat de vader van Alejandra doet (best begrijpelijk) is overigens zeer sterk, maar ging eigenlijk ook te ver.
Al met al best een heftige film en zeker ook zeer reëel want pesten (vooral dankzij de digitale media) gebeurt tegenwoordig helaas veel te vaak, met alle gevolgen van dien.
Aanvankelijk wordt Alejandra goed ontvangen op haar nieuwe school. Het begint al een beetje te wringen wanneer ze onder druk staat om marihuana te roken om erbij te horen, maar haar weigering wordt aanvaard. Het echte keerpunt komt wanneer dat filmpje verspreid wordt - al dan niet door José. Uit schaamte durft ze niet te protesteren wanneer ze slachtoffer wordt van cyberbullying en van traditioneel pesten door zowel de jongens als de meisjes. Haar partner in crime José komt er wel mee weg, wat wijst op ongelijke normen. Je kunt enige sympathie voelen voor de wraakactie van Roberto, maar hij gaat te ver en richt zich niet op de echte schuldigen. Het einde laat enkele vragen onbeantwoord.
Net als in Rebecca is het titelpersonage al overleden voordat het verhaal begint.
Je kunt enige sympathie voelen voor de wraakactie van Roberto, maar hij gaat te ver en richt zich niet op de echte schuldigen. Het einde laat enkele vragen onbeantwoord.
Over dit ben ik het niet helemaal eens met jou: José is net de enige schuldige, want hij verspreidde het filmpje en is de oorzaak van alles wat Alejandra is overkomen. . Dat het einde van de pot gerukt is dat vond ik verder ook wel. Echter lijkt de compleet uit de hand gelopen situatie ook een perfect eindpunt om de gevolgen van pesterijen te onderstrepen.
Dat pesten zinloos en gemeen is en zware psychologische schade aanricht, lijkt evident, toch blijft het voorvallen en krijgen we zo nu en dan in het nieuws wrede filmpjes te zien. Deze film zou als educatief materiaal op scholen moeten vertoond worden want het is een goede film over dit thema. Het is ook niet zozeer het filmpje zelf die het pestgedrag in gang zet, maar de weerloosheid van het slachtoffer. Het niet reageren op pesten heeft alleen maar meer pesten tot gevolg.
Het Haneke gehalte viel me nog mee : enkel in de eerste scène en in de allerlaatste moest ik aan Haneke denken, vooral door de lengte van deze scènes. Realistisch goed geacteerd ook, maar een vrij zware film, vooral omdat Alejandra al van het begin in een een niet ideale familiale omgeving vertoeft (moeder overleden, depressieve vader). Toch wel de moeite.
Over dit ben ik het niet helemaal eens met jou: José is net de enige schuldige, want hij verspreidde het filmpje en is de oorzaak van alles wat Alejandra is overkomen. . Dat het einde van de pot gerukt is dat vond ik verder ook wel. Echter lijkt de compleet uit de hand gelopen situatie ook een perfect eindpunt om de gevolgen van pesterijen te onderstrepen.
Als we aannemen dat hij het filmpje zelf verstuurd heeft (wat hij ontkent), dan is hij inderdaad de aanleiding tot het pesten. De grootste schuldige is in mijn ogen echter die dikke jongen, Javier, die haar verkrachtte in het toilet. Hij lijkt er volledig mee weg te komen.
Dat maakt volgens mij deel uit van wat de film aan wil kaarten: een maatschappij waar dit probleem mogelijk is en die niet in staat is om effectief met dit probleem om te gaan, het einde (de extreme oplossing waar de vader voor kiest) past ook in dat kader.
Als we aannemen dat hij het filmpje zelf verstuurd heeft (wat hij ontkent), dan is hij inderdaad de aanleiding tot het pesten. De grootste schuldige is in mijn ogen echter die dikke jongen, Javier, die haar verkrachtte in het toilet. Hij lijkt er volledig mee weg te komen.
Op het einde wanneer de leerlingen aan tafel zitten met de vader van het meisje, zegt die dikke expliciet dat José dit heeft verstuurd waarna stilzwijgen volgt. . Voor mij wijst dit op zijn schuld, tenzij je ervan uitgaat dat Javier van alles en nog wat zegt om zijn huid te redden.
De manier waarop Franco het wrange relaas van Alejandra op een nuchtere manier benaderd verdient absoluut een pluim. Klinisch, en zonder franjes; geloofwaardig aldus. Zonder halfbakken conclusies trekkend over vermeende oorzaken. Innovatief is het niet, wel sterk uitgevoerd. De hoofdpersoon zet haar naïeve karakter treffend neer, ook haar flegmatische vader doet het naar behoren.
Visueel vooral strak gekadreerd, voor de rest degelijk maar niet zo opvallend. Soundtrack leek - behalve wat interne discomuziek op het feestje - volledig geschrapt, wat gek genoeg eigenlijk wel goed werkte.
Of José nou werkelijk de verzender was wordt nooit écht duidelijk, en dat komt de film eigenlijk wel ten goede. Dat dikke joch beweert weliswaar van wel, maar dat wil het nog niet impliceren wat mij betreft. Derhalve is de eindscene ook des te wranger, aangezien José nou net de enige was die haar niét zo pestte.
Uiteindelijk wist het me niet écht te overdonderen, maar binnen dit genre lijkt me dit één van de betere. 3,5*.
maar ze heeft het door haar domme en naïeve actie natuurlijk wel enigszins zelf uitgelokt.
Was even wat reacties aan het lezen na deze voor mij teleurstellende film te hebben gezien, maar van deze opmerking zakt mijn broek wel af.
Als je als meisje (dronken, of niet) sex met een jongen hebt en het wordt gefilmd dan lok je extreme pesterij uit en is het legitiem geterroriseerd te worden? Hmmm.
Het middenstuk verprutst voor mij de gehele film. Pesten is volgens mij zoveel subtieler, en daardoor niet minder pijnlijk. Dit kwam bij mij daarom niet aan, en een moreel dilemma krijgen we uiteindelijk ook niet. Helaas.