menu

Palo Alto (2013)

mijn stem
3,27 (134)
134 stemmen

Verenigde Staten
Drama
98 minuten

geregisseerd door Gia Coppola
met Emma Roberts, James Franco en Val Kilmer

Gebaseerd op het eerste boek met korte verhalen van James Franco, duikt 'Palo Alto' in de levens van een aantal tieners die in de gelijknamige Californische stad wonen. Onder hen zijn Fred, die expres tegen een muur aan rijdt, Teddy die na dronken achter het stuur te hebben gezeten het aan de stok krijgt met een agent en April, die oppasser is op het zoontje van haar charmante voetbaltrainer.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=j35WnYw5ndg

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van jarno1975
Regie debuut van Gia Coppola, de kleindochter van Francis Ford Coppola
Gedeeltelijk gebaseerd op Palo Alto - James Franco (2010) - BoekMeter.nl


avatar van mjk87
Ben benieuwd naar je mening Naomi Watts gezien je waardering. Toen ik de plot las wist ik dat dit een film voor jou moest zijn. Beetje idee Remember the Daze?

avatar van Naomi Watts
4,0
mjk87 schreef:
Ben benieuwd naar je mening Naomi Watts gezien je waardering. Toen ik de plot las wist ik dat dit een film voor jou moest zijn. Beetje idee Remember the Daze?

Deels, al zie ik vooral raakvlakken met Korine, Clark en Van Sant. Maar echt mijn ding dit ja, en veel beter dan dit worden ze niet.

avatar van Naomi Watts
4,0
Een nieuwe Coppola aan het roer, en ook deze kan regisseren als geen ander en kan nog wel eens mijn favoriete Coppola gaan worden. Want wat een potentie weet Gia Coppola hier te etaleren, losjes gebaseerd op de korte verhalen van Franco en het screenplay die Coppola die Gia op basis hiervan heeft geschreven is heel erg sterk. Haar kracht zit is duidelijk haar enorm sterke feel voor atmosfeer en haar personages.


Wat haar gave en Palo Alto zo bijzonder maakt is hoe Coppola atmosfeer en vooral de gevoelens van haar personages vangt. En dit is niet makkelijk, want mannen als Clark en Van Sant zijn hier niet zo sterk in als Coppola. Coppola's schets van adolescentie is treffend, en vrij universeel en ondanks dat de personages niet vrijuit gaan, zelfs onuitstaanbaar zijn, maar Coppola toont compassie en weet dit delicate onderwerp met de juiste nuances te benaderen. Coppola houdt heel veel van haar personages, en toont de emotionele contradictie van adolescentie met succes.


Zoals gezegd heeft Coppola ook een uitstekende 'feel' voor atmosfeer en maakt met Palo Alto voelbare cinema in haar puurste vorm. De nachten in Palo Alto voelen dromerig en wazig en deed mij erg sterk terug denken aan mijn tienertijd. Ook de feestjes hebben een enorme immersief karakter. Ideale cast, en vond elke verhaallijn wel erg boeiend. Op het begin voelt het fragmentarisch aan maar komt toch wel heel mooi met samenhang bij elkaar.


Roberts en Wolff springen er wel uit, leeftijdsverschil relaties boeien mij enorm, vooral als het een tienermeisje betreft met een oudere man en ook het onvermogen van Wolff's personage tot communicatie was spot on. Roberts is echt gemaakt voor een film als deze - en ondanks ik nog steeds niet snap dat ze het niet kon opbrengen in een bikini te lopen en een filmische trio te doen met Franco en Hudgens - toch blij dat ze in een film als Palo Alto terecht is gekomen. Erg mooi geschoten en een zeer passende en goedgekozen soundtrack.

avatar van danuz
Gaat hij nog draaien in NL eigenlijk/waar heb jij hem gezien NW?

avatar van Naomi Watts
4,0
Ik kon daar ook niets over vinden. Ik keek hier best naar uit dus ik ben maar even naar Antwerpen gegaan.

avatar van John Milton
Dat is voor mij iets minder 'even', alhoewel, toen ik nog in Groningen woonde was het nóg problematischer geweest. Trailer spreekt me wel aan moet ik zeggen! Een film van Francis Ford Coppola's kleindochter, that does make me feel kinda old.

avatar van mjk87
Naomi Watts schreef:
(quote)

Deels, al zie ik vooral raakvlakken met Korine, Clark en Van Sant. Maar echt mijn ding dit ja, en veel beter dan dit worden ze niet.


Heldere uitleg verder, maar dit zijn niet de namen die ik normaal wil horen. Niettemin wel er nieuwsgierig naar.

avatar van SanderPuntCom
4,0
Derde keer op korte tijd dat ik deze Palo Alto zie en ik weet 1 ding: dit is cinema naar m'n hart.

Een dromerig sfeertje doorgaans de ganse film, zo goed als geniale scènes die prachtig worden vormgegeven met net zo'n dromerige muziek (héérlijk) en eveneens sterk sounddesign.

Naast dat gegeven bewijst de film ook dat het allesbehalve dan een lege film is, het is zelfs een zeer sterk drama over een (sub)cultuur die zelden (Kids, Fucking Amal en dan heb je het gehad denk ik) zo realistisch gebracht is geweest.

Magnifieke film die barst van talent, met een paar erg charismatische personages waardoor ik hoop dat Gia Coppola nog (meer van deze) films gaat regisseren.

avatar van Zandkuiken
3,5
Zeer geslaagde sfeerzetting (deed me nogal denken aan Mysterious Skin), maar verder net niet origineel genoeg om al een absolute topper te zijn wat mij betreft. Wel een veelbelovend debuut, benieuwd hoe Gia haar carrière verderzet.

Trouwens, dat nummer van Die Antwoord

avatar van Prinz
4,0
Ben wel benieuwd naar deze film.

avatar van gauke
3,0
Een met vaart verteld, sfeervol, maar ook clichématig en flinterdun coming-of-age verhaal over het dagelijks leven van drie middelbare school tieners (producten van de welvaartstaat) en hun eenzaamheid en verdriet, waarbij het verhaal over Teddy het boeiendst was (Val Kilmer bleek in staat om zijn rol kwetsbaarheid te geven). De dialogen varieerden van middelmatig tot sterk.

avatar van blurp194
3,0
Sfeer over substance.

Passend bij het onderwerp wellicht, de uitzichtloosheid van de pubers in de middle class lijkt me een mooie omschrijving. Gia Coppola heeft de regie strak in handen, maar gebruikt ook wel wat veel dezelfde trucs als haar tante, en een paar van de beelden voelen wat amateuristisch en experimenteel aan - de weerspiegeling in het zwembad schoot me bijvoorbeeld verkeerd.

Jack Kilmer (ook al familie) en Emma Roberts hebben de interessantste verhaallijnen te vertellen. Verder overheerst de uitzichtloosheid me wat teveel, overheerst een soort depressieve sfeer die je zou doen wensen de kinders een schop onder hun kont te kunnen geven. Figuurlijk, vanzelfsprekend.

2,0
De casting is erg ongeloofwaardig. Veel van de acteurs en actrices die tieners spelen lijken begin twintig te zijn. De hoofdpersoon zegt dat ze 14 is.

Overigens een van de vele coming of age verhaaltjes.


avatar van JoeCabot
4,0
Gia Coppola: een regisseur met potentie.

Of regisseertalent echt in het bloed zit bij de Copolla's, laat ik even in het midden. Wél duidelijk merkbaar: Gia's verleden als fotografie-studente. Qua sfeer doet Palo Alto bij vlagen denken aan het werk van Gus Van Sant. Subtiele beelden, geen shitload aan kleurenfilters, maar wel knap en scherp. Toegegeven, ze liet op dat vlak ook een aantal steken vallen, wellicht zat het lage budget daar voor iets tussen.

Daarnaast lag het tempo wat te hoog. Sfeershots werden er meestal vluchtig tussengemonteerd. Ook conversaties die lekker liepen, kregen soms abrupt een einde.

Om echt in de voetsporen van Van Sant te treden, zal bovendien de sound een pak beter moeten. Begrijp me niet verkeerd: de soundtrack was verre van dramatisch en over het algemeen best mooi. Maar er zat niet echt een lijn in, en er ontbrak wat pit.

Palo Alto is niet de eerste film die het lege bestaan van tieners in de suburbs schetst. Toch is het een mooie aanvulling. Coppola weegt de ingrediënten goed af. Het verhaal heeft - gelukkig - niet veel om het lijf, wat voldoende ruimte laat voor sfeerschepping en de nodige bullshit. Ook het rebelse gedrag kwam niet echt geforceerd over. Het cynisme van de pubers zorgde over het algemeen voor een relativerende toets.

De aanwezigheid van James Franco en Emma Roberts is een absolute meerwaarde. Twee topacteurs. Maar ook de jongere acteurs deden het prima.

Een bescheiden 4*. Copolla krijgt het voordeel van de twijfel. Ik hoop dat ze op dit elan verder gaat.

avatar van wendyvortex
3,0
En na de dochter van krijgen we hier het regie-debuut van de kleindochter van Francis Ford Coppola.
Overvol genre dat American tiener-gebeuren, maar in het beste geval voel je je meteen weer 17 en ik mag er dan ook graag hoge waarderingen voor geven.
Gia Coppola komt met een prima film, mooi gefilmd, goede montage, een paar flink naar boven uitschietende scenes, maar weet zich nog net niet helemaal te onderscheiden.
Talent lijkt ze te hebben...volgende keer wat origineler verhaal en we zouden er zo maar weer een Coppola-talent bij kunnen hebben.

avatar van BBarbie
2,0
Niet bijster interessante coming-of-age film over een aantal opgeschoten tieners, die schijnbaar doelloos maar wat aanklooien. Helemaal niet erg, want dat gaat in negen van de tien gevallen vanzelf over. Zal bij de doelgroep allicht hoog scoren, maar de film sprak mij voor geen meter aan.

avatar van ralfsjam
3,0
Aangenaam tussendoortje. Volop drama met een goede cast en een paar aardige verhaallijntjes. Hier en daar helaas ook wat overdreven en overbodige scenes die de film een beetje vervuilen. De rol van Val was vrij overbodig, de feestende jongeren waren wat overdreven en op z'n echt Amerikaans in beeld gebracht. En heb ik wel eens een USA scène van blowende jongeren gezien waar ze dit op een normale manier doen? Want dat blijft enenkrommend. Laat regisseurs die blowscenes draaien eerst een zien hoe je op een normale manier een peuk vasthoudt. Manmanman...
Maar naast deze chronische film aandoeningen was het een aardige film. Niet allemaal van die blonde highschool kids die volgens de Amerikaanse regels voorbeeld zijn. Paar verhaallijntjes waren niet goed afgerond of uitgediept. Daarom dus een minuut of 15 te kort...
3**

avatar van wwelover
De film speelt met één van mijn favoriete genres, coming-of-age. Maar echt pakken weet de film niet. Het is vooral het verhaal rondom Emma Roberts karakter dat interessant is en het Emily karakter heeft een bepaalde charme. Echter het verhaal rond de twee jongens is wat oppervlakkig en greep me ook totaal niet. Visueel is het wel een plaatje om te zien.

3*

3,5
Schets van een aantal jongeren, die het op sociaal vlak niet slecht hebben, zich vervelen en er maar op lossen leven zonder veel scrupules of respect voor wat dan ook.
Sfeervol, maar onvermijdelijk nogal wat déjà-vu situaties.
Wel goed acteerwerk, zoals van Emma Roberts vooral.

avatar van Brabants
2,5
Coming of age film met niet echt een duidelijke betekenis. Het volgt verschillende individuen, waarbij het allemaal wat oppervlakkig blijft. Je kijkt dan ook echt naar een film die je naar afloop doet denken, waar ging het nou eigenlijk over? Had van mij dan ook wat meer diepgang en emotie mogen tonen. Wel leuk om vader en zoon Kilmer in een film te zien spelen.

avatar van leatherhead
3,0
Fijne vertolkingen van met name Roberts en Wolff. Leukste aan de film is de manier waarop je eigenlijk niets over de personages weet, maar Coppola hier en daar hintjes uitdeelt waar je verder zelf invulling aan kunt geven. Het gebrek aan achtergrondinfo maakt de personages op deze manier alleen maar boeiender. Verder ook wel een fijn sfeertje, al moge het duidelijk zijn dat het wat dat betreft nog wel mijlenver van een Van Sant af ligt. Dan had het toch wel met wat meer panache gemogen, zeker audiovisueel. Toch een fijne film. 3*.

Zwolle84
John Milton schreef:
Trailer spreekt me wel aan moet ik zeggen!


Inmiddels nog niet gezien?

avatar van John Milton
Zwolle84 schreef:
Inmiddels nog niet gezien?
Helaas nog steeds van gekomen, nee. Is ook zoveel te kijken

Zwolle84
John Milton schreef:
(quote)
Helaas nog steeds van gekomen, nee. Is ook zoveel te kijken


Nog steeds een aanrader!

avatar van scorsese
3,5
Goeie film over een paar tieners in Palo Alto. Een paar kleine verhaallijntjes met allemaal goed uitgewerkte personages (tieners met de gebruikelijke tienerproblemen op zoek naar zichzelf). Verder heeft dit regiedebuut van Gia Coppola een aangenaam tempo en een fijne cast en kijkt hierdoor gemakkelijk weg.

avatar van mrklm
3,0
Goede karakteriseringen maar een wat onsamenhangend plot dat daardoor niet al te vrolijk kabbelt door zuipfeestjes, seksuele uitspattingen en de misverstanden en ruzies die dat met zich meebrengt. De jonge cast is prima, maar het gebrek aan dramatische opbouw voorkomt dat dit drama over teenage angst beklijft. Gebaseerd op een serie verhalen van James Franco die zelf de rol speelt van een twijfelachtige voetbalcoach.

avatar van Thomas83
3,5
geplaatst:
Jammer dat Gia Coppola niet meer films heeft gemaakt. Dit was toch een veelbelovend begin. Zo'n mooi meanderende film met veel sfeer, een heel fraaie soundtrack en ook nog een uitstekende jonge cast. Vooral Emma Roberts is bijzonder innemend. Naar mijn smaak gebeurt er overigens wel wat te veel, en ik mis wat understatement om die zo prachtige lome en verveelde sfeer helemaal tot zijn recht te doen komen. 3.5*.

Gast
geplaatst: vandaag om 15:50 uur

geplaatst: vandaag om 15:50 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.