ad
 • 140.878 films
 • 6.743 series
 • 20.473 seizoenen
 • 462.208 acteurs
 • 284.336 gebruikers
 • 8.148.398 stemmen
Avatar
 
banner banner

Elysium (2013)

Drama / Sciencefiction | 109 minuten
3,18 2.098 stemmen

Genre: Drama / Sciencefiction

Speelduur: 109 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Neill Blomkamp

Met onder meer: Matt Damon, Jodie Foster en Sharlto Copley

IMDb beoordeling: 6,6 (424.694)

Oorspronkelijke taal: Engels

Releasedatum: 15 augustus 2013

 • On Demand:

 • Pathé Thuis Bekijk via Pathé Thuis
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play

Over Elysium

"He can save us all."

In het jaar 2154 bestaan er twee klassen: de zeer rijke mensen die op een ruimtestation met de naam Elysium wonen, en de rest, die op een overbevolkte Aarde moeten leven. Minister Rhodes (Jodie Foster) is een hardvochtige regeringsleider die er alles aan doet om de luxe levensstijl van de bewoners van Elysium te beschermen. Nieuwe anti-immigratiewetten zijn dan ook het gevolg. Dat weerhoudt de Aardbewoners er echter niet van te proberen Elysium te bereiken. Op alle mogelijke manieren.

imageimageimageimageimageimageimageimage

Externe links

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5242 berichten
 • 1054 stemmen

IH88 schreef:

(quote)

In de jaren 90’ leefde we in Nederland met 9 miljoen mensen. Nu zijn het er 17 miljoen, en dat vind jij geen probleem van het westen? En waar denk je dat al die mensen in derdewereldlanden naartoe gaan wanneer ze in armoede en oorlog opgroeien? Klimaatverandering en overbevolking zijn met elkaar verbonden, en je kan niet het ene aanpakken en het andere op z’n beloop laten.

De bevolking in Europa stagneert, en neemt mogelijk zelfs af in de toekomst. Die mensen zullen uiteraard naar het westen komen, en sterker nog, moeten allemaal naar het westen komen zodat veel gebieden in Afrika gewoon weer ingenomen kunnen worden door de natuur. Want nu is de mens overal aanwezig. Is overbevolking een probleem, niet bepaald. Het zijn wij die in luxe leven die vooral een probleem vormen. We kunnen perfect 8-9 miljard mensen onderhouden met de voetafdruk van een gemiddelde Afrikaan. We kunnen er zelfs 20 miljard onderhouden. Maar iedere Belg neemt 20 Afrikanen in bij wijze van spreken door onze luxueuze manier van leven, doordat wij elke dag een sappig stuk vlees op ons bord krijgen, doordat wij inderdaad dagelijks met de auto reizen en niet meer zonder kunnen, doordat we in kasten van villa's wonen en waarin we 99% van de voorwerpen nooit aanraken of gerust in een publiek gebouw kunnen staan.

Met name als wij een boek willen lezen, haal het uit de bibliotheek en koop het niet zelf. Jij leest het wellicht maar één keer in je leven, terwijl 20 personen het boek misschien willen lezen, en het dus 20 keer kopen, en 20 keer produceren. In de bibliotheek kan één boek gelezen worden door dezelfde twintig mensen, met als gevolg 19 minder geproduceerde boeken (simplistisch voorbeeld, maar je begrijpt het wel), en het is bovendien spotgoedkoop en toegankelijk voor iedereen. In plaats van 20 euro per boek, 5 euro lidmaatschap per jaar. De bibliotheek is niet voor niets een communistisch idee, en zo gaat met dat alles, ook met openbaar vervoer.


avatar van Zwolle84

Zwolle84

 • 8023 berichten
 • 0 stemmen

Je zou bijna vergeten dat er ook nog een film bij dit draadje hoort.


avatar van IH88

IH88

 • 5897 berichten
 • 3013 stemmen

TornadoEF5 Juist, en wat denk je dat de 20 Afrikanen gaan doen als ze hier komen? Zij zullen er financieel op vooruitgang en ook meer gaan consumeren. En daar geef ik ze groot gelijk in, ik zou hetzelfde doen. Lekker een stukje vlees, auto rijden, een baan zoeken zodat je een groot huis kan kopen en met vakantie terug naar Nigeria kan gaan. Mooi leven man. Zitten we wel met 20 miljard mensen op een klein stukje aarde, want Afrika moeten we vrij houden volgens jou redenering. Ik denk zelf dat we ze moeten helpen met een zelfstandige, sterke en duurzame economie, maar dat ben ik.

Terug naar de film. Het accent van Foster in deze film lijkt me belangrijker dan alle wereldproblemen bij elkaar .


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5242 berichten
 • 1054 stemmen

IH88 schreef:

TornadoEF5 Juist, en wat denk je dat de 20 Afrikanen gaan doen als ze hier komen? Zij zullen er financieel op vooruitgang en ook meer gaan consumeren. En daar geef ik ze groot gelijk in, ik zou hetzelfde doen. Lekker een stukje vlees, auto rijden, een baan zoeken zodat je een groot huis kan kopen en met vakantie terug naar Nigeria kan gaan. Mooi leven man. Zitten we wel met 20 miljard mensen op een klein stukje aarde, want Afrika moeten we vrij houden volgens jou redenering. Ik denk zelf dat we ze moeten helpen met een zelfstandige, sterke en duurzame economie, maar dat ben ik.

Terug naar de film. Het accent van Foster in deze film lijkt me belangrijker dan alle wereldproblemen bij elkaar .

Niemand is verplicht om in luxe te leven. Men kan gerust welvarend zijn zonder een enorme ecologische voetafdruk te hebben op de planeet, maar dan zal men het met minder moeten stellen. Maar we gaan er niet van doodgaan, als we allemaal in een appartement wonen, waarin we samen een badkamer delen, en als niemand nog een eigen auto zal hebben, maar elke vorm van transport openbaar vervoer wordt. Het is zeker en vast mogelijk om met twintig miljard mensen op deze bol te leven, maar dan zullen we zuinig moeten zijn met de grondstoffen en de producten die we gebruiken, en zullen we moeten verstandig omgaan met welke technologie we onderzoeken, gebruiken en toepassen, met prioriteit op milieuvriendelijke technologie. Misschien zijn dat geen populaire maatregelen voor iedereen, maar het zijn wel maatregelen die zullen moeten genomen worden.

En ja, een internationale bevolkingsstop dmv tweekindpolitiek of bepaalde landen die een éénkind- of tweekindpolitiek erop hanteren, is misschien één v/d maatregelen die genomen zullen moeten worden. Al is het maar dat bepaalde landen kunnen focussen op de toename van de welvaart, en hun potentieel eindelijk kunnen waarmaken. Daarom dat investeren in anticonceptiemiddelen, seksuele voorlichting, gezondheidszorg en onderwijs van absolute noodzaak is, in ontwikkelingslanden.


avatar van KillerPony 3000

KillerPony 3000

 • 154 berichten
 • 0 stemmen

De pittige discussie hierboven herinnert mij waarom ik deze film op handen draag qua symboliek. Elysium staat voor het rijke clubje die ons al eeuwen uitbuit en tegen elkaar opzet, ons doet geloven in nietsontziend kapitalisme waarbij onze grondstoffen worden uitgeput, onze gezondheid en de hele aarde naar de kloten gaat en dit alles om eigen fortuin en macht te behouden. Het enige alternatief zou dictatoriaal communisme of teensletsachtig groenlinks zijn. Nee zoals we ook zien in bv Metropolis (1927) mag de massa braaf aan de band tot we oud en versleten zijn, om maandelijks te kunnen overleven, ten bate van het mooie gezonde leven van enkelingen. Dat is beter want het is nu eenmaal zo.

Veel meer dan kritiek op onze verwaande positie naar vluchtelingen toe, is het vooral dat misdadige eliteclubje die de prent weerspiegelt. Armere of rijkere landen, het volk die op aarde overschiet in deze prent omvat ons allemaal. Ook de zogenaamde middenklasse. De klootzakken uit kosmologisch luxeresort Elysium zijn de Rockefellers en Rothshilds van deze wereld, de Saoudische oliesjeik en de Amerikaanse wapenhandelaar. In iets mindere mate menig industrieel die nooit zal wakkerliggen van het bloed, zweet en tranen van zijn arbeiders en het desondanks veel minder kwalitatief en gezond leven dat ie heeft, of van de algemene milieuschade dat zijn business veroorzaakt. Want hij kan lekker in zijn luxevilla midden in het natuurschoon zitten en 10 keer per jaar de nog mooiste overgebleven plekjes op aarde bezoeken als ie dat wil. Elysium. De egoistische schurkenplaneet bestaat al eeuwen recht voor onze neus, zo recht voor onze neus dat wij als touwtjespoppen het gewoonweg niet (meer) zien. Al zijn ze wel nog steeds zo sluw genoeg om zoveel mogelijk mensen dom en inschikkelijk te houden ook natuurlijk. Mag ik trouwens in dit verband nog even zijdelings de cultklassieker They Live! (1988) aanraden?

Dat clubje die de touwtjes in handen heeft wil trouwens niet echt vrede en welvaart overal, welnee, zij teren juist op ongelijkheid en conflict. Het gaat ook niet eens om welvaart, zoals men ons dagdagelijks inpepert. Wat een mens veeleer nodig heeft is welbevinden, de simpele maar zo essentiële dingen zoals ons kind gezond kunnen houden, waarmee ik nog een laatste maal refereer naar 1 van de krachtige punten uit deze meer dan degelijke allegorische SF thriller.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5242 berichten
 • 1054 stemmen

Toch verhoogd naar 3,5*. Denk dat ik hem zeker nog wel eens ga herkijken... Het zou best mogelijk zijn dat dit een film is die ondanks zijn mankementen zal groeien en groeien en groeien bij het publiek in de komende jaren doordat het thema relevanter en relevanter wordt.

Dank je KillerPony 3000, zal jouw films op de watchlist zetten!


avatar van AC1

AC1

 • 5637 berichten
 • 854 stemmen

Kijk naar Upgrade, jongens. Eindeloos veel beter!


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 1509 berichten
 • 1274 stemmen

Aardig actie SF filmpje. Vooral strakke actie en vechtscènes. Ziet er verder prima uit. Copley steelt de show als los geslagen bad guy. Damon heeft een van zijn betere dagen, Foster vind ik daar en tegen erg matig, bijna irritant.

Zoals ik zeg, aardig voor de actie en spanning.


avatar van rebelkush

rebelkush

 • 193 berichten
 • 321 stemmen

TornadoEF5 en KillerPony 3000 prachtig gezegd

Heerlijke film met geweldige acteurs waaronder Matt Damon, Jodie Foster, Wagner Moura een Sharlito Copley die af en toe leuk Nederlands praat.

Verhaal is goed, genoeg spanning, actie scene's prima, mooie beelden, goede acteurs en zelfs de achtergrond muziek was goed.

Toffe film


avatar van rep_robert

rep_robert

 • 26334 berichten
 • 3485 stemmen

Foster blijft een hoge irritatiefactor houden in deze film. Het accent is onbegrijpelijk slecht.


avatar van rep_robert

rep_robert

 • 26334 berichten
 • 3485 stemmen

IH88 schreef:

(quote)

In de jaren 90’ leefde we in Nederland met 9 miljoen mensen. Nu zijn het er 17 miljoen, en dat vind jij geen probleem van het westen? En waar denk je dat al die mensen in derdewereldlanden naartoe gaan wanneer ze in armoede en oorlog opgroeien? Klimaatverandering en overbevolking zijn met elkaar verbonden, en je kan niet het ene aanpakken en het andere op z’n beloop laten.

Hoe kom je in vredesnaam bij 9 miljoen mensen haha.

Dat aantal hadden we in de Tweede Wereldoorlog al bereikt.

Bevolking van Nederland - Wikipedia - nl.m.wikipedia.org

Jaren 90:

15 miljoen mensen - YouTube


AC1 schreef:

Kijk naar Upgrade, jongens. Eindeloos veel beter!

Daar heb je gelijk in, wat een topper van een film is dat, 3x gezien maar het einde ..?


avatar van Xastur

Xastur

 • 111 berichten
 • 334 stemmen

Ijzersterke film echt van genoten goed verhaal goed acteer werk. Moet die van 2018 nog zien. Dan kan ik cijfer als nog lager maken


avatar van MisterD 1985

MisterD 1985

 • 135 berichten
 • 333 stemmen

Redelijke film, met een matig verhaal.


avatar van emmes

emmes

 • 118 berichten
 • 529 stemmen

Begint heel goed, maar op het laatste wordt het verhaal wat minder en is het vooral actie. Jodie Foster 's rol is eigenlijk belachelijk klein en niet genoeg uitgewerkt. Toch mee geamuseerd.


avatar van stratmans

stratmans

 • 584 berichten
 • 590 stemmen

Gewoon kijken zonder nadenken, veel actie, toch niet geloofwaardig, alle toekomstfilms zijn doom.


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 3325 berichten
 • 2591 stemmen

Met Elysium gaat Blomkamp een beetje dezelfde richting uit als zijn kaskraker District 9. Qua setting hebben we ook hier te maken met discriminatie, vluchtelingen en klasseongelijkheid. Het contrast tussen het leven op aarde en die in de halo Elysium is groot. Visueel ziet de wereld van Elysium er trouwens mooi uit. En ook vanop aarde ziet Elysium er mooi uit als een tweede kunstmatige maan van peis en vree. De sets zien er piekfijn uit.

De contrasten in de film worden dik aangezet in de film. De ongelijkheid komt een beetje drammerig over. De amusementswaarde neemt echter de bovenhand en dit komt het plot niet ten goede. Ben niet geheel overtuigd. Wel vermakelijk en eens fijn om te zien. Net niet alles in overschouwing genomen.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 27854 berichten
 • 4576 stemmen

Een film van Neill Blomkamp dat in de rij mag staan van District 9 en Chappie. Al zijn die 2 toch nog net iets beter. Een SF-film dat als metafoor dient voor een wereld met een nog grotere kloof tussen arm en rijk. En de problematiek van vluchtelingen. Op dat vlak borduurt hij verder op zijn film District 9. De actie is op zich wel goed gedaan, al heeft Matt Damon nog wel beter gedaan. Jodie Foster loopt wat verloren en is wat miscast. Visueel is het gelukkig wel in orde. Maar het resultaat is toch wat te standaard. Hier had meer in gezeten.