• 9.373.582 stemmen

Au Hasard Balthazar (1966)

Alternatieve titel: Balthazar

Oorsprong: Frankrijk / Zweden

Geregisseerd door: Robert Bresson

Met onder meer: Anne Wiazemsky, François Lafarge en Philippe Asselin

Gesproken taal: Frans en Latijn

• MUBI Bekijk via MUBI

Plot Au Hasard Balthazar

De film volgt het leven van een ezel, Balthazar, begin jaren '60, dat parallel loopt met dat van zijn naamgeefster, de jonge Marie. Balthazar wordt door zijn opeenvolgende eigenaars niet altijd even goed behandeld. En dit geldt niet alleen voor Balthazar, ook de verschillende personages gaan soms wreed en onmenselijk met elkaar om. Balthazar volgt dit alles als een heilige, een stille en machteloze getuige.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gimli f

gimli f

Magnifieke film van Bresson.

Absoluut even indrukwekkend en overweldigend als Mouchette. Net als die film is Au hasard Balthazar een film over de menselijke wreedheid, destructieve aard, het lijden en eenzaamheid, en net als Mouchette is deze film tegelijkertijd schrijnend als verlichtend.

Au hasard Balthazar is een schitterende parabel over zingeving en het lijden van de mens. We volgen de levensloop van een ezel, Balthazar, waarvan het leven gespiegeld wordt aan dat van de jonge Marie. Deze Balthazar kan als een metafoor worden beschouwd voor de puurheid, de verlossing en het goede in de mens; hij is, in feite, een lijdende heilige.

Marie is, net als Mouchette, verstrikt geraakt in een neerwaartse spiraal, in een kluwen van ontering en onmenselijkheid waaruit zij niet meer kan ontsnappen. Anne Wiazemsky is slechts iets minder indrukwekkend dan de fenomenale Nadine Nortier (Mouchette).

Balthazar als hoofdpersoon is echt een sublieme vondst. Au hasard Balthazar is volgens vele critici een van de allerbeste films van Bresson, en bovendien zijn meest rijke, gedetailleerde, complexe en zijn meest intense film. Mouchette en deze film vormen wellicht zijn beste periode, met twee van de meest pure films ooit. Au hasard Balthazar is geenszins een trage film, in tegendeel zelfs. De film zit zo vol gebeurtenissen en details dat, versterkt door de suggestieve manier van filmen van Bresson, anderhalf uur uiterste concentratie is vereist.

Naast de vaak geroemde manier van editing en het gebruik van muziek (sublieme klanken van Schubert, die de eenzaamheid versterken) en geluid, zitten er een aantal overrompelende, zeer indrukwekkende scènes in de film.

De eerste vijf minuten, die al een afgeronde en schitterende voorvertelling zijn: de openingsshots, de kinderen in de tuin en op de schommel, de baptizering van Balthazar door de kinderen, de met Balthazar spelende kinderen in het hooi...schitterende, intense beelden.

Na deze openingsminuten volgen we de oudere Balthazar, en Marie, in hun overlevingsstrijd. Veel indrukwekkende beelden, zoals Marie die een bloemenkrans op Balthazar’s hoofd zet, de beelden van Balthazar in de regen en de sneeuw, het radiootje dat buiten in de jaszak bungelt, de beelden van Balthazar in het circus, bij de andere circusdieren...

De eindscène, volgens kenners een van de allermooiste ooit, is poëtisch, ascetisch en intens mooi.

Au hasard Balthazar is een schitterende film: intens, gracieus, ascetisch en transcendentaal. De films van Bresson zullen echter niet iedereen aanspreken, denk ik. Zijn totaal emotieloze stijl kan snel verkeerd begrepen worden. Bresson zoekt naar de innerlijke waarheid, naar de kern, de essentie van de menselijke ziel. Emoties behoren niet tot deze kern en zijn zoveel mogelijk weggesneden uit zijn films, net als alle andere zaken die afleiden van de spirituele kern.

Toch, ondanks de stijl van Bresson, zijn zijn films juist emotioneel tot op het bot: als kijker wordt je geacht zelf emoties te lokaliseren bij de personages, zelf gebeurtenissen te achterhalen. Dit zorgt voor intense, uiterst diepe ervaringen, waarmee de oprecht geïnteresseerde en degene die moeite steken in zijn films, uiteindelijk zullen worden beloond.

Na twee films van Bresson behoort hij al tot mijn absolute lievelingsregisseurs. Een pure meester was hij, zover is duidelijk!

Au hasard Balthazar is een allesoverweldigende, pure en sublieme film.

avatar van FisherKing

FisherKing

gimli f schreef:

. Au hasard Balthazar is volgens vele critici een van de allerbeste films van Bresson, en bovendien zijn meest rijke, gedetailleerde, complexe en zijn meest intense film. Mouchette en deze film vormen wellicht zijn beste periode, met twee van de meest pure films ooit. [i].

Ik lees/hoor altijd dat Journal d'un Curé de Campagne en Pickpocket tot zijn beste films gerekend worden ?

avatar van El Ninjo

El Ninjo

Un Condamné à Mort s'Est Échappé is ook ijzersterk.

avatar van gimli f

gimli f

Er bestaat geen consensus over wat de beste en bekendste films van Bresson zijn (misschien wel het ultieme kenmerk van een meester), niet zoals bij andere meesters als Bergman, Tarkovsky en Kurosawa in ieder geval.

De volgende zes films worden door de vele verschillende critici als zijn beste films gerekend:

Journal d'un Curé de Campagne, Un Condamné à Mort s'Est Échappé, L’Argent, Pickpocket, Mouchette en Au hasard Balthazar.

Zowel Mouchette als Au hasard Balthazar staan trouwens bijna of een vijf bij mij (het is dat ik wat spaarzaam ben met die waardering). Over films die je nog wel even bijblijven gesproken...

Kan helaas slechts twee films huren van Bresson. Wie weet waar ik die andere films (enigszins goedkoop, DVD of video) vandaan kan halen, mag het mij zeggen.

avatar van El Ninjo

El Ninjo

gimli f schreef:

Ik weet dat videotheek de filmfreak in Rotterdam (Vierambachtenstraat) jaren geleden enkele Bresson's in hun collectie had.

Bibliotheek Rotterdam heeft 7 Bresson's op video - hier is een link naar hun catalogus

bibliotheek rotterdam

avatar van starbright boy

In september op TV5 maar natuurlijk weer niet ondertiteld, terwijl de meest suffe onzin wel ondertiteld wordt. Ik heb een mailtje naar TV5 gestuurd waarin ik ze heb laten weten dat ik dat erg jammer vind.

Misschien dat als meer mensen dat doen ze na gaan denken en de interessante films (meestal de maandagavondfilms) gaan ondertitelen.

Ramon K

Ik wist dat deze film vandaag uitgezonden zou worden. Ik wilde 'm skippen omdat de film niet Nederlands of Engels ondertiteld werd.....

Toch kom ik de film dan tegen tijdens het zappen (3 kwartier na aanvang) en ik lijk wel gehypnotiseerd. De laatste 45 minuten die ik gezien heb zijn wonderschoon. Wanneer komt er nu eindelijk eens een fatsoenlijke dvd-release uit van deze film? Ik wil hem zo graag in zijn geheel zien. Ik heb er ongelooflijke spijt van dat ik tv 5 te laat ingeschakeld heb.

Toch nog 2 positieve dingen:

- Mouchette komt zodadelijk op tv 5 en die tape ik dus!

- Mijn Frans is veel beter dan ik altijd gedacht heb.

*heeft de video laten draaien*

En het schijnt dat de DVD's volgend jaar zomer pas komen.

Zonder ondertitelig? Mouchette ook?

met Franse ondertiteling.

Ok, dat is te doen.

*heeft de video laten draaien*

Yes!

avatar van Mug

Mug

Ik heb mijn Franse taal-hersenen flink moeten laten draaien. Ik zal straks op weg naar huis een ommetje maken naar de kinderboerderij om de ezel een welgemeende knuffel te geven. Prachtig.

lngrid

Voor iedereen die 'm zoals ik eerder deze maand gemist heeft:

Di 21 sep 10:15 - 12:00 op TV 5

Helaas is tv5 sinds kort van de Almeerse kabel verdwenen. Ik heb er dus eigenlijk niks aan. Grr.

avatar van stephan73

stephan73

komt 22 november op DVD in England voor 20 pond..

avatar van starbright boy

Erg goed nieuws! Klein label met een opmerkelijke catalogus trouwens, dat Nouveaux pictures.

lngrid

Het spijt me, maar ik kom niet verder dan 3,5*.

De film vergt veel concentratie (ook omdat ik de tv5-versie zag met Franse ondertiteling) en ik kan mijn gedachten er niet zo lang bijhouden. Heb hem daarom een tweede keer bekeken, maar echt pakken kan de film me niet.

Er zitten veel mooie scenes in (o.a. de eindscene, en Marie en Gérard die elkaar achterna zitten om Balthazar heen) en de film heeft een heel gelaten sfeer. Alles wordt heel neutraal geregistreerd, geen dramatische effecten. Daardoor is het juist ook wel weer extra intens. Maar toch raakt het me niet. Ik kan er de vinger niet op leggen, muziek en beelden zijn mooi. Maar ik val er bij in slaap.

Ik snap trouwens niks van het plot dat hier staat. Kwade oude vrouw die overlijdt?

Plotbeschrijvingen op het web zijn niet altijd even betrouwbaar, feel free om te corrigeren

Heb het plot aangepast.

Hier nog een mooi artikel over de film. Wordt wel het hele verhaal in verteld, dus wellicht liever pas lezen na de film.

avatar van starbright boy

Schitterende film weer. Dit maakt me echt nieuwsgierig naar meer werk van Bresson. Thematisch verwant aan Mouchette en minstens net zo mooi wat mij betreft.

Bresson is bijna wars van enig sentiment en laat het verhaal en de beelden zijn werk doen. Dat gecombineerd met de prachtige muziek van Schubert (lijkt wel alsof het voor deze film gemaakt is), maakt de film juist gevoeliger.

Erg mooi. Ik zal later eens een langer stukje schrijven.

avatar van Menni

Menni

Nou, voor deze mag ik absoluut MovieMeter bedanken. Zo mooi als een landweggetje! Ga ik nu onder het genot van een kopje winterthee nog 's lekker van nagenieten. Ik hou de waardering nog even relatief laag, want opwaarderen geeft ook altijd zo'n fijn gevoel .

avatar van Menni

Menni

Voila. Half sterretje erbij en nieuw binnen in mijn top 25 .

Mooi gemiddelde nu ook.

avatar van FisherKing

FisherKing

Play heeft nu 3 Bressons voor elk 15 pond.

avatar van Schizonoid

Schizonoid

Als het geluk een beetje meezit valt deze film deze week in mijn brievenbus.....hehe kan niet wachten.

Bij boudisque.nl voor 29.99 vrij duur maar dan heb je wel wat.

recensie/ mening volgt....

lngrid

Hoewel ik tijdens het kijken een poos terug moeite had om geconcentreerd te blijven kijken, merk ik toch dat deze film allerlei indrukken heeft achtergelaten. Mag wel een half sterretje bij .

nr. 1 in de tip 150 en het is me een raadsel wat er zo goed aan zou moeten zijn.

Ezelliefhebbers?

Ik vond het ezeltje ook zeer sympathiek, maar dat was dan ook één van de weinige positieve punten.

Ramon K

Je zou ook gewoon kunnen neerpennen wat jij juist NIET goed vindt aan de film en mensen daarop laten reageren. Kost misschien wat meer moeite, maar dan heb je ook wat.