Chasing Mavericks (2012)
Releasedatum: 25 oktober 2012
Bekijk via Videoland
Plot Chasing Mavericks
"Legends start somewhere."
De film is gebaseerd op het waargebeurde levensverhaal van surficoon Jay Moriarty (Jonny Weston) en vertelt het verhaal van een jonge man die op zoek gaat naar de gevaarlijkste surfgolf van Noord-Californië, en de lokale legende (Gerard Butler) die hem onder zijn vleugels neemt. Wat begint als een mentorschap verandert in een unieke levenslange band wanneer beide onwaarschijnlijke vrienden ontdekken dat er niets krachtigers bestaat dan het verleggen van je grenzen en het najagen van een bijna onmogelijke droom.
Frosty Hesson
Sonny
Little Jay Moriarty
jarno1975 (moderator series)
ex_uva
De film heeft een mooi uitgangspunt: als je ergens in gelooft, moet je er volledig voor gaan. De film zou zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Hoewel het verhaal zeer voorspelbaar is, wordt de kijker erg vaak op het verkeerde been gezet door de vele losse eindjes. Er is veel aandacht voor detail, maar daarna wordt er niets mee gedaan. Bovendien is de film te snel op bepaalde momenten, terwijl andere momenten erg veel tijd wordt genomen om reclame te maken voor het sportkledingmerk O'Neill.
Aan het eind van de film blijkt dat de hoofdpersoon in het echt is gestorven tijdens een surf-activiteit. Dat maakt de film wel bijzonder, maar geeft de kijker ook een rotgevoel.
John Lee Hooker
Jammer dat onze Noordzee zo troebel en vlak is. Als ik langs een geschikte kust in het buitenland zou wonen had ik beslist al een poging ondernomen om te surfen. De golven zien er indrukwekkend uit en wanneer er planken overheen sjezen wordt het alleen maar toffer. Jay, een jochie die op jonge leeftijd al passie voor de sport had probeert zijn droom waar te maken. Vanzelfsprekend gaat dit niet zonder slag of stoot en wordt het hier en daar wat sentimenteel. Zo komen er een vriendinnetje, een pizzatent, vijanden, een ongelukkig moeder en het overlijden van Brenda in terug. Gelukkig zitten we hoofdzakelijk met onze hoofd op het water en verwateren de zakelijke hoofdstukken zodat je alsnog kunt watertanden. Er wordt flink getraind, de beelden zijn prachtig en er wordt treffend afgesloten.
JacoBaco
Mooie film wel over het leven van Jay Moriarty. Deze jongen heeft echt bestaan en dat geldt ook voor Frosty Hesson. Het streven en wat hij wil bereiken klopt met de waarheid. Het drama er omheen zal absoluut flink aangedikt zijn, maar het blijft soms wel moeilijk inschatten wat wel en wat niet fictie is. Er doet zich een drama voor en vervolgens hoor je er niets meer over. Dit zal waarschijnlijk op de waarheid berust zijn en willen ze het daarom ook in de film hebben, alleen het komt wat overbodig over en dat is jammer. Alsof ze zo veel mogelijk van het drama uit het leven van Jay erin hebben gestopt, maar het zo veel is dat ze eigenlijk niet voldoende de ruimte hebben om het goed uit te werken.
Sowieso vind ik het mooi gefilmd en het lijkt mij ook niet makkelijk filmen. Grote surfliefhebbers zullen sowieso aan hun trekken komen en zullen Jay Moriarty waarschijnlijk nog beter begrijpen. De film duurt te lang vind ik en dat komt vooral omdat ze er dus zoveel drama in hebben gestopt. Bijzonder is toch altijd waarom sommige mensen een extreme voorliefde voor iets hebben. Hun leven is 100% afgestemd op dat ene. Zo blijkt dat Jay zich al op zeer jonge leeftijd enorm aangetrokken voelt tot de zee en wil surfen. In het echt was zijn vader ook een surfer en hij surfen aan zijn zoon introduceerde. In de film komt dit niet aan bod.
Bevat spoilers voor de film Jay Moriarity - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org
HALVE TAMME. (moderator series)
Vanavond maar eens kijken,ik ben benieuwd.
Eibmoz
Prachtige surf beelden maar een beetje slap verhaal 3* lijkt me wel genoeg.
HALVE TAMME. (moderator series)
Ik sluit me eigen graag aan bij Miepjemiep : Prachtige film!
Basi
Een absolute aanrader! Zeer goed acteerwerk van zowel Jonny Weston als Butler. En tja, ik heb een zwak voor Elisabeth Shue. Het verhaal is vrij mager maar toch zeer vermakelijk, De beelden zijn prachtig!
Nogal doorsnee drama, dat gelukkig een beetje meerwaarde krijgt door de spectaculaire surfscenes, die er echt heel goed uitzien. Verder is het allemaal weinig bijzonder. De gebeurtenissen volgen elkaar te snel op om emotioneel indruk te maken en de personages zijn sympathiek maar aan de karikaturale kant. Gerard Butler kan dit soort rollen inmiddels wel slapend neerzetten.
Baldur
Wat cliché en iets te Amerikaans.. het mocht wel wat ruiger en meer buiten de lijnen. Verder wel een vermakelijke film.
mr. Prizzi
Prachtige film, ge-wel-di-ge surfbeelden en een indrukwekkende hommage aan het leven van Jay Moriarty.
De samenwerking van 2 top-regisseurs Curtis Hanson en Michael Apted is er duidelijk aan af te zien.
Leo1954
- 2073 berichten
Wat een verrassing zeg, deze film. Was een beetje bang een film over surfer groepen voorgeschoteld te krijgen, maar dat bleek ongegrond. Het waren individualisten, zelfs het verhaaltje vond ik niet hinderlijk. Een beetje opvoedkundig, maar zeker niet heel erg cliché. Die Jay groeide hard op en koos het goede pad. Beetje jammer dat Elisabeth Shue zo'n klein rolletje had, heb een zwak voor haar...En ja, die opnames hè, wat een geweld en geweldig gefilmd ook. De apotheose was buitenaards, die schepen op die golven alleen al. Heb gewoon genoten van deze film.
gauke
De surfscènes zijn visueel briljant en bezorgen je kippenvel. Samen met de vader-zoon scènes tussen de beide hoofdpersonen, vormen zij het hart van deze verder uiterst zoetsappige, sentimentele, clichématige en langdradige productie, vol overgedramatiseerde scènes. En daardoor verliest het verhaal spanning. De dialogen zijn bovendien aan de kitschige kant. Misschien is deze film nog wel meer een coming-of-age- dan een verhaal over de passie voor de surfsport.
vranque
indrukwekkend natuurgeweld weer met de mens als nietig wezen in een dramatisch entourage. Net als in Il impossible, zwak verhaal en nietszeggend gedoe, heb ik weer genoten van de prachtige opnames van dit fenomeen.Al mag je de films natuurlijk niet met elkaar vergelijken maar dat spreekt voor zich.
halfje minder dan impossible .
Pazmaster
Als je 1 surffilm gezien hebt, heb je je ze allemaal gezien. Het is in grote lijnen altijd hetzelfde verhaal. Cliché's, cliché's en nog eens cliché's. En dat is bij deze film niet anders. Je weet van begin af aan al waar dit naartoe gaat. Het verhaal rondom het surfgebeuren is ook niet interessant. Voorspelbaar en zoetsappig. Het acteerwerk is wel in orde en de beelden van de golven zien er mooi uit, maar ik hoef voorlopig geen surffilm meer te zien. Ik ben er na het zien van deze film wel ff klaar mee. 2,5 ster
Baldur
Welke films over surfen heb je nog meer gezien?
Pazmaster
Pffff... dat weet ik niet meer precies. Die films hebben dan ook geen indruk op me gemaakt.
Baldur
Ah oké, was wel benieuwd, heb verder weinig films gezien over deze sport.
helleke
Geef mij dan toch maar de jonge Leven Alice Rambin (22), die het vriendinnetje speelt van Jay.
Ze speelt ook mee in The Hunger Games.
Toch echt wel een schoonheid
Waku
Film laat toch zeker wel even een diepe indruk achter.
Alles aan "Chasing Mavericks" is prima.
Prachtige surfbeelden, een mooie soundtrack, degelijk acteerwerk en een mooi verhaal.
Het slot is een kippenvel moment , zeker als de echte Jay even in beeld verschijnt.
Heerlijke film.
Cleanshot
Vermakelijke fim, mooie beelden van het surfen en een goede rol van de veteraan butler die een apprentice scheen te krijgen in de hoofdpersoon.
Al met al een goede, maar voorspelbare opbouw gevolgd door een einde gebaseerd op ware feiten??
De mannen in deze film doen alles wat niet begiftigde mannen qua zon/zee strand , golven en talent zouden willen doen maar absoluut niet durven en kunnen.
queenie
Leuke film, met mooie beelden van de surfers. Had misschien iets korter mogen duren, maar dat was niet storend. 3,5*
Rinky
Prima film met prima beelden. Ik vond hem nergens uitblinken en het verhaal was ook wel wat voorspelbaar. Ik ben geen fan van Butler maar hier zet hij z'n personage goed weg.
Bepaalde verhaallijnen waren helaas wat vlak terwijl daar misschien meer uitgehaald had kunnen worden, bijvoorbeeld het verraad door z'n beste vriend
Ik kwam er pas na de film (laatste scenes) achter dat het om een waargebeurd verhaal ging. Dit geeft zo'n film toch ineens een andere lading.
Koel karikaturaal.
Toen regisseur Hanson vanwege gezondheidsklachten tegen het einde van de film verstek moest laten gaan, werd de laatste hand aan Chasing Mavericks gelegd door zijn collega Michael Apted. Een project dat sowieso geplaagd werd door meer ellende. Zo kwam hoofdrolspeler Gerard Butler bijna om het leven tijdens een van de vele surfscènes. Hij speelt Frosty, leermeester van de legendarische Jay Moriarty. De echte Frosty komt overigens voorbij in een cameo als de man die Jay zijn board overhandigt vanuit de boot, tegen het einde van de film. Een niet in de credits vermelde wetenswaardigheid.
Legendarische surfer Jay Moriarty wordt goed geportretteerd door Jonny Weston, die overtuigend overkomt als de leergierige jongen die zo graag goed wil leren surfen. Zijn buurman leert hem de fijne kneepjes van het vak, maar daarvoor moet zich eerst een The Karate Kid-achtig tafereel afspelen. Aan clichés dan ook geen gebrek in dit op ware feiten gebaseerde drama dat, ondanks heftige thema’s, vaak mierzoet aandoet. De film leunt zwaar op de vriendschap die zich ontwikkelt tussen de twee koele surfers. Karikaturaal en voorzien van dik drama, maar wel werkend.
Goed.
Met dank Warner Brothers voor het recensie-exemplaar.
Timothyvdmeer
Goede film met een mooie rol van Butler. Ook vond ik Jonnyt Weston goed spelen.
Mooie scenes en mooie opbouw van de klik tussen de heren.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

Napola - Elite für den Führer

People like Us
Drama, 2012

Million Dollar Arm
Drama / Sport, 2014
wavesurfenprogress sportgebaseerd op een waargebeurd verhaalmentor protégé relationshipsanta cruz, california dedication