The Man with the Iron Fists (2012)
Genre: Actie
Speelduur: 95 minuten / 107 minuten (unrated versie)
Alternatieve titel: 鐵拳無敵
Verenigde Staten / Hongkong
Geregisseerd door: RZA
Met onder meer: Russell Crowe, Cung Le en Lucy Liu
Gesproken taal: Engels, Kantonees en Mandarijn
Releasedatum: 7 februari 2013
Plot The Man with the Iron Fists
"You can't spell Kung Fu without F and U!"
Het verhaal draait rond een zwarte smid (RZA), die wapens smeedt voor de bewoners van een afgelegen dorpje in feodaal China. Wanneer een transport met goud in de buurt van het dorpje wordt ontdekt, wil iedereen vechten om ook maar wat van deze buit mee te pikken, zo ook de Europese Jackknife (Russell Crowe). Het is aan de 'Lion Clan' om deze buit van de keizer te beschermen. Dit met alle gewelddadige gevolgen vandien.
Blacksmith
The Abbott
Jasmine
Noodless
GGG schreef :
Dit vind ik een irritante opmerking. Komaan na een kwartier uitzetten en een film beoordelen
blurp194
Op zich heb ik eigenlijk wel wat met chinees-amerikaanse genreverwarring. Dat levert af en toe echt geniaal leuke films op.
Maar deze film scoort toch best slecht. Het verhaal wordt in de eerste tien minuten wel veelbelovend ingezet (jammer van de voiceover), maar daarna vergeten. De acties zijn wat moeilijk te volgen - grotendeels omdat het beeld erg donker is. Camerawerk - positie, kadering, beweging - is nogal aan de slordige kant, en dat telt nog eens behoorlijk fout op bij het te donkere beeld. Je ziet nauwelijks waar je naar zit te kijken, zo erg wordt het.
Op zich vind ik RZA dan nog niet heel slecht spelen - en zo'n grote rol heeft hij nou ook weer niet. Russel Crowe en Lucy Liu doen het wel wat beter. Maar je moet wel een heel verstokte fan zijn om deze film daarom te gaan zien.
boemboem27
niet mijn film.wel een echte Tarantino.
het bloed vloeit uit het scherm
zullen genoeg liefhebbers zijn,maar niet voor mij
GinolaEHV
Weinig boeiend verhaal, slechte visuele effecten, preuts, grotendeels slecht acteerwerk. Het boedvergieten was af en toe nog leuk, alsook de eindscène.
Ik ken de beste man niet echt als rapper, maar gebaseerd op dit werk zal het in ieder geval niet mijn favoriete regisseur worden.
1,5*.
Tja, dit was toch niet best.. had stiekem wel op iets beters gehoopt.
De keuze voor hiphop was op zich niet zo'n probleem wat mij betreft.. maar het is vooral een enorm rommeltje (dat gelukkig naar het einde toe wat beter wordt).
Regisseren is toch een vak en vooral qua vertelling faalt RZA hier wel erg hard.
Het was ook niet zo snugger om zichzelf als de hoofdrolspeler hier te casten.
Aan de andere kant kun je dat ook wel verwachten, het is een typische film binnen het Wu-Tang universum. Dat is ook wel te merken aan vele reacties hier.
Dit is niet zomaar een 'Oosterse' actiefilm maar duidelijk een gevolg van RZA's hele carriere. De taal, de imagery, de muziek, alles past hier binnen. Het is niet voor niets dat hij gewoon Amerikanse ghettoslang gebruikt in een Oosterse film. Dat is niet per ongeluk of zo.
Muzikaal had het allemaal een stuk beter gekund.. RZA kan toch wel met wat vetters op te proppen komen dan dit.. beetje commercieel allemaal. En dan Shame on a Nigga in een rare remix bij de opening credits, beetje jammer.
p.s. wel een erg lollige rol van Crowe trouwens, haha..
Tonypulp
Kan me in alle kritieken vinden...en toch valt mijn cijfer de andere kant op. Had een beetje een 'gayfish' gevoel erbij, is het geniaal of vind RZA het vooral geniaal en presenteert hij het slim? Kan me geen fuck schelen dat hij geen brood heeft gegeten wat betreft narratief (BORING) en wat slordig is qua pacing, timing en vaak ook positionering. Hij is misschien iets té ambitieus, maar ik zie de charme dan wel en hou met niet vast aan wat slordigheden. Soms lijkt het simpelweg de draak te willen steken met enkele klassieke 'trekjes' binnen dit genre, wat erg verlichtend helpt binnen zo'n -met kaas overgoten- verhaaltje. Goed kunnen lachen, maar ook gewoon oprecht genoten van de rijkelijk gevulde actie. Redelijke settings en fijne choreografie...alleen mist het de finesse van het échte Oosterse werk. Crowe is inderdaad héérlijk bezig hier
Dat is nieuw voor mij.
Best knap dat RZA Lucy Liu (deed haar "Kill Bill" act nog eens dunnetjes over) en vooral Russell Crowe heeft weten te strikken voor deze pulp-film. Qua verhaal stelt het allemaal weinig voor en ook de uitvoering is niet al te best, dat geldt ook voor de zeer matige cast (wel een paar fraaie Aziatische vrouwen). Gelukkig zitten er wel een aantal aardige vechtscenes (ook veel) in en het bloed vloeit rijkelijk (zag er wel zeer nep uit allemaal). Ook zijn sommige scenes best bruut maar al met al is dit toch een ietwat teleurstellende film.
Nee, als we het dan toch over "Fist" films hebben doe mij dan maar een "Kinky Jo" film, daar heeft de vuist pas echt een rol van betekenis
MrLee
Niet boeiend en zwak verhaal, ik zal de achterliggende knipoog vast ergens missen. Met moeite in 3 stukken afgekeken. (Met een bord op schoot dan wel
mnrk
If you damage my girls.........I damage your boys.
Dit was toch wel een vermakelijke film van RZA...
Het verhaal is natuurlijk niet zo heel bijzonder, maar de gehele aankleding en setting zorgt toch voor een leuk sfeertje bij deze film...
Ook is het acteerwerk wel in orde in deze film, maar met acteurs zoals Russell Crowe en Lucy Liu had ik ook niks anders verwacht...
En natuurlijk is alles voorzien van een soundtrack die er gewoon bij past...
The Man with the Iron Fists: Original Motion Picture Soundtrack (2012) - MusicMeter.nl
jipt
Vervelende film. Te veel personages, rommelig verhaal, onoverzichtelijke actie. Jammer want het had wel ingrediënten die mij goed liggen. 2*/2,5*
Rodger
Heerlijk zo'n over de top gemaakte film,..
Niet te moeilijk, en veel mooie vecht scenes...
2.5**
Lefgozer
Erg fijn om Shame on a Nigga te horen tijdens de intro te horen trouwens.
Heerlijke rol van Russell Crowe. Voor de rest een over-the-top verstand op nul lekker wegkijk-filmpje.
ik snap de lage waarderingen niet, was gewoon een super film!
Ik snap dat wel
Honey Blossom
If you damage my girls... I damage your boys.
Ik heb genoten van deze film! De film leek bijna een B-film, door de dialogen en het belabberde acteerwerk van velen, màar door de sterrencast die weer wel geweldig acteert en levert, en de geweldige smeuïge gore scènes vond ik dit tot echt een goede film. Er wordt weliswaar gebruik gemaakt van CGI bloed, maar dat mag niet deren.
Lang geleden dat ik een Chinese vechtfilm heb gezien waarbij ze vliegen in de lucht. Old scool! Leuk ook vond ik de 'Brass Body.' Lekker je verbeelding erbij gebruiken.
Russel Crowe vertolkt zijn rol gewéldig. De echte baas is toch echt Lucy Liu. Wat een voorbeeld vrouw! RZA was een stuk minder. Zijn voiceover vond ik slecht en zijn acteer werk ook.
De hele yin-yan wat terug komt bij de Gemini vechtscène vond ik erg mooi gedaan. Zelfs de positie waarin de man en vrouw dood liggen was yin-yan!
De filosofie van de Boedhha wat RZA geleerd heeft, vond ik ook mooi om te zien. De hoog leraar leek op master Pai Mei van Kill Bill. Dat RZA daarmee zijn nieuwe armen mee weet te bewegen nou ok, vooruit.
Het verhaal op zich vond ik eerst een beetje ingewikkeld. Gelukkig leidt de hele film naar een mega grote eind battle, waar alles samenkomt.
Omdat ik het op momenten toch bijna een B film vond geef ik het maar 3*. Het had de potentie echter om een betere film te kunnen zijn.
Lefgozer
Overigens erg leuke rol voor Beau van Erven Dorens. Ik had verwacht dat ie na één seconde wel uit de film gesliced zou worden. Heeft zelfs nog tekst ook in de film.
QuentinTarantino
Best een vermakelijke film toch! Lekker over de top, maar alles zag er toch gelikt uit. Mooie setting, leuke personages, goede rollen en toffe muziek. Alleen kan RZA écht niet acteren. Stoorde me ook al in Californication aan hem. Lekker muziek blijven maken en achter de camera werken. De film was stukken beter geweest als een man als Michael Jai White The Man with the Iron Fists had gespeeld.
gauke
Ondanks het zwakke verhaal, waarbij de flashbacks in zwart wit ook nog eens storend werkten, heb ik me best vermaakt. De film ziet eruit als een spectaculaire stripboekparodie met western en kung fu elementen, martial arts (de gevechten zijn onwaarschijnlijk en opzienbarend), orgies van geweld, een pracht van een soundtrack, een schitterende choreografie, oogverblindende decors (en dito kostuums) en een cast met uiterst aantrekkelijke lijven (op Russell Crowe na: allemachtig wat is hij dik geworden!).
Eerlijk gezegd had ik nog nooit van RZA gehoord en ook niet van de Wu Tang Clan.
Goodfella_88
Russel crowe blijft baas, verder is de cast op de vrouwtjes na waardeloos
erik1677
Ik heb hier waarlijk van genoten. Was er nog wel een beetje huiverig voor naar de slechte reacties hier, maar vind het echt een fantastische bloederige vechtfilm.
Russel Crowe is echt super en lucy liu is ook weer helemaal top, en wat een lekker ding is dat toch. Maare beau van Erven Dorens? heb ik ergens niet opgelet?
Dat is me niet opgevallen.
Lefgozer
Maare beau van Erven Dorens? heb ik ergens niet opgelet?
Dat is me niet opgevallen.
Niet goed opgelet inderdaad. Heeft toch nog een onverwacht grote rol. Zowel qua screentime als tekst.
TheThirdMark
Vorige bericht en score verwijderd door iemand zonder enig tegenbericht dus hier nog maar een keer.
Het enige waar deze film in scoort is het woord ''nigger'' zo vaak mogelijk in 1 minuut te plaatsen.
Ronduit waardeloos.
George S
Prima vermakelijke film. Des te leuker is ie zelf door alle negatieve verhalen hier.
Drifter
Russell Crowe past niet echt in deze film, RZA ook niet.
Daarnaast is het een geweldige vechtfilm, verhaal zit aardig in elkaar.
Vechtscenes zijn mooi gedaan, veel actie. Vond de filmbeelden als strip ook mooi gedaan.
En ik denk altijd maar dat als je de werkelijkheid wilt zien je geen films moet kijken.
Gebalanceerd gekker.
Dat RZA tot de vriendenkliek van regisseur Quentin Tarantino behoort, moge duidelijk zijn. De componist van Kill Bill leerde zodoende Eli Roth kennen en het tweetal kwam met deze ode aan de oude kungfu-film op de proppen. Om het af te ronden verbond Tarantino weer eens zijn naam aan het geheel en een hype was bijna geboren. Maar zoals RZA’s muzikale collega van Public Enemy al decennia eerder in de microfoon riep: Don’t Believe the Hype! Een waarheid als een koe. Want ondanks RZA’s oprechte liefde voor de oude Shaw Brothers producties (Wu Tang Clan verklaart wat dat betreft al voldoende), is dit een iets te rommelig allegaartje. Gordon Liu en co ten spijt.
Een over de top allegaartje, dat dan weer wel. Gelukkig maar, want er blijft genoeg vermakelijkheid over om de rit uit te kunnen zitten. Russell Crowe en Lucy Liu houden de aandacht van de kijker voldoende vast, Pam Grier geeft eventjes acte de presence en zelfs Beau van Erven Dorens valt vreemd genoeg te bewonderen in een piepklein bijrolletje. De vechtscènes zwalken enorm maar zijn wel onderhoudend. Ze doen ondanks de verplichte split-screens helaas niet cartooneske genoeg aan. De vertelstem van RZA is beter dan zijn gemiddelde beeldperformance, maar een kniesoor die daar bij een film als dit over valt. Het had echter wel iets meer gebalanceerd en gekker gemogen allemaal.
Redelijk.
Met dank aan Universal voor het recensie-exemplaar.
louisvf
Wat bedoel je daarmee?
Hopelijk besef je dat door de uitvinding van "film" men juist de werkelijkheid in beeld wou brengen... Of denk je dat de televisie is uitgevonden voor de voetbal?
net zoals het gegeven "fotografie" niet is uitgevonden voor entertainment...
MecG
Tja.... ik vind dit soort films altijd leuk, dus mijn score valt altijd wat hoger uit dan het gemiddelde.
Even over nagedacht wat ik nou van deze hele film vind en het komt erop neer dat RZA teveel in één film wil stoppen. Wat hierin allemaal wordt weergegeven had je beter in 5 films uiteen kunnen zetten. Dan krijg je meer diepgang en mooiere gevechten en minder clans. Het sterke van de oude kungfu films waarop RZA dit baseert, was juist altijd het vrij simpele verhaal dat echter goed werd opgebouwd.
Persoonlijk vind ik het ook altijd jammer dat er niet gewoon echte gevechten plaatsvinden (dus geen vliegende mensen ed.) en vind ik dat wapens in kungfu films ook niet thuis horen.
Cast was op zich wel goed en leuk gevonden met o.a. Russel Crowe, Lucy Lui en Batista.
Tsja, 3* dan maar

Mongol
Historisch / Avontuur, 2007

Hitchcock
Drama / Biografie, 2012
blacksmithbordeelfemme fatalegeweldcrossbowduringcreditsstingerlens flare 19e eeuwfeudality