Mosul (2019)
Oorlog / Drama
101 minuten
geregisseerd door Matthew Michael Carnahan
met Waleed Elgadi, Hayat Kamille en Thaer Al-Shayei
Toen IS hun huizen, families en stad overnamen en bezetten, vocht een groep mannen om alles terug te nemen. Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, is dit het verhaal van het Nineveh SWAT-team, een afvallige politie-eenheid die een guerrilla-operatie tegen IS voert in een wanhopige strijd om hun geboortestad Mosul te redden.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,1 / 20414)trailer (YouTube)kijk op Netflix
Ik vind Mosul zeker een aanrader voor diegene die van oorlogsfilms houden.
Trage film, en die taal is niet leuk om naar te luisteren. De acties zijn goed. Een goed uur gekeken vind het prima zo,
Jij snapt het niet helemaal. En 'het' mag je zo breed trekken als jouw wijde horizon rijkt.
Ik dacht dat deze site bedoeld was om je reacties te geven over films, maar niet om elkaar af te maken. Doe volwassen zeg. Als ik vind dat het niks aan is dan mag dat toch of niet.
Ik verkies MovieMeter altijd 100 maal boven IMDB.
Zeer de moeite waard
De film is traag, het verhaal is ondermaats en het voelt alsof je zit te kijken naar een bij elkaar geraapt groepje uitgerangeerde boa's die zich SWAT noemen. De bikkelharde elite unit in Irak tegen de strijd van ISIS. Nou dat kwam niet echt over, laat staan de Peppie en Kokkie scene waar ze elkaar overop knallen en een handgranaat moeten koppen die door één van hun zelf wordt gegooid. Rookie is net door het SWAT team van de straat geplukt en na een halve dag samen zijn voelt zich helemaal als één van de bro's en doet alsof hij al jaren meegaat. Gaap gaap en nog eens gaap.
De taal is weer eens wat anders en op zich niet storend vond ik zelf. De setting en decor was dan wel een dikke plus, want het zal ongetwijfeld een dergelijke chaos daar zijn geweest. Ik geef het een 1,5 ster.
Goed dat er een film is gemaakt over deze inktzwarte bladzijde van de menselijke 'beschaving'.
De acteurs deden het goed.
Het decor maakte het levensecht. Een keer geen CGI.
En wat is het toch jammer dat deze regio (en de landen eromheen) al zo lang een puinhoop van oorlog, geweld en ontmenselijking is. En dat allemaal in de naam van religie.
Het einde leek mij symbolisch bedoeld. Zeker mooi maar realistisch ?
Deze film werd redelijk veel gepromoot, waarschijnlijk vooral vanwege de Russo-broeders die de rol van producent op zich nemen. De film zelf lost de verwachtingen gelukkig in die redelijk hoog waren opgeschroefd vanwege de onrustige promotie.
Diegene die een soort bloederige vertelling verwachten van de gruwelijkheden van IS, dat is dit niet. Dit is echt een puur oorlogsdrama, een beetje in de stijl van Lone Survivor al is die referentie toch net wat beter. Mosul kent ook hoop lange en stoffige oorlogsscenes die eigenlijk al in minuut 1 van start gaan waardoor het met een bepaalde toon opent.
Omdat iedereen daadwerkelijk zijn eigen taal spreekt voelt dit niet snel Amerikaans aan, maar hoe langer je de film kijkt hoe meer het eigenlijk in de lijn van een Amerikaanse film gaat vallen, alleen gesproken in een andere taal. Gelukkig ziet de film er wel goed uit dus kan je er een goed deel van vergeven.
Acteerwerk is best degelijk. Iedereen weet precies wat er van hem verwacht wordt. De beelden zelf zijn vaak redelijk hard, maar niet al te expliciet in beeld gebracht. Bloed spat niet bepaald tegen de camera aan, maar toch wel zien wat er precies gebeurd heeft het juiste en vooral genoeg effect. Geen onnodig overdreven actiescenes of slowmotion, gewoon zoals het is en dat houdt Mosul lekker nuchter.
De film blijft lang boeien en de realistische toon breekt regelmatig goed door. Hier en daar zitten er wat onnodig sentimentele momenten in maar die zijn op 1 hand te tellen. Actie had soms wat drukker en rauwer gemogen, het camerawerk is niet erg on-point. Verder zijn ze wel mooi ingericht qua visueel zicht.
Veel verhaal kent de film verder niet, het is echt een vertelling van een bepaalde periode. Dat is verder ook niet heel erg, want zo zitten de meeste oorlogsfilms in elkaar. Mosul ziet er goed uit, bepaalde regiepunten ondersteunen de film nog onvoldoende maar in het algemeen is het een betere film die door Netflix is uitgebracht. Heel happy zal je er alleen niet van worden.
En niet te vergeten, de oliedollars die internationaal erg gewild zijn, de oorlog in Irak was toch vanwege de "chemische wapens", de gemanipuleerde mensheid trapte erin ondanks de kritiek van deskundigen die er anders over dachten. En wat te denken van het inpalmen van Palestijns grondgebied door Israël. Iedereen verdiend een plaats op deze bol maar sommigen willen meer en groter! En tot slot het "fraaie" koningshuis in Saoedi-Arabië! Een machtsfactor in de regio waar je U tegen zegt. Men moordt in Turkije en komt er zonder kleerscheuren vanaf, ongelooflijk!
De film Mosul, een beklemmende film maar als je uit bent op een slagveld en veel bloederige scènes, dan kan je deze misschien beter overslaan.
Het is wel continue spannend met nu en dan schermutselingen. Alles is mooi gedoseerd en wat wij ook erg waardeerden is dat de mensen hun eigen taal spraken, gelukkig maar want het is vaak wat ongeloofwaardig om buiten de Amerikaanse films het Engels vaak als voertaal in de film te horen.
Omdat het verhaal goed is, de omgeving waar het allemaal afspeelt erg realistisch is en de spelers hun werk goed deden, krijgt de film van ons een 7+!
Veel andere scènes zijn ook ijzersterk, en spannend ook omdat al snel duidelijk is dat iedereen kan sterven. Interessant ook om wat mee te krijgen van de verschillende partijen die in Mosul actief zijn, allemaal met hun eigen belangen. Van de corruptie en vluchtelingen wordt ook niet weggekeken, en zonder dat het de film op een zijspoor brengt. Vond het ook een goede keuze om het team te volgen door de ogen van een nieuweling. De aard van de missie wordt lekker lang geheim gehouden en leidt tot een sterke climax. 4.0*. Als dit een Engelstalige Hollywoodfilm was dan was iedereen een stuk enthousiaster.
Ik heb werkelijk van begin tot eind met een hartslag van 140 gezeten. Spanning, het niet weten wanneer er iets gaat gebeuren. Niets is veilig alles kan dodelijk zijn.
Prachtig in beeld gebracht, goede muziek. Echt een klasse film.
Mosul is een vrij sterke oorlogsfilm. Lange tijd weet je niet wie of wat het Swat-team is of we wat ze doen. Ze zijn een afgescheurde militie die samen met andere (officiële) instanties de strijd aangaan met Isis. Het tempo en spanningsgehalte is hoog. Echte helden zijn er niet, want iedereen is even kwetsbaar. Naast het oorlogsgeweld is er ook aandacht voor het oorlogsleed.
Lijkt toch wel een film te zijn waarbij het er toch allemaal erg realistisch uitziet. Prima gedaan. Dikke 3,5*.